torstai 30. heinäkuuta 2009
Perusta vaikka virtuaalinen ravintola!
lauantai 25. heinäkuuta 2009
Kookosmansikkajääpuikkoja ja muffineitakin….
Siskot kokkaa-blogin Nellen postattua joku aika sitten mehujääpuikoista,muistin talvella ostetun mehujäämuottini,ja alkoi kovasti tehdä mieli mehujäätä. Tein kuitenkin tällä kertaa kookoksisen version. Kookosmaitona oli itse puristettu kookosmaito(ostin talvella 3 kookospähkinää,puristin maidot ja pakastin) tai oikeastaan kerma, sillä sen verran paksuhkoa ja kermaista se oli. Eli tässä voi käyttää kookosmaitoa,ja jos haluaa hieman täyteläisemmän version,niin voi sitten käyttää kookoskermaa.Puikkoni olivat myös sokerittomat, sillä käytin makeuttajana makeutusainetta sekä light-mansikkamehutiivistettä.
Kookosmansikkajääpuikot(sokerittomat)
-purkki kookosmaitoa tai kermaa
-runsaasti mansikoita (omani olivat pakastetut,täältä ei saa kesäisin tuoreita)
-makeustusainetta ja light-mansikkamehutiivistettä maun mukaan
-pari tippaa vaniljauutetta
Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa sileäksi ja tasaiseksi massaksi. Kaada muotteihin ja jäädytä.
Löysin talvella tällaisen silikonisen mehujääpuikkomuotin. Puikoista tulee aika pieniä,mutta ne on tosi helppo saada irti muotista!
Tein myös muffineita aikaisemin valmistamani suklaakakun reseptiä mukaillen. Laiton näihin vähemmän tofua, ehkä 200 gr, ja sokerin määrää vähensin reilusti seuraavista syistä:
-banaanini olivat jo ihan ruskeita,ja makeita,.Kannattaa siis käyttää tähän jo ihan ylikypsiä banaaneja, niin silloin voi vähentää sokerin määrää,kun banaanien oma makeus toimiin makeuttajana.
- osan kaakaojauheesta korvasin carobjauheella,joka sekin toimii makeuttajana.
Jauhoina käytin spelttijauhoja. Näistä muffineista tuli tosi herkullisia ja tätä paranneltua versiota tulen varmastikin vielä usein käyttämään.
Lopuksi kuorrutin muffinit kylmäpuristetun kookosöljyn, agavesiirapin ja kaakao+carobjauheen sekoituksella.
perjantai 24. heinäkuuta 2009
Salaattia paahdetuista vihanneksista
Munakoiso on suosikkirehujani, ja erittäin suosittua täällä,kuten ilmenee myös tällä viikolla uudelleen tapaamani blogiystäväni Mimin blogissa . Seuraava salaatti on herkullinen lisäke, mutta kaikkein paras siitä tulee ,jos vihannekset paahdetaan joko kaasuliedellä tai ulkogrillissä. Uunin grillivastuksen alla paahdetut vihannekset ovat myös sopivia tähän salaattiin, mutta silloin niistä jää puuttumaan se ihana “savuinen” maku,joka tekee tästä salaatista niin herkullisen.
Itselläni on tälläinen grillipannu,jossa on reikiä pohjassa ,ja sitten tuo ritilä päällä.Kaasuliekki pääsee näin reikien kautta paahtamaan vihanneksia.
Salaatti paahdetuista vihanneksista
- 1 iso munakoiso
- 2 punaista paprikaa
- 1 iso sipuli
- 1-2 chilipippuria
- 2 isoa tomaattia
- suolaa, mustapippuria
- 2 valkosipulin kynttä
- 1 tl jeeraa (juustokuminaa)
- 1 tl jauhettua kuminaa
- oliiviöljyä pari ruokalusikallista
Paahda vihannekset joko uunissa grillivastuksen alla, kaasuliekillä tai ulkogrillissä. Paahda niitä,kunnes ne saavat väriä ja alkavat mustua. Munakoison tulee olla pehmeä sisältä. Tuo grillipannuni on aika pieni, joten siihen ei mahtunut tomaatteja, joten lisäsin salaattiin tuoreita kirsikkatomaatin palasia.
Laita paprikat ja chilipippurit pariksi minuutiksi muovipussiin,niin saat kuoret helpommin irrotettua. Poista munakoisosta hedelmäliha, poista uloin kerros sipulista. Leikkaa tomaatit, sipuli, paprikat ja chilipipuri palasiksi. Lisää murskattu valkosipuli, mausteet ja öljy. Anna vetäytyä parisen tuntia.Tarjoile kylmänä.
Käyttämäni grillipannu on tosi tehokas erityisesti munakoison paahtamiseen. Jos tätä käyttää kaasuliekin kanssa, pitää muistaa vuorata hella pannun kohdalta foliolla, sillä munakoisosta irtoaa paahtamisen aikana nestettä, joka voi helposti jäädä kiinni hellan pintaan.
maanantai 20. heinäkuuta 2009
Tomaattichilisalsa
Tomaattichilisalsa
-3 tai neljä suurta tomaattia
-puolikas vihreä chilipippuri
-2 valkosipulin kynttä
-1 rkl sitruunamehua
- 3-4 rkl oliiviöljyä
-suolaa maun mukaan
Tomaattimehunesteeseen lisäsin
suolaa ja pippuria, sekä pari tippaa
sitruunamehua. Oli raikas tomaattimehu, nam!
sunnuntai 19. heinäkuuta 2009
Tofua ja purjosipulia
Näin jokunen aika sitten postauksen purjosta ja tofusta chilikastikkeessa, mutta unohdin missä sen näin. Pidän kovasti purjosta, joten kun näin marketissa kauniita purjotankoja,tuli purjo-tofu-ruoka heti mieleen. Kotonakin oli tofupaketti,joten pääainekset ainakin oli. Marketissa ei ollut valmista chilivalkosipulitahnaa,joten ostin myös 4 chilipippuria. Aasialaisista kaupoistahan löytää helposti chilivalkosipulitahnaa,mutta tähän ruokaan sai kelvata tuore chili jauhettuna valkosipulin kanssa, johon lisäsin suolaa ja jonkun verran öljyä, ja jonka jauhoin monitoimikoneessa. Chilivalkosipulitahnaa on helppo tehdä kotona:yleensä se tehdään kuivatuista chileistä , eikä tuoreista.
Purjoa ja tofua chilikastikkeessa
noin 300 gr kiinteää tofua
pari purjotankoa tai pari pussia pakastettua purjoa
3 rkl valmista chilivalkosipulitahnaa
tai kotona tehtyä tahnaa
3 rkl soijakastiketta
½ rkl sokeria (käytin ruokosokeria)
1 rkl riisietikkaa
mustapippuria
Paloittelin ensin tofun ja kuivasin palat hyvin,minkä jälkeen paistoin palaset kuumassa öljyssä niin ,että molemmat puolet olivat ruskistuneet. Poistin palaset wokpannusta ja laitoin syrjään. Paloittelin purjot, lämmitin wokpannun uudestaan lisäten siihen 2 rkl öljyä, ja paistoin purjorenkaita, kunnes ne olivat pehmentyneet ja saaneet hieman väriä. Lisäsin tofupalat takaisin wokkiin. Sillävälin sekoitin keskenään chilivalkosipulitahnan, soijakastikkeen,sokerin , riisietikan ja mustapippurin. Lisäsin kastikkeen purjon ja tofun joukkoon sekoittaen hyvin, ja annoin vielä paistua noin. 5 minuuttia. Oli tosi hyvää, etenkin jos tykkää purjosta, kuten minä…..
perjantai 17. heinäkuuta 2009
Jäätelöä uunissa paahdetuista banaaneista
Pitkän hellekauden nyt koittaessa onkin oikea aika ottaa jäätelökone taas käyttöön. Se onkin levännyt käyttämättömänä jo liiankin kauan;viime vuonna käytin sitä tosin aika ahkerasti. Kun sitten näin Elana’s Pantry-blogissa jäätelöpostauksen, jossa jäätelö oli valmistettu paahdetuista banaaneista, tiesin,että minunkin oli tehtävä tämä jäätelö! Elanan jäätelö oli täysin sokeriton;makeus tuli pelkästään hedelmien kautta.
Valmistin jäätelön tänään, eikä se ollut lainkaan hullumpaa. Tosin jäätelömassasta tuli niin paksua, että jäätelökoneeni ei oikein jaksanut massaa sekoittaa, joten tämän voi aivan hyvin valmistaa myös ilman jäätelökonetta.
Ohje on tosi helppo ja aineksiakaan siinä ei paljon ole.
Jäätelö paahdetuista banaaneista
- 4-5 kypsähköä banaania
- 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä (voi hyvin käyttää myös rypsiöljyä tai margariinia)
- 1 rkl sokeria
- 2 rkl vaaleaa siirappia tai taatelisiirappia
- purkki kookosmaitoa
- ½ tl ksantaania
- muutama tippa aitoa vaniljamaustetta tai vaniljatangosta 1/4 lusikallinen
Laita banaanit uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele päälle ruokalusikallinen sokeria ja kookosöljy (tai rypsiöljy jne.)
Anna banaanien olla uunissa 180 C asteessa puoli tuntia tai kunnes banaanin ovat saaneet väriä mutteivät ole palaneet. Laita banaanit, vanilja ,siirappi ja kookosmaito tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen.(itse käytin tähän kookoskermaa, joka on paksumpaa ja myös rasvaisempaa kuin kookosmaito.Jos laittaa kookoskermapurkin jääkaappiin, kookoskerma jähmettyy pinnalle ja nesteet painuvat alas..Tätä kookoskermaa voi vatkata ja laittaa kakkujen päälle). Sekoita tasaiseksi seokseksi ja lisää lopuksi ksantaani ja sekoita vielä vähän.Oma seokseni oli tosi paksua;kookosmaidolla siitä olisi voinut tulla ohuempi.Myös ksantaani vaikutti rakenteeseen.
Käytin siirappina taatelisiirappia ,johon ei ole lisätty lainkaan sokeria,Elana käytti taateleita,jotka myös laitettiin uuniin paahtumaan,mutta muistin sen liian myöhään.
Kommenteissa kysyttiin ksantaanista. Sitä löytyy marketeista tällaisessa pienessä purkissa. Sitä käytetään sitkon korvikkeena gluteenittomasa leivonnassa ja vegaanisissa jäätelöissä se on hyvä sakeuttaja ja vaikuttaa mukavasti myös jäätelön rakenteeseen.
tiistai 14. heinäkuuta 2009
Sobanuudelisalaatti
- paketti sobanuudeleita
- pari kurkkua
- 2 porkkanaa
- 2-3 kevätsipulia
- 2 valkosipulin kynttä
- 3 rkl silputtua sushi-inkivääriä tai tavallista inkivääriä (hieman pienempi määrä käytettäessä tuoretta inkivääriä,sillä sen maku on vahvempi kuin sushi-inkiväärin)
- 3 rkl soijakastiketta
- 3 rkl riisietikkaa
- 3 rkl seesamiöljyä
- 1 rkl rypsiöljyä
- chilihiutaleita
- ½ rkl ruokosokeria tai hunajaa
- 1 rkl sitruunamehua
lauantai 4. heinäkuuta 2009
Suklaakakku (vegaaninen)
- 350-400 gr silken tofua
- 4 kypsää banaania
- 3½ dl sokeria
- 3 dl kaakaojauhetta
- 1 rkl instant kahvipulveria (ei välttämätön)
- 3½ dl vehnäjauhoa
- ripaus suolaa
- 1 tl leivinsoodaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1,25 dl rypsiöljyä