Tahinin parissa edelleenkin....Kun söin kokkausryhmätyökurssilla mielettömän hyvää tahinijäätelöä,ihastuin siihen suunnattomasti,vaikkakin se oli hieman liian makea. Pari päivää mietin miten siitä saisi täydellisen vegaaniversion, niin ettei rakenne kärsisi ,ja viikonloppuna syntyi sellainen! Aivan yhtä hyvä ja ehkä vieläkin parempi ilman munia ja kermaa. Kerma oli helppo korvata kermaisella kookosmaidolla,mutta entäs munankeltuaiset? Ne korvasin aquafabasta-eli kikherneiden keitinvedestä tehdyllä vaahdolla,joka muistuttaa munanvalkuaisvaahtoa ,mutta joka sopi täydellisesti tämän jäätelön pohjamassaan. Jäätelö on helppotekoinen ja laitan tähän step-by-step ohjeet;kuvat eivät ihan parhaimpia koska kuvasin illlalla,mutta niistä pitäisi selvitä miten tämä jäätelö valmistetaan.Olen aiemminkin täällä blogissa postannut tahinijäätelöstä ,mutta tämä aquafaban lisäys kyllä tekee tästä vieläkin paremman!
Vegaani tahinijäätelö
- noin 3 dl aquafabaa eli kikherneiden keitinvettä (käytin purkkikikherneiden nestettä mutta Mieliruoka-blogissa sitä tehtiin itse keitetyistä kikherneistä
- 3,2 dl vaaleaa laadukasta tahinia
- ½ litraa kermaista kookosmaitoa
- 2,2 dl taatelisiirappia
- mausteita (vaniljaa,kahvia (3 rkl) kaakaota ,ym. ym)
- 1/3 tl ksantaania
Huom. Taatelisiirappia on kahdessa muodossa:joko 100% taatelia ,tai sitten sellaista ,johon on lisätty sokeria,ja käytin tässä jäätelössä sellaista. Taatelisiirappia saa esim. Ruohonjuuresta ,mutta se taitaa olla makeuttamatonta ja sitä käyttäessä tulee lisätä makeutusta jäätelöön.Makeutettua taatelisiirapppia saa Helsingissä esim. täällä tai täällä. Jos taatelisiirappia ei löydy,voi sen korvata tummalla siirapilla.
Vispaa aquafaba eli kikherneiden keitinvesi kuohkeaksi
Yhdistä taatelisiirappi ja tahini tasaiseksi seokseksi
Kookosmaito oli maustettu murukahvilla.Alkuperäisessaä ohjeessa piti varoa ettei kuuma kerma tee munankeltuaisista munakokkelia,mutta tässä vegaanisessa versiossa ei tarvitse olla yhtä tarkka...
Yhdistä taatelisiirappi ja tahini tasaiseksi seokseksi
Kookosmaito oli maustettu murukahvilla.Alkuperäisessaä ohjeessa piti varoa ettei kuuma kerma tee munankeltuaisista munakokkelia,mutta tässä vegaanisessa versiossa ei tarvitse olla yhtä tarkka...
Vispataan kuohkeaksi ja tasaiseksi seokseksi.Lisäsin tässä vaiheessa myös hieman ksantaania mutta sen voi varmaan jättää poiskin. Jäätelömassan annetaan jäähtyä kunnolla ennen pakastimeen menoa. Jäätelön valkuaisvaahto saattaa nousta pinnalle,joten jäätelömassaa sekoitetaan pakastumisen aikana muutaman kerran ennenkuin se jäätyy kunnolla.Tämä jäätelömassa ei lainkaan kristallisoidu ,ja se pysyy ihanan jäätelömäisenä pakastimessa. Jäätelömassaa ei kannata maistaa kuumana ,sillä sen herkullinen maku tulee esille vain kylmän jäätelön muodossa. Tämä jäätelö on vain lievästi makea,joten tarjottaessa päälle voi kaataa vaikka taatelisiirappia.
Ensimmäinen satsi oli vaaleampi,koska siihen en lisänyt kahvia vaan hieman vaniljaa.Kahvilla maustettu jäätelö oli hieman tummempi kuin tämä.Amerikkalainen täällä vieraileva ystävä oli koekaniinina ja suorastaan rakastui tähän jäätelöön!
P.S. Käytän aina vaaleaa tahinia. Tumma tahini on terveellisempää,mutta siinä on aina vähän kitkerä maku,joten suosin vaaleaa,kuten tässäkin jäätelössä. Hyvää tahinia saa Helsingin Zaafran-kaupasta ja muista etnisistä kaupoista.
Kookosmaidon laatu vaikuttaa tämän jäätelön rakenteeseen:käytin Aroy-D:n kookosmaitoa,joka on hyvin kermaista 100% kookosmaitoa,kun taas muihin on yleensä lisätty muitakin aineksia.
Ensimmäinen satsi oli vaaleampi,koska siihen en lisänyt kahvia vaan hieman vaniljaa.Kahvilla maustettu jäätelö oli hieman tummempi kuin tämä.Amerikkalainen täällä vieraileva ystävä oli koekaniinina ja suorastaan rakastui tähän jäätelöön!
P.S. Käytän aina vaaleaa tahinia. Tumma tahini on terveellisempää,mutta siinä on aina vähän kitkerä maku,joten suosin vaaleaa,kuten tässäkin jäätelössä. Hyvää tahinia saa Helsingin Zaafran-kaupasta ja muista etnisistä kaupoista.
Kookosmaidon laatu vaikuttaa tämän jäätelön rakenteeseen:käytin Aroy-D:n kookosmaitoa,joka on hyvin kermaista 100% kookosmaitoa,kun taas muihin on yleensä lisätty muitakin aineksia.