sunnuntai 22. joulukuuta 2019

Viime hetken joulunamut

Viime hetken joulunamut valmistuvat vain 2 aineksesta .  eli valkosuklaasta ja maapähkinävoista . Ja tuo maapähkinä&valkosuklaakombohan  on aivan mahtavan herkullinen.  

Valkosuklaa&maapähkinävoinamuset
  • 100 gr valkosuklaata
  • 2.5 rkl maapähkinävoita (sokeritonta)
  • muutama ripaus suolaa siinä tapauksessa että maapähkinävoihin ei ole lisätty suolaa
  • kookoshiutaleita
Sulata suklaa vesihauteessa.  Sekoita sulanut suklaa hyvin maapähkinävoin kanssa. Laita massa jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi.  Ota massasta  teelusikan kokoisia kokkareita,  ja pyörittele ne palloiksi.  Kierittele valmiit  palloset  kookoshiutaleissa.
Yksi parhaimmista makeista komboista:)
Tämän postauksen myötä toivottelen kaikille lukijoilleni oikein Hyvää Joulun aikaa.

tiistai 17. joulukuuta 2019

Vegaaninen melkein kuin kermalikööri

Venezuelassa asuessa ihastuin sikäläiseen rommipohjaiseen juomaan nimeltä Ponche Crema jota juodaan nimenomaan jouluna.   Luulin että olin tässä blogissa julkaissut muutaman erilaisen ohjeen tuosta juomasta,  mutta selvisi että olin kirjoittanut siitä vain kerran ,  vuonna   2009 eli 10 vuotta sitten... Oikea Ponche Crema on aika tuhti munatoti-tyypppinen juoma,  mutta silloin  blogin alkuaikoina laitoin  sinne hieman kevennetyn ohjeen,  jossa ei käytetty munia  vaan kondensoitua maitoa.   Samaan postaukseen   olin kirjoittanut että vegaanisen version voi valmistaa kookosmaidolla. Unohdin täysin tuon vegaanisen version,  mutta kun  Venezuelasta alunperin kotoisin oleva  Maria Jose julkaisi YouTube -sivustollaan kevyemmän  version tuosta juomasta,  muistin oman postaukseni,  ja  vegaanisen ja helpon version tuosta juomasta.  Maria Jose tosin teki oman juomansa maidosta,  ja kookosmaidon  voi  vaihtaa maidoksi,  mikä tekee juomasta vieläkin kevyemmän.
Juoman melkein kaikki ainekset,  eli sokeri ja Maizena puuttuvat.  Juomastani tuli tummahkoa, koska käytin  tummaa rommia ja ruokosokeria,  mutta vaalealla rommilla ja valkoisella sokerilla juomasta tulee valkoista.

Vegaaninen melkein kuin kermalikööri ( noin 8 desiä valmista juomaa)
  •  Purkki  kookosmaitoa  eli 400 ml 
  • 2 dl vettä
  • Hieman vaniljatangosta raaputettua vaniljaa tai hyvälaatuista vanilja-aromia
  • 3 dl sokeria (käytin tummaa ruokosokeria)
  • ½ tl  kanelia (tämän voi jättää pois mutta kanelista tulee kiva makuvivahde)
  • 2 dl mitä tahansa rommia
  • 2 .5 rkl Maizenaa
Laita kaikki ainekset  , rommia lukuunottamatta,  tehosekoittimeen (tai käytä sauvasekoitinta)  ,  ja surauta ainekset tasaiseksi.  Kaada kattilaan ,  ja keitä seosta hiljalleen   alemmalla keskilämmöllä,  aina välillä vispaten,   kunnes  seos alkaa poreilla.   Heti kun seos osoittaa kiehumisen merkkejä  ,  sitä tulee vispata jatkuvasti,  ja kun seos on sakeutunut, sitä vispataan vielä noin puolen minuutin ajan. 

Seoksen annetaan jäähtyä,  ja jäähtynyt seos ja rommi  sekoitetaan tasaiseksi juomaksi   tehosekoittimessa (tai sauvasekoittimella).   Tarjotaan kylmänä.   Tämä juoma säilyy kuukausia, mutta vain jos sitä säilytetään jääkaapissa. 
Ihana juoma, ja vieläpä  helppotekoinen:)

perjantai 13. joulukuuta 2019

Rommirusinavanukkaat kommellusten kautta

Tein aivan ihanat rommirusinavanukkaat,  mutta ne syntyivät  kommellusten kautta.  Minulla oli idea tehdä vanukkaita, joissa maistuu rommi,  ja jossa käytän  sekä kookosmaitoa että  kondensoitua maitoa. Mutta se ei  ihan mennytkään niinkuin piti.... Ensin  laitoin kookosmaitoa 5 desiä,  ja kondensoitua maitoa  3 dl.  Sakeutin seoksen Maizenalla.  Seos  kyllä sakeni, ja kaadoin vanukasseoksen  silikonivuokaani, mutta seuraavana aamuna huomasin että ne olivat hyytyneet vain sen verran  että eivät  irtoa kokonaisina vuoasta.... Päätin että kokeilen hyydyttää vanukkaat  liivatinlehdillä.   Katsoin  Valion ohjeista miten paljon liivatetta tarvitsen.... Muuten, se ensimmäinen seos, ei se hukkaan mennyt,  sillä Maizenalla sakeutettu kookosmaito, jossa oli paljon kondensoitua maitoa, muuttui ihanaksi kreemiksi, joka  on mahtava jäätelöpohja,  tai kakkukreemi.  Ja se liivatteella hyydytetty seos meni lopulta leivontaan... 
Vanukkaat kyllä näkyivät hyytyvän,   mutta hyytelö oli niin löysää että  vanukkaat romahtivat kun yritin irroittaa niitä  vuoasta... Tulin siihen lopputulokseen että  syypää on kondensoitu maito,  tai sen määrä.  ja koska kondensoitua maitoa   ja kookosmaitoa oli vielä jäljellä,  tein vielä 3. yrityksen,  taas Maizenalla, mutta niin että kondensoitua maitoa oli suhteessa reilusti vähemmän.  Ja voila,  lopulta vanukkaat irtosivat kokonaisina vuoasta!  Ja  vanukkaista tuli tosi herkullisia.  Ehkä jos käyttää  maitoa kookosmaidon sijaan,    kondensoitua maitoa voi laittaa suuremman määrän,  sillä maidon rasvaprosentti  on niin paljon pienempi kuin kookosmaidon.  Vanukkaissa olevan rommin voi myös korvata  rommiaromilla..

Rommirusinavanukkaat
Rommirusinaliemi
  • 50 gr rusinoita
  • 1.25 ml vettä
  • 4 rkl sokeria
  • 1 rkl rommia
Rommivanukkaat
  • 4 dl kookosmaitoa
  • 3½ rkl kondensoitua maitoa
  • 3 rkl sokeria
  • 1 rkl rommia (tai rommiaromia jonkun verran)
  • vajaa 1 dl Maizenaa + ½ dl vettä + ½ dl  lämmintä  kookosmaitoseosta
Valmista ensin rommirusinaliemi: Liota ensin rusinoita vedessä   vähintään puolisen tuntia.  Kaada rusinat ,  liotusliemi  ja sokeri kattilaan,  ja keitä seosta  kunnes neste hieman paksunee ja rusinat ovat pehmenneet.  Lisää rommi (tai rommiaromi) loppuvaiheessa.

Vanukkaat:  Vatkaa  kookosmaito,  kondensoitu maito ja sokeri ,  ja keitä seosta kattilassa, miedollä lämmöllä,  lähelle kiehumispistettä, aina välillä sekoittaen.   Sekoita  Maizena  veteen,  ja lisää kattilasta puoli desiä lämmintä (ei kuumaa!)  kookosmaito-kondensoitumaitoseosta . Sekoita hyvin ja katso että suuruste on täysin sileää.  Kaada  suurusteseos  kattilaan  vanukasseokseen,  ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen.Pidä lämpötila tässä vaiheessa minimissä.   Seos sakeutuu lähes heti, ja jatka vatkaamista noin minuutin ajan. Lisää  rommi tässä vaiheessa ja sekoita niin että vanukasseos on täysin sileää.  Seos hyytyy nopeasti , joten kaada  seosta joko  pieniin annosmaljoihin ,  tai tee yksi isompi  vanukas.   Anna vanukkaan/ vanukkaiden hyytyä jääkaapissa, mieluiten yön yli.  Kun vanukkaat ovat valmiita ,  kaada päälle  rommirusinalientä ja rommirusinoita.
Tämä niin sopisi joulujälkiruuaksi...

lauantai 7. joulukuuta 2019

Bataatti-.munakoisocurry ja ruokamessutapahtumassa

Suomessa oloni aikana sää täällä oli viilentynyt sen  verran , että  aamulla aikaisin,  illalla  ja yöllä on viileää,  mutta ei vielä erityisen kylmää.   Kun sää viilenee ,   lämpimät ruuat alkavat taas maistua,  ja yksi kestosuosikkini on jonkinlainen vihannescurry.  Tässä curryssä oli bataattia ja munakoisoa,  ja  olipa se hyvää:) Itse asiassa curry on sellainen ruoka joka maistuu minulle myös lämpimään aikaan, mutta enemmän silloin kun on viileää.

Curry bataatilla ja munakoisolla
  • 1 sipuli
  • 1 bataatti
  • 1 munakoiso
  • 1 rkl  öljyä paistamiseen
  • ½ dl vettä
  • 400 ml kookosmaitoa
  • 2 rkl punaista currytahnaa
  • 1 tl sokeria
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 1.5 dl murskattua tomaattia
  • 1 tl currymaustetta
Esivalmistelut:  Sipuli kuoritaan ja  pilkotaan.  Bataatti kuoritaan ja kuutioidaan.  Munakoiso kuutioidaan.  Tomaatteja murskataan sen verran että  murskattua tomaattia on 1.5 dl, mutta tässä voi myös käyttää valmiiksi murskattua tomaattia.

Lämmitä öljy paksupohjaisessa kattilassa /padassa.  Ruskista  sipulia muutaman minuutin ajan,  ja lisää munakoisokuutiot.  Paista seosta muutaman minuutin ajan,  ja lisää bataattikuutiot, ja paista seosta muutaman minuutin ajan.  Lisää vesi, ja peitä kattila kannella,  ja kypsennä  kasviksia minimilämmöllä noin 8 minuutin ajan, tai kunnes bataatit ja munakoisot ovat pehmenneet.

Lisää kattilaan  currytahna ja currymauste,  ja sekoita tahna hyvin kasvisten joukkoon.  Lisää kookosmaito, sokeri, soijakastike sekä tomaattimurska.  Kypsennä ruokaa  ,  kannen alla,  matalalla lämmöllä ,  noin 10 minuutin ajan.  Tarjoile vaikka riisin kanssa. Päälle lisäsin hieman korianteritahnaa.
Niin hyvää:)
Pari päivää tuloni jälkeen kävin Israfood-messuilla. Israfood on täällä ruokateollisuuden tärkein messutapahtuma, ja sieltä löytyy aina jotain mielenkiintoista.  Nakhly Coffee on tuolla joka vuosi  kardemummaisella arabikahvillaan,  joka on ihan parasta.
Muutama juustola oli paikalla, kuten tämä Gal Dairyn osasto.  Naapurini joka hoiti koiraani poissaollessani,  pyysi minua tuomaan  Suomesta vuohenjuustoa.  Hänen miehensä oli äskettäin ollut Hollannissa  , ja ostanut siellä Lidlistä  Milbonan vuohenjuustoa (kova juusto).  Mutta sitä ei ollutkaan Suomen Lidleissä,  ja  huomasin ettei Suomessa muutenkaan ole mikään suuri vuohenjuustovalikoima,  mutta löysin naapurille Juustoportin vuohenjuustoa. Täällä sen sijaan suurin osa pienistä juustoloista (niitä on monta) valmistavat juustonsa vuohen-tai lampaanmaidosta.
Tässä olisi ollut shakshuka-maustesekoitusta. 
Yritys joka valmistaa erilaisia tahnoja ja salaatteja.  Kauniita värejä:)
Ihanat tuoksut houkuttelivat  jauhomyllyn osastolle,  jossa Israelin paras pizzaiolo  Raanan Nussel valmisti pizzoja.  Taikinaa oli nostatettu kylmässä 3 päivän ajan.   Sain herkulliselta näyttävän pizzapalani,  ja juuri silloin joku tönäisi minua vahingossa,  ja pizzapalani tipahti lattialle ennenkuin edes ehdin maistaa siitä.... Olin niin nolo etten kehdannut pyytää uutta pizzapalaa.....
Tässä olisi ollut makeaa tarjolla...
Valrhonan yuzu-suklaassa on  ihana sitruksinen maku:)
Näitä en ehtinyt maistaa...
Halvaa ja tahinia oli  tarjolla tällä osastolla.
Tällä osastolla esiteltiin italialaisia Lainox-uuneja , ja myös kokki oli Italiasta. Näillä messuilla on aina myös osastoja muista maista, mutta tällä kertaa niitä oli vain  Tsekistä, Serbiasta ja Puolasta.  Olisi todella kiva nähdä tuolla vaikka Suomen osasto  kauratuotteilla:)
Osallistuin kahvimaisteluun. Ensin piti maistaa 5 erilaista vettä , ja tunnistaa niiden maut. Sen jälkeen piti tunnistaa Arabica-ja Robusta-pavuista keitettyä kahvia, sekä niiden  sekoitusta.  Tunnistin kaikki maut! Palkinnoksi sain valita kahviannoksen , ja valitsin capuccinon.
Leivoksia ja piirakoita.
Hienoja leipiä Balkan Bakeryn osastolla.
Samaisen Balkan Bakeryn osastolla.
Sienipihvihampurilaiset.
Viimeiseksi maistoin  sitruunaista moussea,  joka oli hyvää:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...