perjantai 29. maaliskuuta 2013

Kokkailin viikon menu-haasteen;D

Ilmojen lämmetessä mansikoiden aika alkaa lähennellä loppuaan.Muutaman kerran  niillä on kuitattu aamiainen ja  vaikka usein täällä olevat kauniit suuret mansikat eivät aina ole   makeita kuten Suomessa   niin 2 viimeisintä mansikkarasiaa ovat tuottaneet yllätyksen:ihanan makeita:)
Hiidenuhman keittiöstä tuli joku aika sitten haaste jossa tulee kertoa ja kuvata viikon aikana syödyistä ruuista. Huokaisin ja mietin miten saisin tehtyä tuon haasteen mutta sainkin tehtyä sen melkein (yksi päivä puuttui..)

Tässä haasteen säännöt:
Viikon menu
  • kuvaa viikon ajan kaikki tekemäsi ruoat (jos et muista kuvata niin mainitse päivän kohdalla mitä teit) 
  • jos ruoka on tosi herkku ja haluat jakaa reseptin, niin hyvä juttu :)
  • 7 ruokaa siis ja lisäksi vinkki johonkin helppoon jälkkäriin "Viikon vinkki" 
  • kerro keneltä haasteen sait ja jaa haaste vapaasti ainakin viidelle blogiystävällesi. 
  • laita postauksen otsikoksi: Haaste: viikon menu 
Tarkoitus ei ole siis saada kasaan mitään gourmetherkkuja vaan ihan tavallista arkiruokaa. Vinkkejä ja inspiraatioita kanssabloggaajille:)

Täytyy tässä myöntää että hieman luisuin tuon haasteen säännöistä.Ihan kaikki ateriat eivät olleet minun kokkaamiani sillä pari kertaa söin muualla  ja yhden päivän ruuat puuttuivat ja tuo jälkkäriosio puuttuu kokonaan.Tämä haaste on jo jonkin verran kiertänyt blogimaailmassa joten en jaa sitä eteenpäin mutta sen voi tästä poimia itselleen jos haluaa.

Viime viikon keskiviikkona söin lounaaksi shakshukaa.Pohjalla öljyssä kuumennettua paprika-valkosipulimaustetta,tomaattia ja paprikaa.Joku aika sitten shakshukaa laitettiin myös Kauhaa ja Rakkautta-blogissa.

Torstaina  lounas oli freekeh-vehnää vihanneksilla.Freekehän on vehnää joka on poimittu normaalia aiemmin ja sitten paahdettu auringossa .Hieman enemmän siitä täällä. 
Perjantaina  tyhjensin pakastinta ja lämmitin iltapalaksi  sieltä löytyneen pienen tomaatti-paprika-vuohenjuustopiirakan.Oli hyvää:)
Samoin perjantaina  ystävä tarjosi falafelit mutta muuta kuvaa minulla ei ole siitä ateriasta kuin annoksen kylkiäisenä tulleet  oliivit ja hapatetut kasvikset.
Launtaina tein leveitä papuja (Romano beans) tomaattisessa kastikkeessa jonka ohje on täällä.

Lauantaina tein myös maissipihvejä mutten kirjoittanutkaan ohjetta ylös.Niissä oli ainakin tuoretta maissia ja maissijauhoa sekä raastettua mozzarellajuustoa.


Sunnuntaina tein purjopihvejä(Keftes de prasa) .Purjopihvit,yleensä sellaiset joissa on myös jauhelihaa(useimmiten  kanaa tai kalkkunaa) ovat erittäin suosittuja täälläpäin,ja etenkin nyt kun täällä on Pesah eli juutalainen pääsiäinen.Pääsiäisenä syödään vain happamatonta leipää eli matsaa sekä siitä jauhettua korppujauhoa ja näissä käytin sitä,mutta sen voi korvata tavallisella korppujauholla.Tuota samaa matsajauhoa saa Suomesta täältä ja käytän sitä myös ihanassa amarettokakussa.
Omat purjopihvini tein tietenkin lihattomana ja niistä tuli tosi hyviä vaikka jäivät sisältä hieman liian löysäksi,eli olisin voinut lisätä niihin enemmän matsajauhoja(korppujauhoja) .Ohjeeseen olenkin laittanut suuremman määrän sitä.

Purjopihvit
  • 3-4 purjonvartta
  • 1,2 dl korppujauhoa(tai matsajauhoa)
  • 1 kananmuna
  • suolaa,pippuria
  • reilu kourallinen persiljaa
  • 1 murskattu valkosipuli
  • öljyä paistamiseen tai leivinpaperin päälle
Puhdista purjonvarret ja leikkaa niiden valkoiset ja vaaleanvihreät osat palasiksi.Kuullota palasia pienessä oliiviöljytilkassa miedolla lämmöllä kannen alla ,puolisen tuntia tai kunnes purjo on kokonaan pehmentynytAnna purjon vähän jäähtyä ja laita se monitoimikoneeseen (sauvasekoitinkin varmaan on ihan ok),lisää kananmuna,korppu(matsa)jauhot ,persiljaa,suolaa ja pippuria.En tarkoituksella yleensä laita suolan määrää ohjeisiini sillä yritän käyttää suolaa maltillisesti.Eli suolaa tähän maun mukaan. Seoksesta muotoillaan käsin pieniä pihvejä,jotka joko paistetaan pannussa öljyssä tai lämmitetään uunissa.Omani lämmitin uunissa:sivelin öljyä leivinpaperille sekä pihvien päälle ja kypsyttelin pihvejä 225C lämmässä 20 minuuttia,jonka jälkeen käänsin pihvit ja paistoin vielä 15 minuuttia tai kunnes pihvit olivat saaneet väriä. Jos pihvejä paistetaan pannussa,voi ne ennen sitä kieritellä korppujauhossa tai perunatärkkelyksessä.
Maanantaina tein näitä salaatteja ,joita vein myös mukanani pääsiäisillallisille,joihin olin kutsuttu.Pääsiäisviikolla täällä siis syödään vain happamatonta leipää(ei mitään jossa on hiivaa...) joka näyttää tältä(kuvassa).
Tiistaina oli pyhäpäivä enkä muistanut  kuvata  mitään ruokaa mutta keskiviikkona tuli suuren museokierroksen jälkeen kamala nälkä,joten menimme ystävän kanssa ihanaan Hippo luomufalafelipaikkaan jossa falafelit aina ovat myös gluteenittomia. Pitaleipäähän ei pääsiäisviikon aikana ole ja muutenkin pidän enemmän tästä falafellautasversiosta,jossa mukaan tulee salaatteja ja kastikkeitahan voi sitten ottaa itse kastikebaarista.Minä otin vihreää tahinia,punaista ja vihreää chilitahnaa ja tulista tomaattisalsaa.
Ja koska tavallista leipää ei tällä viikolla ole;Hipossa oli tehty tällaisia lavash-leivän tapaisia leipäsiä ,jotka oli tehty etupäässä perunajauhoista.Ei aavistustakaan miten perunajauhoista voi tuollaisia tehdä mutta nuo näyttivät paremmalta miltä maistuivat...
Tällä viikollahan (aina ensi maanantai-iltaan saakka) suurin osa leipomoista on kiinni mutta jotkut ovat auki ja niissä myydään kuvassa näkyviä sämpylöitä,jotka ovat gluteenittomia. Nuokin on tehty perunajauhosta. Matsejauhostakin voi tehdä sämpylöitä kunhan lisää jauhojen joukkoon tarpeeksi kananmunia.
Ja lopuksi toivotan kaikille lukijoille oikein hyvää pääsiäistä!

tiistai 26. maaliskuuta 2013

Sitruksinen selleri-porkkanalisäke /salaatti ja muitakin salaatteja

Kevät on täällä kasvissyöjälle hyvää aikaa,sillä niin monet ihanat kasvikset ovat silloin juuri parhaimmillaan. 
Sellerit,sekä juuri-että varsiselleri ovat nyt mahtavan kokoisia ja meheviä,ja niitä tuleekin käytettyä paljon.Kesällä näistä voi vain unelmoida sillä silloin varsisellerien varret ovat kovin ohuita ja kuivahkoja ja juurisellerit pieniä käppyröitä.Selleri kuuluukin eilen alkaneen juutalaisen pääsiäisen,pesahin,juhla-aterialle.Muistin joskus lukeneeni herkullisesta selleri-porkkanalisäkkeestä mutta kesti jonkun aikaa ennenkuin ohje löytyi;täkäläisen ruokatoimittajan blogista. Siellä myös selvisi,että apio-salaatti(apio-selleri espanjaksi) kuuluu ehdottomasti Turkin ja Bulgarian juutalaisten seder-illalliselle.Juuriltaan tämä ruoka johtaa ottomaanien ruokakulttuuriin.


Olin utelias kokeilemaan tätä,mutten ajatellut sen olevan mitenkään  erikoista,kunnes sitten maistoin apio-salaattia: se on niin hyvää että tätä on pakko tehdä uudestaankin ja paljon suurempi satsi,niin kauan kun juurisellerimuhkulat vielä ovat suuria.Onneksi sentään kunnollisia porkkanoita saa ympäri vuoden.Miten yksinkertainen ohje voikaan joskus tuottaa jotain niin täydellisen herkullista!

Sitruksinen selleri-porkkanasalaatti(Apio)
  • iso tai 2 pienempää juuriselleriä
  • 3-4 porkkanaa
  • kupillinen vettä 
  • puolisen kupillista sitruunamehua
  • 5 rkl oliiviöljyä
  • 1½ rkl sokeria (käytin luomuruokosokeria)
  • suolaa maun mukaan ja reilusti mustapippuria
Selleri pestään hyvin ja siitä poistetaan kuori. Kuorin myös porkkanat.
Selleri leikataan palasiksi ,samoin porkkanat halkaistaan ja leikataan ohuemmiksi siivuiksi.Kastikkeen ainekset laitetaan kattilaan ja annetaan kiehahtaa ,jonka jälkeen kastiketta maistetaan :kastikkeessa tulee tuntua enemmän sitruunan kirpeyttä kuin sokerin makeutta,mutta myös sen makeuden pitää tuntua hieman. Kasvikset laitetaan kattilaan ja keitetään (keitin kannellisessa kattilassa)kannen alla alhaisella lämmöllä 40 minuuttia.Tätä salaattia kuuluu ehdottomasti syödä vain kylmänä;silloin se on parhaimmillaan.Jäljelle jäänyttä herkullista  kastiketta voi käyttää salaattikastikkeena.
Eilen olin kutsuttu tuolle aiemmin mainitsemalleni pääsiäisaterialla ja vein selleri-porkkanasalaatin lisäksi myös sumakilla maustettua kyssäkaalia sekä punakaalisalaattia ,johon tein aika ihanan kastikkeen:1 dl liotettuja cashewpähkinöitä,1 dl vettä, 1 vihreä omena,1 rkl oliiviöljyä,2½ rkl omenasiiderietikkaa,1 rkl hunajaa sekä suolaa ja pippuria.Kaikki ainekset sekoitetaan tasaiseksi kastikkeeksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.Kaalisalaattiin tuli myös silputtua persiljaa.
Tuoreet valkosipulitkin kuuluvat täällä kevääseen.

perjantai 22. maaliskuuta 2013

Venezuelalaiset maissileivät eli arepat

Tullessani ensimmäistä kertaa Venezuelaan (eksä oli ollut siellä jo kuukauden) vei hän minut heti ensimmäiseksi areperiaan eli paikkaan/kojuun jossa tehdään ja myydään arepoita;venezuelalaisten rakastamia maissileipiä.Muistaakseni valitsin sen avokado-ja juustotäytteellä ja se oli rakkautta ensi puraisulla. Arepoitahan syödään myös Kolumbiassa,mutta sen mukaan mitä minulle on kerrottu,venezuelalaiset arepat ovat parempia ja vähemmän litteitäkin kuin kolumbialaiset vastineensa.Kävin Kolumbiassakin,mutta siellä en syönyt arepoita.Tämän blogin ihan ensimmäinen postaus kertoi arepasta,mutta sen kuva ei ollut minun eikä ohjekaan mitenkään erikoinen.Tällä viikolla tein taas arepoita,joten ohjeen päivitys on paikallaan.

Arepa tehdään esikeitetystä maissijauhosta,,jota saa sekä keltaisesta että valkoisesta maissista tehtynä.Valkoinen arepajauho on yleisempi. Tämän kuvassa näkyvän Arepa-jauhoni ostin kesällä Hakaniemen Vii Voan-kaupasta,  jauhot olivat vielä ihan hyvät,etenkin kun pidän niitä pakastimessa.Joitakin viikkoja sitten näin keltaisia arepajauhopusseja myös täällä erään torin sivukadun kaupassa,mutta skandaalimaiseen 8 euron hintaan!  Vii Voanissa se maksaa paljon vähemmän....Tortillojen tekoon tarkoitetulla maissijauholla ei kuitenkaan saa tehtyä oikeanlaisia arepoita.


Ennenvanhaan areperia-paikkoja ei ollut montaa,sillä arepoiden tekoa harrastettiin lähinnä kotioloissa ja ne tehtiin ihan alusta asti tuoreesta maissista. Esikeitetyn maissijauhon tulo markkinoille helpotti arepoiden valmistusta ja näin areperioita syntyi kuin sieniä sateella;Caracasissa niitä on tosi monta!


Utelias kun olen ,halusin kokeilla ensin arepoiden tekoa ihan kuin ennenvanhaan eli maissinjyvistä. Katselin kalifornialaisen ,venezuelalaista ruokaa tarjoavan Pica Pica-ravintolan omistajan  Adriana Lopezin videota ja ei se niin vaikealta näyttänyt. .Siinä tuoreen maissin jyvät kuivattiin;sen jälkeen keitettiin 30 minuuttia ja jyvien annettiin keittämisen jälkeen likoa vedessä yön yli,jonka jälkeen ne jauhettiin lihamyllyllä.En kuivannut tuoreesta maissista leikkaamiani maissinjyviä vaan ostin kuivia maissinjyviä ja valmistin ne Adrianan ohjeiden mukaisesti.Otin pitkästä aikaa esille hyllyssä pölyttyneen lihamyllyni ja jauhoin maissinjyvät.Mutta massa näytti paljon kuivemmalta kuin Adrianan valmistama massa...ei siis kelvannut.Kuivasin massan kuivurissa ja jauhoin sitten jauhoksi.Päätin sitten tehdä arepoita sekä tuosta ostamastani jauhosta sekä omatekoisesta esikeitetystä maissijauhostani,joka oli hyvin keltaista.Arepoiden valmistus on todella helppoa ja aineksiakin tarvitaan vain muutama.
Arepat eli venezuelalaiset maissileivät
  • 3 dl Harina Pan-jauhoja (keltainen pussi)
  • 3 dl lämmintä vettä 
  • ripaus suolaa
  • pieni tilkka oliiviöljyä (ei välttämätöntä)
  • öljyä paistamiseen (pieni tilkka riittää)

Lämmin vesi kaadetaan jauhojen ja suolan päälle ja taikinaa sekoitetaan käsin,kunnes siinä ei enään tunnu minkäänlaisia muhkuroita.Jos taikina tuntuu liian kuivalta lisää tilkka vettä ja jos taas liian kostealta lisää tilkka jauhoa mutta valmiin arepataikinan tulee olla sellaista että kun siitä muodostetaan ympyröitä siihen ei tule halkeamia.
Taikinasta muotoillaan käsin pyöreitä hieman litteitä leipäsiä,kuten kuvassa.Tein samankokoisen taikinan myös omatekoisesta jauhostani mutta vaikka kuinka yritin niin siihen tuli halkeamia...Arepat paistetaan ensin  pienessä öljytilkassa (ne tuskin imevät öljyä itseensä) ,mieluiten parilapannulla.Ne paistetaan kummaltakin puolelta kunnes niiden pinta on hieman kovettunut ja saanut väriä. Tämän jälkeen arepat laitetaan uunipellille leivinpaperin päälle ja niitä kypsytetään uunissa 15 minuuttia 250 C-asteessa. Valmiin arepan pinta on kiinteän rapea ja sisus pehmeä.Mites muuten kävi omasta esikeitetystä jauhostani tekemille arepoille? Ne hajosivat heti uunista tultuaan eli taidan tyytyä tästä lähtien vain kaupan arepa-jauhoon...
Tässä juuri uunista tullut arepa.Jotkut kaivavat tuota sisusta hieman pois ja jättävät vain kuoren,mutta minulle kelpaa arepa ihan sellaisenaan. Arepat ovat mielettömän  herkullisia ja niitä voi täyttää ihan millä vaan:omassani oli avokadoa,tuoretta korianteria ja mozzarella-juustoa.  Ne ovat gluteenittomia sekä lisäaineettomia ja lähes rasvattomia,minkä vuoksi ne tuleekin syödä samana päivänä kuin ne tehdään.
Kuva täältä
Venezuelassa monella on kotona tällainen laite arepoja varten .Arepataikina säilyy muutaman päivän jääkaapissa.

lauantai 16. maaliskuuta 2013

Etelä-Amerikkalaiset kerrospikkuleivät Alfajores

Ihan alussa Caracasissa asuessamme emme tienneet eksän kanssa kuinka pitkään siellä tarkalleen asuisimme.Etsinnöistämme huolimatta emme löytäneet lyhytaikaista vuokra-asuntoa mutta sitten tutustuimme Deliaan,argentiinalaisen naiseen,joka oli aikoinaan tullut  Venezuelaan Likaista sotaa pakoon.
Delia kertoi että hän omistaa suuren asunnon Caracasin San Bernardino-kaupunginosasta ja että hän mielellään vuokraa meille sieltä huoneen,johon kuuluu myös kylpyhuone.Häntä tuskin siellä näkyisi,sillä hän asui miesystävänsä luona.Meillä olisi käytössä myös olohuone,mutta siellä ei kannattaisi iltaisin olla liian lähellä ikkunoita eikä missään nimessä parvekkeella sillä vastapäätä olevassa slummissa välillä ammuskeltiin juuri siihen suuntaan....Keittiökin olisi käytössämme,sillä hän kävisi siellä vain muutaman kerran viikossa,leipomassa myymiään pikkuleipiä. Keittiön viereisessä ns.palvelijanhuoneessa asui  nuori opiskelija,mutta häntä kuulemma tuskin näkyi.
Muutimme siis Delian asuntoon muutamaksi kuukaudeksi.Mutta keittiö ei suinkaan ollut meidän käytössämme,sillä Delia valmisti siellä ainakin 6 päivänä viikossa alfajores-pikkuleipiä myyntiin. Hän pakkasi jokaisen alfajorin yksitellen läpinäkyvään sellofaanipakkaukseen ja möi pikkuleipiä eteenpäin kauppakärryjen pitäjille tai kauppakeskuksen pieniin kioskeihin.Minua harmitti,kun keittiö oli käytössä vain kerran viikossa mutta minkäs sille pystyin. Olohuoneessa oli suuria tynnyreitä täynnä dulce del lecheä,ja joskus öisin hiivin salaa olohuoneeseen ja maistoin muutaman lusikallisen.Siitä lähtien olen halunnut kokeilla alfajor-pikkuleipien leipomista,mutta sain sen aikaiseksi vasta tällä viikolla.
Alfajor-(monikko alfajores)-pikkuleivät ovat suosittuja etenkin Argentiinassa ja myös Uruguayssa. Alunperin tuolla nimellä kulkevat pikkuleivät tulivat Espanjaan Al-Andalusin aikakautena ja nimikin kertoo,että se tulee arabian kielestä.Etelä-Amerikkaan tultuaan alfajorekset muuttuivat täysin erilaisiksi. Etsin sopivaa ohjetta,kävin läpi joitakin espanjankielisiä reseptejä mutta lopuksi tein nämä omat alfajorekseni Recipe Girl-blogin ohjeen mukaan.Ohjeen amerikkalaiset kuppimitat muutin grammoiksi. Monessa ohjeessa maissitärkkelyksen määrä oli yhtä suuri kuin jauhon määrä;joissain sitä oli jopa enemmän,mutta mielestäni tässä ohjeessa määrä oli juuri sopiva.

Alfajores
Taikina:
  • 120 gr voita
  • 100 gr sokeria (käytin ruokosokeria)
  • 4 kananmunan keltuaista
  • 1 tl vaniljauutetta tai hieman vaniljaa vaniljatangosta
  • 2 rkl alkoholia (ohjeessa oli joko brandya tai konjakkia,minulla ei niitä ollut joten laitoin rommia)
  • 1 tl raastettua sitruunan kuorta
  • 240 grammaa vehnäjauhoa
  • 100 grammaa maissitärkkelystä(esim.Maizenaa)
  • ripaus suolaa
  • ½ tl leivinsoodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
+lisäksi noin 250-300 grammaa dulce de lecheä jota saa vaikka täältä tai purkki kokoonkeitettyä kondensoitua maitoa  ja kookoshiutaleita)

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.Lisää kananmunan keltuiaiset ja sekoita.Lisää nyt vanilja,alkoholi ja sitruunankuori. Sekoita hyvin. Sekoita toisessa astiassa kuivat ainekset:vehnäjauhon,maissitärkkelyksen,leivinjauheen,leivinsoodan ja suolan.Sekoita kuivat ainekset kosteiden ainesten joukkoon käsin(käytä kertakäyttökäsinettä kuten minä,niin se sujuu helpommin).Sekoita taikina tasaiseksi ja laita se jääkaappiin jähmettymään vähintään tunniksi.
Ota taikina jääkaapista,puolita se ja laita toinen puolisko takaisin jääkaappiin. Kauli taikinasta jauhotetulla alustalla noin ½ sentin paksuinen taikina ja ota siitä muotilla ympyröitä. Lämmitä uuni 170 C-asteeseen.  Pyörylät eivät saa olla liian ohuita,sillä jotkut pohjistani olivat liian ohuita ja menivät siten helpolla rikki.Paista ympyräpohjat uunissa 12-15 minuuttia,Pohjat eivät saa ruskettua. Anna pohjien jäähtyä kunnolla.
Täytteenä näissä oli klassinen argentiinalainen täyte Dulce de leche,jota täällä löytyy helposti marketeissa,mutta samaa saa kun kondensoitua maitoa keittää kokoon.Paras ja turvallisin tapa on tyhjentää kondensoidun maitopurkin sisältö uuniastiaan,joka laitetaan isompaan astiaan,joka puolestaan täytetään vedellä eli vesihauteeseen.Astia kondensoidulla maidolla peitetään foliolla,ja kondensoidun maidon annetaan karamellisoitua uunissa noin 220 asteessa tunnin tai kunnes kondensoitu maito on muuttunut tummaksi paksuhkoksi kinuskiksi. Yhteen puolikkaaseen sivellään dulce de lecheä ja laitetaan toinen pikkuleipäpohja päälle ja painetaan kevyesti kiinni.Täytteeseen voi laittaa suklaatahnaa dulce de lechen sijaan mutta dulce de leche tekee näistä niin herkullisia!
Sen jälkeen alfajorin reunat kieritetään kookoshiutalekoituksessa kunnes sitä on tarttunut hyvin reunoihin.Jos sitä ei kunnolla tartu ,voi dulce de lecheä sivellä hieman reunoille.Kookoksen tulee olla hyvin hienojakoista joten jos kookoshiutaleet ovat liian suuria pitää ne jauhaa hienojakoisemmaksi.Alfajorekset ovat mielettömän hyviä.Maissjauhojen johdosta pohjat ovat ihanan mureita ja lisäämäni rommi tuntui myös hieman maussa. Näistä suurin osa meni ystävälle tuliaisiksi mutta muutaman jätin kotiin.Tästä määrästä syntyi yhteensä 21 kerrospikkuleipää.(nämä olivat aika suuria;pienempiäkin voi tehdä)

torstai 14. maaliskuuta 2013

Kalakaunottaret

Voi miten kauniita punertavia pienehköjä kaloja oli eilen supermarketin kalaosastolla.Nämä olivat sellaisia kaunottaria että melkein haluaisi jättää ne tuollaiseksi eikä tehdä niistä yhtään mitään.En ostanut mutta ihailin.
Katselin listaa Välimeren kaloista ja tämä näköjään on Sargocentron rubrum(Red soldier fish)joka on tunkeilijalaji;tullut Välimereen Suezin kanaalin kautta.Mutta syötävien  kalojen missikisoissa tämä varmaan pääsisi palkintopallille;D
Ja tänään iltapäivällä oli kamala nälkä enkä ehtinyt kotiin,joten söin lempikahvilassani tonnikalapyöryköitä tomaattikastikkeessa.

lauantai 9. maaliskuuta 2013

Juuriselleriraaste verigreipillä ja hunajalla sekä vahingossa syntynyt maissipannari

Kun jääkaapista löytyi kovin nuutuneen näköinen juuriselleri eikä omeniakaan löytynyt Waldorfin salaattia varten piti miettiä mitä muuta voisi yhdistää juuriselleriraasteen kanssa.Löytyi myös muutama jo hieman väsähtäneen näköinen  verigreippi ja toinen niistä  pääsikin raasteen joukkoon,tuoreen korianterin ja hunajan kanssa.Yhdistelmä voi kuulostaa hieman oudolta,mutta tästä tulikin tosi raikkaan makuinen salaatti. Kun keittiöstä löytyy jo paremmat päivänsä päättäneitä  kasviksia voi niitä kokeilla hieman erilaisemmissakin  salaateissa.

Juuriselleriraaste verigreipillä ja hunajalla
  • 1 juuriselleri raastettuna
  • 1 verigreipin kalvottomat lohkot
  • kourallinen tuoretta korianteria
  • greipin käsittelystä syntynyttä mehua 1 rkl
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl juoksevaa  hunajaa
  • suolaa,pippuria maun mukaan
Raasta juuriselleri,sekoita joukkoon greippilohkojen palasia ja säästä pari siistiä palaa koristeeksi. Silppua korianteri ja lisää joukkoon.Lisää suola ja pippuri.Sekoita greippimehu,hunaja ja oliiviöljy kastikkeksi ja sekoita raasteen joukkoon. 
Maissipannari syntyi ihan vahingossa kun olin tekemässä jotain muuta ,josta ei tullut sellaista kuin siitä piti tulla,ja mietin mitä voisi tehdä jäljelle jääneestä maissipuurosta.
Maissipuuron tein tästä kullankeltaisesta maissijauhosta,tai olisiko se polentajauhoa...itse asiassa sama asia; kaikki riippuu jauhatuksesta. Tämän karkean maissijauhon olin ostanut luomumarketista irtopainosta ja väri oli ihanan keltainen! Joskus polentajauho saattaa olla esikeitetty mutta tämä jauho oli suoraan keltaisista maissinjyvistä jauhettu.
Lempparikahvilassani tehdään usein appelsiinista polentakakkua ja kahvin kanssa tarjotaan aina kaupan päälle pikkuleipä,joka joskus saattaa olla ihana rakeisen tuntuinen polentapikkuleipä.Mutta niissä polenta/maissijauhot on lisätty ilman keittämistä,joka tuntuu myös rakenteessa ja minulla oli puuroa....Ajattelin että siitä voisi kuitenkin tehdä jonkinlaisen kakun ja päätin tehdä vegaanisen ja gluteenittoman maissikakun.Tuloksena oli kuitenkin kakun näköinen pannukakku mutta erittäin herkullinen sellainen,joten ei se mitään vaikka siitä tulikin pannukakku eikä kakku;D

Sitruunainen maissipannari (gluteeniton ja vegaaninen)
  • 2 rkl ruokosokeria
  • 1½ dl oliiviöljyä
  • 2 rkl psylliumkuitua +noin 3 dl vettä
  • 1 rkl sitruunan kuoriraastetta
  • 1 dl sitruunamehua
  • 2 dl karkeista maissijauhoista keitettyä puuroa
  • 2 dl mantelijauhoa
  • 1½ tl leivinjauhetta
Vispaa öljy ja sokeri jonkinlaiseksi vaahdoksi.Sekoita psylliumkuitu veden joukkoon ja anna seoksen seistä kunnes se turpoaa.Lisää turvonnut psylliumseos öljy-sokeriseoksen joukkoon.Lisää sekaan kuoriraaste sekä sitruunamehu.Lisää joukkoon nyt maissipuuro ,mantelijauho sekä leivinjauhe.
Kaada taikina öljyttyyn uuniastiaan ja paista 200 C-asteessa 45 minuuttia tai kunnes pannarikakku on jähmettynyt ja pinta saanut hieman väriä.
Oli kyllä tosi herkullinen pannari!

sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Muutama salaattikastike ja pikkuisen asiaa taateleista ja nuorista kookospähkinöistä

Salaatti on sellainen ruoka,mitä tarvitsen kyllä melkein joka päivä ja tärkeä osa salaateissa on niille  makua antava kastike.Viime aikoina käytin parissa ohjeessa unikonsiemeniä ja kun niitä jäi hieman jäljelle päätyivät ne ihanaan salaattikastikkeeseen.Unikonsiemeniä ei koskaan kannata ostaa enempää kuin mitä niitä tarvitsee yhdellä kertaa,sillä ne eltaantuvat nopeasti.Samasta syystä niitä on hyvä säilyttää jääkaapissa.Mutta näitä tehdessä siemeniä jäi vielä muutama ruokalusikallinen,ja ne päätyivät aika ihanaan salaattikastikkeeseen.Unikonsiemenistä tuli myös kivasti hieman suuntuntumaa kastikkeeseen.

Unikonsiemenillä maustettu taatelinen salaattikastike
  • 2 taatelia
  • ½ dl vettä 
  • 2 rkl unikonsiemeniä
  • 3 rkl valkoviinietikkaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl sinappia (käytin Dijon-sinappia)
  • suolaa,mustapippuria maun mukaan

Liota taatelit vedessä ja jauha  ne sekä liotinvesi unikonsiemeniä lukuunottamatta  muiden ainesten kanssa. Lisää lopuksi unikonsiemenet ja jauha muutama kierros,mutta niin että niistä tulee kivasti mustia pilkkuja kastikkeeseen.
Toinen tekemäni salaattikastike päätyi tähän tofu-kasvissalaattiin,mutta taatelisoijakastike antaa kivasti makua monelle salaatille.Inspiksen tähän olen saanut ihanan vegaaniravintolan Buddha Burgerin taatelisoijakastikkeesta ,jota aina otan kun syön siellä salaattibuffet-annoksen.Lisään siellä salaattiin aina myös tahinikastiketta.... Täällä käytetään muutenkin paljon kastikkeita ,joissa yhtyvät taatelisiirappi  ja soijakastike,mm. kanaruuissa,mutta tämän tein tuoreista taateleista.

Taatelisoijakastike salaateille
  • 3 taatelia + noin ½ dl liotusvettä
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl balsamietikkaa
  • 1 tl sinappia (mieluiten Dijonia)
  • 2 rkl soijakastiketta
  • mustapippuria,ripaus chiliä
Jauha kaikki ainekset sileäksi kastikkeeksi.Jos taateleista ei tule kastikkeeseen tarpeeksi makeutta,joukkoon voi lisätä hieman hunajaa.
Muutama viikko sitten ostin rasiallisen ihan tuoreita taateleita.Ne ovat hieman kovahkoja mutta muutama päivä pakkasessa pehmentää niitä kivasti. Vasemmalla siis aivan tuore taateli ja oikealla jo hieman kuivunut taateli.Henkilökohtaisesti pidän enemmän noista jo hieman kuivuneista taateleista,sillä niihin on jo kehittynyt kunnolla  makeutta ja kuoren alla oleva hedelmäliha on pehmeämpää kuin ihan tuoreissa taateleissa.
Viime viikolla ilahduin kun löysin vihannesmarketista nuoria kookospähkinöitä ja vielä tarjouksessa:) Menin seuraavana päivänä ostamaan niitä lisää,mutta vain 3 oli jäljellä...Näitä kun näkee vain harvoin niin pitää sitten ostaa kunnolla. Nuorten kookospähkinöiden käsittely on tosi helppoa:valkoista kuitua poistetaan tuosta päältä kunnes pähkinän pinta tulee esille.Pari reikää siihen ja sitten veitsellä saa helposti irrotettua tuon "hatun". Kookospähkinä on tässä vaiheessa aivan täynnä ihanaa ja terveellistä kookosvettä ja sisällä on ohut kerros hieman hyytelömäistä nuorta kookoslihaa,jonka poistaa helposti pähkinöistä.  
Kahden kookospähkinän kookoslihan käytin näihin mustaherukkarulliin,jotka tein kuivurissa.
Ja nuorista kookospähkinöistä saa pienellä vaivalla tehtyä ekologisia astioita. Ensin niistä poistetaan veitsellä koko valkoinen kuoriosa,sitten ne pestään ja niiden annetaan kuivua ,jonka jälkeen pinnan saa sileäksi pienellä hiekkapaperikäsittelyllä.Sen jälkeen voi vaikka käyttää decoupage-tekniikkaa ja koristella kookospähkinäastiat.

perjantai 1. maaliskuuta 2013

Linssiset porkkanapihvit ja haasteita

Porkkanat ovat täälläpäin juuri nyt parhaimillaan ja olenkin käyttänyt niitä paljon viime aikoina,mutta etupäässä porkkanat ovat päätyneet salaatteihini raasteen muodossa.Täkäläisessä nettilehdessä näkemäni vegaaninen ja gluteeniton porkkanapihviohje kiinnosti kuitenkin sen verran,että kokeilin ohjetta,hieman muokaten.Ohje oli helppotekoinen ja tulos hyvä! Näitä teen toistekin!

Linssiset porkkanapihvit
  • 3 keskikokoista porkkanaa
  • 1 sipuli
  • sentin palanen inkivääriä
  • suolaa,pippuria
  • ripaus chiliä
  • 3 rkl hienoksi  jauhettua punaista linssijauhoa* punaisista linsseistä jauhettua
  • 2 rkl oliiviöljyä +öljyä leivinpaperin päälle 
Raasta porkkanat raastimen hienolla terällä.Tee sama sipulille.Sipulista erittyy raastettaessa hieman nestettä, mikä on ihan ok. Raasta myös inkivääripala.

*Linssijauhon tein jauhamalla punaisia linssejä hienoksi jauheeksi.Linssien jauhaminen sujuu hyvin mauste/kahvimyllyllä. Sekoita kaikki ainekset ja anna massan levätä 20 minuuttia.Lämmitä uuni 190C-asteeseen.Sivele öljyä leivinpaperin päälle ja muotoile massasta 8 pihviä. Paista pihvejä uunissa 40 minuuttia,jonka jälkeen pihvit käännetään ja annetaan niiden paistua vielä 10 minuuttia.
Kiiltomalva.Eniten käyttämäni villiyrtti.Välilä löytyy tällaisia lehtiä mutta vielä löytyy hyviäkin
Sain joku aika sitten haasteen sekä Chef Jonesilta että Minnalta Ja Kaikkea muuta-blogista,kiitos vaan molemmille tosi paljon :) Olen myös saanut aiemmin haasteen eräältä toiselta blogilta,mutta häpeäkseni tunnustan,etten muista keneltä....hyi minua....Edit.Eli se oli Herkkusuun lautaselta ja pyysin jo anteeksi;D

Chef Jones esitti muille blogeille 11 kysymystä,joihin yritän tässä nyt parhaani mukaan vastata,,,

1. Mikä olisi ns. "Viimeinen Ruokasi" Kauhean vaikea kysymys...varmaankin jotain sellaista mistä tykkään paljon.No sanotaan vaikka että graavilohi..
2. Minkä maan keittiö näkyy eniten omassa ruoanlaitossasi? Välimeren keittiöllä on suuri vaikutus ruuanlaittooni asuinpaikastani johtuen.Pidän paljon myös aasialaisesta keittiöstä.Ja raakakeittiöstä,vegaanikeittiöstä ym.ym.
3. Paras muistosi ruokaan liittyen? Hmmm,kai se kun lapsuudessani isäni silloin tällöin sulkeutui keittiöön ja teki ihanaa kiinalaista ruokaa.
4. Mikä tekee sinut onnelliseksi? Elämä
5. Jos saisit tehdä yhden päivän ihan mitä vaan, mitä tekisit? Menisin jonkun huippukokin oppiin koko päiväksi!
6. Käytetyin raaka-aine keittiössäsi? omena!
7. Kerro Blogi jota seuraat eniten ja miksi? Seurailen montaa eri blogia jotka ovat kaikki hyviä.
8. Paras mässilyruokasi? Tämäkin on vaikea kysymys...ei mulla ole erityisesti mitään mässäilyruokaa
9. Jos saisit päättää vuoden 2013 ruokatrendin, mikä se olisi? Eteläläisen Amerikan ruoka
10. Milloin kiinnostuit ruoasta ja sen laittamisesta ja miksi? Olen aina pitänyt ruuasta ja ruuanlaitosta ja jo lapsena seurasin kiinnostuneena kun muut tekivät ruokaa. Meillä näkyy olevan siihen taipumuksia;veljeni on entinen keittiöpäällikkö;D
11. Mistä unelmoit? Matkustamisesta!
Kiiltomalvaa ja villisinappia
Minnalta saamassani haasteessa piti kertoa itsestään muille 8 asiaa satunnaista asiaa itsestäni.
Haasteen säännöt ovat seuraavat:


  1. Kiitä haasteen antajaa 
  2. Jaa haaste kahdeksalle bloggaajalle
  3. Ilmoita näille kahdeksalle haasteesta
  4. Kerro 8 satunnaista asiaa itsestäsi
Olen jo muutaman kerran aiemmin tehnyt samanlaisia "kerro 8 asiaa itsestäni" haasteita  ,mutta toisessa blogissani.Yritän kuitenkin keksiä jotain sellaista mitä en ole aiemmin paljastanut;D

  1. Olen utelias ja valmis kokeilemaan erikoisiakin ruoka-aineita,kunhan vaan niissä ei ole lihaa....
  2. Olen opiskellut mm.hotellialaa ja olin joitakin vuosia töissä 5 tähden hotellissa.Siellä näki paljon hyvää ruokaa....
  3. Olen erittäin innostunut villiyrteistä ja nyt täällä on vielä niiden aika mutta kohta se alkaa jo olla lopuillaan.Eilenkin kävin poimimassa kuvassa näkyvää malvaa ja villisinappia,nami:)
  4. Syön usein silmilläni,sillä parin viimeisen vuoden ajan painoa on kertynyt aivan liikaa...Sitä vastaan taistelen kuntosalin ja lenkkeilyn avulla.
  5. Tykkään  tehdä ruokaa muille ja nautin vieraiden kestitsemisestä.
  6. Olen kaksikielinen...äidinkieliäni ovat sekä ruotsi että suomi,mutta suomi on vahvempi.Joskus kuitenkin tunnen itseni vähän kielipuoleksi.
  7. Olen hulluna eläimiin! Omistan koiran mutta syötän kotitalon ja viereisen talon lähettyvillä oleskelevat kissat iltaisin.
  8. Vietin viime vuosikymmenellä joitakin vuosia matkalaukkuelämää eri maissa. Vaikka se joskus harvoin tuntui hieman rasittavalta kaipaan sitä aina välillä.
Molemmat haasteet ovat jo kiertäneet aika monessa blogissa,joten en laita tätä eteenpäin mutta haasteet voi tästä halutessaan napata mukaansa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...