torstai 30. heinäkuuta 2009

Perusta vaikka virtuaalinen ravintola!

Löysin paikallisen lehden kautta tällaisen tosi kivan sivuston kotikokeille ja ja ammattikokeille.
Siellä voi perustaa vaikka virtuaalisen ravintolan tai leipomon..!

lauantai 25. heinäkuuta 2009

Kookosmansikkajääpuikkoja ja muffineitakin….

Puikko 1

Siskot kokkaa-blogin Nellen postattua joku aika sitten mehujääpuikoista,muistin talvella ostetun  mehujäämuottini,ja alkoi kovasti tehdä mieli mehujäätä. Tein kuitenkin tällä kertaa kookoksisen version. Kookosmaitona oli itse puristettu kookosmaito(ostin talvella 3 kookospähkinää,puristin maidot  ja pakastin) tai oikeastaan kerma, sillä sen verran paksuhkoa ja kermaista se oli. Eli tässä voi käyttää kookosmaitoa,ja jos haluaa hieman täyteläisemmän version,niin voi sitten käyttää kookoskermaa.Puikkoni olivat myös sokerittomat, sillä käytin makeuttajana makeutusainetta sekä light-mansikkamehutiivistettä.

Blenderissa

Kookosmansikkajääpuikot(sokerittomat)

-purkki kookosmaitoa tai kermaa

-runsaasti  mansikoita (omani olivat pakastetut,täältä ei saa kesäisin tuoreita)

-makeustusainetta ja light-mansikkamehutiivistettä maun mukaan

-pari tippaa vaniljauutetta

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa sileäksi ja tasaiseksi massaksi. Kaada muotteihin ja jäädytä.

Muotit Löysin talvella tällaisen silikonisen mehujääpuikkomuotin. Puikoista tulee aika pieniä,mutta ne on tosi helppo saada irti muotista!

muffini suklaa Tein myös muffineita aikaisemin valmistamani  suklaakakun reseptiä mukaillen. Laiton näihin vähemmän tofua, ehkä 200 gr, ja sokerin määrää vähensin reilusti seuraavista syistä:

-banaanini olivat jo ihan ruskeita,ja makeita,.Kannattaa siis käyttää tähän jo ihan ylikypsiä banaaneja, niin silloin voi vähentää sokerin määrää,kun banaanien oma makeus toimiin makeuttajana.

- osan kaakaojauheesta korvasin carobjauheella,joka sekin toimii makeuttajana.

Jauhoina käytin spelttijauhoja. Näistä muffineista tuli tosi herkullisia ja tätä paranneltua versiota tulen varmastikin vielä usein käyttämään.

Lopuksi kuorrutin muffinit kylmäpuristetun kookosöljyn, agavesiirapin ja kaakao+carobjauheen sekoituksella.

perjantai 24. heinäkuuta 2009

Salaattia paahdetuista vihanneksista

munakoisoa ja vihanneksia Munakoiso on suosikkirehujani, ja erittäin suosittua täällä,kuten ilmenee myös tällä viikolla uudelleen tapaamani blogiystäväni Mimin blogissa . Seuraava salaatti on herkullinen lisäke, mutta kaikkein paras siitä tulee ,jos vihannekset paahdetaan joko kaasuliedellä tai ulkogrillissä. Uunin grillivastuksen alla paahdetut vihannekset ovat myös sopivia tähän salaattiin, mutta silloin niistä jää puuttumaan se ihana “savuinen” maku,joka tekee tästä salaatista niin herkullisen.

vihannekset grillissa Itselläni on tälläinen grillipannu,jossa on reikiä pohjassa ,ja sitten tuo ritilä päällä.Kaasuliekki pääsee näin reikien kautta paahtamaan vihanneksia.

Salaatti paahdetuista vihanneksista

  • 1 iso munakoiso
  • 2 punaista paprikaa
  • 1 iso sipuli
  • 1-2 chilipippuria
  • 2 isoa tomaattia
  • suolaa, mustapippuria
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 tl jeeraa (juustokuminaa)
  • 1 tl jauhettua kuminaa
  • oliiviöljyä pari ruokalusikallista

Paahda vihannekset joko uunissa grillivastuksen alla, kaasuliekillä tai ulkogrillissä. Paahda niitä,kunnes ne saavat väriä  ja alkavat mustua. Munakoison tulee olla pehmeä sisältä. Tuo grillipannuni on aika pieni, joten siihen ei mahtunut tomaatteja, joten lisäsin salaattiin tuoreita kirsikkatomaatin palasia.

Laita paprikat ja chilipippurit pariksi minuutiksi  muovipussiin,niin saat kuoret helpommin irrotettua. Poista munakoisosta hedelmäliha, poista uloin kerros sipulista. Leikkaa tomaatit, sipuli, paprikat ja chilipipuri palasiksi. Lisää murskattu valkosipuli, mausteet ja öljy. Anna vetäytyä parisen tuntia.Tarjoile kylmänä.

munakoiso Käyttämäni grillipannu on tosi tehokas erityisesti munakoison paahtamiseen. Jos tätä käyttää kaasuliekin kanssa, pitää muistaa vuorata hella pannun kohdalta foliolla, sillä munakoisosta irtoaa paahtamisen aikana nestettä, joka voi helposti jäädä kiinni hellan pintaan.

maanantai 20. heinäkuuta 2009

Tomaattichilisalsa



Täälläpäin usein tarjottava tomaattichilisalsa on vuosikausia kuulunut suosikkeihini. Lähellä kotiani olevassa falaffelipaikassa saa tätä salsaa lisätä falaffeliannoksensa joukkoon niin paljon kuin haluaa.  Salsa on helppotekoinen  ja ihanan makuista!

salsan valmistus

 Tomaattichilisalsa
-3 tai neljä suurta tomaattia
-puolikas vihreä chilipippuri
-2 valkosipulin kynttä
-1 rkl sitruunamehua
- 3-4 rkl oliiviöljyä
-suolaa maun mukaan




Raasta tomaatin raastimen karkealla puolella.Tomaateissa on paljon nesteitä,joten tomaattiraaste laitetaan raastamisen jälkeen lävikköön, ja annetaan olla siellä,kunnes suurin osa nesteistä on  poistunut. Jäljellä oleva neste on hyvää tuoretta tomaattimehua.Nestettä voi tietenkin myös käyttää ruoanlaittoon.Lisää pieneksi pilkottu chilipippuri (poista siemenet pippurista ennen paloittelemista) tomaattiraasteen joukkoon.Lisää myös murskatut valkosipulin kynnet, sitruunamehu, suola sekä oliiviöljy.Sekoita seos ja anna vetäytyä jonkun aikaa,jolloin maut tasoittuvat.

mehu

Tomaattimehunesteeseen lisäsin
suolaa ja pippuria, sekä pari tippaa
sitruunamehua. Oli raikas tomaattimehu, nam!

nakkari


Tämä salsa on tosi ihanan makuista!
Sitä voi syödä ihan noin vain, käyttää lisäkkeenä vaikka kalan kanssa, salaateissa ja leivän päällä. Esim.hapankorpun päälläkin se on tosi hyvää!

sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

Tofua ja purjosipulia

Ateria Näin jokunen aika sitten postauksen purjosta ja tofusta chilikastikkeessa, mutta unohdin missä sen näin. Pidän kovasti purjosta, joten kun näin marketissa kauniita purjotankoja,tuli purjo-tofu-ruoka heti mieleen. Kotonakin oli tofupaketti,joten pääainekset ainakin oli. Marketissa ei ollut valmista  chilivalkosipulitahnaa,joten ostin myös 4 chilipippuria.  Aasialaisista kaupoistahan löytää helposti chilivalkosipulitahnaa,mutta tähän ruokaan sai kelvata tuore chili jauhettuna valkosipulin kanssa, johon lisäsin suolaa ja jonkun verran öljyä, ja jonka jauhoin monitoimikoneessa. Chilivalkosipulitahnaa on helppo tehdä kotona:yleensä se tehdään kuivatuista chileistä , eikä tuoreista.

Tofupurjo

Purjoa ja tofua chilikastikkeessa

noin 300 gr kiinteää tofua

pari purjotankoa tai pari pussia pakastettua purjoa

3 rkl valmista chilivalkosipulitahnaa

tai  kotona tehtyä tahnaa

3 rkl soijakastiketta

½ rkl sokeria (käytin ruokosokeria)

1 rkl riisietikkaa

mustapippuria

 Paloittelin ensin tofun ja kuivasin palat hyvin,minkä jälkeen paistoin palaset kuumassa öljyssä  niin ,että molemmat puolet olivat ruskistuneet. Poistin palaset wokpannusta ja laitoin syrjään. Paloittelin purjot, lämmitin wokpannun uudestaan lisäten siihen 2 rkl öljyä, ja paistoin purjorenkaita, kunnes ne olivat pehmentyneet ja saaneet hieman väriä. Lisäsin tofupalat takaisin wokkiin. Sillävälin sekoitin keskenään chilivalkosipulitahnan, soijakastikkeen,sokerin , riisietikan ja mustapippurin. Lisäsin kastikkeen purjon ja tofun joukkoon sekoittaen hyvin, ja annoin vielä paistua noin. 5 minuuttia. Oli tosi hyvää, etenkin jos tykkää purjosta, kuten minä…..

perjantai 17. heinäkuuta 2009

Jäätelöä uunissa paahdetuista banaaneista

jaatelo 1 Pitkän hellekauden nyt koittaessa onkin oikea aika ottaa jäätelökone taas käyttöön. Se onkin levännyt käyttämättömänä jo liiankin kauan;viime vuonna käytin sitä tosin aika ahkerasti. Kun sitten näin Elana’s Pantry-blogissa jäätelöpostauksen, jossa jäätelö oli valmistettu paahdetuista banaaneista, tiesin,että minunkin oli tehtävä tämä jäätelö! Elanan jäätelö oli täysin sokeriton;makeus tuli pelkästään hedelmien kautta.

jaatelon valmistus

 Valmistin jäätelön tänään, eikä se ollut lainkaan hullumpaa. Tosin jäätelömassasta tuli niin paksua, että jäätelökoneeni ei oikein jaksanut massaa sekoittaa, joten tämän voi aivan hyvin valmistaa myös ilman jäätelökonetta.

Ohje on tosi helppo ja aineksiakaan siinä ei paljon ole.

Jäätelö paahdetuista banaaneista

  • 4-5 kypsähköä banaania
  • 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä (voi hyvin käyttää myös rypsiöljyä tai margariinia)
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl vaaleaa siirappia tai taatelisiirappia
  • purkki kookosmaitoa
  • ½ tl ksantaania
  • muutama tippa aitoa vaniljamaustetta tai vaniljatangosta 1/4 lusikallinen

Laita banaanit uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele päälle ruokalusikallinen sokeria ja kookosöljy (tai rypsiöljy jne.)

Anna banaanien olla uunissa 180 C asteessa puoli tuntia tai kunnes banaanin ovat saaneet väriä mutteivät ole palaneet. Laita banaanit, vanilja ,siirappi ja kookosmaito  tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen.(itse käytin tähän kookoskermaa, joka on paksumpaa ja myös rasvaisempaa kuin kookosmaito.Jos laittaa kookoskermapurkin jääkaappiin, kookoskerma jähmettyy pinnalle ja  nesteet painuvat alas..Tätä kookoskermaa voi vatkata ja laittaa kakkujen päälle). Sekoita tasaiseksi seokseksi ja lisää lopuksi ksantaani ja sekoita vielä vähän.Oma seokseni oli tosi paksua;kookosmaidolla siitä olisi voinut tulla ohuempi.Myös ksantaani vaikutti rakenteeseen.

Käytin siirappina taatelisiirappia ,johon ei ole lisätty lainkaan sokeria,Elana käytti taateleita,jotka myös laitettiin uuniin paahtumaan,mutta muistin sen liian myöhään. KUVAT 092

Kommenteissa kysyttiin ksantaanista. Sitä löytyy marketeista tällaisessa pienessä purkissa. Sitä käytetään sitkon korvikkeena gluteenittomasa leivonnassa ja vegaanisissa jäätelöissä se on hyvä sakeuttaja ja vaikuttaa mukavasti myös jäätelön rakenteeseen.

tiistai 14. heinäkuuta 2009

Sobanuudelisalaatti

Okriina kauniista Vegaanikahvila-blogista haastoi minut joku aika sitten paljastamaan oman mukavuusruokani. Okriinan oma mukavuusruoka oli salaatit, ja ne ovat minunkin suosikkimukavuusruokaa. Asun maassa, jossa vihannesten ja hedelmien tarjonta on mitä parhain, joten raaka-aineita hyvään salaattiin löytyy täältä aina. Suomessa taannoin hieman kauhistelin vihannesten ja hedelmien kalliita hintoja, ja kun tulin takaisin tänne, oli mukavaa taas mennä lempihevikauppaani.
Salaatit ovat mukavuusruokaani ihan senkin takia, että pidän enemmän kylmästä kuin lämpimästä ruuasta.Vaihtoehtoja on mahtava määrä ja salaatteja on myös helppo tehdä silloin kun ei muuten jaksa kokkailla.Nyt kun on kuumaa on tilanne juuri sellainen! Toinen mukavuusruokani on erilaiset nuudelit, ja nuudelipohjaiset salaatit ovatkin sitten todellista mukavuusruokaani.
Kaapistani löytyi paketti sobanuudeleita,jotka saivat olla salaatin pohjana.
Orgaanisessa marketissa olivat sushi-inkivääripurkit tarjouksessa, joten laitoin sellaistakin mukaan. Sobanuudeleita keitetään 6-8 minuuttia,jonka jälkeen ne huuhdellaan kylmällä vedellä.
Silppusin noin 3 ruokalusikallista sushi-inkivääriä pienemmäksi. Sushi-inkiväärin sijasta voi käyttää tavallistakin inkivääriä ja lisätä hieman makeutta kastikkeeseen. Leikkasin 2 pientä kurkkua (noin puolikas iso kurkku) ohuiksi suikaleiksi tällaisella laitteella,jonka sain Suomessa.Laitteessa on erilaisia teriä, joilla saa erinäköisiä suikaleita.Tosi kätevää! Käytin laitetta myös porkkanoiden suikaloimiseen.
Sobanuudelisalaatti
  • paketti sobanuudeleita
  • pari kurkkua
  • 2 porkkanaa
  • 2-3 kevätsipulia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 3 rkl silputtua sushi-inkivääriä tai tavallista inkivääriä (hieman pienempi määrä käytettäessä tuoretta inkivääriä,sillä sen maku on vahvempi kuin sushi-inkiväärin)
Kastike
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 3 rkl riisietikkaa
  • 3 rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • chilihiutaleita
  • ½ rkl ruokosokeria tai hunajaa
  • 1 rkl sitruunamehua
Sekoita noodelit ja vihannekset ,sekä kastikkeen ainekset, ja sekoita kastike noodelisekoituksen joukkoon.Anna salaatin seisoa jonkun aikaa ennen tarjoilua. Noodeleiden joukkoon voi lisätä myös paprikaa ja muita vihanneksia, itselläni oli salaatintekohetkellä vain nuo,mitkä siihen laitoin.
Klikkaa kuvat suuremmiksi niin näet paremmin...
Iltapäivällä kävelin eräällä Tel Avivin pääkadulla,jonka varrella on tämä ihanan värikäs mehukioski.Kioskista ei ole pitkä matka rantaan,mikä selittää kuvassa näkyvän miehen rennon asun .... Kioskista saa vaikka minkälaisia mehuja. Tuolla tosin näkyy myös kukkakaaleja ja nauriksen tapaisia vihanneksia, en kyllä tiedä minkälaista mehua niistä saa...Mustalla liitutaululla on joitakin vaihtoehtoja, kuten porkkana+punajuuri+selleri tai kesäkurpitsa+paprika+inkivääri.Itse voisin valita vaikka selleri+porkkana+inkivääri-sekoituksen....

lauantai 4. heinäkuuta 2009

Suklaakakku (vegaaninen)

Poikani tyttöystävä piti viimeksi tekemistäni vegaanisista suklaamuffineista,joten tein ihan häntä varten vegaanisen suklaakakun.Kakkupalan kuvasta tuli aika surkea, sillä pikkukamerani näyttää lopahtamisen merkkejä ja käyttäytyy arvaamattomasti.Kakusta tuli kuvasta huolimatta tosi herkullista.
Suklaakakku (vegaaninen)
  • 350-400 gr silken tofua
  • 4 kypsää banaania
  • 3½ dl sokeria
  • 3 dl kaakaojauhetta
  • 1 rkl instant kahvipulveria (ei välttämätön)
  • 3½ dl vehnäjauhoa
  • ripaus suolaa
  • 1 tl leivinsoodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1,25 dl rypsiöljyä
Sekoita ensin tofu ja banaanit hienoksi seokseksi.Lisää sokeri, kaakaojauhe, kahvi, suola ja öljy ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot, leivinjauhe sekä leivinsooda.Kaada voideltuun ja jauhotettuun kakku-tai piirakkavuokaan. Paista 180 C asteessa 50 minuuttia tai kunnes kakku tuntuu painettaessa valmiilta. Päällystin kakun suklaaganachella (tummaa sulatettua suklaata sekoitettuna kookoskermaan).Kakkutaikinan sisälle sinne tänne tökkäsin myös muutamia lusikallisia maapähkinävoita.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...