Suomalaisen kirjaston ja ystävyysseuran itsenäisyyspäiväjuhliin toin lakritsilla maustettujen taatelikakkusten lisäksi myös gluteenittomia blondie-ruutuja. Pääaineksena blondieissa on valkopapu, mutta se ei lainkaan tunnu valmiissa leivonnaisessa, ja antaa kivan koostumuksen näille pienille leivonnaisille. Nämä ovat niin hyviä että olen tehnyt näitä jo 3 kertaa, ja näistä on aina tykätty; eksäni ei meinannut uskoa että taikinassa on valkopapuja;D Käytin näissä itse keittämiäni valkopapuja, mutta näihin voi hyvin käyttää myös kaupan valmiiksi keitettyjä papuja.
Aivan ihanat papublondiet
- 7 dl hyvin pehmeiksi keitettyjä valkopapupja
- 1 dl appelsiinimehua + 1 appelsiinin kuoriraaste
- 3 kananmunaa
- 1 dl oliiviöljyä
- 3 1/4 dl ruokosokeria
- 2,75 dl soijajauhoa
- ½ dl Maizenaa
- minipullo Lidlin Belbake Butter-Vanilla-leivonta-aromia *
- 1/4 dl riisijauhoa
- 1/4 dl perunajauhoa
- 2 tl leivinjauhoa
- Kuorrute: 200 gr valkosuklaata + 2 rkl kookosöljyä
Näihin leivonnaisiin tarvitaan monitoimikonetta tai hyvää sauvasekoitinta, sillä pavut tulee jauhaa hienoksi soseeksi. Tein nämä niin että laitoin ensin pavut monitoimikoneeseen, ja annoin koneen jauhaa papuja muutaman kierroksen. Sitten lisäsin appelsiinimehun, ja taas pari kierrosta koneella. Tämän jälkeen munat, yksi kerrallaan, ja sose on joka kierroksen jälkeen sileämpi. Lopuksi lisätään öljy sekä makuaromit, minkä jälkeen papusoseen pitäisi olla sametinsileää.
Sokeri ja jauhot sekoitetaan keskenään, ja lisätään varovaisesti sekoitellen märkien ainesten joukkoon, kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet hyvin. Taikina kaadetaan leivinpaperilla päällystettyyn laakeaan neliskulmaiseen vuokaan.
Blondieita paistetaan 180 asteessa , uunin keskitasolla, noin 25-30 minuutin ajan, kunnes pinta on jähmettynyt, ja kakku tuntuu kypsältä. Kakun annetaan jäähtyä kunnolla , jonka jälkeen lisätään kuorrutus. Sulattelin valkosuklaata ja lisäsin siihen kookosöljyä, mikä pehmensi suklaakuorrutusta ja antoi kivasti lisämakua. Kun suklaa on jähmettynyt, leikataan kakku pieniksi neliöiksi.
* Taannoisella Helsingin-matkallani ostin Lidlistä kuvassa näkyvän Belbake leivonta-aromisetin, ja harmikseni en ostanut kuin yhden setin, sillä kotona setti putosi kivilattialle, ja osa pienistä aromipulloista hajosi. Käytin blondieihin settiin kuuluvaa butter-vanilla-aromia, josta tuli aivan ihana, hieman toffeinen maku blondieihin. Jos tätä settiä ei enään löydy Lidlistä , niin sen voi korvata lisäämällä reilumman määrän vanilja-aromia, tai vaikka tätä plus vaniljaa, mutta tuosta pikku aromipullosta tuli tosiaankin mahtava maku näihin leivonnaisiin. Toivottavasti tämä setti ei ole pelkkä sesonkituote, vaan sellainen mitä saa muutenkin Lidlin kaupoista.
Blondiet ovat gluteenittomia ja laktoosittomia, mutta valkosuklaakuorrute ei ole laktoositon.
Tämä on vuoden viimeinen postaus, joten oikein hyvää Uutta Vuotta 2019 🎉