Sain äskettäin inspiraation eräästä tv-ohjelmasta, jossa kilpailijan tekemä intialainen ragda-ruoka sai niin paljon kehuja, että oli pakko selvittää mistä oli kyse.
Kyse on aivan uudenlaisesta ruoka-reality-ohjelmasta, joka alkoi täällä joitakin viikkoja sitten. 2 jaksoa per viikko , ja ensimmäisessä jaksossa 4 ravintolaa yrittää päästä jatkoon, eli avaamaan ravintolan viikon ajaksi. 4 tuomaria maistelevat ruokia neljässä studioon rakennetussa ravintolassa , joista yksi siis pääsee jatkoon, eli avaamaan oikean ravintola. Inspiraation ragda-ruokaan sain kuvan Rinatilta, joka voitti oman osakilpailunsa, ja pääsi kokeilemaan millaista on olla keittiömestari oikeassa ravintolassa viikon ajan. Rinatilla ei ollut minkäänlaista ravintolakokemusta ennen ohjelmaa; mutta hän on pitänyt intialaisen ruuan kursseja. Rinatin kehutun ragda-annoksen ohjetta ei löytynyt mistään, mutta löysin netistä ohjeen, joka ainakin kuulostaa samantapaiselta, tosin Rinat oli tehnyt annoksesta omanlaisensa, mutta siihen en siis löytänyt ohjetta.
Studio-ravintoloissa kilpailijat saavat itse suunnitella ravintolan, ravintolan oven , logon ym. ,Ohjelman 4 tuomarilla on välillä vaikeaa valita yksi jatkoon pääsevä ravintola, etenkin jos samalla viikolla on monta hyvää ravintolaa , sillä hyvä ruoka ei ole ainoa kriteeri.. Heti valinnan jälkeen tv-yleisö voi tehdä pöytävarauksen jakson voittajan ravintolaan, joka on äskettäin avatun hotellin ravintolatiloissa. Joka viikko sama tila muutetaan uudeksi ravintolaksi, voittajan valitseman teeman mukaan. Pöytävaraukset viikoksi täyttyvät lähes heti. Kilpailija saa pisteet ravintolan asiakkailta, ravintolakriitikolta, hotellin 2 omistajalta (lopullisen voittajan ravintola avataan oikeasti hotellin tiloihin) sekä tuomareilta. Tähänastisista kilpailijoista Rinat, joka avasi intialaisen ravintolan viikoksi, sai korkeimmat pisteet ja pääsi loppukilpailuun.
Intialainen ragda curry
- 3.5 dl valmiiksi keitettyjä kikherneitä
- 2 perunaa
- 1 vihreä chili
- 3 valkosipulin kynttä
- noin sentin pala inkivääriä
- ripaus sokeria
- ½ tl suolaa
- 7 dl vettä (osan vedestä korvasin kikhernesäilykepurkin nesteellä)
- 1 sipuli, pilkottuna
- 3 tomaattia , kaltattuna ja pieneksi pilkottuna
- 2 tl Garam Masala-maustesekoitusta
- ½ tl jeeraa
- ½ tl kurkumaa
- ½ tl chilijauhetta
- 1 tl korianterin siemenjauhetta (jauhoin itse korianterin siemenet jauheeksi)
- 1 tl curryjauhetta
- muutama korianterin lehti varsineen (voi jättää pois)
- 2 tl sitruunamehua
- päälle 1 tomaatti pilkottuna, ½ punasipuli ja korianterin lehtiä
Tämä on mukaeltu versio tästä ohjeesta. Katselin aika monta ohjetta, ja kaikki erosivat toisistaan jollain tavoin. Mausteet ovat tärkeässä osassa intialaisessa keittiössä, mutta siinä jouduin hieman improvisoimaan. Monessa ohjeessa käytetään myös Amchur-jauhetta, eli vihreistä mangoista kuivattua jauhetta, jota minulla oli kotona, mutta sen voi hyvin korvata sitruunamehulla. Monessa intialaisessa ohjeessa käytettiin valkoisia herneitä, mutta minulla oli kikherneitä, kuten oli Rinatin ohjeessa. Lähes kaikissa ohjeissa päälle ripoteltiin kikhernejauhosta tehtyä seviä, jota saa täälläkin hyvin, mutta minulla ei sitä ollut, ja lisäsin päälle pilkottua tomaattia, punasipulia ja korianterin lehtiä. sekä muutamia kastikkeita (ohjeet alempana)
Aloita lisäämällä kikherneet , perunat ja veden kattilaan, Purkkikikherneet ovat pehmeitä , mutta niistä on tarkoitus tulla vieläkin pehmeämpiä. Perunat laitoin kokonaisena, mutta parempi olisi ollut laittaa ne paloiteltuna. Keitin kikherneitä ja perunoita kunnes molemmat olivat täysin pehmenneet.
Kikherneiden ja perunoiden kiehuessa pannulle lisätään öljy sekä chili-ja curryjauhe, ja sipulia paistetaan keskilämmöllä kunnes se on läpikuultavaa. Jauhoin inkivääristä, vihreästä chilistä ja valkosipulista karkeaa tahnaa, jota lisäsin sipulin joukkoon. Paista seosta muutaman minuutin ajan , sekoitellen.
Tämän jälkeen lisätään loput mausteeet , sekä tilkka vettä. Suolan lisäsin vasta kun ruoka oli valmista, sillä käytän suolaa maltillisesti. Paista seosta muutaman minuutin ajan, jälleen sekoitellen. (ihana tuoksu!)
Lisää kaltatut tomaatit. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä kunnes tomaatit täysin pehmeitä ja hajonneet.
Lisää tämän jälkeen kikherne-perunaseos, sekä keitinnestettä. Peitä pannu kannella, laske lämpö minimiin ja anna seoksen kypsyä kannen alla noin 20 minuutin ajan , tai kunnes iso osa nesteistä haihtunut pois ja kastike paksuuntunut. Maista ja lisää suolaa maun mukaan.
Alkuperäisessä ohjeessa ragdaa varten tehtiin 3 kastiketta. ja tein kaikki 3, nekin mukaellen koska ei ollut kaikkia aineksia. Rinatin annoksessa oli myös 2 kastiketta, ja hänen annoksensa päälle ripoteltiin jugurttia sekä tomaattia , punasipulia ja korianteria. Kastikkeet lisäävät makua , ja kaikki ainekset yhdessä luovat hienon makupaletin, mutta helpommalla pääsee käyttämällä valmista intialaista kastiketta ja jugurttia.
Vihreä chutney (hyvin mukaeltu versio..)
- kourallinen korianterin lehtiä
- muutama mintun lehti
- pieni pala inkivääriä
- 2 valkosipulin kynttä
- 1 vihreä chili
- ripaus sokeria
- 1 tl sitruunamehua
- ½ dl vettä
- ½ tl jeeraa
- 1 tl suolaa
Kaikki ainekset jauhetaan tahnaksi.
Punainen tahna
- 5 kuivattua chilipippuria
- 5 valkosipulin kynttä
- 1 tl suolaa
- ½ tl jeeraa
- ½ dl vettä
Kaikki ainekset jauhetaan tahnaksi
Kolmas tahna/kastike oli taateli-tamarindikastike, mutta minulla ei ollut tamarindia. Jauhoin muutaman taatelin , sitruunamehua, Garam Masala-mausteseosta, chilijauhetta ja vettä tahnaksi. Tästä tahnasta en niin välittänyt , mutta 2 muuta lisäsivät todellakin makua ragda curryyn. Koska niin pidin tästä , tein myöhemmin version jossa vaihdoin perunat bataattiin, ja sekin oli tosi hyvää:)