Meillä oli täällä viime viikon loppupuolella 3 päivän talvinen episodi, ja ensimmäistä (ehkä viimeistä...) kertaa tänä talvena palelin. Sisällä oli kylmää , ja mikä silloin lämmittääkään paremmin kuin kuuma keitto. Ja keitto jossa on lämmittäviä mausteita vieläkin enemmän. Tein currynuudelikeittoa, joka ei ole se thaimaalainen versio, johon kuuluu punaista currytahnaa ja kookosmaitoa, vaan tässä oli enemmänkin intialaisia vivahteita. Ohjeen löysin täältä, ja alkuperäisen ohjeen kuorrutetut kalafileet vaihtuivat keitossani tofukuutioihin, eli keittoni oli vegaaninen. Vaihdoin myös perunan bataatiksi. Ihanasti tämä keitto lämmittikin, ja oli hyvää:)
Lämmittävä currykeitto nuudeleilla
- 2 rkl öljyä
- 2 valkosipulin kynttä, pilkottuna
- 1 tl raastettua inkivääriä
- ½ sipuli, hienonnettuna
- 2 kirsikkatomaattia ( tai 2 luumu-tai tavallista tomaattia)
- 1½ rkl curryjauhetta +1 rkl garam masala-maustesekoitusta
- 1 bataatti , karkeaksi raastettuna
- 2 keskikokoista porkkanaa, karkeaksi raastettuna
- 2 tl kalakastiketta
- 1 tl sokeria tai muuta makeutusta
- 150 gr tofua
- 1 kerä nuudeleita
- korianterin lehtiä keiton päälle
- noin 1 litra vettä
Lämmitä öljy kattilassa keskilämmöllä, ja lisää kuullota öljyssä sipulia, valkosipulia ja inkivääriä noin 2 minuutin ajan, sekoitellen. Lisää curry ja garam masala -jauhe, ja sekoita niin että sitä on ainesten pinnalla. Ihana tuoksu täyttää keittiön tätä tehdessä...
Keitto alkaa kiehua.. |
Pilko tomaatit, ja lisää muiden ainesten joukkoon. Paista noin 2 minuuttia , välillä sekoitellen. Lisää porkana-ja bataattiraaste. Alkuperäisessä ohjeessa oli perunaa ja porkkanaa palasina, minä laitoin bataattia ja porkkanaa karkeana raasteena. Lisää kalakastike, sokeri ja noin 1 litra vettä, ja anna keiton saavuttaa kiehumispiste, jonka jälkeen lämpöä alennetaan niin että se on hieman alle keskilämmön. Keiton annetaan kiehua 20 minuutin ajan, minkä jälkeen sitä maistellaan, ja lisätään tarvittaessa suolaa tai hieman makeutta.
Keiton kiehuessa valmista nuudelit: alkuperäisessä ohjeessa käytettiin somen-nuudeleita, jotka keitettiin erikseen. Minulla oli ruskeita riisinuudeleita, jotka pehmenevät kiehautetussa vedessä.
Kuorrutettujen kalafileiden sijaan keitossani oli maustettuja tofupaloja, jotka olin ensin paistanut pienessä öljymäärässä chilijauheen kanssa. Keitto tarjoillaan nuudeleitten ja tofun kanssa, ja päälle lisätään muutama korianterin lehti. Ihanan lämmittävä keitto!
Pitkästä aikaa tein raakatorttuja. Mansikkaiset raakatortut olivat niin hyviä:)