torstai 15. joulukuuta 2022

Sitruunamarmelaadi

Tähän aikaan vuodesta innostun aina valmistamaan sitrushilloja, yleensä sekoittamalla eri sitruslajikkeita🍋🍊. Teen yleensä sellaisia sitrushilloja, joiden rakenne on kiinteän hyytelömäistä, vähän kuin marmelaadi. Tällä kertaa käytin pelkästään sitruunoita, ja olen kehittänyt itselleni  ohjeen, jolla saan toivotun lopputuloksen, helposti. Tämän sitruunamarmelaadin ehtii vielä valmistaa ennen joulua, ja kauniissa purkissa sitruunamarmelaadi on herkullinen joululahja 🍋. 

Sitruunamarmelaadi/hillo
  • 6 sitruunaa
  • 3 dl sokeria
Tekotapa vaatii hieman työtä, mutta ei liikaa sellaista. Tein tämän niin että poistin sitruunoista kuoret(myös valkoisen kerroksen) minkä jälkeen sitruunat leikataan palasiksi, ja laitetaan kattilaan: kaikki hedelmäliha, mehu sekä sitruunan siemenet. Siemenet sisältävät pektiiniä, joten ne ovat tässä tärkeitä. Sitruunaseoksen annetaan kiehahtaa, minkä jälkeen se saa poreilla liedellä matalalla lämpötilalla, noin 20 minuutin ajan, tai kunnes hedelmäliha täysin pehmeää. 

Tämän jälkeen seos saa jäähtyä, minkä jälkeen seos kaadetaan siivilään. Hedelmälihasta  puristetaan siivilän avulla kaikki neste sekä hedelmälihasta irronnut sose samaan kattilaan missä sitruunat, mehu ja siemenet keitettiin. Kattilaa ei huuhdella välillä. 

Minulle tuli 6 sitruunasta hieman vajaa 4 desiä sitruunaista sosetta+mehua🍋

Tämän jälkeen lisätään sokeri, ja keitin marmelaadihilloa 12 minuutin ajan, keskikorkealla lämmöllä, aina välillä sekoittaen.Seos alkoi muuttua paksummaksi 12 minuutin jälkeen, joten otin kattilan pois hellalta. 

Marmelaadihillo jähmettyy aika nopeasti, joten hillopurkit kannattaaa sterilisoida ennen hillon keittämistä. Minulle tuli tästä melkein täysinäinen iso purkki, eli määrän pitäisi riittää kahdelle pienemmälle purkille. 
Tästä ei tullut liian makeaa, ja marmelaadihillossa tuntuu hieman sitruunan hapokkuutta. 

maanantai 12. joulukuuta 2022

Omenakanelilikööri

Itse tehty likööri on helppotekoinen ja herkullinen joululahja, tai muunkin ajan lahja. Vaikeinta siinä on odottaminen, sillä kestää ennenkuin likööri on  saavuttanut oikean maun. Tämän liköörin panin alulle jo lokakuussa, ja kun maistoin, maku oli erittäin onnistunut🍎🍎Mutta tästä voi tehdä myös pikaversion, jonka ohje alempana. 

Omenakanelilikööri
  • 1 iso tai 2 pientä omenaa, kuorittuna ja paloiteltuna
  • 2.5 dl sokeria
  • 1 dl vettä
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 1-2 kanelitankoa 
  • 4 dl vodkaa 
Laita omenapalaset, sokeri sekä vaniljauute kattilaan, ja keitä seosta vain sen verran että sokeri sulaa, ja omenapalat hieman pehmenneet. 

Anna seoksen jäähtyä, ja kaada kannelliseen purkkiin. Lisää vodka sekä kaneli. Anna seoksen olla vaikka kaapissa kuukauden pari, jonka jälkeen seos siivilöidään, ja neste kaadetaan pulloon. 

Pikaversion tästä saa kun omenapalat, sokeri, vanilja ja kanelitangot keitetään kunnes neste muuttunut siirappimaiseksi. Kanelitangot poistetaan, ja seos jauhetaan soseeksi. Lisätään vodka, ja annetaan juoman vetäytyä viikon ajan, jonka jälkeen seos siivilöidään Ja pullotetaan. 🍎

lauantai 3. joulukuuta 2022

Taateli&kurpitsamuffinit

Nämä taateli&kurpitsamuffinit tein viime kuussa, kun olin kutsuttu amerikkalaiseen  Kiitospäivätapahtumaan, ja tuomisissa piti olla kurpitsaa. Näistä tuli hyviä, ja koska sekä taateleissa että kurpitsassa makeutta, niin nämä olivat vähäsokerisia. Pahoittelen huonoja kuvia:olen jo kesästä ollut ilman tietokonetta, ja kännykällä otetut kuvat välillä onnistuvat, välillä eivät... 

Taateli&kurpitsamuffinit
  • 1 dl tummaa sokeria
  • 1.5 rkl perunajauhoa
  • 2 dl paahdettua myskikurpitsaa
  • 8 vedessä liotettua taatelia
  • 2.5 dl taatelin liotusnestettä 
  • 1.5 tl piparimaustetta +ripaus muskottipähkinää
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 1 appelsiinin kuoriraaste
  • 3/4 dl appelsiinimehua
  • 3/4 dl rypsiöljyä
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 3 dl vehnäjauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 kananmunaa 
  • (päälle sulatettua valkosuklaata) 
Käytin näissä valmiiksi paahtamaani myskikurpitsaa, mutta paahdetun kurpitsan voisi kyllä korvata samalla määrällä raastettua kurpitsaa. 

Vaahdotin munat ja sokerin. 

Lisäsin muussatun kurpitsan, taatelit(joista kivi poistettu ja myös mahdollisimman paljon kuorta). Seoksen joukkoon lisäsin vaniljauutteen, öljyn, appelsiinimehun, taatelien liotusnesteen ja mausteet, ja sekoitin kaikki ainekset soseeksi (sauvasekoittimella). 

Kuivat ainekset sekä appelsiinikuoriraaste sekoitellaan, ja lisätään märkään seokseen. 
Kaadoin taikinaa kevyesti öljyttyihin, paperisiin muffinivuokiin. 

Muffinit kypsyttelin  180 asteen lämmössä puolen tunnin ajan, tau kunnes muffiniin laitettu tikku tulee kuivana ulos, ja muffineiden pinta on saanut väriä. 
Uunista otetut muffinit saavat kunnolla jäähtyä, ja olla muutaman tunnin jääkaapissa, ennenkuin ne poistetaan muoteista. Pinta näissä oki vähän rosoinen, ja lisäsin myöhemmin päälle appelsiinilla maustettua valkosuklaata, mutta siitä unohdin ottaa kuvat...

perjantai 25. marraskuuta 2022

Keltainen kikhernekeitto

Muutama viikko sitten burmalainen (Myanmar) ystäväni kutsui minut lounaalle. Naw Paw Say oli valmistanut herkullista, kullankeltaista keittoa, sekä herkullisen nuudeliruuan. Etenkin keitto oli tosi hyvää, ja sen kanssa tarjoiltiin nuudeleita. Keitto oli paksuhkoa, ja ystävä kertoi että keiton rakenne tulee kikhernejauhosta. 
Tässä kuvassa Naw Paw Sayn valmistama keitto, jonka päälle ei tullut mitään, mutta joka tarjoiltiin nuudeleitten kanssa, ja johon oli lisätty tofukuutioita. Muistin että olin joskus kauan sitten postannut blogissa toisenlaisen burmalaisen keiton, johon myös tuli kikhernejauhoa. Kikhernejauho onkin suosittu aines burmalaisessa keittiössä. 💛

Naw Paw Sayn valmistama keitto saa värinsä kurkumasta, ja huomasin että keitosta on olemassa monta eri versiota. Tässä ohjeessa olen inspiroitunut muutamasta,  ja Naw Paw Sayn sekä netistä löytyvien ohjeiden avulla tein todella herkullisen keiton. Alunperin keittoon käytetään kanaa, mutta ystävä oli ottanut huomioon sen etten syö lihaa, 💚 Tämän keiton päälle tulee usein erilaisia lisukkeita, kuten mm. kasviksia, friteerattuja riisinuudeleita ja usein kananmunan puolikkaat per annos, mutta päälle voi laittaa mitä haluaa tai ei mitään, jos siltä tuntuu. 

Keltainen kikhernekeitto
  • 1 purkki kookoskermaa
  • 1.5 purkkia(kookoskerman) vettä
  • 1/2 vihreä chili (ilman siemeniä) 
  • 2 tl inkivääriä raastettuna
  • 2 valkosipulin kynttä
  • pieni punasipuli
  • 2 tl kurkumaa
  • 1 5 rkl kalakastiketta 
  • 2.5 rkl kikhernejauhoa
  • 1 rkl soijakastiketta
  • ripaus sokeria 
  • 1 rkl öljyä 
  • 1.5 dl pieniä tofukuutioita 
  • valmiiksi keitettyjä nuudeleita
  • päälle keitetyn kananmunan puolikkaita, kasviksia, ituja ym. 
Aloitin hienontamalla valkosipulin, chilin, inkiväärin ja punasipulin tahnaksi. Öljyä lämmitetään paksupohjaisessa keittokattilassa, ja tahnaa kuullotetaan keskilämmöllä, kunnes  ainekset alkavat kunnolla tuoksua. Lisätään  kurkuma, ja sekoitetaan hyvin. 

Tämän jälkeen lisätään kookoskerma ja suurin osa vedestä, mutta siitä jätetään kikhernejauhoa varten muutama desi. Keittooon lisätään kalakastike, soijakastike sekä pieni ripaus sokeria. Kalakastikkeen voi korvata soijakastikkeella, jos keitosta haluaa vegaanisen. Anna keiton saavuttaa kiehumispiste,  jonka jälkeen keitto saa kiehua kannen alla, miedolla lämmöllä, noin 20  ninuutin ajan. Tämän jälkeen lisätään veteen hyvin sekoitettu kikhernejauho. Keiton annetaan taas saavuttaa kiehumuspiste, minkä jälkeen keitto saa poreilla miedolla lämmöllä noin 10 minuutin ajan, kunnes keitto paksunee. Lisää lopuksi tofukuutiot, ja valmiiksi keitetyt nuudelit, jos käytät niitä. 

Keiton päälle lisäsin keitettyjä kananmunan puolikkaita, porkkanaa, kevätsipulia sekä korianterin lehtiä, mutta päälle voi laittaa mitä haluaa

lauantai 29. lokakuuta 2022

Appelsiineja&Hunajaa-blogin 14. synttäripostaus

Appelsiineja & Hunajaa blogi täyttää tänään 14 vuotta💚Tuntuu kuin olisin aloittanut blogin ikuisuus sitten, mutta vielä ollaan täällä...

Tässä synttäripostauksessa jaan näiden täytettyjen taatelisuklaatryffeleitteni ohjeen. Nämä suklaanamut tein joitakin  viikkoja sitten, ja vein tuomiseksi tutuille. Näistä pidettiin tosi paljon, ja myös omasta mielestäni nämä olivat tosi hyviä💚 Taatelin ja suklaan yhdistelmä toimii tosi hyvin🍫

Täytetyt taatelisuklaanamut
  • 8 taatelia
  • 200 gr tummaa suklaata
  • 1 rkl kookosöljyä
  • muutama tippa vaniljauutetta
  • ripaus suolaa
  • 2 rkl kaurahiutaleita
Täyte 
  • 100 gr valkosuklaata
  • 2 rkl tahinia
  • 2 tl appelsiinikuoriraastetta
Tein nämä niin että ensin sulatin tumman suklaan(minulla oli 70% tummaa suklaata), jonka jälkeen lisäsin kookosöljyn, taatelit, vaniljan, suolan sekä kaurahiutaleet sulaneen suklaan joukkoon ja jauhoin koko seoksen tasaiseksi. Jos taatelit tosi pehmeitä, ne voi lisätä sellaisenaan, mutta omat taatelini olivat kuivahtaneita, joten olin ensin liottanut taatelit lämpimässä vedessä, poistanut siemenet, ja sitten jauhanut ne paksuksi soseeksi, lisäten hieman liotusnestettä. Suklaa - taateliseos meni jähmettymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi. 

Täytettä varten sulattelin valkosuklaan, yhdessä tahinin ja appelsiinikuoriraasteen kanssa., Sulanut seos sekoitetaan hyvin, ja laitetaan jähmettymään jääkaappiin. 
Kun suklaaseokset ovat jähmettyneet, taateli-suklaaseoksesta pyöritellään pieniä suklaatryffelin kokoisia palloja, joihin tehdään sormella syvennys, minne lisätään noin teelusikallinen valkosuklaatäytettä per namu. Täyte peitetään kunnolla, ja täytetty seos pyöritellään palloksi. Pyörittelin lopuksi suklaa-taatelinamut kookoshiutaleissa sekä kaakaojauheessa, ja pienen osan pomeranssi-ja punajuurijauheessa. 
Tosi nameja❤️

perjantai 7. lokakuuta 2022

Aasialainen perunasalaatti

Viime postauksessa oli vihreä selleri&omenasalaatti, yksi kolmesta salaatista, jotka tein ystäväni uuden vuoden illalliselle. Tämä perunasalaatti on toinen sinne viemäni salaatti, ja on nepalilaisen perunasalaatin muunnelma, koska minulla ei ollut kaikkia aineksia, kuten esim. sinappiöljyä tai rohtosarviapilan siemeniä.Sarviapilan siementen sijaan laitoin sinapinsiemeniä, vaikka maku ei lainkaan sama, mutta paahdetut sinapinsiemenet ovat ihania salaateissa. Tästäkin löytyi netissä monen monta muunnelmaa, ja tästä omasta versiostani tuli tosi maukas🥔.

Aasialainen perunasalaatti 
  • 1/2 kg kiinteitä perunoita
  • 2 valkosipulin kynttä, pieneksi pilkottuna
  • pieni pala inkivääriä, hienonnettuna
  • 1/2 vihreä chili, ilman siemeniä
  • 1 pienehkö punasipuli
  • noin 5 sentin pala kurkkua, pieneksi kuutioituna
  • 3/4 dl seesaminsiemeniä
  • 1/5 tl chilihiutaleita
  • ripaus kurkumaa
  • 1 tl korianterin siemeniä, jauhettuna
  • 1/2 tl jeeraa
  • ripaus mustapippuria 
  • 1/2 tl suolaa 
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1.5 rkl öljyä
  • 1 rkl mustia sinapinsiemeniä
  • tuoreita korianterin lehtiä 
Tässä kannattaa tehdä osa salaatista etukäteen, niin pääsee helpommalla. Omassa salaatissani oli sekä chilihiutaleita että tuoretta vihreää chiliä, ja jos tuntuu että chiliä liikaa, voi chilihiutaleet jättää pois. Omaan makuuni tämä ei ollut liian tulista. 

  1. Pese perunat ja keitä kypsäksi. Kun perunat ovat hieman jäähtyneet, leikkaa perunat kuutioiksi. Käytin ohutkuorisia perunoita, enkä poistanut kuoria keittämisen jälkeen, mutta se on makuasia. (pidän perunan kuorista..) 
  2. Leikkaa kurkku kuutioiksi. 
  3. Puolita punasipuli, ja leikkaa molemmat puoliskot suikaleiksi. 
  4. Sekoita suola, mustapippuri, chilihiutaleet, kurkuma, korianterisiemenjauhe ja jeera keskenään, ja lisää ne perunan, kurkun ja punasipulin joukkoon, sekoittaen. Lisää myös sitruunamehu
  5. Seesaminsiemeniä paahdetaan pannulla, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Paahtaminen kannattaa tehdä matalaa lämpötilaa käyttäen. Paahdetut seesamisiemenet jauhetaan karkeaksi seokseksi, ja lisätään perunan, kurkun, punasipulin ja mausteiden sekaan
  6. Valkosipuli, inkivääri ja vihreä chili pilkotaan pieneksi. Öljyä lämmitetään pannulla, ja valkosipuli-inkivääri-chili-seosta kuullotetaan öljyssä, pehmenemiseen saakka. 
  7. Sinapinsiemeniä paahdetaan kuivalla pannulla, kunnes ne alkavat poksahtamaan
  8. Hieman jäähtynyt valkosipuli-inkivääri-chiliseos öljyineen lisätään perunasalaattiin. 
  9. Lopuksi lisätään sinapinsiemenet sekä tuoreen korianterin lehtiä. 
Tästä salaatista tykättiin tosi paljon, ja vaikka tämän tekemiseen menee jonkun verran aikaa, on valmis salaatti vaivan arvoista. 🥔🥔🥒🌶️🧄

tiistai 27. syyskuuta 2022

Omenainen sellerisalaatti

Täällä vietettiin juuri uutta vuotta (vuosi  5783), ja olin kutsuttu amerikkalaisen ystäväni uuden vuoden illalliselle, johon toin 3 eri salaattia . Yksi niistä oli raikas omenainen sellerisalaatti, joka sai paljon kehuja💚

Omenainen sellerisalaatti
  • 6 lehtisellerin vartta lehtineen (jos ei löydy sellerin lehtiä, tilalle voi laittaa vaikka persiljaa) 
  • 2 Granny Smith omenaa
  • kourallinen tillin lehtiä
  • vajaa desilitra saksanpähkinöitä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1.5 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl hunajaa
  • 1/2 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
Aloita pilkkomalla sellerin  varret ja lehdet. Sellerit täällä ovat tähän aikaan vuodesta vähemmän mehukkaita, joten kuorin varret kevyesti kuorijalla. 

Omenat kuoritaan ja kuutioidaan. Lisäsin osan sitruunamehusta omenakuutioden joukkoon. 

Saksanpähkinät murskataan kevyesti, ja niitä paahdetaan pannulla, hetken aikaa. 

Selleri ja omena yhdistetään, lisätään tillinlehdet sekä saksanpähkinät. 

Oliiviöljy, hunaja, loput sitruunamehusta sekä suola sekoitetaan hyvin, ja lisätään salaatin joukkoon. Lopuksi ripaus mustapippuria, ja salastti on valmis tarjoiltavaksi💚🥗
.
Hyvää ja raikkaan makuista💚

Salaatista saa helpolla vegaanisen vaihtamalla hunaja muuhun makeutukseen..

lauantai 24. syyskuuta 2022

Raikas granaattiomenajuoma

Muutama viikko sitten kävin täällä vierailleen serkkuni kanssa Tel Avivin parhaassa falafel-paikassa. Ruuan lisäksi siellä on aina aivan ihanaa granaattiomenajuomaa,jota on tarjolla joko alkoholisena tai ilman. Juoma tulee jäisenä, mikä on ihanaa etenkin kuumana päivänä. Juoma on sen verran hyvää että nyt kun granaattiomenat ovat taas sesongissa niin tein samantapaista kotona. 

Raikas granaattiomenajuoma
  • noin 1 dl granaattiomenaa
  • 2 rkl sitruunamehua 
  • 1.5 rkl sokeria (tai muuta makeutusta) 
  • vajaa 1 dl jääkuutioita
  • 2 dl hiilihappovettä
Tein tämän niin että laitoin kaikki ainekset tehosekoittimeen, minkä jälkeen seos laitetaan lävikköön, ja siitä puristetaan pois kaikki nesteet. Itse laitoin hiilihappovettä, mutta falafelpaikan juomassa oli ihan vettä. 
Tässä falafelpaikan juoma. Juomaa saa siellä myös alkoholisena, jolloin siihen on lisätty arak-juomaa(Ouzon tapaista) mikä sopii siihen etityisen hyvin. 
Paikan falafel-lautasannos. Taivaallisen hyvää😋

tiistai 13. syyskuuta 2022

Nopea kesäkurpitsamunakas


Tämä kesäkurpitsamunakas valmistuu helposti ja nopeasti, ja on tosi herkullinen. Ohje on yhdelle annokselle, mutta kun ohjeen määriä kaksinkertaistaa jne. niin tästä riittää monellekin💚

Nopea kesäkurpitsamunakas (1  annos)
  •  1 kananmuna
  • 1/2 dl kesäkurpitsaraastetta
  • 30 gr fetajuustoa
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • 1/2 tl yrttimaustetta
  • 1/2 tl paprikaa
  • öljyä paistamiseen
Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi, ja purista raasteesta pois liiat nesteet. Laita raaste kulhoon, lisää kananmuna, mausteet sekä murustettu fetajuusto. Sekoita hyvin. 

Lämmitä tilkka öljyä sopivankokoisella pannulla (minulla pikkuinen paistinpannu, koska yksi annos. Kun öljy on sopivan kuumaa, kaada munakasseos pannulle, ja tasoita pintaa lastalla. Tässä vaiheessa käänsin lämmön minimiin ja peitin pannun kannella. 

Anna munakkaan kypsyä kannen alla muutaman minuutin ajan, ja poista kansi sen jälkeen. Anna munakkaan kypsyä kunnes alapinta saanut väriä, ja käännä munakas varovasti niin että toinenkin puoli ruskistuu. Tarjoile vaikka salaatin kanssa💚

lauantai 3. syyskuuta 2022

Vegaaniset pannacotat kahvilla ja taatelilla


Minulla oli pussillinen hieman kuivahtaneita taateleita, jotka piti käyttää pois,  ja kahvia juodessa ajattelin että taateleista voisi tehdä jälkiruoka, jossa yhdistyisivät kahvi☕ ja taatelit. Tein niillä aineksilla vegaaniset pannacotat. 

Vegaaniset taateli&kahvi pannacotat

  • 2 dl vahvaa kahvia (kuumana)
  • 6 taatelia
  • 3 dl kookoskermaa
  • 0.75 dl tummaa sokeria
  • ripaus vaniljauutetta
  • 1 dl maissitärkkelystä
  • päälle taateli-tai muuta siirappia
Laitoin ensin taatelit, joista kivet poistettu, pehmenemään kuumaan kahviin. Kun taatelit olivat pehmenneet ja kahvi jäähtynyt, sekoitin seoksen tasaiseksi sauvasekoittimella. 

Laitoin kookoskerman, vaniljauutteen, sokerin sekä maissitärkkelyksen tehosekoittimeen (toimiii sauvasekoittimellakin) ja jauhoin seoksen tasaiseksi. Lisäsin aiemmin jauhetun kahvi&taateliseoksen ja jauhoin koneella niin että seoksesta tuli tasaista. 

Seos kaadetaan kattilaan, ja sitä kuumennetaan, lähes koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee ja muuttuu paksuhkoksi. Kun kattila otetaan pois liedeltä, pannacotta-seosta vispataan kunnolla vielä noin minuutin ajan. 
Kaadoin seoksen silikoniseen muffinivuokaan, jonka kolot olin kevyesti öljynnyt. Seoksesta tuli 5 pannacottaa, tai oikeastaan 6, mutta yhteen koloon riitti paljon vähemmän seosta. 
Nämä pannacotat kannattaa valmistaa edellisenä päivänä, jotta ne saavat kunnolla jähmettyä jääkaapissa. Pannacottien päälle ripottelin taatelisiirappia.

torstai 18. elokuuta 2022

Helppo vihannespaistos

Tein herkullisen ja helppotekoisen vihannespaistoksen, ja sitä tehdessä myös kuvasin  tekoprosessista videon, joka ei kyllä ole mikään hyvä video sillä yhdellä  kädellä pidin puhelinta ja yritin kuvata, ja toisella  kädellä kokkasin, aika alkeellista touhua siis🤣 

Yritin ladata videon, tai 2 yhdistettyä videota tähän postaukseen, mutta se ei onnistunut,  joten oli pakko ladata se tänne YouTube-videona, joka tuli pienenä tähän postaukseen, koska en onnistunut  kännykällä saamaan siitä leveämmän kokoista,  mikä onnistuu tietokoneella. 

Helppo vihannespaistos
  • erilaisia kasviksia  pilkottuna (minulla oli sipulia, porkkanaa,  kesäkurpitsaa, vihreää chiliä (ilman siemeniä)sekä kirsikkatomaatteja
  • 2 rkl oliiviöljyä 
  • suolaa maun mukaan
  • erilaisia  mausteita kuten mustapippuria, paprikaa, yrttimaustetta ym. 
  • 3 kananmunaa
  • 300 gr raejuustoa 
  • 3-4 rkl vehnäjauhoa
  • tilkka vettä
Aloitin käsittelemällä kasvikset: raastoin ison kesäkurpitsan karkeaksi raasteeksi, josta puristin pois liiat nesteet. Pilkoin sipulin, vihreän chilin ja kirsikkatomaatit. Raastoin myös porkkanan. Lämmitin 1 rkl oliiviöljyä pannulla,  ja freesasin siinä vihanneksia, kunnes ne olivat pehmentyneet.

Vispasin kananmunat,  raejuuston, jauhon  ja mausteet tasaiseksi seokseksi, jota ohensin  hieman vesitilkalla.Kuten mainitsen tuolla  videolla, raejuuston avulla paistoksesta tulee  tosi hyvää, mutta siihen voi myös lisätä muuta juustoa. 

Jäähtyneet kasvikset  ja muna-raejuustoseos yhdistetään, ja kaadetaan  oliiviöljyllä voideltuun  uunivuokaan. Minulla ei ole vielä uunia(joka hajosi..) joten tein tämän hellalla, kaksipuolisessa pannussani, mutta alkuviikolla tein saman paistoksen tuttavan uunissa(josta unohdin ottaa kuvan...)ja se paistui 180 asteessa  hiemsn yli puoli  tuntia, kunnes paistoksen  pinta oli saanut kauniisti väriä.

maanantai 15. elokuuta 2022

Raikas salaatti mangolla

Mangoja on ollut viime päivinä tarjouksessa kodin lähellä olevassa hevi-kaupassa, ja niitä tulikin ostettua aika monta. Muutama niistä on päätynyt tähän raikkaan makuiseen salaattiin, jota olen tehnyt jo muutaman kerran. Tätä salaattia varten kannattaa valita sellainen mango, joka ei ole liian pehmeä, niin että siitä saa leikattua kuutioita. 🥭🥭Salaatin kruunaa ihanan raikas limekastike💚

Raikas salaatti mangolla 🥭
  • jäävuori-tai muuta vihreää salaattia
  • 1 porkkana, karkeaksi raastettuna
  • 1/2 punasipulia
  • 1/2 vihreä chili, josta siemenet poistettu
  • kourallinen mintunlehtiä
  • 1 dl mangokuutioita
Limekastike
  • 2 rkl limettisitruunan mehua
  • 1/2 tl limetin kuoriraastetta
  • 1 valkosipulin kynsi
  • muutama mintun lehti
  • ripaus suolaa, ripaus mustapippuria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • pieni tilkka vettä
Laakeaan  kulhoon revitään salaatinlehtiä, ja päälle lisätään porkkanaraaste, suikaleiksi leikattu punasipuli, chilirenkaat tai palat, pieneksi revityt mintunlehdet sekä mangokuutiot. 

Kastikkeen ainekset yhdistetään, ja surautetaan sileäksi kastikkeeksi. Kaadoin kastikkeen salaatin päälle, ja sekoittelin niin että kastiketta tuli joka puolelle💚
Todella hyvää🥗. Viime kerralla minulle jäi vielä valmista salaattia, ja jääkaapissa oli valmiiksi avattu tonnikalapurkki. Lisäsin tonnikalaa salaattiin, ja se sopi siihen mainiosti. 

maanantai 8. elokuuta 2022

Kesäkurpitsaruudut

Nämä kesäkurpitsaruudut tein muutama viikko sitten, ja näistä tuli tosi hyviä. Olen ollut uuniton jo muutamia viikkoja, ja tein tämän pannulla, ilman uunia. Minulta hajosi samoihin aikoihin sekä uuni, jääkaappi ja tietokone, joten uuni saa hieman odotella sillä jääkaappi oli tärkein noista, eikä kaikkia voi kerralla hankkia. Olin myös utelias näkemään miten tällainen ruoka onnistuu ilman uunia..

Kesäkurpitsaruudut
  • 2 keskikokoista kesäkurpitsaa
  • 2 kesäsipulin vihreät osat
  • 4 kananmunaa
  • 3 tl seesamiöljyä
  • 1 tl tummaa sokeria
  • 1/2 rkl soijakastiketta
  • ripaus chilijauhetta
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 2 5 rkl Maizenaa
  • 2.5 rkl vettä
  • 2 rkl raejuustoa
  • muutama tl seesaminsiemeniä
Leikkasin kuorijalla leveitä suikaleita kesäkurpitsoista, mutta niin että se pehmeämpi keskiosa, jossa siemenet, jää käyttämättä. 

Sekoitin kananmunat, soijakastkkeen, sokerin, seesamiöljyn, chilin, leivinjauheen ja raejuuston tasaiseksi seokseksi. Sekoitin erikseen Maizenan vedessä, ja lisäsin sen kananmunaseokseen. 

Minulla  on kaksipuolinen paistinpannu (näkyy hieman kuvassa) jossa yhdistyvät kaksi paistinpannua, jonka avulla sen voi kääntää helposti niin että molemmat puolet saavat väriä. 

Sivelin  pannujen pohjille ja sivuille seesamiöljyä. Latelin kerroksen kesäkurpitsasuikaleita, ja päälle jonkun verran kevätsipulin vihreästä osasta leikattuja renkaita. Päälle kananmunaseosta, ja kerroksia laitetaan niin paljon kuin mahtuu. Tuo kaksipuolisen pannuni sivut ovat aika matalia, ja siihen mahtui 4 kerrosta. Päälle loput kananmunaseoksesta, ja ripottelin pinnalle seesaminsiemeniä. Kaksinkertaisella pannullani (minimi hellalämpö) kypsymiseen kului vajaa 20 minuuttia per puoli, mutta jos olisin tehnyt tämän uunissa, paistolämpötila olisi 180 astetta, ja paistoaika 40-45 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on saanut väriä. Paljon hienompi versio tällaisesta paistoksesta on joku aika sitten tehty Epätrendikkäässä Ruokablogissa 
 

Kuvista ei tullut niin hyviä, mutta aika hyvin paistos onnistui pannullakin, vaikka selvää että uunissa tämä onnistuu parhaiten. Paistosta kannattaa leikata vasta kun se on kunnolla jäähtynyt, sillä lämpimänä se ei onnistu. Kesäkurpitsaruudut  aasialaisilla mauilla höystettynä olivat herkullisia💚

lauantai 23. heinäkuuta 2022

Salaatti paahdetuilla aprikooseilla

Tein joku aika sitten aivan ihanan salaatin , joka on muunnelma täkäläisen  meijerin  lehtisessä olleesta ohjeesta.  Salaatti saa makunsa paahdetuista  aprikooseista,  ja  nyt kun aprikooseja on ollut  kaupoissa, olenkin käyttänyt niitä lähinnä salaatteihin,  ja nimenomaan paahdettuina. En erityisesti välitä aprikooseista  sellaisenaan, mutta esim.  hilloissa ja näin paahdettuina ne  ovat niin herkullisia.

Salaatti paahdetuilla aprikooseilla
  • erilaisia  salaatinlehtiä (minulla oli keräsalaattia ja purppuran värisiä salaatinlehtiä)
  • 6 aprikoosia, paloiteltuna
  • ½ rkl oliiviöljyä  aprikoosien paistamiseen
  • Grana padano-juuston suikaleita salaatin päälle
Kastike:
  • puolet paahdetuista aprikooseista (jäähtyneinä)
  • 1 sitruunan mehu
  • vajaa ruokalusikallinen Dijon-sinaappia
  • 1 rkl  tummaa sokeria (tai muuta makeusta)
  • 1 vihreä chili , josta siemenet poistettu, paloiteltuna
  • 1 dl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa 
Aprikoosit pestään, kuivataan ja paloitellaan. Alkuperäisessä ohjeessa  aprikoosien määrä oli paljon suurempi,  ja ne paahdettiin uunissa (10 min. 250 asteessa, kevyesti öljyttyinä) mutta minä paahdoin näitä paistinpannulla, pienessä määrässä oliiviöljyä.  Eli  oliiviöljyä lämmitetään pannulla, lisätään aprikoosin palaset,  ja  aprikoosia paahdetaan miedolla lämmöllä  kunnes  ne ovat kunnolla pehmentyneet. 
Kastikkeen ainekset  sekoitetaan  tasaiseksi kastikkeeksi esim, sauvasekoittimella ym.  Tarjoilua varten salaatinlehdet asetellaan laakeaan astiaan  , päälle lisätään paahdettuja  aprikoosipalasia,  kastiketta ja Grana padano-juustosta leikattuja suikaleita. Alkuperäisessä   ohjeessa salaattiin lisättiin myös  erilaisia pähkinöitä kuten pistaasipähkinöitä,  hasselpäähkinöitä ja manteleita,  paahdettuina, mutta en laittanut pähkinöitä omaan salaattiini. Alkuperäisessä ohjeessa  salaattiin tuli vihreän salaatin lisäksi  rukolaa, mutta tähän sopii mitkä tahansa salaatinlehdet.   Ja salaatin kastike  on niin herkullinen  että olen käyttänyt sitä muissakin salaateissa. 

maanantai 20. kesäkuuta 2022

Munakoisomuffinssit

Nämä suolaiset ja ihanan herkulliset muffinssit tein  kuukausi sitten, hieman ennen tämän vuoden Shavuot-juhlaa. Muffinssien herkullisuus tulee viime postauksen  munakoisosuikaleista,  jotka niin sopivat näihin .  Hyvä että  ehdin silloin leipoa nämä ,  sillä tämän jälkeen  iso, 65 litran kokoinen   toaster oven-uunini (miniuuni) hajosi. Olen tottunut leipomaan ja kypsentämään kaiken tuossa suuressa miniuunissa,   ja varsinainen uunini  on toiminut  lähinnä keittiötavaroiden varastona. Kun sitten  pitkästä aikaa  laitoin varsinaisen uunini päälle,  niin se aiheutti oikosulun asuntoon,  samoin kuin toinen kerta kun yritin tehdä sillä jotain,  jotain leipominen ei nyt lähiaikoina onnistu.

Munakoisomuffinssit 
  • 3 kananmunaa
  • 6 rkl vehnäjauhoa
  • vajaa 1 tl leivinjauhetta
  • 1.5 dl fetamuruja
  • 3 rkl  raejuustoa
  • 3 rkl rahkaa
  • 6 kirsikkatomaattia, pilkottuna
  • edellisen ohjeen munakoisosuikaleita 
  • muutama rkl tuoreen oregaanon lehtiä,  tai kuivattua oregaanoa
  • 1 tl paprikaa, 2 tl yrttimaustetta,   1 tl suolaa, ripaus mustapippuria
  • öljyä vuokiin
Kananmunat  jauhot, leivinjauhe sekä mausteet (tuoretta oregaanoa lukuunottamatta)  vispataan tasaiseksi,  ja joukkoon lisätään raejuusto sekä rahka .  Lopuksi lisätään  kirsikkatomaattipalaset, tuore oregaano sekä fetamurut, ja seos sekoitetaan tasaiseksi.

Valmistin nämä  silikonisessa muffinssivuoassa, jonka pinnat öljysin  ensin oliiviöljyllä.
Edellisen  postauksen munakoisosuikaleita lisätään muffinssien keskelle.

Muffinssit paistetaan uunin keskitasolla  , 200 asteen lämmössä,  noin 30 minuutin ajan, tai kunnes muffinssien pinta on saanut kauniisti väriä. 
Munakoisomuffinssien annetaan jäähtyä jonkun verran ennenkuin ne poistetaan  vuoasta.
Tosi hyviä:)

perjantai 10. kesäkuuta 2022

Paistetut munakoisosuikaleet


Munakoiso on  lähes aina herkkua, ja siitä saa tehtyä  vaikka mitä:)🍆 Joku aika sitten  tein niitä vähän eri tavalla,  ja lopputulos oli tosi herkullinen.  Herkullisuuden lisäksi tämä oli myös helppotekoista.

Munakoisosuikaleet
  • 1 munakoiso
  • 1 - 1.5 rkl oliiviöljyä 
  • ripaus mustapippuria
  • 1 tl paprikaa
  • 2 tl  soijakastiketta
  • päälle pilkottua vihreää chiliä, kevätsipulia ja tahinia
  • ½ rkl sitruunamehua
Tein tämän niin että ensin kuorin  munakoison kuorijalla.  Tämän jälkeen otin kuorijalla  munakoisosta mahdollisimman ohuita , leveähköjä  suikaleita.  

Puolet öljystä laitetaan pannulle,  ja pannu lämmitetään keskilämmölle. Kun pannu on lämmennyt , siihen lisätään munakoisosuikaleet. Ne saavat paistua  ensin keskilämmöllä,  niin että niitä käännellään aina välillä , kunnes suikaleet pehmenevät  ja  alkavat saada hieman väriä.  Tämän jälkeen lisätään  pippuri, paprika,  soijakastike ja loput öljystä,  ja lämpö laitetaan maksimille.  Suikaleita päistellaan välillä käännellen, kunnes ne ovat  kunnolla ruskistuneet. Osa suikaleista  jää hieman vaaleammiksi,  mikä ei haittaa.
Päälle lisäsin  pilkottua  vihreää chiliä,  kevätsipulia , sitruunamehua sekä tahinia.
Osan suikaleista laitoin syrjään ,ja käytin niitä seuraavan postauksen ohjeeseen.... 

lauantai 14. toukokuuta 2022

Välimerellinen makaroonivuoka

Tein viime viikolla todella herkullisen makaroonivuoan,  joka syntyi melkein  vahingossa, sillä tarkoitus oli valmistaa  vihanneksia  (munakoisoa,  kesäkurpitsaa ym. ) antipastityyliin, mutta loppujen lopuksi kasvikset päätyivätkin tähän pastavuokaan. Lähiseudun  jättimarketissa De Cecco-pastat olivat tarjouksessa,  ja mukana tuli pieni reseptivihkonen,  josta  otin chili-valkosipuli-sardelliseoksen ohjeen,   ja yhdistin muihin aineksiin.  Kasvikset kuten munakoison   ja kesäkurpitsan voi  valmistaa etukäteen, mikä lyhentää valmistusaikaa.  Kaikenkaikkiaan  herkullinen pastavuoka!

Välimerellinen makaroonivuoka
  • 250 gr lyhyttä pastaa , kuten penne-pastaa jota itse käytin
  • 8 dl tomaattikastiketta, joko kaupan valmista tai itse tehtynä
  • 1 kesäkurpitsa, kuutioituna
  • 1 munakoiso, kuutioituna
  • 1 punainen paprika, kuutioituna
  • 1 vihreä chili paloiteltuna
  • 3  tomaattia paloiteltuna
  • 3 valkosipulin kynttä, pieneksi paloiteltuna
  • 2-3 rkl oliiviöljyä
  • 80 gr fetajuustoa, muruina
  • 5 sardellifilettä
  • 1 purkki tonnikalaa, valutettuna
  • ripaus  mustapippuria,   2 tl paprikaa, 2 tl yrttimaustetta
  • päälle parmesaaniraastetta tai Grana Padano-raastetta
Tässä suurin osa aineksista. Kuvasta puuttuvat fetajuusto, parmesaani, kesäkurpitsa ,öljy ja mausteet.
Käytin itse tehtyä  tomaattikastiketta,  jonka pohjana oli  Muttin tomaattimurskaa,  ja lisäksi  tomaattia ,punaista paprikaa,   valkosipulia, yrttimaustetta,  ripaus sokeria, pieni tilkka balsamietikkaa,  suolaa, paprikaa ja hieman oliiviöljyä. Lopuksi surautin kastikkeen sileäksi sauvasekoittimella.
Olin paistanut  kesäkurpitsakuutiot edellisenä päivänä, joten lisäsin ne vasta lopussa.Aloitin paahtamalla  munakoisokuutioita  pienessä öljytilkassa, keskikuumalla pannulla,  kunnes kuutiot pehmenivät ja saivat hieman väriä. (nyt lisätään kesäkurpitsakuutiot, jollei niitä ole valmistettu etukäteen

Tämän jälkeen lisäsin paprikakuutiot, paistoin seosta muutaman minuutin ajan välillä sekoittaen,  ja lisäsin tämän jälkeen paloitellut tomaatit sekä mausteet. Itse lisään mausteita aika suuria määriä. Annoin seoksen kypsyä pienimmällä  lämmöllä, ja sillä välin toisessa pannussa  lämmitetään 2 rkl  oliiviöljyä , johon lisätään  vihreä chili, valkosipuli sekä sardellifileet. Seosta paistellaan kunnes  valkosipuli saanut hieman väriä.  Chili-valkosipuli-sardelliseos lisätään vihannesseoksen joukkoon,  ja pannuun lisätään myös  purkillinen  tonnikalaa,  josta öljy tai vesi on valutettu pois.  Lopuksi  pannuun kaadetaan valmis tomaattikastike.

Tomaattikastikeseos vihanneksineen ym. kaadetaan  reunalliseen uuniastiaan,  lisätään pasta (ei keitettynä)  sekä  fetamurut, ja seosta sekoitellaan hyvin.  Päälle ripottelin vielä hieman fetamuruja.  Astia peitetään foliolla  , ja makaroonivuokaa kypsennetään 180 C asteessa 25 minuutin ajan,  jonka jälkeen folio poistetaan, päälle lisätään  parmesaania  (minulla oli Grana Padanoa) ja vuokaa kypsennetään vielä vajaa 15 minuutin ajan.
Ai että oli hyvää:)

lauantai 7. toukokuuta 2022

Punalinssihummus

Tässä olisi  hyvä "pikahummus",  joka on tehty punaisista linsseistä   eikä kikherneistä,  mutta jossa muuten samat ainekset kuin hummuksessa.  Koska punalinssit   kypsyvät tosi nopeasti, tämä on todellinen pikavastine perinteiselle hummukselle.  Viime vuonna postasin punalinssitahnasta,   joka oli hieman samanlainen mutta enemmän dippitahnaa  kuin hummusta,  joten tässä  erilainen versio punaisista linsseistä   tehdystä tahnasta.

Punalinssihummus
  • 2 dl punaisia linssejä
  • 1 dl hyvälaatuista tahinia
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 tl suolaa
  • 1-2  valkosipulin kynttä, murskattuna
  • 1 tl paprikaa
  • ½  tl jeeraa eli juustokuminaa
  • jäävettä tarpeen mukaan
  • hieman oliiviöljyä ja paprikaa  päälle
Liota  linssejä vedessä kunnes ne pehmenevät , mikä tapahtuu  suhteellisen nopeasti muihin papuihin ja linsseihin verrattuna.  Linssien tuoreus myös vaikuttaa liotusaikaan.

Kun  linssit ovat pehmenneet,  huuhtele ne lävikössä, ja kaada kattilaan.  Lisää vetta niin että  linssit peittyvät ja keitä linssejä kunnes  ne ovat täysin pehmenneet .  Ne hajoavat nopeasti, mikä on täysin ok. Muistaakseni keittoaika oli noin 10 minuuttia.   Laita linssit lävikköön  jäähtymään ja hieman kuivumaan.

Lisää linssit joko  monitoimikoneen kulhoon,  tai käytä sauva-tai tehosekoitinta. Lisää  tahini, sitruunamehu, suola,  valkosipuli  ja mausteet. Lisää ensin jonkun verran jäävettä (jääkylmä vesi lisää tahnan kuohkeutta)  ja sekoita ainekset tasaiseksi. Lisää  vettä sen verran että syntyy paksuhko, hummuksen tapainen tahna. Maista ja lisää suolaa tai mausteita tarpeen mukaan. 
Lisäsin  oliiviöljyn ja paprikan lisäksi  linssihummuksen päälle korianteri-chilitahnaa.

keskiviikko 27. huhtikuuta 2022

Halvasuklaa

Tässä helppo suklaanamu ohje sellaisille joille maistuu sekä suklaa  että halva,  jotka on yhdistetty tässä ohjeessa.  Aineksia ei tarvitse kuin kaksi  eli valkosuklaata  ja hyvälaatuista  tahinia. Käytin näihin sokeritonta  valkosuklaata,   joten  näihin ei tullut sokeria.

Halvasuklaa
  • 100 gr valkosuklaata (käytin sokerintonta valkosuklaata)
  • 3.5 tl  hyvälaatuista  tahinia (kuorituista seesamisiemenistä tehtyä )
Sulata valkosuklaa, johon lisätty tahini, vesihauteessa. Kun suklaa + tahini on sulanut, sekoita ainekset täysin tasaiseksi seokseksi.   Suklaan  voi temperoida tämän ohjeen mukaisesti , mutta tahinin lisäys tekee suklaasta kuitenkin pehmeämpää.
Kaada suklaamassa joko  konvehti-tai suklaalevymuottiin,  ja  jäähdytä& koveta suklaata jääkaapissa yön yli tai ainakin 8 tunnin ajan.
Namskis:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...