Sivut

maanantai 31. maaliskuuta 2014

Uunipaahdetut porkkanat appelsiinisella kastikkkeella ja fetajuustolla ja uusi herkkukauppa torilla

Oli viikonloppu ja kaupat kiinni (no yksi 7 kertaa viikossa auki oleva on kyllä äskettäin avattu aika lähelle..) ja katselin Ottolenghin resepiä,jossa uunipaahdetut porkkanat oli maustettu appelsiinisella kastikkeella,ja mietin  että onhan minulla ainakin aika iso osa salaatin aineksista. Mutta ei kaikkia,ja niinpä rucolan tilalla tässä salaatissani on jäävuorisalaattia ja ricotan tilalla lampaanmaitofetaa.Mutta Ottolenghin ohjeet eivät koskaan melkein petä ,ja näillä muutoksillakin salaatista tuli aivan ihanaa;ehkä eniten mielettömän hyvän kastikkeen ansiosta.Ja Ottolenghilta on syksyllä tulossa uusi kirja: Plenty More on varmaan täynnä aivan ihania kasvisohjeita ja odotan jo innokkaana tuon kirjan julkaisemista. Tämä oli kyllä sellaista mitä tulee tehtyä toistekin.

Uunipaahdetut porkkanat appelsiinisella kastikkeella ja fetajuustolla
  • noin kilo porkkanoita 
  • 4 murskattua valkosipulinkynttä
  • 1½ tl pannulla  paahdettuja juustokuminan eli jeeran siemeniä
  • 1½ tl timjaminlehtiä
  • ½ tl chilihiutaleita
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 90 ml oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • ½ suuri appelsiini
  • ½ tl sitruunamehua
  • 1 tl juoksevaa hunajaa
  • 150 gr fetajuustoa (minulla oli lampaanmaitofetaa)
  • ½ tl appelsiinikuoriraastetta
  • salaatinlehtiä (alkuperäisessä ohjeessa oli rucolan lehtiä,minulla oli jäävuorisalaattia)
  • muutama revitty basilikan lehti,koristeeksi
Pese,kuori ja leikkaa porkkanat ranskalaisten perunoiden muotoisiksi,mutta vähän ranskiksia suuremmiksi. Laita valkosipuli,jeera,chili,timjami ,etikka,60 ml öljystä sekä suolaa ja pippuria tehosekoittimeen tai sekoita sauvasekoittimella (jeeran siementen tulee olla  karkeasti jauhettuja) Sekoita kunnes seos on tasaisen sileää.  Asettele porkkanatikut uuniastiaan ja kaada kastiketta päälle. Laita puolikas appelsiini keskelle,leikattu puoli alaspäin.,ja paahda porkkanoita uunissa 200 C-asteessa 40 minuuttia ,tai kunnes porkkanat ovat pehmentyneet ja hieman karamellisoituneet.  Anna porkkanoiden jäähtyä.Kun puolikas appelsiini on jäähtynyt,purista siitä mehut kulhoon. Minulla kyllä koko appelsiinin sisus irtosi kulhoon,mutta laiton hedelmälihat siivilään ja puristin niistä kaikki mehut pois.  Sekoita mehun joukkoon sitruunamehu,hunaja,loppu oliiviöljy sekä hieman suolaa ja vatkaa tasaiseksi.
Levittele tarjoilulautaselle salaatinlehtiä, laita porkkanatikut päälle. Ripottele fetanmuruja porkkoiden joukkoon ja kaada kastiketta päälle. Lisää lopuksi revittyjä basilikan lehtiä.Ripottele vielä appelsiinikuoriraastetta juustomurujen päälle. Kastike teki tästä aivan ihanan makuista. Tuosta paahdetusta appelsiinista tuli hieman erilainen maku kastikkeeseen ja tätä sitrushedelmän paahtamista kastiketta varten taidan kokeilla jatkossakin.
 Joku aika sitten huomasin,että torin loppupäähän oli avattu uusi herkkukauppa.Torin päässä olevan kakkossuosikkijuustokauppani porukka oli avannut lähelle toisen kaupan.
Hyvä valikoima oliiveja ja kaikenlaisia salaatteja
Paljon italialaisen keittiön tuotteita
Hyvää tahinia ja ranskalaista juustoa
ja mukava myyjä......

perjantai 28. maaliskuuta 2014

Kaalisalaatti ihanan rapeilla sellofaani(lasi)nuudeleilla (vegan) ja pieni kevätarvonta!

Tänään laitoin lounaaksi tosi hyvää kaalisalaatti,jolle friteeratut nuudelit antoivat kivasti rapeutta ja jotka tekivät salaatin rakenteesta tosi kivan.Tuo nuudelisäke oli niin hyvää ,että ihmettelin miksen ollut kokeillut sitä aikaisemmin. Ohje on mukaeltu ohje Changin kaali-nuudelisalaatista,joka matkan varrella muuttui aika lailla: ramen-tyyppiset noodelit vaihtuivat salaatissani sellofaaninuudeleihin,lisäsin myös seesaminsiemeniä ja porkkanaa ja kastikkeeseen tuli myös muutoksia. Usein tämän tapaisessa salaatissa käytetään myös kiinankaalia,mutta minulla oli ihan tavallista kaalia.Salaatti on myös vegaaninen.

Kaalisalaatti rapeilla sellofaaninuudeleilla,manteleilla ja seesaminsiemenillä
  • ½ keskikokoisesta kaalista
  • 1 porkkana
  • 4 kevätsipulin vartta
  • iso kourallinen sellofaaninuudeleita eli lasinuudeleita (tai riisinuudeleita)
  • 3 rkl mantelilastuja
  • 2 rkl seesaminsiemeniä
  • muutama ruokalusikallinen öljyä nuudeleiden friteeraamista varten
Kastike salaatille
  • 1 dl oliiviöljyä
  • ½ dl riisietikkaa
  • 1 rkl ruokosokeria ja steviaa (alkuperäisen ohjeen kastikkeessa oli iso määrä sokeria eli ½ dl. Laitoin sokeria vain ruokalusikallisen ja lopun sokerin korvasin  stevialla)
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 2 tl seesamiöljyä
  • ½ valkosipuli
  • hieman chilihiutaleita
Aloita valmistamalla nuudelit:
Lämmitä muutama ruokalusikallinen öljyä pannussa ja kun se on oikein kuumaa,kaada nuudelit pannuun.Sellofaaninuudelithan ovat pitkiä mutta pätkin  niitä ennen paistamista. Nuudelit turpoavat hetkessä joutuessaan kosketuksiin kuuman öljyn kanssa ja niistä tulee rapeita. Sekoita ja anna paistua kunnes nuudelit saavat hieman väriä.Ota nuudelit pois pannulta (johon on jäänyt hieman öljyä) ja paahda manteleita ja seesaminsiemeniä ,kunnes nekin saavat hieman väriä.Sekoita mantelit ja seesaminsiemenet nuudeleiden joukkoon.
Suikaloi kaali ja raasta  porkkana,paloittele kevätsipulin varret.Sekoita kastike ja kaada salaatin joukkoon sekoittaen. Kaada nuudeli-manteli-seesaminsiemenseosta salaatin joukkoon,mutta jätä osa koristeeksi.Tarjoile ja nauti. Kastiketta jää tuosta hieman yli mutta sitä voi käyttää toiseenkin salaattiin.
Minä pidän sellaisesta kaalisalaatista ,jossa kaali on suikaloitu tosi tosi ohueksi.Minulla on monitoimikone,jossa suikalointiosa ja vaikka mitä kapineita sellaiseen mutten ole koskaan kunnolla onnistunut suikaloimaan kaalia tosi ohueksi,sellaiseksi melkein hiuksenhienoksi.,ennenkuin löysin tämän kuvassa olevan simppelin vehjeen.Se näyttää ihan tavalliselta kuorijalta,mutta on itse asiassa paljon sellaista leveämpi ja tällä kaalin suikalointi ohueksi sujuu leikiten. Koska olen niin tyytyväinen tähän pikku vehjeeseen,päätin järjestää pienen arvonnan,jossa palkintona tuollainen samanlainen kaalin suikaloija.Eli jos haluat olla mukana arvonnassa,laitappa kommenttia kommenttilaatikkoon. Arvonta-aikaa on ensi viikon lauantaihin asti eli huhtikuun 5.päivänä arvon voittajan.

maanantai 24. maaliskuuta 2014

Kahvilla maustetut suklaakakkuset (gluteenittomat) ja kulinaarinen tapahtuma vanhalla juna-asemalla

Pesah eli juutalainen pääsiäinen  (huhtikuun 14. päivä) lähestyy ja sehän tarkoittaa sitä,että suuri kevätsiivous on täällä alkanut kodeissa,ja sen aikana puhdistetaan kodista pois viimeisetkin jauhon rippeet,sillä  viikon kestävän pyhän aikana ei syödä lainkaan tavallisista jauhoista tehtyjä tuotteita,mikä tekeekin tästä pyhästä keliaatikkojen lempipyhän. Vaikka täällä nykyään on kaupoissa tosi kattavat valikoimat gluteenittomia tuotteita,on tuo valikoima pyhän aikana moninkertainen! Yritin kehitellä suklaisen kakkusen ja olisin halunnut niihin myös vihreästä tattarista jauhettua jauhoa,mutta koska monet karsastavat pyhän aikana myös tattaria:;vaihtui tattarijauho perunajauhoksi,jota täällä yleisesti käytetäänkin pyhän tuotteissa. Hyviä näistä tuli ja näitä kehtaakin hyvin viedä ruokalahjaksi tai tarjota vieraille. Näissä maistui myös kahvi,ja kahvi ja suklaahan sopivat niin hyvin yhteen:)

Gluteenittomat suklaakakkuset
  • 2½ dl mantelijauhoa
  • 2½ dl kookosjauhoa
  • 2 dl perunajauhoa
  • 100 gr tummaa suklaata
  • 125 gr voita
  • 1 tl leivinjauhetta 
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • ripaus suolaa
  • 1 kananmuna
  • 3 dl tummaa sokeria (käytin ruokosokeria)
  • 2 dl vahvaa kahvijuomaa
Sulata suklaa ja voi vesihauteessa,ja kun ne ovat sulaneet,lisää sokeri ja vatkaa kuohkeaksi.Lisää kananmuna ja  kahvijuoma ja vatkaa tasaiseksi..Sekoita kuivat ainekset eli jauhot,sokeri,kaakao,suola ja leivinjauhe ja lisää kosteaan seokseen sekoittaen tasaiseksi taikinaksi.Kaada seos taikinavuokaan tai pieniin muffinivuokiin ja paista 180 C-asteessa 20-30 minuuttia ,riippuen siitä paistoitko taikina kokonaisena kakkuna vai pieninä kakkusina. Kakku tai kakut ovat valmiita,kun niiden keskelle työnnetty tikku tulee suhtkoht  kuivana ulos. Päälle tuli vielä kuorrute ,josta ei nyt tullut niin nättiä kun en vaivautunut tässä kokeiluvaiheessa mutta oli hurjan hyvää.Siihen tuli seuraavat ainekset:

 Kuorrute kahvi-suklaakakkusille
  • 1,2 dl kermaa
  • 150 gr valkosuklaata
  • 3 tl murukahvia
  • 1 rkl glukoosisiirappia
Lämmitä kerma kattilassa, lisää suklaa,kahvi ja glukoosisiirappi ja lämmitä matalalla lämmöllä kunnes suklaa on sulanut.Sekoita ja anna jäähtyä kunnolla jääkaapissa.Ota kuorrute jääkaapista ja vatkaa kuohkeaksi.
Kävin tänään iltapäivällä mielenkiintoisessa ruokatapahtumassa Tel Avivin vanhalla juna-asemalla. Olen viime kuukausien aikana täysin hurahtanut uuteen kokkauskilpailuohjelmaan,joka on englantilaisen ITV:n ja täkäläisen tv-aseman yhdessä kehittämä formaatti. Game of Chefs on mielestäni paljon mielenkiintoisempi ja aika lailla erilainen kuin MasterChef,ja en lähde tässä sitä enempää siitä selittämään ,sillä mistä on kyse näkyy tässä linkin takana olevassa englanniksi tekstatussa ja puhutussa videossa.(video aukenee kohdassa promo).Formaatti on mielestäni niin hyvä että ihme jos sitä ei myydä muihin maihin.Tänään sitten kilpailun kaikki kilpailijat ja 3 joukkueen keittiöpäälliköt olivat tuolla asemalla, jossa lavalla järjestettiin kokkauskilpailu ja jossa sai myös ostaa jokaisen joukkueen kojusta 3 erilaista pientä annosta. Tulin etuajassa ja silloin olikin vielä tyhjää. Pois lähtiessäni oli jo massoittain ihmisiä.....
Pian huomasin osan kilpailijoista suuren lapsijoukon ympäröimänä.Lapsia tuolla tapahtumassa oli paljonkin ja ja jopa pienimmätkin tuntuivat tietävän nimeltä sekä kilpailijat että 3 kokkijoukkueen keittömestarit. Game of  Chef-kisassa kilpailevat yhdessä sekä ammattilaiset että amatöörit,mikä ei tässä kisassa välttämättä tarkoita mitään....pienikin virhe ja kilpailija on ulkona. Kuvassa näkyy parrakas Midan,Kikkomanin viime vuonna kruunaama sushimestari,joka hienoista keittiötaidoistaan huolimatta joutui jättämään kisan muutama viikko sitten kun taas oikealla  näkyvä punaessuinen tyttö;17-vuotias lukiolainen,jolla ennen kisaa on ollut kokemusta vain kotikeittiössä,on edelleenkin kilpailussa mukana ja jonka yhtä annosta kehuttiin maasta taivaisiin.
Hamudi,joka edustaa Israelin arabiväestöä ja Lili,jolla on veljensä kanssa georgialainen ravintola,Hamudin ura kisassa päättyi eilen ja Lilin aikaisemmin.
Israelin suurimman suklaavalmistajan,Eliten, osastolla oli söpöjä minikuppikakkuja
Muutenkin osastolla valmistettin täydellä tohinalla kaikenlaisia herkkuja
Kaikkiin suklaisiin herkkuihin oli käytetty tätä samaa suklaata;monien herkkua täällä mutta itse en ole koskaan ollut siitä kovin innostunut. Suklaapatukoita jaettiin tuolla mutta suklaisia herkkuja sai sitten ostaa pikkurahalla.
Jokaisen kilpailun 3 ryhmälle oli tuolla osasto,josta sai ostaa annoksia noin 5½ eurolla.Tämä annokseni ei ollut kauhean kaunis;siinä oli sashimia,merilevää ,norijauhetta ja yuzu-kastiketta.Pieni annos mutta hyvää oli. Annoksia oli yhteensä 9 eli 3 per osasto.
Ja tässä suosikkini Sahar,joka lensi ulos kilpailusta viime viikolla. Juuri 19 vuotta täyttänyt hontelo nuorimies,joka on superlahjakkuus keittiössä.On kokannut ravintoloissa 15-vuotiaasta lähtien ja ehtinyt käydä välissä myös kokkikoulun.Tällä pojalla on mieletön kulinaarinen tietämys ja mielikuvitus keittiössä ja hänestä povataan 10 vuoden kuluttua yhtä tämän maan johtavaa kokkia,ellei hän sitten jää ulkomaille...Vaikka Sahar joutuikin jättämään kilpailun viime viikolla ei  sitä pidä surra sillä heti huhtikuun alussa Sahar lentää Amsterdamiin 2 Michelinin tähden  kokin Moshik Rothin oppiin tänne.Roth onkin yksi kilpailun 3 mentorikeittiömestareista.
Hän ehkä voittaa kilpailun....Asaf,,kokki Jerusalemin Mahane Jehuda -torin tuntumassa olevasta saman nimisestä ravintolasta.
Ennen poislähtöä kävin tutustumassa laitteeseen,josta tulee sekä kylmää että kuumaa vettä ja soodavettä 3 eri vahvuudella. Sain valita mitä muuta juomaan tuli kuin soodavettä,ja marjoilla,sitruunalla ja mintulla terästetty soodavesi maistui raikkaalta lämimässä säässä.

perjantai 21. maaliskuuta 2014

Tähän voisin rakastua ....

Tähän avataan piakkoin ravintola Claro
Nimittäin ravintolaan,joka ei vielä edes ole auki.....Tel Avivin uusi ,uudistettu ja upein paikka eli Sarona on hiljalleen valmistumassa ja käyn siellä välillä kävelemässä ja nuuskimassa mitä uutta on alueelle ilmestynyt.Edellisen postauksen upeat kakut ja leivokset ovat myös peräisin sinne äskettäin avatusta kahvilasta,mutta uusia ruokapaikkoja Saronaan ilmestyy viikottain.Torstaina kävelin siellä ystävän kanssa ja sattumalta tuossa kauniiden kakkujen kahvilassa istuessa  tutustuimme Saronan markkinointia hoitavaan mukavaan mieheen,joka kehoitti meitä menemään katsomaan hieman sivulla olevia restauroituja  rakennuksia,joita en siellä edes tiennyt olevan.
Menimme vain rohkeasti sisälle,vaikka paikka ei selvästikään vielä ollut yleisölle auki,vaan vasta sisäänajovaiheessa. Heti kun astuin sisälle olin haltioitunut....
Korkea katto ja ja vanhat seinät,jotka oli jätetty vanhaan asuunsa
Suuressa avoimessa keittössä harjoiteltiin tulevaa varten,Pidän avokeittiöistä;kokkien työskentelyä on mielenkiintoista seurata...
Tästä oikealla on ravintolan viinikellari,jota oltiin juuri täyttämässä kun olimme tuolla
Katon ikkunoiden kautta tulee paljon valoa sisälle.
Muutaman viikon kuluttua on tämäkin terassi auki ja takuulla täynnä ihmisiä.Tänne avataan Claro,välimerellinen ravintola,joka käyttää paikallisia raaka-aineita,ja jonka ruokalista muuttuu kasvisten sesonkien mukaisesti. Odotan jo pääseväni tuonne vaikka lounaalle...Vanha rakennus on ihana ja kuin tehty tuollaista ravintolaa ajatellen.En kyllä tiedä mitä tässä talossa aikoinaan oli mutta talossa on myös kellarikerros,joka toimii juhlatilana.
Muitakin uusia paikkoja oli tullut Saronaan,kuten tämä kahvila
josssa myydään myös oliiviöljyä
sillä samassa talossa on vanha öljynpuristamo,jonne pääsimme katsomaan
Öljypuristamon katto

tiistai 18. maaliskuuta 2014

Herkulliset tofupyörykät sitruunalla ja korianterinsiemenillä maustetulla purjopedillä

Viikonloppulehteni liitelehdessä oli kiinnnostava ohje kanapyöryköille,joka kuulosti sen verran houkuttelevalta,että koska en syö kanaa enkä siis muutakaan lihaa niin tein  siitä vegaanisen version.Samalla pyörykät,joista tuli tofupyöryköitä,muuttuivat myös gluteenittomiksi sillä en käyttänyt näihin kanapyörykkäohjeessa ollutta korppujauhoa ja muutenkin hieman muuttelin pyöryköitä omaan makuuni...Pyörykät kypsyivät ihanassa purjokastikkeessa,joka kiehui kokoon purjopediksi.Ja tämä oli sen verran hyvää,että pitää mennä ostamaan pian lisää purjoa! 

Tofupyörykät  
  • 300 gr kiinteää,kuivaa tofua
  • kourallinen persiljaaa
  • 2 kevätsipulin vartta
  • 1 rkl oliiviöljyä pyörykkämassaan
  • 2 rkl pellavansiemenjauhoa
  • 2 rkl riisijauhoa
  • 3/4 tl suolaa
  • vajaa puoli teelusikallista mustapippuria
  • vajaa puoli teelusikallista jeeraa
  • vajaa puoli teelusikallista korianterinsiemeniä,jauhettuna
  • noin 1/4 tl kurkumaa
  • öljyä pyöryköiden paistamiseen
Valmistin pyörykkämassan monitoimikoneessa.Jauhoin ensin tofua jonkun verran ,lisäsin sipulit,persiljan,öljyn, pellavansiemenjauheen ,riisijauheen sekä mausteet.Laiton  massan lepäämään jääkaappiin puoli tuntia,jonka jälkeen niistä oli helppo muotoilla hieman littanoita pyöryköitä ,jotka paistoin oliiiviöljyssä niin että molemmat puolet ruskistuivat ja olivat rapeita.
Purjokastike eli purjopeti
  • ½ kiloa purjoa,ohuiksi renkaiksi leikattua
  • 4-5 sellerin vartta,pieniksi paloitettuna
  • 4 viipaloitua valkosipulin kynttä
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl tummaa sokeria
  • ½ tl jeeraa
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl korianterin siemeniä,jauhettuna
  • ½ tl mustapippuria
  • 1/4 tl kurkumaa
  • 0,6 dl sitruunamehua
  • 4,5 dl kiehuvaa vettä
  • tuoretta korianteria lopuksi päälle
Oliiviöljyä lämmitetään leveässä paistinpannussa ja purjoa paistetaan noin 10 minuutin ajan,jonka jälkeen mukaan lisätään selleri ja valkosipuli ja jatketaan paistamista,sekoittaen ,vielä 5 minuuttia. Lisätään sokeri  ja mausteet  ja paistetaan vielä muutama minuutti. Tämän jälkeen lisätään kiehuva vesi sekä sitruunamehu .Tässä vaiheessa lisätään tofupyörykät eli asetellaan ne purjoseoksen päälle. Pannu peitetään kannella ja ruokaa kypsytetään  hiljalleen 30 minuuttia.Pannua ravistellaan aina välillä.Kansi otetaan pois ja jos jäljellä on vielä paljon nesteitä,annetaan ruuan kiehua kunnes nesteet ovat imeytyneet purjoseokseen. Päälle lisätään tuoretta korianteria.Tämän on hyvää sellaisenaan,tai vaikka riisin tai perunamuussin kanssa.
Tästä tuli hyvää ja tuo purjoseos oli ihanaa,samoin tofupyörykät:)
Kävin viime viikolla uudistetulla Saronan alueella,josta on tulossa Tel Avivin kuumin paikka,kunhan kaikki paikat siellä avataan. Muutama kahvila on jo avattu ja kävin juomassa kahvit toisessa;pienessä kahvilaputiikissa,kellarikerroksessa,entisessä asevarastossa kuulemma.Kahvilassa oli ehkä kauneimpia  leivoksia,mitä olen nähnyt. Tämä kuvan omenakakku oli  niin nätti;siinä on piirakkakuoren sisällä mantelitäyte,sen päällä Calvadoksessa marinoituja omenia ,jonkinlainen kiille päällä ja sitten tuollainen vihreä puoli ympyrä ja jonkinlainen valkosuklaajuttu.
Voi itku kun siellä oli kauniita luomuksia....


sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Kolmikulmaiset Hamantaschen-täytetyt pikkuleivät sekä raw-versiona että tavallisena

Tänään täällä vietetään taas Purim-juhlaa,joka on oikeastaan vuoden hauskin juhla.Silloin pukeudutaan naamiaisasuihin ,etenkin lapset,mutta myös aikuiset,ja jo kauan ennen itse juhlaa katukuvaan ilmestyy pop up-naamioasukauppoja aikuisille,kun taas lasten naamiaisasuja myydään vähän siellä sun täällä.Ja täällä asuinkaupungissani Tel Avivin liepeillä on suuri karnevaalikulkue (maan suurin)Purimiin kuuluuvat myös makeat ruokalahjat tuttaville ja muillekin. Purimiin kuuluva leivonnainen on Hamantaschen tai Hamanin korvat,:suorana käännöksenä hepreasta... Nuo Hamanin korvat kuuluvat myös minun antamiini namupaketteihin ja joka vuosi olen kokeillut erilaisia versioita niistä. Viime vuonna Hamanin korvani maistuivat appelsiinille.Tänä vuonna tein raw-hamantascheneita sekä aivan ihanasta taikinasta tehdyt kolmiot.Koska tuo ruokalahjojen antaminen kuuluu asiaan,myydään lähes jokaisessa kaupassa valmiiksi pakattuja rasioita tai koreja,mutta jos haluaa itse koota herkkulahjansa,niin sitä varten löytyy esim.kuvassa näkyviä pahvisia rasioita ,jotka taitetaan ja täytetään.
Sekä raw-että normitaikinasta tehdyt Hamanin korvat olivat tosi herkullisia.Raw-versiota tein 2 kertaa,kysynnän vuoksi;D  Hamantascheneita on muuten tehnyt myös Amalfin sitruunat viime vuonna.

Ihanan mureat Hamantaschenit marsipaanitäytteellä

Normi-hamantascheneihin käytetyn taikinan ohjeen löysin täkäläisen bloggarin blogista.Taikina näissä on enemmänkin lähellä alfajores-pikkuleipiä,joista postasin viime syksynä,mutta  näissä maissitärkkelyksen ja vehnäjauhojen suhde on eri kuin noissa postaamissani alfajores-pikkuleivissä,ja jos tekisin niitä uudelleen,käyttäisin ehkä tätä taikinaa ,sillä näistä hamantascheneistä tuli aivan mielettömän mureita ja suussa sulavia:)

Taikina:
  • 100 gr kylmää voita,kuutioituna
  • 100 gr vehnäjauhoa
  • 125 gr maissitärkkelystä
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 60 gr tomusokeria
  • ripaus aitoa vaniljaa tai vanilja-aromia
  • ripaus suolaa
  • 2 munankeltuaista
  • 1-2 rkl kylmää vettä
Laita jauhot,leivinjauhe,tomusokeri,vanilja ,suola ja voi monitoimikoneeseen ja käytä konetta kunnes seos on murumaista. Lisää kananmunankeltuaiset ja vesi ja käytä konetta kunnes taikina alkaa muodostua palloiksi. Muovaile taikinasta litteä pallo jauhotetulla alustalla  ja laita taikina jääkaappiin lepäämään vähintään tunniksi.Taikinan voi myös tehdä ilman monitoimikonetta:laita kuivat ainekset pöydälle ja lisää voikuutiot.Työstä murumaiseksi ja lisää sitten kananmunan keltuaiset sekä vesi. 
Tämä on se raakaversio mutta taittotapa on sama kaikille taikinoille
Ota taikina jääkaapista tunnin kuluttua ja kauli taikinaa (ripottele alle jauhoja) noin 3 sentin paksuiseksi taikinaksi. Ota taikinasta ympyröitä vaikka juomalasilla  ja lisää täyte keskelle (minä käytin näissä tekemääni marsipaania,mutta perinteisen unikonsiementäytteen ohjeen löydät vaikka Amalfin sitruunoiden ohjeesta tai sitten taatelisen unikonsiementäytteeni ohjeen  löydät täältä.Periaatteessa täyte voi olla mikä tahansa mutta unikonsiementäyte on perinteisin. Valmiiksi täytetyt hamantaschenit laitetaan jääkaappiin 15 minuutiksi ennen uuniin menoa ja uuni lämmitetään 160 C-asteeseen.Hamantascheneita paistetaan 10-12 minuuttia,kunnes niiden pinta saa hieman väriä.Valmiiden hamantaschenien päälle ripotellaan hieman tomusokeria. Nämä ovat erittäin murenevia lämpimänä,joten kannattaa odotella kunnes ne ovat täysin jäähtyneet,vaikka jääkaapissa.

Raw-hamantaschenit

Raw-hamantaschenin taikinan löysin Busy in Brooklyn-blogista,mutta hieman muuntelin taikinaa omaan makuuni paremmin sopivaksi.Näistä tuli aivan ihania  ja oli pakko tehdä näitä toisenkin kerran kun niistä niin pidettiin.Ihan täysin raakoja nämä eivät olleet,sillä käyttämäni kaakao oli luomua muttta ei raakaa.

Taatelinen raw-hamantaschen taikina
  • 20 medjoul-taatelia
  • 2½ dl jauhettua mantelia
  • 2 rkl kaakaota 
  • 2 rkl carobjauhetta
  • ripaus suolaa
  • ripaus vaniljaa
Laitoni kaikki ainekset monitoimikoneeseeen ja annoin koneen jauhaa ainekset kunnes niistä muodostui taikinapallo. Laitoin taikinan jääkaappiin jähmettymään puoleksi tunniksi;taikinaa on helpompi käsitellä kylmänä. Taikinan kaulin kahden leivinpaperin välissä,ja taikinan alle levittelin hieman carobjauhetta. (elmukelmu myös hyvä).Ensimmäisellä kerralla täytteenä oli kookossokerilla makeutettua marsipaania (manteleita ,kookossokeria,karvasmanteliaromia,sitruunamehua) ja toisella kerralla (ylempi kuva)  marsipaani oli makeutettu hunajalla.Valmiit kolmiot kuivattelin joitakin tunteja kuivurissa mutta uuni käy myös hyvin kun käytetään alhaisimpaa lämpötilaa.
Viikonloppuna tein vielä yhden satsin;sama taikina mutta täytteenä oli mansikka-kookos-valkosuklaatäyte,joka hieman levisi mutta oli hurjan hyvää,myös ruokalahjan saaneiden mielestä:)
Ja Purim-päivän naamiaisasuista tuon pienen kokkipojan asu oli yksi parhaista;D

torstai 13. maaliskuuta 2014

Filotaikinasta moneksi....brik kananmunalla,tunisialainen herkku

Koby ja valmis brik!
Käydessäni äskettäin Ramlan torilla ostin paketillisen pyöreitä filotaikinalehtiä herttaiselta ladyltä,joka oli valmistanut taikinat samana aamuna.Ne ostaessani muistin ,että Tel Avivin Carmel-torilla on jo muutaman kuukauden ollut koju,jossa mukava nuorimies myy öljyssä paistettuja brikejä,joihin on käytetty filotaikinalehtiä.Brik on tunisialainen uppopaistettu herkku,jonka yleisin täyte on kananmuna,tai kananmuna tonnikalalla ,harissalla ja persiljalla.Itse asiassa brikiin käytetty taikina (ja jota minäkin ostin) on nimeltään warka,ja ehkä hieman filoakin ohuempi,mutta filo kyllä käy tässä myös. Jos haluaa itse valmistaa warka-taikinaympyröitä niin siihen löytyy hyvä havainnollinen video-ohje.Kun viimeksi kävin torilla,kysyin kojun pitäjältä,Kobylta,jos voin kuvata tuon valmistusprosessin ja sehän kävi hyvin.Joten tässä step-by step kuvasarja siitä miten syntyy brik kananmunalla.Tähän annokseen tuli myös jonkinlaista yrteillä maustettua perunamuussia.
Koby on ottanut taikinaympyrän ja litistänyt väliin vähän yrttiperunamuussia.Tuo tuli yllättäen,sillä oikeastaan olisin halunnut brikin vain kananmunalla..Kuuma pannu öljyineen odottaa vierellä
.Brikin voi kyllä paistaa myös vähemmässä öljyssä ,niin että yksi puoli saa väriä ja sitten käännettäessä toinenkin.Ja koska filotaikinalevyt ovat yleensä neliön muotoisia niin miksei voisi olla myös neliön muotoisia brikejä.....
Koby asettaa brikin täytteineen (sama juttu jos tässä vaiheessa ei ole täytettä)niin että yksi puolikas on kosketuksissa öljyyn
Koby on rikkonut kananmunan pieneen lasiin ja hän kaataa kananmunan taikinalevyn keskelle.
Hän taittaa äkkiä ja varovaisesti toisen taikinapuoliskon jo öljyssä olevan puoliskon päälle.Brik paistuu.Huomaatteko tuossa oikeassa ylänurkassa jotain tummaa? Se on porkkanapala,ja Kobyn antaman vinkin mukaan se imee itseensä öljyn epäpuhtauksia.Kun porkkanapala on hieman mustunut,vaihtaa hän sen uuteeen.Hyvä vinkki !
 Brik on saanut väriä ja alkaa olla valmis. Koby nostaa brikin öljystä ja laittaa brikin hetkeksi valumaan.Kun öljy on kuumaa,ei sitä imeydy liiaksi taikinaan vaan vain niin että taikinan pinnasta tulee rapeaa. Brikin syömisen kanssa saa hieman varoa,sillä sisällä olevan kanannunan keltuainen jää jonkunverran valuvaksi. Mukaan Koby laittoi pienen purkillisen pilpel chumaa,tässä enemmänkin kastikemuodossa.Pilpel chuma on Kobyn äidin tekemää.Ihanaa katuruokaa!

P.S. Ottolenhgin Mediterranean Feast-ohjelman Tunisia-jaksossa tehdään brikiä. Videon voi katsella täällä ja brikiä valmistetaan minuutilla 17.30...