Tällä viikolla kokeilin kahta sellaista kasvista,mitä en ennen ollut kokeillut.Ensimmäinen niistä oli tuore mustasilmäpapu. Vaikka tätä papua englanniksi usein kutsutaankin nimellä "black eyed pea",on se papu eikä herne.
Erilaisia papuja onkin nyt toreilla ja kaupoissa.Laitoin nuolen mustasilmäpapulaarin kohdalle. Ostin mustasilmäpapuja vain ihan pienen määrän,150 grammaa,koska en ollut aiemmin näitä kokeillut.Kokeilun jälkeen voin sanoa,että tulen näitä kokeilemaan toistekin. Maistoin muutaman pavun raakana,ja olivat pehmeitä ja miedon makuisia,mutten tiedä,onko näitä hyvä syödä raakana.Mustasilmäpavun palot ovat kapeita ja tummahkoja,ja tämä papulajike ei viihdy kylmässä,ja se myös vaatii suhteellisesti vähän vettä.Saakohan tätä Suomesta tuoreena..Täällä jotkut pitävät sitä uuteen vuoteen kuuluvana ruokana,sillä sen syönnin uskotaan tuovan vaurautta.Tämän viikon keskiviikkona täällä syödään uuden vuoden ateria,ja useassa pöydässä on varmaankin mustasilmäpapuja tarjolla.
Tein näitä ihan simppelisti tomaattikastikkeessa.Papupalkojen kuori on raakana aika sitkeä,joten ehkä olisi voinut ensin keittää pavut,mutta kypsytin ne suoraan kastikkeessa,ja hyvää oli.Tuoreet pavut pitävät hyvästä tomaattikastikkeesta.
Kastikkeeseen tuli:
- 3 keskikokoista paloiteltua tomaattia
- puolikas pilkottu sipuli
- pilkottu valkosipulin kynsi
- 1½ rkl oliiviöljyä
- 1 tl ruokosokeria
- ruususuolaa,mustapippuria
- chilihiutaleita
- 3 rkl tiiivistettyä tomaattisosetta
- lasillinen vettä
Toinen kokeilemani kasvis oli kastanjakurpitsa. Jos kastanjakurpitsa kuulostaa oudolta,on syynä se,että se on täällä kehitetty lajike,jonka itsekin huomasin vasta viime keväänä.Ulkomuodoltaan se on aivan kuten acorn squash eli terhokurpitsa, mutta maultaan ja rakenteeltaan kastanjakurpitsa on paljon parempi kuin miedon makuinen ja hieman vetinenkin terhokurpitsa.. Acorn squash,kuten englanninkielinen nimikin sanoo,on lähempänä kesäkurpitsaa kuin tavallista kurpitsaa. Kastanjakurpitsa on makeampi kuin mikään muu kurpitsa ja sen rakenne on täyteläinen ja muistuttaa paahdettuja kastanjoja,siitä nimi. Marketissani näin näitä kurpitsoja ja ostin niitä (tyhmä minä) vain 3 kappaletta.Hintakin oli ihan naurettava,vain hieman yli euron kilo. Olin jo pitkään silmäillyt näitä kurpitsoja,joiden aika pian on ohi,sillä täkäläisessä MasterChef-ohjelmassa (joka juuri päättyi)näitä käytettiin jonkun verran.
Leikkasin kurpitsoja vähän miten sattuu,vaikka parasta olisi ollut puolittaa ne ja kypsyttää uunissa ihan siemenineen,sillä siemenet saa helpoiten pois kypsyneestä kurpitsasta. Sivelin kurpitsapalojen päälle hieman sitruunalla maustettua oliiviöljyä ja ripottelin ruususuolaa päälle. Paiston 200 C -asteessa noin 15 minuuttia,missä ajassa kurpitsat olivatkin kypsyneet. Ja kuin maistoin...vau! Mieleen tuli bataatti ja kastanja ja kurpitsa oli niin hyvää,että söin kaiken siltä seisomalta enkä edes ottanut kuvaa..Ja tämän kun piti mennä salaattiin! Tänään menin jälleen markettiin ihan vain näiden kurpitsojen vuoksi,mutta ne olivat loppuneet! Näköjään MasterChef-ohjelma oli muitakin innostanut;D