Olin tänään raakalounaalla Tel Avivin keskustassa sijaitsevassa urbaanissa ekologisessa keskuksessa,joka oikeastaan on asunto,missä ekologisuus otetaan huomioon joka asiassa ,myös ravinnossa.Pari vuotta sitten kävin myös siellä kun halusin tietoa viljelypalstan aloittamisesta,ja sen jälkeen paikka oli muuttanut viereiseen taloon,missä nyt olin ensimmäistä kertaa.Tel Avivin Citytreen sivusto on valitettavasti vain hepreaksi, mutta täällä on hyvin kirjoitettu juttu englanniksi paikan toiminnasta. Olin jostain lukenut että Citytreen Tami järjestää aina torstaisin raakalounaan,johon mahtuu mukaan 8 henkeä.Viime viikolla sitten soitin ja sanoin tulevani.
Ekologisessa asunnossa on melkein kaikki kierrätettyä,kuten kuvassa näkyvä pöytä ja kivasti restauroitu tuoli. Myös veden käyttö on huomioitu asunnossa: tiskialtaan alapuolella on iso ämpäri,johon vessan huuhteluun käytettävä vesi valuu.Tiskatessa pitääkin sitten olla tarkkana,ettei ämpäri täyty liikaa...Myös kaikki siivousaineet tehdään tuolla itse.
Heti sisään tullessani huomasin ikkunan ,jonne oli asetettu hyllyjä (ikkunalasin taakse)jossa kasvatettiin kauranorasta tällä kertaa.Oli tosi rehevän näköistä!
Tami,ekoasunnon perustaja ja voimahahmo,viimeistelee tarjottavia ruokia
Aloitimme lounaan kukkakaali-sienikeitolla,jonka sekaan Tami oli laittanut marinoituja ja kuivurissa pehmennettyjä vihanneksia sekä tuoreita sieniä.Todella hyvää!
Raakakrakkereita oli kahta lajia:rapeita vaaleita pellavansiemen-kaurakrakkereita sekä pehmeämpiä punajuurikrakkereita.
Kaikenlaiset tahnat olivat myös hyviä.Tuo punajuurista valmistettu tahna oli makea,ja vaaleammassa oli avokaadoa ja en muista mitä muuta.Kaikki ainekset lounaalla,sieniä lukuunottamatta,olivat luomua.
Kaikista herkullisin ja kaunein annos olivat kuvassa näkyvät pallerot,jotka oli tehty eri pähkinöistä ja siemenistä,purjosta,sipulista,mausteista.Nämä olivat raakaversio täälläpäin usein pyhinä syödyistä Gefilte Fish-kalapullista.Annos oli ihan mielettömän nätti ja herkullinen. Carob-puun palkoja.Tami kertoi,että he syövät palkoja sellaisenaan,mutta itse nautin sitä mieluummin muussa muodossa.
Lounasseura oli mukavaa,(meitä oli 7)ja juttua riitti. Puhuimme esim. lemmikkien ruoasta,ja joku oli sitä mieltä,että koirien kuivaruuat ovat täysin syömäkelvotonta ravintoa niille. Kun hieman valitin,että täältä ei saa lucumaa tai paria muuta juttua,niin Tami huomautti,että ne eivät ole lähiruokaa. Lähiruoan merkitys on paikassa erittäin tärkeä.Tami pitää myös raakaruokakursseja:lauantaisin melkein koko päivän kestävän workshopin ja aterian,ja muitakin kursseja. Kuvassa näkyvä Eyal järjestää komposti-kursseja. Opin,että voisin pitää jonkinlaista kompostia omassa parvekkeettomassa asunnossanikin.
Jälkiruokakin oli aivan ihana! Tamin valmistamaa taatelitattari-granolaa,luomumansikoita,cashewjugurtissa pehmennettyjä chiasiemeniä,ja päälle hieman luomuvaahterasiirappia.Nam!! Ateria oli aivan ihana,eikä ollut hinnallakaan pilattu(11 euroa) Varmastikin tulen uudestaan ekoasuntoon lounaalle.