Sivut

keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Lämmittävä currykeitto nuudeleilla

Meillä oli täällä viime viikon loppupuolella 3 päivän talvinen episodi, ja ensimmäistä (ehkä viimeistä...) kertaa tänä talvena  palelin.  Sisällä oli kylmää , ja mikä silloin lämmittääkään paremmin kuin kuuma keitto. Ja keitto jossa on  lämmittäviä mausteita vieläkin enemmän.  Tein currynuudelikeittoa, joka  ei ole se  thaimaalainen versio, johon kuuluu punaista currytahnaa ja kookosmaitoa, vaan tässä oli enemmänkin intialaisia vivahteita. Ohjeen löysin täältä, ja alkuperäisen ohjeen kuorrutetut kalafileet vaihtuivat keitossani  tofukuutioihin, eli keittoni oli vegaaninen. Vaihdoin myös perunan bataatiksi. Ihanasti tämä keitto lämmittikin, ja oli hyvää:)

Lämmittävä currykeitto nuudeleilla
  • 2 rkl öljyä
  • 2 valkosipulin kynttä, pilkottuna
  • 1 tl raastettua inkivääriä
  • ½ sipuli, hienonnettuna
  • 2 kirsikkatomaattia ( tai 2 luumu-tai tavallista tomaattia)
  • 1½  rkl curryjauhetta +1 rkl  garam masala-maustesekoitusta
  • 1 bataatti ,  karkeaksi raastettuna
  • 2 keskikokoista porkkanaa, karkeaksi raastettuna
  • 2 tl kalakastiketta
  • 1 tl sokeria tai muuta makeutusta
  • 150 gr tofua
  • 1 kerä nuudeleita 
  • korianterin lehtiä keiton päälle
  • noin 1 litra vettä 

Lämmitä öljy kattilassa keskilämmöllä, ja lisää kuullota öljyssä sipulia, valkosipulia ja inkivääriä noin 2 minuutin ajan, sekoitellen.  Lisää curry ja garam masala -jauhe, ja sekoita niin että sitä on ainesten pinnalla. Ihana tuoksu täyttää keittiön tätä tehdessä...
Keitto alkaa kiehua..

Pilko tomaatit, ja lisää muiden ainesten joukkoon.  Paista noin 2 minuuttia , välillä sekoitellen.  Lisää porkana-ja bataattiraaste. Alkuperäisessä ohjeessa oli perunaa ja porkkanaa palasina, minä laitoin bataattia ja porkkanaa karkeana raasteena. Lisää kalakastike,  sokeri ja  noin 1 litra vettä, ja anna keiton saavuttaa kiehumispiste, jonka jälkeen lämpöä alennetaan niin että se on hieman  alle keskilämmön.  Keiton annetaan kiehua 20 minuutin ajan, minkä jälkeen sitä maistellaan, ja lisätään tarvittaessa suolaa tai hieman makeutta. 

Keiton kiehuessa valmista nuudelit:   alkuperäisessä ohjeessa käytettiin somen-nuudeleita, jotka keitettiin erikseen. Minulla oli ruskeita riisinuudeleita, jotka pehmenevät kiehautetussa vedessä.   
Kuorrutettujen kalafileiden sijaan keitossani oli maustettuja tofupaloja, jotka olin ensin paistanut pienessä öljymäärässä chilijauheen kanssa.  Keitto tarjoillaan nuudeleitten ja tofun kanssa, ja päälle lisätään muutama korianterin lehti. Ihanan lämmittävä keitto!
Pitkästä aikaa tein raakatorttuja. Mansikkaiset raakatortut olivat niin hyviä:)

    torstai 25. tammikuuta 2018

    Sitruunainen kukkakaaliriisi

    Olen varmaan aiemminkin maininnut täällä miten hulluna olen kukka-ja parsakaaliin, ja kun  niitä on tarjolla, teen molemmista kaaleista jotain viikottain.   Kukkakaaliriisi eri versioineen on ihana kukkisruoka, ja tällä kertaa tein siitä sitruunaisen version, joka on niin hyvää että olen tätä tehnyt jo monta kertaa.  Tämä kukkakaaliriisi on versio  sitruunaisesta kvinoa-bataattiruuastani, joka on myös todella herkullista.   Kvinoa vaihtui tässä kukkakaaliriisiksi, ja  kastikkeeseen tuli pari lisäystä, mutta muuten ohje on lähes sama kuin kvinoaversiossa.

    Sitruunainen kukkakaaliriisi
    • 1 keskikokoinen kukkakaali, tai pakastekukkakaalia   450-500 gr
    • 2 rkl öljyä paistamiseen
    • noin 300 gr kuutioitua bataattia,  joko keitettynä  tai uunissa paahdettuna
    • kourallinen korianterin lehtiä
    Kastike
    • 2 rkl säilöttyä sitruunaa (valmiina ostettua tai mm. tällä ohjeella tehtyä)
    • 3 rkl  sitruunamehua
    • 1 valkosipulin  kynsi
    • 3 rkl oliiviöljyä 
    Pese ja kuivaa kukkakaali ,  jos käytän tuoretta.   Jauha kukkakaalista murusia  , lämmitä pannussa öljyä, ja paista kukkakaalimuruja  keskilämmöllä,  aina välillä kääntäen, kunnes kukkakaali pehmenee , ja saa hieman väriä.  Bataatti kuoritaan, ja leikataan kuutioiksi, jotka keitetään ensin kiehumispisteeseen, ja sen jälkeen vielä muutama  minuutti  keskilämmöllä. Keitetyt bataattikuutiot laitetaan lävikköön kuivumaan, minkä jälkeen ne sekoitetaan kukkakaaliriisin kanssa. Kuutiot voi myös paahtaa uunissa kypsiksi.  Jauha kastikkeen ainekset tasaiseksi kastikkeeksi , ja sekoita kastike kukkakaaliriisin ja bataattikuutioiden  joukkoon.  Lisää päälle jonkun verran  korianterin lehtiä.  En lisännyt tähän suolaa, koska säilötyssä sitruunassa on jo valmiiksi suolaa.
    Suorastaan koukuttava ruoka!
    Kävin alkuviikolla Jerusalemissa eksäni kanssa, ja  nälän yllättäessä pysähdyimme kaupungin arabipuolella eräässä leipomossa.  Nämä sahramipullat siellä  näyttivät jotenkuten tutuilta; pullaa sahramilla ja rusinoilla..
    Seesamileivät näyttivät myös hyviltä.
    Myös maamoulit  näyttivät houkuttelevilta. Falafel-kokemus samassa paikassa sen sijaan oli aika kamala...

    lauantai 20. tammikuuta 2018

    Mansikkainen tahinipirtelö

    Lempiainekseni tahini on niin monipuolinen: se sopii esimerkiksi maidottomaan pirtelöön.  Tähän pirtelöön tuli pakastemansikoita, mutta  mansikoiden tilalla voi käyttää  muita pakastemarjoja , tai pakastettuja hedelmäpaloja.   Tahini tekee pirtelöstä ihanan täyteläisen, ja tässä on parasta käyttää  kuorituista seesamsiemenistä tehtyä tahinia,  sillä kuorimattomissa seesamsiemenissä on kitkeryyttä, josta itse en erityisemmin pidä.

    Mansikkainen tahinipirtelö
    • 4-5 pakastemansikkaa (tai muita pakastemarjoja, hedelmiä)
    • 3 rkl  tahinia
    • 1.5  dl vettä
    • makeutusta mielen mukaan , itse käytin tässä steviaa
    Kaikki ainekset sekoitetaan tasaiseksi juomaksi tehosekoittimessa  tai sauvasekoittimella,  ja nautitaan heti. 
    Tämä on niin hyvää!

    keskiviikko 17. tammikuuta 2018

    Sitruksista

    Sitrusten aika on niin ihana! Jos minun pitäisi mainita puu joka saa minut ihan sekaisin, niin se on kyllä täynnä sitruksia oleva puu.  Täällä etelässä sitrusten aika on parhaimmillaan juuri nyt, mutta onneksi sitrukset löytävät tiensä myös kylmään pohjolaan, ja C-vitamiinipitoisista  hedelmistä kannattaa nauttia niin kauan kun niitä saa.   Mielenkiintoista on myös törmätä uudenlaiseen sitrushedelmään,  ja pari päivää sitten näin ystävän naapuritalon pihalla sukaattisitruunapuun.  Yksi hedelmistä oli juuri pudonnot maahan, mutta koska se  oli täydellisessä kunnossa, poimin sen mukaani.  Sukaattisitruuna on suurikokokoinen, ja hedelmän kauniin keltainen pinta on kivasti rosoinen. Sukaattisitruunoitakin on muutama lajike, enkä ole ihan täysin varma mikä niistä tämä on. Joissakin sukaattisitruunoissa  kuoren valkoinen osa on niin paksu, että hedelmälihaa tai mehua tuskin löytyy niistä, kun taas toisessa lajikkeessa kuoren valkoinen osa voi olla ohut, ja hedelmäinen sisus mehukkaampi.   Sukaattisitruuna tunnetaan ehkä parhaiten englantilaisen jouluhedelmäkakun mausteena.
    Minun sukaattini  olikin ohutkuorinen ja mehukas. Maku oli kirpeähkö, mutta kuitenkin vähemmän kirpeä kuin sitruuna. Sukaatti on yksi niistä kantalajikkeista joista muut sitrushedelmät ovat kehittyneet.
    Minulla oli kotona myös appelsiineja, sitruunoita sekä pomeransseja. Pomeranssit olin poiminut kodin lähellä olevasta puusta, mutta sitruunat ja appelsiinit olivat kaupasta.  4 eri sitruksesta päätin tehdä sitrusmarmeladia.
    Vaikka 2 tässä käyttämääni sitrusta on sellaista mitä ei Suomessa löydy, voi samanlaisen marmeladin  tehdä  myös kaupan sitruksista, eli tässä voisi käyttää  greipin, appelsiinin  , sitruunan ja mandariinin kuoria sekä mehua.
    Sitruunan ja greipin kuorissa on kitkeryyttä, joten ensin hedelmien kuori, myös valkoinen osa, leikataan pieniksi palasiksi.  Mehu ja hedelmäliha laitetaan erilliseen astiaan, myöhemmin käytettäväksi.  Kuoripalat liotin vedessä noin vuorokauden, jonka jälkeen kaadoin veden pois.  Punnitsin kuoret, (noin 450 gr) laitoin suunnilleen (hieman enemmän ) saman grammamäärän sokeria, lisäsin hedelmämehun-ja lihan, sekä vettä sen verran että sitä tuli ehkä 5 senttiä kuoripalojen päälle. Lisäsin myös hieman inkivääriä lisämakua antamaan.  Sitrusten kuorissa on  pektiiniä, mutta lisäsin loppuvaiheessa hieman sokeriin sekoitettua pektiinijauhetta, noin ½ tl verran . Sitrusmarmeladi tarvitseen korkean keittolämpötilan , jotta se hyytyisi kunnolla, Kun neste alkaa muuttua hieman siirappimaiseksi,  on marmelaadi valmis. Seuraavana aamuna marmeladi oli täysin hyytynyt.

    Sitruksista kannattaa muutenkin käyttää myös kuoret: esim . appelsiinien kuorista voi tehdä ekologisen puhdistusaineen. Aromaattiset sitrusten kuoret (ilman valkoista osaa) kuivuvat huoneenlämmössä nopeasti, ja ne voi jauhaa, ja käyttää sitruunasuolaan, tai käyttää ruuan/leivonnan mausteena.
    Sitruspuut ovat niin ihania:)
    Sitrusta on paljon käytetty blogissa vuosien aikana. Yksi suosikkini on limepiirakkavispis.
    Appelsiini maistuu näissä muffineissa.
    Polentakakkusissa maistuu sitruuna.
    Kvinoa-bataattisalaatti on maustettu sitruunamehulla, ja säilötyllä sitruunalla.
    Suklaisissa unikonsiemenruuduissa on myös appelsiinia.

    perjantai 12. tammikuuta 2018

    Uunipaahdettua kukkakaalia tomaattisalsalla ja tahinilla ja vierailu Cheesecake Factory-kahvilassa

    Rakastan kukkakaalia (ja muitakin kaaleja) yli kaiken, ja talvella ja keväällä,   jolloin täällä on kaalien paras sesonkiaika, teen kukkakaalia todella usein.  Yksi suosikkikukkakaaliruuistani on HaMisada (Ravintola) nimisen halpisravintolan kukkakaaliannos, jossa uunipaahdettu  kukkakaali tarjoillaan  tomaattichilisalsan ja tahinin kanssa. Hurjan hyvää, joten tein siitä copycat-version.
    Se ravintolan annos mistä tuli tähän inspiraatio....

    Uunipaahdettua kukkakaalia  tomaattisalsalla ja tahinilla
    • Kukkakaali: 1 keskikokoinen kukkakaali. Yleensä esikeitän kukkakaalin muutaman minuutin ajan ennen uunissa paahtamista. Niin tein nytkin. Jaoin kukkakaalin kukintoihin , keitin muutaman minuutin kunnes kukinnot olivat hieman pehmenneet. Sen jälkeen kukkakaali sai kuivua lävikössä, minkä jälkeen lisäsin kukkakaaliin oliiviöljyä ja paprikajauhetta. Hieroin öljyä kukkakaalikukintoihin niin että sitä tuli joka paikkaan.  Ravintolassa kukkakaaliherkkuni paahdetaan kokonaisena, mutta minun oli helpompi tehdä tämä niin että jaoin kukkakaalin kukintoihin, Tässä voi tietysti käyttää myös   pakastettua kukkakaalia. Kukkakaali paahdetaan 225 C lämmössä kunnes se on saanut kunnolla väriä.
    • Tomaattisalsa: Muutama tomaatti , ½ vihreä chili, 2 rkl sitruunamehua,  1 rkl  oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria maun mukaan.  Tomaatit ja vihreä chili pilkotaan pieneksi , ja niiden sekaan lisätään  sitruunamehu, oliiviöljy, suolaa ja mustapippuria
    • Tahini:  1 dl tahinia, vettä tarpeen mukaan, 1 sitruunan mehu, 1 valkosipulin kynsi,  ½ tl suolaa, ½ tl jeeraa eli juustokuminaa sekoitetaan tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella löysähköksi  tahnaksi.
    Annos kootaan näin:  Uunipaahdettu kukkakaali,  joko  kokonaisena tai kukintoina, asetellaan laakeaan tarjoiluastiaan. Päälle lusikoidaan  tomaattisalsaa sekä tahinia, ja  lopuksi voi vielä  lisätä muutaman korianterin lehden.
    Ai että on hyvää!
    Paahdoin samalla myös parsakaalia sekä tavallista keräkaalia.  Jaoin keskikokoisen keräkaalin lohkoiksi , ja hieroin niihin (käsin) oliiviöljyä,  hieman balsamietikkaa, chiliä  ja taatelisiirappia. Aivan ihanaa!
    Onko kukaan teistä käynyt Yhdysvalloissa, ja siellä käynyt syömässä jumalaisen hyvää juustokakkua Cheesecake Factoryssä?   Miamissa asuessa tuli käytyä Cheesecake Factoryssä silloin tällöin , ja ne juustokakut olivat kyllä herkkua. Viime syksynä Cheesecake Factory rantautui tännekin.  En ole varma kuinka monta pistettä täällä on toistaiseksi, mutta täällä Cheesecake Factory toimii pieninä kahvilapisteinä kauppakeskuksissa, ja niissä voi ostaa juustokakkupalan , tai ostaa kakun kotiin. Cheesecake Factoryn juustokakut tuodaan tänne  pakasteena, j oten ne matkustavat aika pitkän matkan tänne,  ja hintakin on aika korkea; tosin se ei Yhdysvalloissakaan ole mikään matala.
    Cheesecake Factoryn listalla on monen monta juustokakkua, mutta täällä saa niistä vain 14.  Kävimme eilen myös Yhdysvalloissa asuneen kolumbialaisen ystävättäreni kanssa   TLV Fashion Mall-kauppakeskuksessa , johon oli avattu Cheesecake Factory-kahvila viikko sitten.  Kuvassa näkyvän mustikkavalkosuklaajuustokakun edessä huokailimme syvään, mutta koska me molemmat vältämme nyt sokeria, vain ihailimme emmekä maistaneet kakkua.  Totesimme myös että Yhdysvalloissa palaset olivat leveämpiä kuin täällä..
    OMG näitä juustokakkuja!
    Viime viikon avajaisissa oli kuulemma jaettu juustokakkupalasia, ja jonot olivat olleet hurjat. En ihmettele....

    lauantai 6. tammikuuta 2018

    Sitruunaiset oliivit ja kertomus oliivikioskista tien varrella

    Käytän usein oliiveja, ja  ostan ne joko irtopainosta torilta,  tai marketista, mutta joskus ostan  myös ihan lasipurkissa myytäviä tavallisia vihreitä oliivejä.  Sellaisia oliiveja muokkaan aina paremmiksi, sillä ne lasipurkissa myytävät maustamattomat oliivit ovat aika mitäänsanomattomia.  Sitruunalla sellaiset oliivit nousevat gurmeetasolle helposti  muutamassa päivässä.  

    Sitruunaiset oliivit 
    • lasipurkillinen vihreitä kivettömiä oliiveja (vaikka tällaiset)
    • 2 sitruunaa 
    • oliiviöljyä
    • ripaus suolaa
    Kaada lasipurkissa olevat oliivit lävikköön,  ja kaada niiden neste pois. Huuhtele oliivit muutamaan kertaan. Pese purkki,  ja laita se kuivumaan sillä välin kun teet muut valmistelut.  Leikkaa toinen sitruuna pieniksi palasiksi,  kuten ylimmässä kuvassa, niin että palasessa  on sekä kuorta että hedelmälihaa. Jos sitruuna ei ole luomua, pese ensin sitruunan kuori hyvin.  Lado purkkiin oliiveja,  ja aina välillä kerrosten väliin sitruunapaloja, kunnes purkki on täyttynyt.  Mehusta toinen sitruuna, ja kaada mehu purkkiin.  Lisää ripaus suolaa.  Lisää lopuksi oliiviöljyä sen verran että sitä on oliivien yläpuolella. Laita purkki keittiössä pimeään paikkaan muutamaksi päiväksi, ja nauti herkullisista oliiveista sen jälkeen. Säilytä avattu purkki jääkaapissa.
    Pian ovat valmiita..
    Oliiveja irtopainossa torilla . Mutta tykkään myös  duunata noita kaupan oliiveja itse...
    Toissa viikolla kävimme eksäni kanssa eräässä viinitarhassa,  ja matkalla sinne näimme tien varrella vanhan naisen , jolla oli muutama pöytä täynnä oliivipurkkeja ja muutakin,  kuten purkkeja joissa oli säilöttyä sitruunaa, labneh-jugurttijuustopalleroita, tai zaatar-maustetta. Pakkohan sinne oli pysähtyä
    Kaikki oliivit olivat  naisen perheen omista oliivipuista.
    Naisella oli myös oliiviöljyä;  sekin omista oliiveista. Eksä osti 1.5 litran pullon hyvää öljyä.  Nainen oli kotoisin Mrar (Maghar) druusikylästä ,  joka on pohjoisessa Israelissa.. Ihmettelimme miksi nainen oli myymässä tuotteitaan niin kaukana kodistaan, ja selvisi että hänen poikansa  oli töissä lähistöllä.

    maanantai 1. tammikuuta 2018

    Violetti bataattikeitto

    Hyvää alkanutta vuotta! Täällä vuoden alku toi samalla talven, sillä vuoden loppuun saakka täällä oli aika lämmintä , mutta tänään  palelin ensimmäistä kertaa!  Ja teki mieli lämmittävää keittoa. Jääkaapissani oli suuri violetti bataatti,  joten siitä tuli keittoni pääaines. Ihanasti lämmittikin tämä keitto. Saman keiton voi tietysti tehdä oranssista bataatista.  ja oikeastaan violettia hieman makeampi oranssi bataatti sopiikin tähän paremmin.
    Tämä on vuoden 2018 ensimmäinen ohjeeni, ja samalla blogissa alkaa kymmenes blogivuosi.
    ============================================================
    Bataattikookoskeitto (3-4 annosta)
    • noin 550 gr bataattia
    • 1 keskikokoinen sipuli
    • 1 valkosipulin kynsi
    • 200 ml kookosmaitoa
    • 800 ml vettä
    • 3½ rkl soijakastiketta
    • 1.5 rkl öljyä
    • 2 tl  paprikaa, 1 tl chilijauhetta, mustapippuria, ½ tl juustokuminaa
    ============================================================
    Sipuli paloitellaan,  öljyä lämmitetään kattilassa, ja sipulia kuullotetaan öljyssä muutama minuutti, kunnes se alkaa saada väriä. Bataatti kuoritaan,  ja leikataan kuutioiksi.   Kun sipuli on hieman ruskistunut,   lisätään bataattikuutiot, ja sekoituksen annetaan paistua keskilämmöllä, aina välillä sekoitellen,  noin 5 minuutin ajan.

    Tämän jälkeen kattilaan lisätään kookosmaito , vesi,  soijakastike (käytin soijakastiketta suolan sijaan ja makua antamaan) ja mausteet, ja keiton annetaan kiehua miedolla lämmöllä kannen alla,   kunnes bataattipalat ovat täysin pehmeitä. Tämän jälkeen keitto soseutetaan (mm. sauvasekoittimella) ,  jonka jälkeen keittoa maistellaan, ja lisätään mausteita ym.  jos siltä tuntuu.  Keittoa keitellään soseuttamisen jälkeen   kannen alla vielä 10 minuuttia, kunnes se on hieman kiehunut kokoon.  Tarjoillaan lämpimänä.