Täkäläisellä tunnetulla kokilla on ihan mahtavan hyvä kulinaarinen matkaohjelma,jossa hän erään yhtä tunnetun laulajan kanssa kiertää eri maita ja tutustuttaa katsojat paikalliseen ruokakulttuuriin.Molemmat matkaajat ovat keski-ikäisiä mutta innoissaan kuin pikkupojat joka kerta kun he kohtaavat jotain erittäin herkullista syötävää.
Kuva täältä |
Marokon jaksossa herrat kävivät Marrakeshin ruokatorilla ja söivät mm. Msemeniä eli marokkolaista paistettua leipää, joka on jonkinlainen leivän ja lätyn välimuoto.Sen verran herkulliselta se sekä näytti että kuulosti ,joten pakkohan sitä oli kokeilla. Taikinaan tulee sekä tavallista vehnäjauhoa että mannaryyniä,ja valmis msemen on juuri paistettuna ihanan rapea, lehtevä että herkullinen.Valmistusmenetelmä ei ole mitenkään monimutkainen, ja taikinan voi valmistaa etukäteen.
Etsiessäni ohjetta löysin msemenille useita ohjeita,ja tässä ohjeessa olen yhdistänyt muutaman ohjeen. Tein myös tavanomaista pienemmän taikinan;tästä tuli 5-6 annosta.
Marokkolainen leipälätty msemen
- 200 gr vehnäjauhoa
- 100 gr hienojakoista mannaryyniä
- noin 1 rkl sokeria
- 1 tl suolaa
- 1 tl kuivahiivaa
- 2 dl +2 rkl lämmintä vettä
- öljyä ja mannaryynejä taikinan käsittelyyn
- täytettä maun mukaan
Jauhot,sokeri ,hiiva sekä lämmin vesi vaivataan elastiseksi ja löysäksi,mutta ei tarttuvaksi taikinaksi. Suolaa lisätään vaivaamisen puolivälissä. Taikinaa tulee vaivata kunnolla,joten parhaiten se onnistuu monitoimikoneessa ,mikserissä tai käsivatkaimella,taikinakoukkua käyttäen.Levitin keittiön tasolle leivinpaperin,jonka öljysin hyvin.Viereen laitetaan 2 kulhoa,joista toiseen tulee öljyä ja toiseen mannaryynejä.Ohjeissa mainittiin aina että mannaryynin tulee olla hienojakoista.Minusta mannaryynini oli sellaista,mutta varmuuden vuoksi jauhoin sitä vielä pienessä myllyssäni.
- Valmiista taikinasta muodostetaan öljytyin käsin 5-6 palloa
- Pallot asetellaan öljytyn pohjan päälle odottelemaan paistamista.
- Taikinapallosta venytetään öljytyin käsin mahdollisimman ohut lätty.Pinnalle levitetään käsin öljyä ja päälle ripotellaan mannaryynejä.
- Tässä vaiheessa msemenin voi täyttää. Sekoitin fetaa ja DIY-sriracha-kastikettani tahnaksi,jota levittelin lätyn keskiosaan.Täyte voi olla mikä vain:myös lihainen,tai sitten täytteen sijaan pinnallle voi levitellä vaikka pelkkiä voipaloja.
- Molemmat puolet taitellaan täytteen päälle kuten kuvassa .Levittelin joka kerroksen päälle käsin öljyä ja ripottelin mannaryynejä.
- Lopuksi taikina taitellaan vielä kolminkertaisesti,samaan tapaan kuin voitaikinaa tehdessä.Väliin taas öljyä (käsin,vähän siis,ja mannaryynejä). Taikinan pinta ja pohja öljytään ja ennen paistamista msemeniä venytetään varovaisesti, taas öljytyin käsin, niin että se on noin kaksinkertainen kooltaan.
Paksupohjainen paistinpannu lämmitetään keskilämmölle..Pannulle ei laiteta öljyä mutta taikinan molemmat pinnat ovat öljyisiä. Msemeniä paistetaan molemmalta puolilta kunnes pinnat ovat ruskistuneet.Tähän voi mennä useita minuutteja,ja samalla myös sisäosa kypsyy.
Msemenit on hyvä syödä heti kuumana,sillä jäähdyttyään ne eivät enään ole yhtä rapeita. Msemeniä on helpointa syödä rullaksi käärittynä. Tätä onkin kiva tarjoilla vieraille;taikinan , taittelut ja täyttelyt voi tehdä etukäteen (ja säilyttää elmukelmun alla) ja paistamisen voi hoitaa juuri ennen tarjoilua.
Oi nam! Paistoin 2 kappaletta ja loput palloset (öljytty pinta) laitoin öljytylle lautaselle,elmukelmun alle ja jääkaappiin odottelemaan, sillä huomenna vien loput eksälle,ja näytän hänelle miten noita tehdään, kuten lupasin.....
P.S. Tähän mennyt fetajuusto oli jo nähnyt paremmat päivänsä mutta sopi tähän ihan hyvin.
Ja seuraavana iltana kävin eksän luona näyttämässä miten näitä tehdään....
P.S. Tähän mennyt fetajuusto oli jo nähnyt paremmat päivänsä mutta sopi tähän ihan hyvin.
Ja seuraavana iltana kävin eksän luona näyttämässä miten näitä tehdään....