Myskikurpitsat ovat olleet lähimarketissa hassun halpoja,ja niitä onkin tullut raahattua kotiin aika montakin. Myskikurpitsa on lempikurpitsani:se on hyvän makuinen,kypsyy nopeasti ja sen kuori on sopivan ohutta niin että sen saa kuorittua ihan kuorimaveitselläkin:) Pari kertaa olen nyt tehnyt thaimaalaistyylistä kurpitsakeittoa joka on niin hyvää ettei minua lainkaan häiritse että on helteistä enkä ole erityisesti mikään keittoihminen.Thaimaalaiset maut ovat vain niin hyviä ja kuten thaimaalaisessa ruuassa pitääkin olla niin tässä ovat maut hyvässä tasapainossa:) Keitto on myös helppotekoinen ja valmistuu suhteellisen nopeasti,Tässä voi tietenkin käyttää myös muita kurpitsalajikkeita.
Kurpitsakeittoa thaimaalaiseen tyyliin (3 annosta)
- noin ½ kiloa kuutioitua ja kuorittua kurpitsaa.
- 1 suuri keltasipuli paloiteltuna
- 2 rkl öljyä paistamiseen
- 3 murskattua valkosipulin kyntt
- vajaa 3 rkl punaista currytahnaa
- 1 tl murskattuja ja paahdettuja korianterinsiemeniä (voidaan jättää pois)
- 4½ dl vettä
- 3 dl kookosmaitoa
- tuoretta korianteria
- kalakastiketta muutama rkl
- limemehua
Olen tehnyt tätä keittoa muutaman kerran:sekä paahdetuista kurpitsakuutiosta että raakana keitetyistä kurpitsakuutiosta ja olen kyllä huomannut että jos kurpitsaa paahtaa ensin niin se antaa lisää makua keitolle, sekä myös lyhentää keiton valmistumisaikaa. Lämmitä öljy kattilassa ja kuullota sipulia joitakin minuutteja kunnes se saa väriä. Lisää murskattu valkosipuli ja paista seosta minuutti.Lisää nyt currytahna sekä korianterinsiemenet;sekoita ja anna seoksen paistua muutama minuutti ennenkuin lisätään kurpitsakuutiot.Tämän jälkeen lisätään vesi.Seoksen annetaan kiehua kiehumispisteeseen,jonka jälkeen lämpöa alennetaan ja kattila peitetään kannella. Jos kurpitsakuutiot on paahdettu uunissa keitetään keittoa 10 minuuttia mutta jos kurpitsakuutiot ovat raakoja keittoa keitetään kunnes kurpitsanpalaset ovat täysin pehmeät eli noin 20-25 minuuttia. Kattila otetaan pois liedeltä ja keitto soseutetaan sauvasekoittimella soseeksi.Soseen tulee olla paksuhkoa.
Soseuttamisen jälkeen keittoon lisätään kookosmaito,hieman tuoretta korianteria,kalakastiketta sekä limemehua. Maistellaan ja lisätään kalakastiketta tai limemehua jos tuntuu siltä. Monet eivät pidä tuoreesta korianterista joten sen voi jättää pois mutta korianteri antaa paljon makua keitolle.Korvaamalla kalakastikkeen soijakastikkeella keitosta tulee vegaaninen.Kattila laitetaan uudestaan lämpiämään ja keittoa keitetään vielä alhaisella lämmöllä non 10 minuuttia.Kaadoin keiton päälle hieman kookosmaitoa ennne tarjoilua ja lisäsin reilusti tuoretta korianteria.Ihana keitto! Tämä ja myös aiemmin tekemäni thaimaalainen keitto ovat niin herkullisia:)
Buttnernut pumpkins are now plentiful and cheap here and I have been bringing a lots of them home.A Thai inspired pumpkin soup is one thing that I love to use these pumpkins for:the soup is so delicious on these warm days also when served lukewarm.
Thai inspired pumpkin soup
- about 2 cups of cubed butternut pumpkin
- 1 big ,sliced onion
- 3 crushed garlic cloves
- about 3 tbl of Thai red curry paste
- about 2 cups of water
- a few tbl oil for frying
- 1,2 cups of coconut milk
- a few or more tbl of fish sauce
- lime juice,according to taste
- fresh cilantro leaves
I have noticed that when using toasted pumpkin this soup is even better. Saute the onion in the oil for a few minutes,then add the crushed garlic and the red curry paste. Add the pumpkin cubes and water. If you have toasted the pumpkin the soup needs a shorter cooking time but if you are using raw pumpkin cubes let the mixture reach its boiling point,then reduce the heat,cover the pot and let the soup simmer for about 20-25 minutes.Now puree the soup ,add the coconut milk,some fresh cilantro,fish sauce and lime juice.,Taste and add more fish sauce and /or lime juice if needed. Cook ,uncovered ,on medium heat for additional 10 minutes. Top the soup with fresh cilantro.