Minusta on hauskaa joskus tehdä kokeiluja keittiössä ja kun kommentoija eräässä postauksessa kysyi Venezuelan rannikkolalueella suositun uppopaistetun banaania sisältävän empanadan ohjetta,muistin itsekin syöneeni sellaisen mutta täytteenä oli lämpimänä valuvaa juustoa. En ollut ihan varma oliko se sama mitä Venezuelassa käynyt kommentoija oli siellä maistanut mutta uteliaisuus heräsi ja googlasin ohjetta. Venezuelan rannikkoalueilla ja muissakin Eteläisen Amerikan maissa voi löytää Empanada de platano-piirakoita,jotka on uppopaistettu ja joiden taikinassa on käytetty keittobanaania (platano) mutta täytteenä on juustoa. Yritin etsiä banaanilla täytettyjen uppopaistettujen empanados-piirakoiden ohjetta mutten oikein löytänyt. Tavallinen banaani on muuten Venezuelassa "cambur" ja banaanin nimi vaihteleekin latinalaisen Amerikan maissa. Tyypillinen venezuelalainen empanada tehdään esikeitetyistä maissijauhoista,samasta jota käytetään arepas-leipien tekoon.Lopussa käytin löytämääni venezuelalaista ohjetta,mutta siinä siis taikinaan tulee keittobanaania......Torilta saa parista paikasta keittobanaania mutta kotona oli vain tavallisia banaaneja ja hetken mielijohteesta teinkin taikinan tavallisilla banaaneilla...Laitan tähän espanjasta kääntämäni ohjeen (keittobanaaneilla)jos joku innostuisi tällaisia tekemään.
Keittobanaaniempanadat
- 4 kypsää keittobanaania
- suolaa maun mukaan
- 1 kananmuna
- 0,7 dl vehnäjauhoa
- 2 dl juustoraastetta (mozzarellaa)
- öljyä paistamiseen
- vaniljaa ripaus
Ohjeessa keittobanaanit leikataan palasiksi kuorineen ja keitetään pehmeiksi ,jonka jälkeen kuoret poistetaan ja keittobanaanit muussataan. Kananmuna,jauhot ja vanilja lisätään keittobanaanimuussiin ja ja aineksista sekoitetaan taikina. Taikina laitetaan jääkaappiin tunniksi.Taikinasta muodostetaan 12 palloa jotka tasoitetaan käsin ympyräksi ja täytetään juustoraasteella. Empanadat uppopaistetaan kunnes molemmat puolet ovat ruskistuneet.Päälle ripotellaan sokeria. Näin siis keittobanaaneilla,ja kun ohjetta katsoo niin siinä on tosi pieni määrä jauhoa verrattuna keittobanaaneihin.Tässä vielä video-ohje näihin
Tässä vaiheessa kaikki näytti lupaavalta.... |
Minä siis päätin kokeilla mitä tapahtuu jos keittobanaanit korvataan tavallisilla banaaneilla.. Puolitin taikinaohjeen ja sekoitin 2 muusssattua banaania kananmunan kanssa. Mutta....jauhoa piti vain lisätä ja lisätä jotta siitä sai edes jonkinlaisen taikinaa muistuttavan taikinan,,,eli lopussa olin lisännyt 2½ dl vehnäjauhoa. Tulihan siitä taikina,joka meni lepäämään jääkaappiin ja sen jälkeen taputtelin palloset (aika käteen tarttuvia joten piti taas lisätä pöydälle vähän jauhoja) tasaisiksi,levittelin juustoraastetta keskelle ja taittelin empanadojen reunat tarkasti.Kuumensin öljyä ja paistoin banaaniempanadoja kunnes molemmat puolet olivat ruskistuneet. Näytti hyvältä tähän asti....
Banaaniempanadat näyttivät ainakin päällisin päin tosi hyviltä,ja katsokaa kuvaa,eivätkös ne näytäkin hyviltä? Mutta heti ensimmäisen puraisun jälkeen tiesin että nämä lentävät roskikseen......Taikina oli aika kamalaa,ei maultaan mutta koostumukseltaan,.Ehkä pitää kokeilla seuraavan kerran keittobanaaneilla;D