lauantai 28. helmikuuta 2015

Täytetyt pinkit kolmiopikkuleivät

Ensi keskiviikkona ja torstaina täällä vietetään taas Purim-juhlaa,joka onkin hauska juhla,sillä siihen kuuluu naamioitumiset ja hauskuttelut ja karnevaalityyliset kulkueet. Tuo juhla tosin alkaa jo paljon aikaisemmin,sillä lapset pukeutuvat naamiaisasuihinsa paljon ennen juhlapäivää. Purimina myös syödään kolmionmuotoisia,täytettyjä pikkuleipiä nimeltä Hamanin korvat .Olen edellisinä Purim-juhlina tehnyt joka vuosi erilaisen version näistä leivonnaisista,kuten tällaisia tai appelsiinilla maustettuja Hamanin korvia, mutta tänä vuonna päätin värjätä taikinan punajuurella ja tehdä pinkkejä Hamanin korvia! Pelkkä punajuurimehun lisäys ei riitä antamaan sopivaa värisävyä taikinalle,vaan tein kokoonkeitetyn punajuurisiirapin,jonka lisäsin taikinaan. Klassisin Hamanin-korva täyte on tehty unikonsiemenistä,mutta tällä kertaa näissä oli kaksi erilaista täytettä:yhdessä oli kookoskermapohjaista suklaaganachea ja toisessa valkosuklaamaapähkinävoitäyte. Purimina on myös tapana antaa ystäville ja tutuille ruokalahjoja,joten,ja nämä menevätkin muutamalle ystävälle.

Täytetyt pinkit kolmiopikkuleivät
Taikina:

  • 200 gr huoneenlämpöistä voita,kuutioituna
  • 100 gr tomusokeria
  • 300 gr +  yksi rkl vehnäjauhoa
  • 2,5 rkl punajuurisiirappia  *
  • 1 kananmunankeltuianen
Valmistin taikinan yleiskoneellani,mutta tämän voi myös muilla laitteilla.kuten monitoimikoneella tai sauvasekoittimella,ym. joskin monitoimikoneella taikinan saa helpoiten tehdyä. Voi ,sokeri,jauhot sekä punajuurisiirappi  lisätään koneen kulhoon,ja koneen annetaan käydä kunnes taikina on murumaista,jonka jälkeen lisätään kananmunankeltuiainen ja työstetään taikinaa vain kunnes kaikki ainekset ovat yhdistyneet.  Taikina kaulitaan litteäksi levyksi jauhotetun pinnan päällä,kääritään elmukelmuun ja annetaan levätä  jääkaapissa vähintään tunnin.
*Punajuurisiirappi: minulla ei tähän ole ihan täysin tarkkoja määriä,mutta kuorin ja paloittelin yhden ison punajuuren ja keitin ½ litrassa vettä kunnes punajuuripalaset olivat pehmentyneet,jonka jälkeen siivilöin ne pois nesteestä ,jota oli jäljellä ehkä noin 2 dl. Lisäsin punajuurinesteen 6 rkl ruokosokeria,ja keitin nestettä kokoon miedolla lämmöllä,kunnes siirappi oli kiehunut kokoon ja oli siirappimaista.
Taikinan levättyä (taikina on tässä vaiheessa tosi kauniin värinen) sitä kaulitaan jauhotetulla alustalla,(jauhoja myös taikinan päälle) puolen sentin korkuiseksi. Taikinasta otetaan ympyröitä lasilla tai muotilla,ja täytettä laitetaan ympyrän keskelle.Täyte voi olla mikä vaan;minulla oli kookoskermapohjainen ganache tummalla suklaalla,sekä valkosuklaata,(100 gr)johon lisäsin sulamisprosessin aikana muutaman ruokalusikallisen maapähkinävoita. Tumman kuorrutteen laitoin pursotinpussiin,koska se ehtinyt jähmettyä.Täytyy ihan kehua tuota valkosuklaamaapähkinäseosta:se on hurjan hyvää! Taikinaympyrän reunat taitetaan kolmioksi.Pinkkejä kolmioita paistetaan 15 minuuttia 170 C-asteessa,ja niiden annetaan täysin jäähtyä ennen syömistä.Ennen tarjoilua päälle sirotellaan tomusokeria. Näiden leivonnaisten taikina on ihanan murea:)
Toissa viikolla kävin kahvilla ja macaronsilla uudessa pikkuisessa konditoriakahvilassa,jonka perustaja Emil, piti pitkään salaista konditoriaa,eli teki kotonaan pikkuruisessa keittiösään  mitä upeampia leivoksia,joita ostettiin eri ravintoloihin.Emil uneksi omasta konditoriasta ja sillävälin maine kiiri kauas,ja monet olisivat halunneet ostaa hänen kauniita leivoksiaan. Emilin tuotoksia sai tilata myös hänen Facebook-sivunsa kautta,ja kun hänellä oli tarpeeksi seuraajia,uskalsi hän vihdoinkin avata oikean konditorian eli toteuttaa unelmansa ja avasi pikkuisen paikkansa kaupungin keskusta-alueelle. 

Emil valmisti hyvän espresson ja harmitteli että leivosvitriini oli tyhjä .Otin kahvin kanssa pienen ja herkullisen persikkamacaronsin.

Emilin suklaapiirakoita

Macaronsit
Katse kadulle kahvia juodessa

20 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Hannele:no itse asiassa luumutäyte noissa olisikin ihan hyvä;D

      Poista
  2. Kivan näköisiä korvia!
    Upeita ovat myös Emilin leivokset ja pullat :)
    Mukavaa karnevaaliaikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne:kiitos,ja hyviäkin ovat:) Emilin tuotokset upeat,nyt oli vaan vähän tyhjää siellä,ja kuulemma leivokset menevät kuin häkä! Kiitos:)

      Poista
  3. Jannan varisia korvia!

    Mina taidan olla ihan toissa jopa torstaina. Meilla on mahdollisuus ottaa lomaa joko purimina tai sitten Tisha beAv paivana kesalla. Tana vuonna se heinakuun lopulla ja olemme silloin varmasti Suomessa eli saastan tuon ylimaaraisen lomapaivan sinne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anu;punajuuresta on moneksi;D Mukavaa työpäivää sitten purimina.Silloin on niin täyttä joka puolella että varmaan ihan hyvä ideakin;D

      Poista
  4. Siis aivan ihania herkkuja ja ideoita sulla aina täällä riittää!
    Eihän näitä kaikkia ehdi kokeilemaan, vaikka haluaisi!
    Wow, noita kultaisia macaronseja!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susanna Vaahla:kiitos gracias:)
      Kiva että olet tykännyt:) Nuo macaronsit olivat niin söpöjä ja hyviäkin ,ainakin se minun syömäni:)

      Poista
  5. Olet varmaan monessa postauksessa maininnutkin, mutta multa on mennyt jotenkin ohi - missä kaupungissa Israelissa asut? Mietin, että täältä sun blogista löytyy ihanan paljon vinkkejä Israeliin matkusteleville ja itsekin haaveilen vielä joskus kävyäni siellä uudestaan. Tämäkin kahvila vaikuttaa kokemisen arvoiselta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sofia:visste inte att du har varit här....Asun Holonissa ,joka on ihan Tel Avivin liepeillä,eli jos liikenne pelaa hyvin niin voin hyvin olla alle puolessakin tunnissa Tel Avivin keskustassa ja siellä paljon pyörinkin. Mullahan on ihan Tel Avivia käsittelevä matkablogikin,jonka oikeastaan perustin kun multa usein kysyttiin vinkkejä.
      http://www.rantapallo.fi/yaelian

      Tel Avivissa on kyllä kahviloita niin paljon että välillä ihmettelen miten niihin kaikkiin riittää asiakkaita;D

      Poista
    2. jo, men det e för länge sen, typ 15 år sen. Då åkte vi runt rätt så mcyket - Eilat, Jerusalem, Döda Havet, Tel Aviv&Jaffa...
      Hei mahtavaa tuo matkablogi. Tutustun siihen myös tarkemmin. Mistäs sen nimittäin tietää milloin sinnepäin taas joskus tulee matkattua.

      Poista
    3. Faktiskt länge sedan;Tel Aviv har blivit så mycket bättre sedan dess...
      Olisi kiva jos tulisit,niin voisin näyttää paikkoja;D

      Poista
  6. Ennätin pitkästä aikaa tänne, appelsiinilaan ja vitsit mitä ihanuuksia oletkaan postaillut! Suloinen aasinkorvataikina ja aion kyllä välittömästi varastaa valkosuklaa-maapähkinävoitahnan idean :D
    Fiksu idea kasvattaa ensin kunnon asiakaspohja facebookin ym. kautta ennenkuin avaa konditorian. Tosin en tiedä, onko siellä yhtä riskialtista yrittämistä kuin täällä Suomessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi,onpa kiva "nähdä" sinua täällä pitkästä aikaa:) Oli kiva kokeilla vähän erilaisia kolmiopikkuleipiä ja punajuurisiirapista tuli niin kiva väri:) Valkosuklaa sopii niin hyvin maapähkinävoin kanssa,koska se on niin makeaa ja maapähkinävoi tasoittaa ihanasti sitä makeutta. Todellakin tuosta näkee mikä voima sosiaalisella medialla on.Hän ei ole ainoa sellaiseen ryhtynyt seuraajamäärän innostamana,vaan ihana tuttu artesaanileipuri avaa torstaina oman paikkansa myös.,On ihanaa kun ihmiset pystyvät toteuttamaan unelmiaan:) Kyllä se täälläkin on aika riskialtista,paikkoja avataan ja suljetaan ,joten toivon noille kahdelle menestystä.

      Poista
  7. Vaikuttaa ihanilta tuo pikkuleivät, ja tosi kiva muoto.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja:kiitos,niistä kyllä tosiaankin pidettiin:)

      Poista
  8. Kivoja pikku pillupiirakoita :). Valmistin niitä tyttöystävälleni ystävänpäivänä toiveena herättää vähän haluja. Hyvin onnistuivat, kiitos reseptistä!!:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...