Oli viikonloppu ja kaupat kiinni (no yksi 7 kertaa viikossa auki oleva on kyllä äskettäin avattu aika lähelle..) ja katselin Ottolenghin resepiä,jossa uunipaahdetut porkkanat oli maustettu appelsiinisella kastikkeella,ja mietin että onhan minulla ainakin aika iso osa salaatin aineksista. Mutta ei kaikkia,ja niinpä rucolan tilalla tässä salaatissani on jäävuorisalaattia ja ricotan tilalla lampaanmaitofetaa.Mutta Ottolenghin ohjeet eivät koskaan melkein petä ,ja näillä muutoksillakin salaatista tuli aivan ihanaa;ehkä eniten mielettömän hyvän kastikkeen ansiosta.Ja Ottolenghilta on syksyllä tulossa uusi kirja: Plenty More on varmaan täynnä aivan ihania kasvisohjeita ja odotan jo innokkaana tuon kirjan julkaisemista. Tämä oli kyllä sellaista mitä tulee tehtyä toistekin.
Uunipaahdetut porkkanat appelsiinisella kastikkeella ja fetajuustolla
- noin kilo porkkanoita
- 4 murskattua valkosipulinkynttä
- 1½ tl pannulla paahdettuja juustokuminan eli jeeran siemeniä
- 1½ tl timjaminlehtiä
- ½ tl chilihiutaleita
- 1 rkl punaviinietikkaa
- 90 ml oliiviöljyä
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
- ½ suuri appelsiini
- ½ tl sitruunamehua
- 1 tl juoksevaa hunajaa
- 150 gr fetajuustoa (minulla oli lampaanmaitofetaa)
- ½ tl appelsiinikuoriraastetta
- salaatinlehtiä (alkuperäisessä ohjeessa oli rucolan lehtiä,minulla oli jäävuorisalaattia)
- muutama revitty basilikan lehti,koristeeksi
Pese,kuori ja leikkaa porkkanat ranskalaisten perunoiden muotoisiksi,mutta vähän ranskiksia suuremmiksi. Laita valkosipuli,jeera,chili,timjami ,etikka,60 ml öljystä sekä suolaa ja pippuria tehosekoittimeen tai sekoita sauvasekoittimella (jeeran siementen tulee olla karkeasti jauhettuja) Sekoita kunnes seos on tasaisen sileää. Asettele porkkanatikut uuniastiaan ja kaada kastiketta päälle. Laita puolikas appelsiini keskelle,leikattu puoli alaspäin.,ja paahda porkkanoita uunissa 200 C-asteessa 40 minuuttia ,tai kunnes porkkanat ovat pehmentyneet ja hieman karamellisoituneet. Anna porkkanoiden jäähtyä.Kun puolikas appelsiini on jäähtynyt,purista siitä mehut kulhoon. Minulla kyllä koko appelsiinin sisus irtosi kulhoon,mutta laiton hedelmälihat siivilään ja puristin niistä kaikki mehut pois. Sekoita mehun joukkoon sitruunamehu,hunaja,loppu oliiviöljy sekä hieman suolaa ja vatkaa tasaiseksi.
Levittele tarjoilulautaselle salaatinlehtiä, laita porkkanatikut päälle. Ripottele fetanmuruja porkkoiden joukkoon ja kaada kastiketta päälle. Lisää lopuksi revittyjä basilikan lehtiä.Ripottele vielä appelsiinikuoriraastetta juustomurujen päälle. Kastike teki tästä aivan ihanan makuista. Tuosta paahdetusta appelsiinista tuli hieman erilainen maku kastikkeeseen ja tätä sitrushedelmän paahtamista kastiketta varten taidan kokeilla jatkossakin.
Joku aika sitten huomasin,että torin loppupäähän oli avattu uusi herkkukauppa.Torin päässä olevan kakkossuosikkijuustokauppani porukka oli avannut lähelle toisen kaupan.
Hyvä valikoima oliiveja ja kaikenlaisia salaatteja
Paljon italialaisen keittiön tuotteita
Hyvää tahinia ja ranskalaista juustoa
ja mukava myyjä......