Fenkoli on kasvis jota käytän harvemmin, vaikka fenkolia on täällä helposti aina saatavilla. Usein olen käyttänyt fenkolia sitruspohjaisissa salaateissa, tai uunissa paahdettuna, mutta tällä kertaa tein fenkolista tosi hyvää salaattia johon tuli mm. sardiinia. Ohjeen löysin täkäläisen entisen huippukokin kirjasta. Tätä salaattia teen varmaan toistekin, sillä tämä oli paras ikinä tekemistäni fenkolisalaateista.
Fenkolia ja sardiinia
- rasiallinen öljyssä säilöttyjä sardiineita + rasian öljy
- 2 fenkolia
- reilu määrä tilliä
- 2 valkosipulin kynttä, veitsellä hienonnettuna
- 2 rkl sitruunamehua
- ½ vihreä chili, josta siemenet poistettu, hienonnettuna
- ½ tl suolaa
Puhdista fenkolit, ja leikkaa niistä suikaleita. Lisää sardiinit ja sekoita. Lisää tämän jälkeen muut ainekset ja sekoita hyvin. Lisäsin vielä jonkun verran öljyä, jota ei mainittu ohjeessa, mutta mielestäni se oli tarpeen.
Todella hyvää. Sardiinit sopivat niin tähän salaattiin:)
Fenkolisalaatin ohje on entisen täkäläisen huippukokin
Raphi Cohenin salaattikirjasta. Cohenin tarina on surullinen: se alkoi hänen ollessaan 13-vuotias, kun hän pääsi oppipojaksi Jerusalemin kuuluisan
King David-hotellin konditoriaan. Sieltä hän jatkoi harjoittelua muutamassa täkäläisessä huippuravintolassa, ja armeijan jälkeen hän lähti hakemaan lisäoppia Eurooppaan. Raphi Cohen työskenteli Michelin-ravintoloissa Ranskassa , Italiassa ja Englannissa, ja pitää
Alain Passardia tärkeänä oppi-isänään. Kotiinpalunsa jälkeen hän perusti oman ravintolan, Raphaelin, vain 25-vuotiaana.
Ravintola sai mainetta ja siellä kävivät kaikki silmäätekevät, Ravintolan suurista ikkunoista näkyi Tel Avivin rantaa ja rantabulevardia. . Hän alkoi saada mainetta, häntä pidettiin täällä kulinarismin ihmelapsena, hän kirjoitti 2 keittokirjaa, kirjoitti ruuasta lehdissa ym. Hän suunnitteli ja antoi nimensä salaattifirman valmissalaateille, joista tuli hitti.
Ravintola toimi 15 vuotta, ja vähitellen Cohenin käytös alkoi olla vainoharhaista, ja hän syytti työntekijöitään varkaudesta. Raphi Cohenilla ei ollut perhettä , ja ravintola oli hänen perheensä., eikä hän halunnut jakaa vastuuta kenellekään muulle, vaan halusi pitää kaikki ohjat omissa käsissään Myös huumeet tulivat mukaan kuvaan. Hän sulki ravintolan, avasi sen uudestaan, sai hermoromahduksen , uhkasi pankkivirkailijaa, sai syytteen , pakeni muutamaksi kuukaudeksi ulkomaille, ja palattuaan hänet pidätettiin. Hän menetti kaiken: ravintolansa, 2 asuntoaan Tel Avivin parhaimmallla alueella ja kaiken muun. Hänet julistettiin konkurssiin pari vuotta sitten. Alkoi tulla uutisia siitä miten hänen kokkikollegansa ovat yrittäneet auttaa häntä , mutta huumeet.,,, Silloin tällöin näin hänet torilla tai muualla Tel Avivin eteläosassa, laihtuneena ja välillä sekavana.
Muutama viikko sitten Chimi, jolla oli matkamuistokoju torilla, avasi falafel-kojun samaan paikkaan, sillä kun ei ole turisteja niin matkamuistokoju on ihan turha. Chimi ja Raphi Cohen olivat samaan aikaan mielisairaalassa vuonna 2015, ja heistä tuli ystäviä. Chimi kutsui Raphin kokkaamaan kojuunsa, ja viime viikolla huomasin hänet siellä. Chimin pienessä kojussa Raphi kokkaa nyt, ja kun huumeenkäyttäjiin ei voi oikein luottaa, ei tiedä miten kauan hän on tuolla, mutta toivottavasti työ tuolla auttaa häntä auttamaan itseään, sillä hän on niin lahjakas omalla alallaan.
Torstaina Raphi oli kokannut kojussa hieman keiton ja soseen välimailla olevaa aivan ihanan makuista ruokaa härkapavuista. Ostin annoksen, joka oli itkettävän hyvää. Kun tulin kotiin, muistin hyllyssäni olevan Raphin kirjoittaman keittokirjan, ja fenkolisalaatin ohjeen, jonka olin halunnut tehdä jo aikoja sitten....