Tein joku aika sitten aivan ihanan salaatin , joka on muunnelma täkäläisen meijerin lehtisessä olleesta ohjeesta. Salaatti saa makunsa paahdetuista aprikooseista, ja nyt kun aprikooseja on ollut kaupoissa, olenkin käyttänyt niitä lähinnä salaatteihin, ja nimenomaan paahdettuina. En erityisesti välitä aprikooseista sellaisenaan, mutta esim. hilloissa ja näin paahdettuina ne ovat niin herkullisia.
Salaatti paahdetuilla aprikooseilla
- erilaisia salaatinlehtiä (minulla oli keräsalaattia ja purppuran värisiä salaatinlehtiä)
- 6 aprikoosia, paloiteltuna
- ½ rkl oliiviöljyä aprikoosien paistamiseen
- Grana padano-juuston suikaleita salaatin päälle
Kastike:
- puolet paahdetuista aprikooseista (jäähtyneinä)
- 1 sitruunan mehu
- vajaa ruokalusikallinen Dijon-sinaappia
- 1 rkl tummaa sokeria (tai muuta makeusta)
- 1 vihreä chili , josta siemenet poistettu, paloiteltuna
- 1 dl oliiviöljyä
- ripaus suolaa
Aprikoosit pestään, kuivataan ja paloitellaan. Alkuperäisessä ohjeessa aprikoosien määrä oli paljon suurempi, ja ne paahdettiin uunissa (
10 min. 250 asteessa, kevyesti öljyttyinä) mutta minä paahdoin näitä paistinpannulla, pienessä määrässä oliiviöljyä. Eli oliiviöljyä lämmitetään pannulla, lisätään aprikoosin palaset, ja aprikoosia paahdetaan miedolla lämmöllä kunnes ne ovat kunnolla pehmentyneet.
Kastikkeen ainekset sekoitetaan tasaiseksi kastikkeeksi esim, sauvasekoittimella ym. Tarjoilua varten salaatinlehdet asetellaan laakeaan astiaan , päälle lisätään paahdettuja aprikoosipalasia, kastiketta ja Grana padano-juustosta leikattuja suikaleita. Alkuperäisessä ohjeessa salaattiin lisättiin myös erilaisia pähkinöitä kuten pistaasipähkinöitä, hasselpäähkinöitä ja manteleita, paahdettuina, mutta en laittanut pähkinöitä omaan salaattiini. Alkuperäisessä ohjeessa salaattiin tuli vihreän salaatin lisäksi rukolaa, mutta tähän sopii mitkä tahansa salaatinlehdet. Ja salaatin kastike on niin herkullinen että olen käyttänyt sitä muissakin salaateissa.