Olen aivan rakastunut Khalil Kalbonin tekemään ruokaan,ja etenkin hänen munakoisomsabbahaansa. Khalilin kuvasin täällä kun kävin syömässä hänen hetkessä valmistamansa herkkusalaatin,ja ja siitä lähtien ovat askeleet vieneet useinkin tuohon pieneen paikkaan,jossa vastaanotetaan hymyllä,tehdään ruokaa rakkaudella ja jossa kaikki mitä siellä valmistetaan on itkettävän hyvää. Msabbaha on hummusta,jonka rakenne poikkeaa tavallisesta hummuksesta:se on löysempää.,melkein puuromainen koostumukseltaan. Khalil Kalbonin pikku paikassa syön aina msabbahaa munakoisolla,joka on niin hyvää! Viikonloppuna tuli sitä niin ikävä että kokeilin tehdä sitä kotonakin.Tosi hyvää tämä olikin,vaikka en koskaan pysty tekemään ihan niin hyvää kuin mitä Khalil tekee...Tässä minun versioni siitä.Wikipediassa lukee että msabbaha-hummuksen nimi tarkoittaa uintia,mutta Khalil sanoi että se tulee aamu -sanasta ,sabah.
Msabbaha munakoisolla Kalboni in the Market-paikassa. Msabbaha syödään lämpimänä.
Herkkuhummus (Msabbaha) munakoisolla
- 2 keskikokoista tai yksi suuri munakoiso
- noin 400 gr keitettyjä kikherneitä+keitinlientä
- 1 sitruunan mehu
- kourallinen persiljaa
- 1 valkosipulin murskattu kynsi
- suolaa
- oliiviöljyä muutama ruokalusikallinen
- 2 rkl hyvälaatuista tahinia
- 1 rkl harissatahnaa (ei välttämätön,voi korvata chilijauheella)
Liota kikherneet yön yli ja keitä niitä sen jälkeen niin kauan että kikherneet ovat todella pehmeitä .
Kuori pinalle nouseva vaahto. Kun kikherneet ovat kiehuneet hyvin pehmeiksi,peitä kattila ja anna kikherneiden jäädä keitinliemeen,joka hieman paksunee sillä välin,
Kikherneiden kiehuessa paahda munakoiso: iske munakoisoon haarukalla muutama reikä ja paahda munakoisoa 200 C-asteisessa uunissa kunnes munakoison sisus on täysin pehmentynyt.Munakoisossa pitäsi tuntua savun makua,mikä tulee siihen grillatessa mutta jos sitä tekee näin uunissa,savun makua voi lisätä vaikka nestemäisellä savuaromilla , tai sitten kaasupolttimella (tämän opin viime keväänä käydessäni tässä tapahtumassa). Kaavi munakoisojen sisus kuorista ja laita sisältö lävikköön kunnes suurin osa nesteistä haihtunut pois. Murskaa munakoisot haarukalla .
Kun kikherneet ovat todella pehmeitä ,murskaa (jätä 1 dl kokonaisiksi) ne ihan haarukalla tai survimella,lisää yhden sitruunan mehu,murskattu valkosipuli,suolaa ,tahini sekä keitinvettä niin paljon että seos on puuromaisen löysää.Sekoita munakoiso joukkoon,maista ja lisää suolaa tai sitruunamehua tarpeen mukaan. Annoksessa pitäisi maistua munakoiso ja sen savuinen maku. Jos kikherneet ovat päässeet jäähtymään kiehauta niitä vielä sen verran että ovat lämpimiä.
Lisää pehmeitä ,kokonaisia kikherneitä msabbahan päälle,kaada hieman oliiviöljyä päälle,lisää harissatahnaa tai chilijauhetta,koristele persiljalla ja nauti.....
P.S. Myös Andalusian Auringossa -blogissa on herkuteltu hummuksella
No arvaa rakastuinko munakoisoon siellä taas ihan uudella lailla <3 Tämän täytyy olla ihanaa!!! Pistetääs muistiin tämäkin :-)
VastaaPoistaAndalusiana:kuule tämä on Khalilin tekemänä sairaan hyvää (söin viimeksi tänään, I am hooked!)mutta oli tämä munkin tekemä aika hyvää.
PoistaNiin ja maksaa vain 20 shekeliä....Se Khalilin annos
PoistaHummus som är så gott och den här med aubergine låter också mycket god.
VastaaPoistaHovkonditorn: Denna hummus är så gott på den lilla restaurangen dit jag ofta går men min blev också ganska god:)
PoistaVoi nam. Teki heti mieli dipata tuohon leipää.
VastaaPoistakivaa tiistaita!
Outi:aika nam olikin :) Kivaa tiistain loppupäivää Outi:)
PoistaNäyttääpä herkulliselle. Minun pitäisi kokeilla sitä sinun hummus reseptiä jonka kerran satuin blogistasi löytämään mutta vieläkään en ole saanut aikaiseksi...Jotenkin laiskako?
VastaaPoistaNelli:kiitos:) Hummuksen tekohan on helppoa joten siitä vaan tekemään:)
PoistaRakastan hummusta, ai että näyttää niin hyvälle! Aurinkoista päivää Jael <3
VastaaPoistaTiia:on hummuksia ja on hummuksia,mutta tämä on ihanaa,sellaista lohturuokaa:) Kiitos samoin sinulle ,toivottavasti aurinko paistaa:)
PoistaTosi kiva ja nopea dippi syntyy tosiaan kun pahtaa munakoisoa uunissa, ottaa lihan talteen ja murskaa vähän valkosipulia, lisää suolaa ja ajaa sauvasekoittimella tahnaksi...Tahineissakin on eroja, mikä lienee paras Suomessa myytävä? Viimeksi tuli liian kitkerä ja jäi hieman tahini kammo päälle.... Ihana resepti jälleen kerran!
VastaaPoistaI love eggplant dip and adding chickpeas makes this even better! :D
VastaaPoistaWow, paahdettu munakoiso toimii varmasti hummuksessa, tätä testaan seuraavan kerran. Te olette olleet Erjan kanssa reippaita keittiössä hummuksienne kanssa!
VastaaPoistaKiitos tästäkin herkkujutusta😊
VastaaPoista