tiistai 29. tammikuuta 2013

Greippi-fenkolisalaatti

Inhosin ennen fenkolia ja sivuutin aina ruuat,joissa sitä oli,kunnes joitakin vuosia sitten maistoin uunissa kypysytettyä fenkolia ja pian sen jälkeen appelsiinista fenkolisalaatti.Nykyään syön ihan mielelläni salaatteja ,joissa fenkolia on,ja uunissa paahdettu fenkoli on todella hyvää.Ihme että vierastin niin sitä aniksen makua,vaikka  lapsena tykkäsin aniskarkeista,joita isoisällä oli usein mukanaan.
On se niin nätti...
Näin joku aika sitten jossain fenkolisalaatin ohjeen,johon oli lisätty greippiä,mutta en muistanut missä sen näin ja mitä siinä tarkalleen oli.Tässä salaatissa oli sitten suurinpiirtein mitä siinäkin salaatissa oli ja tämä oli tosi hyvää.Mikä sen teki erittäin hyväksi oli se,että höyläsin fenkolipuolikkaat ohuen ohuiksi suikaleiksi mandoliinilla.Jos ei ole mandoliinia,saa hyvällä veitsellä myös otettua ohuita palasia fenkolista,mutta mandoliinilla se on helpompaa.
Greippi-fenkoliksalaatti
  • 1 fenkoli
  • 1 greippi (käytin verigreippiä,mutta tavallinen greippi käy yhtä hyvin,tosin verigreipillä salaatti on nätimpi)
  • 2 rkl hyvää oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria (minun on hieman vaikeaa aina antaa tarkkoja määriä suolalle ja pippurille,sillä lisään ja maistan,lisään ja maistan...)
  • ½ tl chilihiutaleita
  • 2 rkl greippimehua (tai sitruunamehua)
  • kourallinen silputtua korianteria


Kuva täältä
Greippi halkaistaan ja siitä yritetään ottaa mahdollisimman kokonaisia kalvottomia lohkoja.Minulla on muuten tuo kuvassa näkyvä Chef’nin laite,jolla ne lohkot pitäisi pystyä ottamaan greipistä tai appelsiinista siististi,mutta olen kai aika tumpelo,sillä minä en vaan onnistu tuolla tekemään siistejä lohkoja! 
Fenkoli halkaistaan puolikkaiksi,ja sen kantaosa sekä yläosa vihreine osineen poistetaan. Siitä poistetaan myös kuvassa näkyvä kovempi osa,joka pitää fenkolin kerrokset yhdessä.Fenkolista otetaan joko mandoliinilla tai hyvällä veitsellä ohuen ohuita siivuja,jotka erkanevat suikaleiksi itsestään.Fenkolisuikaleitten joukkon lisätään öljy,suola ,pippuri,greippilohkot,greippi(tai sitruuna)mehu ja silputtu korianteri ja sekoitetaan.

sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Makeaa torilla

Flunssan kourissa;ruoka ei maistu,vielä vähemmän kokkailu
mutta muutama päivä sitten join espresson torilla ja katselin taakseni
Valtava koju täynnä makeita herkkuja
Ennen olin näihin heikkona;nyt  liian makeita minulle  mutta joskus voi tällaista maistaa ihan pikkuisen...

torstai 24. tammikuuta 2013

Tuorepolentaa ja munakoisoa

Mites ollakkaan inspiroiduin taas MasterChef-ohjelmaa katsellessani! Siinä eräs kilpailija teki   kalaa tuorepolentan päällä,ja siitä muistinkin Yotam Ottolenghin hieman erilaisen tuorepolentan ohjeen kirjasta Plenty.Olin joskus ajatellut kokeilla ohjetta,mutta tein tätä vasta tuosta ohjelmasta saadun inspiraation seurauksena;D En ole koskaan erityisesti välittänyt tavallisesta polentasta,mutta tämä tuorepolenta oli ehkä parasta mitä viime aikoina olen syönyt. Myös munakoisosta tuli tällä ohjeella todella hyvää. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin 6 maissintähkää;minä kokeilin tätä 3:lla ,josta tuli 2 annosta.

Tuorepolentaa ja munakoisoa
Munakoiso:
  • 1 keskikokoinen,kuutioitu munakoiso
  • 1½ dl öljyä (osa öljystä siivilöidään myöhemmin ja sen voi käyttää jossain muussa ruoassa)
  • 2 tl tomaattipyreetä
  • 60 ml kuivaa valkoviiniä
  • 200 gr tuoreita tai purkitettuja tomaattikuutioita (punnitsin ja 2 keskikokoista tomaattia painoivat lähes tarkalleen 200 gr)
  • 1 dl  vettä
  • ½ tl suolaa
  • ½  tl sokeria
  • 1 rkl  silputtua oregaanoa (käytin kuivattua koska olin unohtanut ostaa tuoretta..)
Kuumenna öljy kattilassa ja paista munakoisokuutioita keskilämmöllä noin 15 minuuttia,kunnes ne ovat ruskistuneet. Kaada kattilan sisältö siivilään anna ylimääräisen öljyn valua astiaan.Kun munakoisokuutiot lisätään kattilaan,näyttää ensin siltä että ne imevät kaiken öljyn,mutta tuosta valui aika reilusti öljyä astiaan.
Kuumenna kattila uudestaan ja lisää siivilöidyt mnakoisokuutiot.Lisää tomaattipyree,ja paista kuutioita 2 minuuttia,sekoittaen. Lisää valkoviini ja sekoittele seosta minuutin,jonka jälkeen lisätään kuutioidut tomaatit,vesi,suola,sokeri ja oregaano ja seosta keitetään vielä 5 minuuttia.Munakoisoseos lämmitetään uudestaan annosta kootessa.Munakoisoseosta jäi yli,ja se on ihanaa vaikka leivän päällä tai sellaisenaan,kylmänä.

Tuorepolenta:
  • 3 maissintähkää (noin 290 gr maissinjyviä)
  • 2,5 dl vettä
  • 1,5 rkl voita
  • 100 gr fetajuustoa (käytin lampaanfetaa)
  • suolaa,mustapippuria
Irrota maissintähkistä vihreät osat sekä säikeet.Säikeet irtoavat parhaiten juoksevan veden alla. Aseta maissintähkä pystysuuntaan ja veistä siitä veitsellä maissinjyvät pois.

Keitä maissinjyviä  ja vettä miedolla lämmöllä 12 minuuttia ,siivilöi maissinjyvät (säästä keitinvesi)ja laita maissinjyvät joko monitoimikoneen astiaan tai hyvään tehosekoittimeen.Monitoimikoneeni tekee ihan hyvää työtä,mutta jos KitchenAid-blenderini olisi ollut kunnossa,olisin varmaan käyttänyt sitä,mutta siitä meni nyt jo toisen kerran irti se kannua pyörittävä osa,joten en todellakaan pysty suosittelemaan tuota blenderiä kenellekkään.Maissinjyvät jauhetaan monitoimikoneessa mahdollisimman hienoksi ja siihen menee jonkun aikaa.Maissiseoksen voi nyt siivilöidä,jos haluaa oikein pehmeän ja tasaisen tuorepolentan tai sitten ei,jos siitä haluaa hieman karkeamman.Päätin siivilöidä maissiseoksen. Maissiseos lämmitetään kattilassa ,melkein koko ajan sekoittaen,10-15 minuuttia kunnes sose paksunee ja on perunamuussin paksuista.Ohjeessa sekaan lisättiin keitinvettä,mutta lisäsin jossain vaiheessa vain ruokalusikallisen keitinvettä eikä seos mielestäni tarvinnut lainkaan enemmän nestettä.

Lopuksi lisätään voi ja murustettu feta  ja seosta lämmitetään vielä 2 minuutin ajan,kunnes voi ja feta ovat sulaneet.Fetan ei tarvitse täysin sulaa polentan joukkoon,vaan siihen jää pieniä valkoisia fetapilkkuja.Maista ja lisää suolaa ja pippuria. Tuorepolenta on rakenteeltaan ja maultaankin pehmeämpää kuin tavallinen polenta,ja minusta paljon paljon parempaa. Annosta kootessa munakoisoseos lämmitetään uudestaan ja sitä laitetaan polentan keskelle.Voi itku kun tämä oli hyvää! Tätä voisi varmaankin tehdä myös pakastetuista maissinjyvistä,niin että aloitetaan tuosta jyvien ja veden keittämisestä,jonka jälkeen jyvät siivilöidään ja jauhetaan.

Ja yllätyksekseni ja ilokseni löysin tämän blogin Cisionin Top 10-ruokablogi-listalta puolivälistä:)

tiistai 22. tammikuuta 2013

Unikonsiementorttu halvalla ja raw unikonsiemenpallerot

Vein tämän ystävälle ja hän huokaisi ihastuksesta tätä maistaessaan....
Unikonsiemen on aines jota käytän suhteellisen harvoin,vaikka se sopiikin mitä parhaiten erilaisten leivonnaisten täytteisiin. 

Kuva täältä Unikonsiemenrulla on
suosittu leivonnainen
Täällä unikonsiemenillä täytettyjä leivonnaisia saa ympäri vuoden monista leipomoista , mutta varsinkin Purim-juhlan aikana niiden kysyntä kasvaa ,sillä niistä tehty täyte on kaikkein yleisin tuon juhlan leivonnaisissa. Muistan ,että Suomessa ainakin ennen oli vaikeaa löytää unikonsiemeniä muuten kuin sellaisessa pienessä maustepurkissa,mutta viime kesänä näin unikonsiemeniä irtopainossa Punnitse&Säästä-kaupassa ja niitä saa näköjään myös täältä.



Unikonsiemenet ovat maultaan pähkinäisiä ja niiden ravintoarvo on hyvä:unikonsiemenet sisältävät antioksidantteja,kuitua,B-vitamiineja,rautaa,kalsiumia,potassiumia ,magnesiumia ja sinkkiä. Unikonsiemenet ovat myös vähemmän allergeenisiä  kuin monet muut siemenet.Unikonsiemenet kerätään  oopiumunikon kuivista hedelmistä eivätkä ne sisällä minkäänlaisia oopiumin sivuoireita;oopiumia varten kerätään kasvin kodasta vuotavaa maitiaisnestettä,joka kerätään eri aikaan kuin jo kuivuneen kodan siemenet.Unikonsiemenet tosin aiheuttavat vääriä opiaattitestituloksia,joten urheilijan ei ihan kannata tällaista piirakkaa syödä just ennen kilpailuja....
Ystäväni Mary rakastaa unikonsiemenrullia ja torttuja,ja olin  luvannut leipoa hänelle unikonsiementortun. En ollut ennen sellaista tehnyt ja löysin erään täkäläisen tunnetun kondiittorin unikonsiementorttuohjeen. Täyte oli hieman erilainen kuin yleensä,ja vaikutti helpommalta,joten kokeilin tätä.Ohje oli myös videolla,joten se vaikutti erittäin selkeältä.

Unikonsiementorttu  halvalla (24 cm piirakkavuoka)
Taikina:
  • 75 gr tomusokeria
  • 200 grammaa vehnäjauhoa
  • noin. 5 gr leivinjauhoa
  • 1 kananmuna
  • 150 grammaa kuutioitua,kylmää voita

Taikina on helpointa valmistaa monitoimikoneessa. Kuivat ainekset sekoitetaan ensin nopeasti monitoimikoneessa,jonka jälkeen sekaan lisätään voi ja sekoitetaan muutamia kierroksia,lisätään kananmuna ja sekoitetaan vielä muutama kerta,kunnes taikina on hyvin koossa,ei kuitenkaan liikaa,koska kyseessä on murotaikina.Taikina otetaan monitoimikoneesta ja taikinaa käsitellään vielä käsin jonkun aikaa,kunnes taikina on yhtenäinen. Taikina kääritään elmukelmuun ja laitetaan jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.













Täyte:
  • 125 gr sokeria (käytin luomuruokosokeria)
  • 100 gr voita
  • 1 kananmuna+1 kananmunan keltuainen
  • ripaus vaniljaa (laitoin 1/4 tl vaniljajauhetta)
  • 135 gr unikonsiemeniä
  • 2 rkl perunajauhoa
  • 75 gr halvaa
Sokeri ja voi vaahdotetaan monitoimikoneessa.Joukkoon lisätään kananmunat,vanilja,unikonsiemenet sekä perunajauho.Halva leikataan kuutioiksi. Taikina otetaan jääkaapista ja kaulitaan jauhotetulla pinnalla ,myös taikinan päälle ripotellaan jauhoa.Taikina kaulitaan ½ sentin paksuiseksi ja asetellaan piirakkapohjan päälle (alle ripotellaan hieman jauhoja).Piirakkapohjaan tehdään reikiä haarukalla.Piirakkapohja laitetaan pakkaseen 15 minuutiksi,tai kunnes reunat ovat kovettuneet pakkasessa.Näin hieman jäykkää täytettä on helpompi levitellä piirakkapohjalle.Paloitellut halvakuutiot asetellaan piirakkataikinan pohjalle ja täytettä laitetaan tasaisesti piirakkapohjalle;sitä tulee olla 3/4 piirakkataikinan korkeudesta.Piirakka paistetaan puolisen tuntia 175 C-asteessa tai kunnes täyte on hieman jähmettynyt.Torttu otetaan uunista ja sen annetaan jähmettyä kunnolla ennen leikkaamista. Taikinasta jäi hieman yli,ja käytin ylimenevän taikinan tartelettivuokiin;täytettä tosin ei jäänyt lainkaan yli niitä varten...

Käytin tässä sokeritonta;kuorimattomista siemenistä tehtyä halvaa,jonka rakenne on erilainen kuin tavallisen,sokeria sisältävän halvan.Ja niinpä tortustani ei tullut yhtä kaunista kuin kondiittorin ,sillä halva nousi pinnalle! Mielestäni tuon halvan voi hyvinkin jättää pois ja tilalle laittaa vaikka pähkinöitä.Tortusta tuli sekä maultaan että rakenteeltaan tosi ihana,vaikka tuo pinnalle noussut halva vähän häiritsikin ja ystäväni varmaankin tulee pitämään tästä.Torttu on sen verran tuhti,että ihan pieni viipale riittää kerralla.Yleensä unikonsiemenleivonnaisten täyte tehdään eri tavalla eli siemenet,voi ja sokeri keitetään ensin maitoon sekoitettuna,kunnes voi on sulanut ja seos yhtenäistä.Usein täytteeseen lisätään myös taatelia,joka sopiikin hyvin siementen kanssa.Myös suklaa ja unikonsiemenet käyvät hyvin yhteen.
Unikonsiemeniä jäi jäljelle ja halusin tehdä itselleni jonkinlaisia unikonsiemennamuja,ja näin syntyivät nämä pallerot.

Raw unikonsiemenpallerot
  • 1½ dl unikonsiemeniä
  • 2 dl kookoshiutaleita
  • 1½ dl saksanpähkinöitä
  • ripaus ruususuolaa ,ripaus vaniljaa
  • 1½ dl taatelisiirappia (8 taatelia ja vettä soseeksi jauhettuna)
Laitoin kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja sekoitin tasaiseksi.Jos makeutta puuttuu,sekaan voi lisätä hunajaa tai muuta makeutusta.Pyörittelin massasta palleroita ja kuivasin niitä kuivurissa lyhyen aikaa,mutta nämä ovat hyvin vaikka eivät kävisikään kuivurissa.Pallerot jähmettyvät jääkaapissa ja näistä tuli hurjan hyviä:)
Tällä viikolla kävin poimimassa villiyrttejä.Suosikkini kiiltomalva on  nyt parhaimmillaan,samoin ketunleivät (täällä keltakukkainen lajike)ja nokkostakin löytyy.Sinappi löytyy vasta ensi kuussa. Malvaa oli puistossa lähes silmiin kantamattomiin ja keräsin sitä valtavan pussillisen,josta osan paistoin sipulin kanssa,osa meni smoothieihin ja osa vielä valmistamatta....Suomessakin kiiltomalvaa tavataan joskus viljelykarkulaisena luonnossa.

torstai 17. tammikuuta 2013

Kaakaolla maustettua kukkakaalia;uskomattoman hyvää!

Kuvassa tuo kaakaoinen kukkakaali ei nyt näytä kauhean nätiltä,mutta uskokaa että
siitä tuli hurjan hyvää!
Täkäläisessä blogissa oli valmistettu kaakaolla maustettua,paahdettua kukkakaalia,joka vaikutti sellaiselta mitä piti kokeilla ja niinpä sitten teinkin sitä.Ensin ajattelin että miten ihmeessä kukkakaali ja kaakao,mutta sitten tuli mieleen että miksi ei.Ja kaakaon lisäys teki paahdetusta kukkakaalista niin hyvää,että sitä on pakko saada pian lisää! Chanitan ohjeessa ei ollut chiliä,mutta lisäsin sitä sillä mielestäni chili ja suklaa on niin hyvä yhdistelmä.

Kaakaolla maustettua,paahdettua kukkakaalia
  • 1 keskikokoinen kukkakaali(pakastettukin käy)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • ruususuolaa
  • 1-2 tl chilihiutaleita(tai chilijauhetta)
  • 2 kukkurallista teelusikallista kaakaojauhetta
Paloittele kukkakaalin kukinnot sopivan kokoisiksi suupaloiksi,aseta kannelliseen astiaan ja lisää öljy, suolaa sekä chilihiutaleita.Ravistele astiaa niin että öljyä tarttuu kukkakaalin pintaan.Lisää kaakaojauhe,ja heiluttele astiaa niin että sitäkin tarttuu kukkakaalipalojen pintaan.Paahda kukkakaalia 20-25 minuuttia 200C-asteessa,kunnes kukkakaali on paahtunut mutta vielä hiukan al dente.Nauti!
Rosmariini  on yrtti,jota minun ei tarvitse koskaan hakea kaupasta,sillä sitä kasvaa kodin viereisessä puistossa.Nyt juuri se kukkii ja uutta tuoretta rosmariinia puskee pensaista.

lauantai 12. tammikuuta 2013

Vaniljaiset omenaraviolit

Olen täysin hurahtanut täkäläiseen MasterChefiin,jonka kolmas kausi huipentuu ensi viikon finaalijaksoihin. Ohjelma on täynnä persoonallisia amatöörikokkeja,jotka osaavat todella laittaa ruokaa.
Kuva netistä
Kun näin tällä viikolla kuvassa näkyvän kilpailijan,Jackien,keksimät ja valmistamat omenaraviolit,päätin että minäkin yritän tehdä näitä  omenaravioleja jotka saivat tuomareilta paljon kiitosta.Jackie on kilpailun voittajasuosikkeja ja ehkä tämän kauden kaikkein valovoimaisin kilpailija:nuori uskovainen nainen,joka kilpailua ennen ei ole kokannut kotona paljon muuta kuin  perinteistä marokonjuutalaista kotiruokaa,mutta on kilpailun ajan imenyt kuin sieni kulinaarisia vaikutteita ja myös osannut niitä hyödyntää luovalla tavalla;selvä lahjakkuus.Ohjeen löysin ohjelman kotisivuilta,mutta vaikka toteutin ohjetta tunnontarkasti,jouduin tekemään siihen muutamia pieniä muutoksia. Herkullinen jälkiruoka!

Vaniljaiset omenaraviolit
Taikina:
  • 200 gr vehnäjauhoa
  • 2 kananmunaa
  • ripaus suolaa
  • ripaus sokeria
Ainekset sekoitetaan monitoimikoneessa  kunnes taikinasta muodostuu pallo.Taikinaa vaivataan käsin muutaman minuutin ja laitetaan elmukelmuun.Taikinan annetaan levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.
Kuvassa Jackien omenaraviolit ohjelman sivuilta

Täyte:
  • 4 omenaa
  • noin desi vettä 
  • 2 rkl sokeria (käytin ruokosokeria)
  • 3 rkl creme fraiche eli hapatettua kermaa
  • 1 vaniljatanko(tai ripaus vaniljajauhetta )

Omenat kuoritaan ja kuutioidaan.Laitetaan kattilaan veden,vaniljatangon ja sokerin kanssa ja keitetään,kunnes omenakuutiot ovat pehmenneet. Minusta tässä prosessissa syntyi aika paljon nestettä ,joten siivilöin pehmenneet omenakuutiot. Omenakuutiot soseutetaan haarukalla.Omenien annetaan jäähtyä,jonka jälkeen sekaan lisätään creme fraiche.Ohjeen vaniljatangon sijaan käytin valmiiksi jauhettua vaniljajauhetta.Minusta omenaseos kaipasi myös hieman makeutta,joten lisäsin sekaan hieman lisää sokeria.

Vaniljavoi:
  • 50 grammaa voita
  • halkaistu vaniljatanko(tai vaniljajauhetta 1/4 tl)

Kauli tai tee pastakoneella ohuita levyjä pastataikinasta.Taikinaan ei tekoprosessissa kannata lisätä liikaa jauhoa,sillä siitä tulee muuten liian kuivaa.Pastataikinasta otetaan pyöreitä paloja,ja toiselle puolikkaalla laitetaan täytettä puoli teelusikallista(jos ympyrät ovat pieniä,isompiakin voi tehdä).Puolikkaan reuna sivellään munankeltuaisella ja yhdistetään toisen puolikkaan kanssa.Omenaraviolit keitetään kiehuvassa vedessä noin 3 minuuttia,jonka aikana paistinpannussa sulatetaan voi ja vanilja.

Raviolit otetaan vedestä reikäkauhalla ja laitetaan vaniljavoihin;annetaan olla siinä kunnes vaniljavoita tarttuu raviolin pintoihin. Ohjelmassa tehtiin tarjoilulautaselle siisti vana suklaaganachesta (suklaata ja kermaa);minun suklaavanani oli ehkä hieman vähemmän siisti...Raviolit asetetaan ganachen päälle ja päälle kaadetaan hieman vaniljavoita. Ripottelin päälle myös hieman tomusokeria.Tästä jäi muuten hävikkiä:vaniljavoita,keitettyjä omenakuutioita ja creme fraichiä,jotka menivät omenakakkuun.Käytin myös vain puolet taikinasta,josta tuli 12 omenaraviolia.Lopun taikinan pakastin.
 Kävin eilen aamulla sataman maatilatorilla.Tässä kojussa oli erivärisiä porkkanoita ja mansikantaimia.
Kurpitsoja
Kirsikkatomaatteja ja minipaprikoita
Erilaisia munakoisoja.Tuossa oikealla oli vielä vihreitä munakoisoja ,jotka eivät näy kuvassa kuin hieman.Kuulemma kaikki nämä munakoisot ovat siemenettömiä.


tiistai 8. tammikuuta 2013

Herkkusieniä etiopialaiseen tapaan ja juusto-osaston uusi ilme

Viime viikolla injera-lätyn päällä oli myös (aivan liian vähän...) herkullinen herkkusieniannos,ja kotona sitten etsiskelin siihen ohjetta.Hyvä ohje löytyikin ihanasta Veggie Belly-blogista ja tein sienet suurinpiirtein blogin ohjeen mukaisesti.Veggie Bellyn sieniohje ei ollut ihan sama kuin ravintolassa käytetty,mutta tästä tuli todella hyvää ja sellainen sieniruoka,mitä varmaan tulen tekemään toistekin.

Herkkusieniä etiopialaiseen tapaan
  • noin 400 grammaa herkkusieniä
  • 1 vihreä suikaloitu paprika
  • iso punasipuli
  • 2 keskikokoista tomaattia
  • 2 rkl öljyä (tai kirkastettua voita)
  • 2-3 rkl berbere-maustesekoitusta
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1-2 tl sitruunamehua
  • suolaa maun mukaan


Lämmitä öljy tai kirkastettu voi suuressa paistinpannussa (käytin wokkipannua).Lisää suikaloitu punasipuli,paprikasuikaleet sekä kuutioitu tomaatti. Paista keskilämmöllä noin 4 minuuttia (päätin kypsentää kasviksia vähän kauemmin ja tomaatit muuttuivat kastikkeeksi,erittäin hyvää niinkin) ja lisää sen jälkeen paloitellut herkkusienet.Paista korkeimmalla lämpötilalla ja lisää mausteet,sitruunamehu  sekä murskattu valkosipuli. Paista vielä 3 minuuttia tai kunnes sienet ovat pehmenneet. Koristele tuoreella persiljalla tai korianterilla.Maista ja lisää suola vasta lopussa.
Viime viikolla käydessäni asuinalueeni jättimarketissa (josta kirjoitin aiemmin täällä)huomasin että  kaupan juusto-osasto oli muuttunut hollantilaiseksi kyläksi;D
Tältä näytti juusto-osaston toisella puolella. Onnistuin ottamaan muutaman salakuvan ja aika mukavan näköiseksi oli tuo juusto-osasto muutettu.
Muitakin muutoksia oli siellä tehty.

perjantai 4. tammikuuta 2013

Etiopialainen linssimuhennos ja käynti etiopialaisessa kasvisravintolassa

Kävin ystävän kanssa lounaalla pienessä vastikään avatussa etiopialaista kasvisruokaa tarjoavassa ravintolassa,jonka ohi menen ainakin kerran viikossa ja josta sitten oli juttua lehdessäkin.Tel Avivissa on muutama etiopialainen ravintola ja Eritrean pakolaiset ovat avanneet joitakin pieniä ravintoloita,mutta tämä taitaa olla ainoa,jonka ruokalistalla ei ole lainkaan lihaa (tai kalaa..) Yhteisen historiansa johdosta etiopialainen ja  eritrealainen keittiö muistuttavat paljon toisiaan;
Tulimme ravintolaan hieman liian aikaisin,ja ruoka ei vielä ollut valmista,joten jäimme odottelemaan sen valmistumista teetä juoden. Tuoksut siellä olivat mahtavia  ja  ruokahalua herättäviä. Päätimme jakaa annoksemme,eli injera-lätyn ja sen päälle laitettuja erilaisia muhennoksia.Injeran päällä oli kahdenlaista linssimuhennosta,kaalimuhennosta,sieniä ja kasviksia ja joinkinlainen perunamuhennos.Tätähän syödään niin,että injeraa rullataan tai siitä otetaan palasia jolla sitten syödään noita eri muhennoksia. Haarukankin saa jos pyytää..Ravintola täyttyi nopeasti ja huomasimme,että kaikilla oli tämä sama annos,eli ehkä muuta ei tässä ravintolassa tarjotakaan,mutta kaikki nuo muhennokset olivat niin   mielettömän herkullisia ja täyttäviä että  päätimme tulla uudestaan ravintolaan joku toinen kerta.
Linssimuhennokset olivat sen verran hyviä että oli pakko tehdä sellaista kotonakin. Ravintolassa oli nuorten etiopialaisten tekemä etiopialainen keittokirja,jota ei voi enään ostaa sillä ensimmäisen painoksen loputtua kirjan tekijöillä ei enään ollut varaa painattaa toista painosta. Valokuvasin muutaman reseptin kirjasta ja Mesir watin eli linssimuhennoksen ohje on sekoitus kirjan ohjetta sekä netistä löytämiäni ohjeita.

Etiopialainen linssimuhennos Mesir wat(4-5 annosta)
  • 2 keskikokoista sipulia
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • muutaman sentin pala inkivääriä
  • 1 punainen chilipippuria,josta siemenet on poistettu
  • 3 rkl öljyä
  • 2 rkl paprikaa
  • 1 tl maustekurkumaa (jos sattuu olemaan tuoretta,niin sitä raastetaan 1 tl joukkoon)
  • 5 dl punaisia linssejä
  • 7 dl vettä+ muutama dl lisää vettä 
  • suolaa ja mustapippuria

Paloittele sipulit,chili,inkivääri ja valkosipulit ja jauha soseeksi.Sose sisältää nestettä,mutta se haihdutetaan myöhemmin. Linssit olin liottanut noin tunnin vedessä ennen käyttöä. Lämmitä öljy kattilassa ja lisää mausteet;sekoita ja anna mausteiden lämmetä öljyssä noin puolisen minuuttia.Lisää sose ja kuullota sosetta kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut;noin 10 minuuttia.Lisää nyt linssit ja vesi ja sekoita. Anna kypsyä kannen alla miedolla lämmöllä.Linssit imevät veden itseensä ,joten kannattaa tarkistaa etteivät ne kuivu kokoon ja lisätä hieman myöhemmin lisää vettä.Anna linssimuhennoksen kypsyä kannen alla 40 minuuttia.Suola ja pippuri lisätään vasta lopussa.

Tämä linssimuhennos on mitä parhainta lohturuokaa kylmällä säällä ja mausteet ja chilin polte tekevät siitä sellaisen,että sitä haluaa lisää.

Etiopialaisessa keittiössä käytetään paljon myös maustettua kirkastettua voita,niter kibbehiä,ja ravintolan muhennoksessa oli käytetty sen ja öljyn sekoitusta.Omassa muhennoksessani oli öljyä,joten muhennokseni  oli vegaaninen.Ohjeen mausteiden tilalla olisi voinut myös käyttää valmista etiopialaista maustesekoitusta,berbereä,jota saa Suomessa näistä paikoista. Tuoreen chilin lisäsin kuivatun sijaan,sillä osallistun tällä muhennoksella tammikuun ruokahaasteeseen,jonka aiheena on ihana chili!
Pieniä yksityiskohtia etiopialaisesta kasvisravintolasta,jonka pienessä   keittiössä  porisi monta pataa.

keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Punajuuri tahna tahinilla ja kikherne confit

Luin täkäläisen bloggaajan  vierailusta Rama's Kitchen-ravintolassa,ja heidän ruokalistallaan huomasin mielenkiintoisen annoksen: punajuurihummusta ,tahinia ja kikherne confit.Punajuurihummus ei kauheasti innostanut tällä kertaa,mutta tein sen innoittamana  punajuuritahnaa tahinilla ja sitten aloin etsimään ohjetta tuolle kikherne confitille.Sellainen löytyikin sitten keittiömestari Michael Spilakiksen blogista.Punajuuritahna tahinilla on tosi hyvää ja se väri,aah miten upea!  Mutta kaikkein parasta tässä oli kikherne confit,joka nosti nuo kikherneet ihan uudelle tasolle!

Punajuuritahna tahinilla
  • 2 keskikokoista punajuurta,paloiteltuna  ja keitettynä
  • ½ dl tahinitahnaa
  • ½ dl sitruunamehua
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • suolaa,mustapippuria maun mukaan
  • muutama lusikallinen punajuuren keitinvettä jos tahna on liian paksua
Keitä punajuuret sopivan pehmeiksi (ei ihan muussiksi) ja laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai käytä sauvasekoitinta ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.Maista ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

Kikherne confit
  • 2 ½ kupillista keitettyjä kikherneitä(joko valmiiksi ostettuna tai kotona keitettyjä.Ruokasoodan lisäys keitinveteen nopeuttaa kikherneiden pehmenemistä)
  • 1 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 1 tl sinapinsiemeniä( laitoin siemeniä ohjeen mukaan,koska niitä sattui olemaan kaapissa,mutta valmiissa confitissa ei tuntunut sinapin makua ja ne voi mielestäni jättää pois)
  • 1 kokonaisen valkosipulin kuoritut kynnet
  • suolaa ja mustapippuria
  • öljyä (ohjeessa käytettiin oliiviöljyn ja rypsiöljyn sekoitusta;minulla oli oliiviöljyä ja kylmäpuristettua rypsiöljyä)
Laita ainekset öljyä lukuunottamatta  joko paksupohjaiseen kattilaan tai kannelliseen uuniastiaan. Kaada öljyä kikherneiden päälle sen verran että se juuri ja juuri peittää kikherneet.Aseta uuniastia uuniin ja kypsennä kikherneitä noin  45 minuuttia 160 C-asteessa.Tai kypsennä niitä kattilassa kuten minä,kaikkein hiljaisimmalla lämmöllä,noin 40 minuuttia ,kunnes valkosipulit ovat pehmenneet ja karamellisoituneet;kikherneiden ei tule ruskistua.Kokosin annoksen:punajuuritahnaa tahinilla,hieman tavallisella tavalla valmistettua tahinia sekä kikherne confitia.Päälle lisäsin hieman punajuuren mikroversoja,joissa myös on punajuuren ihana väri:)

Valkosipulimäärä saattaa tuntua suurelta,mutta valkosipulit pehmentyvät tuossa prosessissa ja antavat ihanasti makua näille aromaattisille kikherneille,jotka olivat hurjan hyviä näin tehtynä.Osa kikherneistä muussantui hieman ,mutta suurin osa säilyi kokonaisena. Öljynpeittämää kikherne confitia voi säilyttää lasipurkissa 3 viikkoa,mutta jos sitä haluaa käyttää heti,laitetaan kikherneet lävikköön ja öljyn annetaan valua astiaan.Psilakiksen mukaan öljyä voi käyttää esimerkiksi  vinaigretteihin .

Kikherne confitista tein vielä hummuksen ja täytyy sanoa,että tämä oli ehkä herkullisin koskaan maistamani hummustahna!Eli lisäsin kikherne confitin(sen jälkeen kun olin jättänyt ne joksikin aikaa lävikköön) sekaan ½ dl sitruunamehua,suolaa,pippuria,tahinia ja jonkun verran vettä. Mielettömän hyvää!
Muutama päivä sitten söin torilla lounasta ystävän kanssa;samassa paikassa missä söin  joku aika sitten shaksuka-aamiaisen.Otimme antipastilautaset,johon laitettiin paahdettuja papuja,munakoisoa,kesäkurpitsaa,porkkanaa ja paprika,jonka sisälle lisättiin tuoretta tomaattista salaattia.Keskellä oli pieni kippo tahinia nigellansiemenillä,ja erillisessä kipossa oli chimichurria ja pestoa. Meitä viehätti tuo vihannesten joukossa ollut pieni paahdettu päärynän puolikas,joka oli tosi hyvää!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...