Upea Värikästä Vegeä-kirja ilmestyi viime kuun vaihteessa, ja minulle se saapui vihdoinkin viikko sitten. Tätä kirjaa olin odottanut kauan; siitä lähtien kun kirjan tekijät Ninarose Maoz ja Robert Seger kävivät luonani, ja kävimme yhdessä torilla sekä myöhemmin kokkaamassa kotonani. Värikästä Vegeä -kirjassa käydään Israelissa asuvien, ruokaa rakastavien ihmisten luona, ja tutustutaan erilaisiin mielenkiintoisiin keittiöihin, mm, druusikeittiöön, beduiinikeittiöön, unkarilaiseen keittiöön, ja yhden suomalaisen ruokabloggaajan keittiöön. Kirja (417 sivua!) on täynnä innovatiivisiä kasvisruokaohjeita, joista löysin monta mahtavaa ohjetta. Matka-ja ruokatoimittaja Nina on pannut kaikkensa tähän kirjaan, ja kirjan upeasta visuaalisesta puolesta vastaa Robert, joka on aikaisemmin kuvannut Kaalikirjan, sekä Josen Meze-kirjan.
Valitsin kirjasta kikhernesalaatin, joka on niin hyvää ja täyttävää, ja olenkin tehnyt tätä jo pari kertaa. Ohje on jerusalemilaisen Brasserie Ein Keremin omistajan kotikeittiöohje.
Salaatin kuva kirjasta |
Kikhernesalaatti
- 3 dl keitettyjä kikherneitä
- 1 sellerinvarsi
- 1 porkkana
- 4 isoa , mehukasta taatelia
- aurinkokuivattua tomaattia
- kourallinen sellerinlehtiä (tai rukolaa, pinaatinlehtiä ym.)
- 4 kukkakaalin kukintoa
- pinnalle parmesaanilastuja
Kastike:
- 4 rkl kuminansiemeniä, paahdettuna
- 2 dl oliiviöljyä
- 1/3 dl sitruunamehua
- 2/3 dl taatelisiirappia (tai hunajaa)
Laita kaikki kastikkeen ainekset lasipurkkiin, ja sulje kansi tiiviisti, Ravista kunnes kastike on muuttunut tasaiseksi, Kastikkeen ainesten määrä voi vaikuttaa suurelta, mutta ihana kastike sopii hyvin myös muihin salaatteihin. Kuminansiementen määrä on suuri, mutta niistä tulee mahtava maku salaatille.
Pilko selleri, kuutioi porkkana ja hienonna taatelit ja aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita kaikki salaattiainekset kulhossa. Kaada kastiketta päälle , ja sekoita. Ripottele pinnalle parmesaanilastuja.
Kirjassa ei lukenut oliko salaatin kukkakaali raakaa vai kypsennettyä. Olin ostanut pienen kukkakaalin, jonka olin aiemmin paahtanut, joten lisäsin kukkakaalia paljon enemmän kuin ohjeessa. Sellerienlehtien, pinaatin tai rukolan sijaan minulla oli salaatissani korianterin lehtiä. En myöskään ripotellut parmesaanilastuja salaatin päälle, mutta salaatti oli silti älyttömän hyvää. Kastiketta jäi yli vielä seuraavaa salaattia varten,
Niin hyvää:)
Värikästä Vegeä -kirja löytyy paitsi nettikaupasta myös suurimmissa kirjakaupoissa.