maanantai 30. syyskuuta 2013

Huisin hyvä ruohosipulikastike ja muutama torikuva

Viime viikon syntymäpäivälounaalla Ella&Orna-ravintolassa jaoimme myös alkupalan,eli ravintolan kuuluisat bataattipyörylät ruohosipulikastikkeen kanssa.Noista bataattipyörylöistä olen postannut ohjeen tänne ikuisuus sitten,mutta kastikkeena oli silloin cashewkastiketta.Nyt sitten maistoin sitä alkuperäistä ravintolan kastiketta,ja voi hurja kun se maistui hyvältä;olisin voinut nuolla lautasen puhtaaksi.Ei mikään kevyt kastike,mutta tosi hyvä ja sopii paitsi vihannespihvien seuraksi niin vaikka kalan kanssa tarjottavaksi.

Ruohosipulikastike
  • noin 2 dl hienoksi paloiteltua ruohosipulia
  • 250 gr hapankermaa
  • 80 ml majoneesia
  • hieman  sitruunamehua
  • suolaa,mustapippuria
Ruohosipuli pilkotaan tosi hienoksi ja sekoitetaan muitten ainesten joukkoon.
Ruohosipuli pilkotaan tosi pieneksi .Parhaiten se onnistuu saksilla....
Ravintolan mukaan majoneesin pitäisi olla kotitekoista,mutta jos käyttää kaupan majoneesia,niin sekaan pitäisi lisätä teelusikallinen Dijon-sinappia.Oli miten oli,tämän oli hurjan hyvää! Kevyemmän version voi tehdä vaihtamalla hapankerma jugurttiin.
Kävin taas torilla.Tuo mehupiste on niin hyvä ja monipuolinen,mutta tänään siellä ei ollut nuoria kookospähkinöitä.Marketistani sen sijaan olen sellaisia löytänyt,ja vielä tarjouksessakin:)
Häneltä ostin yrttejä.Myyjällä on todella kauniit siniset silmät(jotka korostuvat mustatukkaisella ihmisellä) mutta en saanut niitä kuvattua...
Viikunoita saa vielä
ja viinirypäleet ovat parhaimmillaan
Suuria papaijoja
Kanelia
papukauppias
Maustekaupan Moshe. Nuo valtavat paprikakeot ovat vain koristeena...
Osa torin parhaasta juustokaupasta
meloneja

perjantai 27. syyskuuta 2013

Filotaikinatortut frangipanella ja hunajaisilla omenakuutioilla

Näin joskus viime vuoden puolella täkäläisessä lehdessä houkuttelevan ohjeen filotaikinatortuille,joissa täytteenä oli mantelikreemiä eli frangipanea sekä kvitteniä. Ohje oli pitkään pöydälläni ,jonne se unohtui kunnes viime viikolla näin jättimarketissa hyvin esillä olleita filotaikinapakkauksia;olivat nimittäin tarjouksessa. Filotaikinarulla tarttui siis mukaan ja täytteeksi tuli frangipanen lisäksi hunajalla, kanelilla sekä vaniljalla maustettuja omenakuutioita.

Filotaikinatortut frangipanella ja hunajaisilla omenakuutioilla(6 kpl)
Omenakuutiotäyte:
  1. 3 kuorittua vihreää Granny Smith-omenaa(muutkin omenat käyvät)
  2. 1 rkl sitruunamehua
  3. 2 rkl hunajaa(hunajan tilalla voi käyttää vaikka vaahterasiirappia)
  4. ½ tl vaniljajauhetta
  5. kanelia (en mitannut mutta reilusti tuli..)
Kuori ja kuutioi omenat;sekoita joukkoon sitruunamehu,kaneli ja vanilja.

18 kpl 15 sentin filotaikinaneliöitä(yhdestä filotaikina-arkista tuli 4 neliötä)
+ sokeria ja kanelia filotaikinaneliöiden väliin

Frangipaanitäyte
  • 180 gr jauhettua mantelia
  • 60 grammaa voita
  • 120 gr sokeria
  • 1 kananmuna
Sekoita hyvin voi,jauhettu manteli sekä sokeri ja lisää muna joukkoon. Käytin sekoittamiseen monitoimikonetta.

Filotaikinaneliöt voidellaan (käytin öljyä voin sijaan) ja ensimmäiseen sekä toiseen kerrokseen tulee myös hieman sokeria ja kanelia,eli voitele neliö,sirottele päälle sokeria ja kanelia ja asettele toinen neliö päälle.Voitele ja lisää taas päälle sokeria ja kanelia ja aseta 3 neliö päälle,eli yhteenä 3 taikinakerrosta. Valmis neliö laitetaan pieneen piirakkavuokaan;vaihtoehtoisesti  tämän voi tehdä myös isossa piirakkavuuassa,jolloin taikinaa ei leikata pieniksi neliöiksi.
Odottamassa uuniin menoa...
Frangipanea levitellään torttujen pohjalle ja omenakuutioita lusikoidaan päälle.Lopuksi lisäsin vielä mantelilastuja päälle ennen uuniin menoa ja voitelin torttujen reunat.Tortut paistetaan 170 C-asteessa puolisen tuntia,kunnes ne ovat saaneet väriä.Torttujen annetaan hieman jäähtyä ennenkuin ne poistetaan torttumuoteista.Vaniljajäätelö sopisi hyvin näiden seuraksi. 
Pakastin näistä 4;niitä on sitten kätevä ottaa sieltä esille ja laittaa pikaisesti uunin kautta ennen tarjoilua.
Filotaikina-arkkeja jäi vielä 4 yli,enkä viitsinyt niitä enään uudestaan pakastaa kun olivat jo sulaneet,joten ne päätyivät tähän suolaiseen herkkuun.
Voitelin levyt ja 3 levyn väliin raastoin myös Pecorinojuustoa. Täytteeksi tuli kevyesti pannulla freesattua  mangoldia,lampaanmaitofetaa ,kananmunaa sekä valkosipulia. Laitoin täytettä.jätin reunoille muutaman sentin tilaa ja käärin koko jutun rullalle,jonka taittelin ympyräksi.Laitoin ympyrän leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan ja voitelin pinnan,jonka päälle lisäsin seesaminsiemeniä.Mangoldijuustofilotorttu oli uunissa kunnes se oli kunnolla saanut väriä.Olipa hyvää!

P.S.Frangipane-täyte näkyy olevan suosittu viime aikoina;siitä ovat postanneet sekä Nanna että Andalusiana..

tiistai 24. syyskuuta 2013

Oranssia kauneutta-uunipaahdetut kasvikset porkkanakastikkeen ja cashewkerman kanssa+vegaanisuudesta täälläpäin

Ystävä tarjosi minulle syntymäpäivälounaan muutama päivä sitten ihanassa Orna&Ella-ravintolassa.Orna&Ella on Tel Avivin keskustassa jo kauan toiminut suosittu ravintola,jonka listalla on huomioitu sekä lihan-ja kalansyöjät,kasvissyöjät ja vegaanit,kuten näkyy tästä englanninkielisestä ruokalistasta.
Lehtimajajuhlaviikon vuoksi(koululaisilla ja monilla muilla lomaa) ravintolaan oli koko ajan jonoa ja jouduimme odottelemaan ulkona jonkun aikaa. Tarjoilija toi ulkona odottaville jääteetä;päivä oli lämmin.Huomatkaa tuo Meatless Monday-tarra ikkunassa;vaikka ruokalistalla on myös lihaa niin maanantaisin lihaa ei ravintolassa tarjota.
Tilasin houkuttelevan vegaaniannoksen:uunissa paahdettuja oranssivoittoisia kasviksia,superkauniin väristä porkkanakastiketta,macadamiakermaa,pinaattia ja bok choy-kaalia sekä erillisellä lautasella tarjottua yrttistä quinoaa. Olisin voinut katsella tuota annosta vaikka kuinka kauan;väri oli ihan huikea! Ja annos myös herkullinen.Kun macadamiakermaa sekoitteli kasvisten ja kastikkeen joukkoon parani maku vielä entisestään. Ajattelin että tätä on pakko kokeilla kotonakin....
Ystävä otti gnocchia tomaattisessa ja juustoisessa kastikkeessa,joka kuulemma myös oli hyvää.Itse en ole koskaan erityisesti välittänyt gnoccheista...
Netistä löysin ohjeen tuolle  ravintolan annokselle mutta jätin puolet pois,eli minulla ei ollut annoksen vihreää osaa eikä ollut myöskään quinoaa. Jätin myös kastikkeessa olleet kuivatut mustikat pois. Ja macadamiakerma vaihtui cashewkermaksi...Mutta näillä muutoksillakin tästä tuli ihanan väristä ja hyvän makuista:) Netistä löytynyt ohje on 8:lle mutta tänne laitan 4:lle riittävän annoksen.

Kasvikset:
  • kurpitsaa kuten myskikurpitsaa noin 700 gr
  • 2 porkkanaa,noin 170 grammaa
  • 1 fenkoli
  • 1 iso tai 2 pientä sipulia
  • 1 punainen paprika
  • 10 halkaistua kirsikkatomaattia
Kastike kasviksille
  • noin 1 dl oliiviöljyä
  • ½ dl sitruunamehua
  • 2½ rkl joko vaahtera-tai agavesiirappia
  • hieman chilihiutaleita
  • suolaa
Kuori kurpitsat ja porkkanat,ja leikkaa kaikki kasvikset ranskalaisten perunoiden   paksuiksi suikaleiksi.Käytin tässä erilaisia kurpitsoja,mutta ihan hyvin tähän olisi voinut laittaa pelkästään myskikurpitsaa ,joka rakenteeltaankin on noita pikkukurpitsoja pehmeämpää ja näin ollen sitä on helpompi leikata.
Kastikkeen ainekset sekoitetaan keskenään ja kaadetaan kasvisten päälle,samalla kääntäen kasviksia niin että kastiketta tulee joka puolelle.Kasvikset paahdetaan uunipellillä leivinpaperin päällä 180 C-asteessa noin tunnin,kunnes kasvikset ovat pehmenneet ja saaneet väriä.

Ihanan oranssi porkkanakastike
  • 280 gr porkkanaa
  • noin 2 sentin palanen inkivääriä ,raastettuna 
  • 1½ rkl oliiviöljyä
  • ½ tl raastettua sitruunan kuorta
  • (1 sitruunaruoho,voidaan jättää pois)
  • 1½ dl appelsiinimehua
  • 2 punaisesta chilistä leikattua rengaspalaa
  • 2½ dl kasvislientä tai vettä
  • suolaa
Porkkanat kuoritaan ja leikataan ohuehkoiksi palasiksi.Ainekset kaadetaan kattilaan;annetaan kiehua kaikkein hiljaisimmalla tulella 40 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat pehmenneet.Soseutetaan sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa,jonka jälkeen seos vielä siivilöidään. Maku tarkistetaan ja lisätään suolaa,jos tarpeellista.Porkkanakastiketta levitetään tarjoilulautaselle ja paahdettuja kasviksia asetellaan kastikkeen päälle. Cashewkermaa laitetaan muutama lusikallinen lautaselle.Kun kaikki ainekset sekoittuvat,on tämä hurjan hyvää:) Ensi kerralla pitää kyllä ehdottomasti laittaa quinoaakin tämän seuraksi,kuten oli ravintolassa.On hyvää sekä lämpimänä että huoneenlämpöisenä.

Cashewkermaan tuli noin desi cashewpähkinöitä,vettä,jonkun verran oliiviöljyä,sitruunamehua ja suolaa.
Orna&Ella-ravintolan ikkunassa oli Meatless Monday-tarran lisäksi myös tämä Vegan Friendly-tarra.(tuo tarra tosin on lempikahvilani Sugarin ikkunassa) Vegaanista ruokavaliota noudattavien ihmisten määrä on täällä parin viimeisen vuoden aikana noussut reippaasti ja kun Vegan Friendly-sivuston kävijämäärä nousi todella suureksi,ottivat sivuston perustajat (sivusto toimii täysin vapaaehtoisvoimin eikä sitä vielä ole käännetty englanniksi) yhteyttä ravintoloihin ja ehdottivat heille,että nämä ottaisivat ruokalistoilleen vegaanisia annoksia ja näin saisivat ilmaista mainosta Vegan Friendlyn sivuilla,kunhan täyttävät heiltä vaaditut ehdot: pizzeria saa  laittaa tuon tarran ikkkunaansa jos he myyvät pizzaa vegaanijuustolla;ei riitä että pizza on juustoton ja näin vegaaninen.Jäätelöpaikalta vaaditaan että listalla on sorbee-jäätelöiden lisäksi myös soijapohjaista ja muilla kasvismaidoilla/kermoilla tehtyjä jäätelöitä.Ravintoloilta ja kahviloilta vaaditaan että niissä on vegaaniannoksia joka kategoriassa,eli alkupalojen ,pääruokien ja jälkiruokien joukossa.Pelkästään lihaiseen tai kalaiseen ruokaan keskittyvät ravintolat eivät voi saada tuota tarraa ja mainosta Vegan Friendlyn sivuilla,vaikka laittaisivatkin muutaman vegaaniannoksen listoilleen.

Vaikka sivusto onkin vain hepreankielinen(siellä on lista kaikista tunnuksen saaneista ravintoloista,kahviloista,ja muista vegaaniyrityksistä) voivat turistitkin tarran perusteella olla varmoja siitä että ravintolassa tai kahvilassa on vegaaniannoksia. Vegan Friendlyn seuraava projekti on se ,että myös kauppojen vegaanikriteerit täyttävät elintarvikkeet merkitään tuolla tarralla.Muutamat elintarvikeyritykset ovat jo tulleet mukavasti vastaan ja ravintolat taas ottivat haasteen innolla vastaan ja ovat olleet tyytyväisiä;sekä ravintolat että asiakkaat ovat siitä hyötyneet.

lauantai 21. syyskuuta 2013

5.v-synttäriarvonta!

Lokakuussa tulee tälle blogille jo 5 vuotta täyteen,hurjaa! Tuntuu ihan hurjan pitkältä ajalta ja viiden vuoden aikana on tullut blogin kautta opittua kaikenlaista,on tullut tavattua ihania ihmisiä sen kautta ja tullut ihanaa feedbackia kommenttien muodossa. Ja vieläkin tämä bloggailu tuntuu niin mukavalta että sitä voisi jatkaa vaikka kuinka kauan:)

Synttäreiden kunniaksi järjestän pienen arvonnan,jossa palkintona kuvassa näkyvät tuotteet eli Wiltonin  nätit pikku alustat,samoin Wiltonin tähtimuotit,nahkainen,sivutaskullinen kolikkokukkaro sekä pussillinen ihanaa berbere-maustesekoitusta.
Kävin poimimassa granaattiomenan
Kaikki tänne kommentoineet ovat mukana arvonnassa ja arvonta suoritetaan lokakuun 5 päivänä eli tasan kahden viikon kuluttua.Samalla olisi kiva tietää onko blogin lukijoilla joitakin erityistoivomuksia blogin suhteen,joita yritän sitten toteuttaa.

keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Kookosmalabi ruusuisella mansikkasiirapilla ja aamukahvit maustetorilla

Malabi,muhallibieh,blancmange....rakkaalla lapsella on monta nimeä.Kyse on simppelistä vanukkaasta,joka täällä on nimeltään malabi ja arabimaissa muhallibieh,ruuusuvedellä maustettu maidosta ja kermasta keitetty vanukas,joka toisin kuin panna cotta  jähmettyy maizenan avulla (tai riisijauhon). Jotkut tekevät malabia myös jauhetuista manteleista.Malabin päälle laitetaan yleensä punaisen väristä siirappia ,murskattuja pistaasipähkinöitä tai kookosta. Nämä malabit ovat vegaanisia,sillä tein nämä kookosmaidosta-ja kermasta. Päälle tuli ruusuvedellä maustettua mansikkasiirappia sekä pistaasipähkinöitä.Helppotekoinen ja herkullinen jälkiruoka:)

Kookosmalabi ruusuisella mansikkasiirapilla(2 annosta)
  • 3 dl kermaista kookosmaitoa (kookosmaitoa sekoitettuna kookoskerman kanssa)
  • 1 dl sokeria (käytin ruokosokeria)
  • ½ rkl ruusuvettä
  • 2½ rkl maissitärkkelystä
Sekoita maissitärkkelys hyvin  pieneen määrään kookosmaitoa ja lisää se sokerin ja ruusuveden kanssa kermaisen kookosmaidon joukkoon. Lämmitä kiehumisasteeseen ,sekoittaen koko ajan ja anna sen jälkeen kiehua matalalla lämpötilalla,koko ajan sekoittaen,kunnes seos paksunee.Jäähdytä ja kaada tarjoiluastioihin;anna malabien jähmettyä jääkaapissa vähintään muutaman tunnin.

















Malabien jähmettyessä jääkaapissa valmista mansikkasiirappi:
  • 2 dl pakastemansikoita
  • 2 tl ruusuvettä
  • 1 dl vettä
  • 3/4 dl ruokosokeria
Keitä mansikoita sokerin,ruusuveden ja veden kanssa,kunnes mansikat ovat täysin pehmenneet.Ota kattila pois liedeltä ja siivilöi mansikat: keitä jäljelle jäänyttä nestettä kokoon kunnes se on siirappimaista.Anna jäähtyä ja kaada malabien päälle.Lisää päälle murskattuja pistaasipähkinöitä(paahdetut mantelit tai kookoskin käyvät tähän)
Tämä on herkullista!
Täällä on tänään pyhän aatto eli kaupat menevät aikaisin kiinni.Aamulla hyvin aikaisin suuntasin ostamaan pistaasipähkinöitä malabia varten Levinsky-torin California-kaupasta,jonka pähkinä-ja kuivahedelmätarjonta on mahtava:)
Kuivahedelmiä en tarvinnut tällä kertaa mutta pistaasipähkinät tuli ostettua
Koska halusin ostaa myös tofua mutta osa kaupoista oli vielä kiinni,menin kahville aikaa tappamaan cafe Kaymakiin;viehättävään ja rentoon kahvilaan,joka toimii myös kasvisravintolana ja jossa iltaisin on usein elävää musiikkia.
Tilasin kardemummalla maustetun turkkilaisen/arabialaisen kahvin.
Toisella puolella katua sain maistaa faloodehia,persialaista ruusuvedellä maustettua vermicellijälkiruokaa.Faloodeh on maailman vanhimpia kylmiä jälkiruokia mutta minun makuuni tuo oli aivan liian makeaa......

maanantai 16. syyskuuta 2013

Gluteeniton ja erittäin onnistunut vegaanileipä

Aikaisin tiistai-aamuisin käyn pilates-tunnilla,ja meillä onkin tosi ihana pilates-ohjaaja,joka nyt on surukseni jättämässä tuon ohjaamisen;jatko-opintojensa vuoksi. Viime viikolla tapasimme sattumalta tunnin  jälkeen supermarketissa,ja hän valitti minulle gluteenittomien leipien kalleutta ja sitä,että hän ei itse ollut onnistunut tekemään minkäänlaista hyvänmakuista tai tuntuista gluteenitonta leipää;hän kun on keliaatikko ja kaiken lisäksi vielä vegaanikin. Hän kysyi olisiko minulla hänelle jotain hyvää ohjetta tällaiselle,ja vastasin että kyllä,vaikka totuus on se että teen usein gluteenittomia leivonnaisia mutta mitä leipään tulee niin olen niitä tehnyt muutaman kerran ja lopputuloksessa on ollut parantamisen varaa.Eli parin päivän ajan on sitten tullut tehtyä hieman kokeiluja gluteenittoman leivän teossa ja lopputuloksena onkin  todella hyvänmakuinen ja tuntuinen leipä,jonka ohjeen kehtaan todellakin  antaa pilates-ohjaajalleni.Vien hänelle yllätyksenä myös valmiin leivän ,joka on siis tehty tuon ohjeen mukaan.Minulla on jo pitkään  ollut sellainen perusseos gluteenittomalle leivälle,mutta nyt tein sitä eri tavalla kuin ennen.Käytin tässä amerikkalaista kuppimittaa,koska täällä ei käytetä desimittoja..

Perusseos gluteenittomalle perusleivälle
  • 2 kuppia riisijauhoa
  • 2/3 kuppia perunajauhoa
  • 1/3 kuppia tapioca-jauhoa
  • 1 tl ksantaania
Jauheet sekoitetaan keskenään, jonka jälkeen niihin lisätään seuraavat ainekset:
  • ½ täysjyväriisijauhoa
  • 1 kuppi durra-tai soijajauhoa (käytin puolet soija-ja puolet durrajauhoa
  • 2 rkl kuivahiivaa
  • 2 rkl ruokosokeria
  • 1 tl guarkumia*
  • ½ tl ksantaania
  • 1½ tl suolaa
Kaikki kuivat ainekset sekoitetaan keskenään,jonka jälkeen niiden joukkoon lisätään seuraavat märät ainekset:
  • 2 tl oliiviöljyä
  • 1 tl omenasiiderietikkaa
  • 1½ rkl psylliumia
  • 3 kuppia vettä
Psyllium sekoitetaan ensin veden kanssa ,ja kun se on hieman turvonnut,sekaan lisätään omenasiiderietikka ja öljy,ja märät ainekset sekoitetaan kuivien ainesten kanssa. Tämä taikinan tulee olla kuohkeaa,joten sitä tulee vatkata melkein kuin kakkutaikinaa,Yleensä gluteenittomissa leivissä käytetään kananmunia,mutta koska tämä leipäohje tulee vegaanille,korvasi psyllium kananmunat.*Jos guarkumia ei löydy,voi tässä käyttää pelkästään ksantaania.Kirjoitin pilates-ohjaajalleni antamaani ohjeeseen myös että durra-tai soijajauhojen tilalla voi käyttää muitakin jauhoja,kuten vaikka kikhernejauhoa,tattarijauhoa tai erilaisia papu-ja linssijauhoja.
Tein taikinan yleiskoneellani.Valmiin taikinan tulee olla kuohkeaa ja tarttuvaa mutta sellaista ,että se ei tipu tuosta koneen litteästä vatkaimesta.Jos taikina tuntuu  liian paksulta voi siihen lisätä hieman vettä.
Leipä ennen uuniin menoa.Taikina on tosi tarttuvaista mutta kostutetuilla käsillä sitä on helppo käsitellä.Leivoin
leivän English cake-vuoassa-Päälle sirottelin seesaminsiemeniä
Taikinan annetaan nousta noin 40 minuuttia,jonka jälkeen taikina siirretään kakkuvuokaan,Laitoin vuokaan leivinpaperiarkin,ja sivelin  pohjalle ja sivuille hieman oliiviöljyä.Taikina on todella tarttuvaa,mutta kosteutetuilla käsillä sen saa hyvin muotoiltua.Leipää paistetaan ensin 30 minuuttia 190 C-asteessa,jonka jälkeen päälle laitetaan foliota,jos pinta on liiaksi  tummunut.Leipää paistetaan vielä 20-30 minuuttia,ja folio poistetaan päältä ennen viimeistä 10 minuuttia.Leivän annetaan kunnolla jäähtyä ennen leikkaamista.
Sellainen leipä,jonka kehtaan viedä mukanani onnistui vasta toisella kerralla,ja ihan oman tyhmyyteni vuoksi,sillä  mokasin kahdesti: pistin vahingossa kylmää vettä hiivataikinaan,joka esti taikinan nousemisen,ja lisäksi paistoin leivän paperivuoassa,joka paistettaessa laajeni ,joten leivästä tuli leveä ja ei niin korkea leipä....maku sen sijaan oli mitä erinomaisin mutta kuten tuosta kuvastakin näkyy niin leivän alaosa jäi vähän liian tiiviiksi,tuon ensimmäisen mokan vuoksi. Toisella kerralla tekemäni leipä(postauksen ensimmäinen kuva) onnistui sen sijaan täydellisen hyvin:)

sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Kreikkalaistyylinen munakoisosalaatti

Se että rakastan munakoisoa on kai jo tullut selville blogin lukijoille ja tässä taas kiva ohje munakoisolle.Tätä munakoisosalaattia kutsutaan täällä kreikkalaiseksi munakoisosalaatiksi,jota löytää täällä varmaankin joka ruokakaupan kylmähyllyltä. Googlasin muuten tätä englanniksi,enkä löytänyt ainakaan hakusanoilla "greek eggplant salad" samanlaista ,joten ties miten tämäkin on saanut nimensä.Joissakin paikoissa tätä kutsutaan myös balkanilaiseksi munakoisosalaatiksi.Löysin netistä useita hieman erilaisia hepreankielisiä ohjeita ja tässä olen yhdistänyt netistä löytämiäni ohjeita sekä Orly Zivin englanninkielisessä kirjassa ollutta ohjetta. (Orlyn kirjanjulkistamistilaisuudessa kävin toukokuussa).

Kreikkalaistyylinen munakoisosalaatti
  • 1 iso tai 2 keskikokoista munakoisoa
  • 1-2 pieneksi kuutioitua tomaattia
  • 1 pieni kuutioitu sipuli (tai vastaavasti pieneksi leikattua kevätsipulia)
  • 1-2 etikkakurkkua,kuutioituna
  • 2 murskattua valkosipulinkynttä
  • 4 persiljan varren lehdet (sileälehtistä persiljaa)
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 sitruunan mehu
  • suolaa maun mukaan
  • (1 kuutioitu vihreä chili,ilman siemeniä,tai 1 paahdettu punainen paprika tai 1 kuutioitu avokado)

Paahda munakoiso joko grillissä,kaasuliekin päällä tai uunissa grillivastuksen alla (250 C astetta ,käännä puolivälissä). Kun munakoiso on kauttaaltaan paahtunut kypsäksi;leikkaa siitä kantaosa pois ja laita munakoiso lävikköön jäähtymään,jolloin siitä samalla valuu nesteet pois. Munakoison kypsyessä kuutioi tomaatit,etikkakurkut ja sipuli ja silppua persilja sekä valkosipuli. Olin unohtanut ostaa punaista paprikaa,joka paahdettuna ja kuutioituna sopii tähän todella hyvin,muuten olisin lisännyt sitä.Orly oli laittanut omaan salaattiinsa taas kuutioitua avokadoa.Hän oli myös käyttänyt omassa salaatissaan tuoretta kurkkua,mutta yleensä tähän käytetään etikkakurkkuja.
Kun munakoiso on jäähtynyt,poista kuori ja mahdolliset siemenet ,jos niitä on paljon,ja hakkeloi veitsellä munakoisoa.Laita munakoiso kulhoon ja lisää yhden sitruunan mehu,silputtu persilja sekä valkosipuli ,öljy ja suolaa. Lisää tämä tomaatti-sipuli-etikkakurkkukuutioihin ja sekoita.Tarjoa kylmänä tai huoneenlämpöisenä.

torstai 12. syyskuuta 2013

Valkopapuhummus

Hummusta voi tehdä muistakin pavuista kuin kikherneistä ja täkäläisen keittiömesterin uudehkosta kirjasta löysin houkuttelevan ohjeen valkopapuhummukselle,jota piti heti kokeilla.Olipa hyvää ja tämä on ehdottomasti hyvä vaihtoehto kikhernehummukselle:)  Tuo Rafi Cohenin  salaattikirja (täällä salaateilla tarkoitetaan myös meze-ja antipastityyppisiä salaatteja) on muuten niin hyvä,että mielestäni se pitäisi ehdottomasti kääntää muillekin kielille.

Valkopapuhummus
  • 5½ dl yön yli vedessä lionneita valkopapuja
  • ½ tl leivinsoodaa 
  • 1 dl oliiviöljyä +hieman öljyä valmiin hummuksen päälle
  • 1 1/4 dl tahinitahnaa
  • 1 rkl hienoksi silputtua vihreää chiliä,ilman siemeniä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • suolaa maun mukaan
Kastike valkopapuhummuksen päälle
  • 1 rkl hienoksi murskattua vihreää chilipippuria,joista siemenet on poistettu
  • 2 hienoksi silputtua valkosipulin kynttä
  • 1 dl sitruunamehua
  • ½ tl suolaa
  • ripaus oliiviöljyä(alkuperäisessä ohjeessa ei ollut öljyä,mutta tykkään tästä enemmän  näin)
Huuhtele hyvin  liotetut valkopavut ja laita kattilaan.Lisää joukkoon leivinsooda ja vettä niin,että sitä on kaksinkerroin papujen määrästä.Lisää myös oliiviöljy papujen joukkoon.Leivinsooda saa pavut pehmenemään nopeammin.Keitetään kiehumispisteeseen,jonka jälkeen lämpötilaa alennetaan ja pavut saavat kiehua hiljalleen noin tunnin,tai kunnes ne ovat pehmeitä mutta eivät vielä hajoamisvaiheessa. Tässä vaiheessa pavuista otetaan muutama lusikallinen kokonaisia papuja,jotka tulevat myöhemmin hummuksen päälle.Annetaan papujen kiehua vielä puolisen tuntia tai kunnes pavut ovat niin pehmeitä että ne hajoavat.
Pavut laitetaan lävikköön  ja siirretään suureen kulhoon (tai monitoimikoneeseen). Lisätään pilkottu chili,tahini ,sitruunamehu ja suolaa.Sekoitetaan tasaiseksi tahnaksi.Jos tahna on liian paksua,lisää hieman vettä joukkoon. Valkopapuhummus laitetaan laakealle lautaselle ja chilikastiketta lisätään päälle,samoin aiemmin erikseen otettua kokonaisia valkopapuja.Tämä on erittäin hyvää lämpimänä mutta tätä voi syödä kylmänäkin.  
Huomasin tässä yhtenä aamuna,että lempikahvilani on hyvin trendeissä mukana:kahvilan valmistamien pikkuleipien joukossa on vegaanisia pikkuleipiä,sokerittomia pikkuleipiä,gluteenittomia pikkuleipiä,jne....

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Punajuurigazpacho

Ah tuota väriä!
Satuin ostamaan hieman suuremman määrän  punajuuria,joista osa meni salaatteihin raakana ja osan paahdoin uunissa,mutta  tein niistä myös ihanan väristä ja hyvää punajuurigazpachoa.  Netistä löytyy punajuurigazpachosta monta eri versiota;tämä versio on newyorkilaisen Mile End delin ohjetta mukaellen tehty;määrät olivat tässä kahdelle,kun taas Mile Endin ohje oli aika suurelle määrälle.Mile Endin punajuurigazpachoon lisättiin myös giniä,mitä ei tähän omaani tullut.

Punajuurigazpacho kahdelle
  • 1 iso sellerinvarsi
  • ½ raaka ja ½ paahdettu punajuuri
  • pala punaista paprikaa
  • 1/4 osa punasipulia
  • kurkkua noin 10 sentin pala
  • ½ vihreä chilipippuri,ilman siemeniä
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • suolaa

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.Anna gazpachon levätä tunnin ennen tarjoilua  ja maista;lisää suolaa tai etikkaa tarpeen mukaan ja sekoita.Punajuurigazpachon tulee olla paksuhkoa.
Sain naapurilta aivan tuoreita taateleita,jotka olivat hurjan pehmeitä ja makeita;vuoden ensimmäistä satoa. Naapurin tytär asuu kibbutsilla,jonka pääelinkeino tulee taateleista.

P.S. viime vuonna Appelsiineja ja Hunajaa-blogi oli Glorian blog awardsien suosikkiruokablogien joukossa.Entä tänä vuonna? Äänestämään pääsee täältä ja äänestäjille on luvassa palkintoja.....

torstai 5. syyskuuta 2013

Sitruunainen valkosipulikastike säilötyistä sitruunoista sekä vuoden vaihtuminen (ja ohje säilötyille sitruunoille)

Joitakin viikkoja sitten kävin taas falafelilla Hippo luomufalafelipaikassa,ja huomasin Hipon todella monipuolisessa kastikebaarissa uuden kastikkeen,joka oli tehty valkosipulista ja säilötyistä sitruunoista.Kastike oli hurjan  hyvää ja dippasin siihen falafelpyöryköitäni ja kehuin sitä  paikan pitäjille..Kotona yritin sitten tehdä samanlaista kastiketta ja pääsin aika lähelle Hipon kastikkeen makua.

Sitruunainen valkosipulikastike säilötyistä sitruunoista
  • 100 gr säilöttyä sitruunaa (ohje alempana..)
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • suolaa
Sekoita kastikkeen ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi kastikkeeksi. Tässä on ihanan raikas sitruksinen maku,ja kastike on hyvää kasvisten kanssa ,tai vaikka kasvispihvien kanssa tai kalan ja kanan kanssa. 

Osaan kastiketta sekoitin hieman vuohenmaitojugurttia ja tuli mieleen,että näin se sopisi mitä parhaiten kalan kanssa.Sitä voisi vaikka laittaa uunikalan päälle.

Säilötyt sitruunat
Käytin kastikkeeseen kokonaisena säilöttyjä minisitruunoita mutta minusta sitruunat onnistuvat parhaiten  paloitelluilla sitruunan viipaleilla.Ohje on täkäläisestä keittokirjasta
  • noin kilo sitruunoita
  • ½ kupillista karkeaa suolaa(1,2 dl)
  • 1 rkl sokeria
  • noin 2½ dl oliiviöljyä
Sitruunat pestään hyvin ja leikataan noin sentin  paksuisiksi viipaleiksi.Viipaleet asetellaan lasipurkkiin kerroksittain niin,että väliin laitetaan suolaa sekä sokeria. Purkki suljetaan ja jätetään lämpimään  paikkaan  3 päiväksi,kunnes sitruunan nesteet irtoavat viipaleista.Tämän jälkeen öljyä kaadetaan purkkiin ja purkki suljetaan uudelleen.Purkin annetaan olla lämpimässä paikassa vielä 10 päivää,jonka  jälkeen säilötyt sitruunat siirretään jääkaappiin.Mitä kauemmin sitruunat saavat olla lämpimässä purkissa,sitä parempi maku niihin tulee.Sitruunoiden sekaan voi lisätä myös jonkun verran chilipippuria.


Pikaversio:sitruunaviipaleet laitetaan kattilaan suolan ja sokerin kanssa ja annetaan kiehua alhaisella lämmöllä  kunnes sitruunoista irronneet nesteet peittävät sitruunat. Sitruunoiden annetaan jäähtyä;ne laitetaan purkkiin ja öljyä kaadetaan päälle.Säilytetään jääkaapissa.
Eilen täällä vietettiin uuden vuoden  eli Rosh Hashanan aattoa vastaanottamalla vuosi 5774. Sitä vietetään juhla-aterian muodossa ja ateria aloitettiin syömällä granaattiomenan siemeniä,jotka symbolisoivat  vuoden aikana tehtäviä hyviä tekoja.Granaattiomenat kypsyvätkin juuri pyhän  alla ja ovat siis vuoden ensimmäisiä hedelmiä.



Sitten dipattiin omenan palasia hunajaan,mikä symbolisoi makeaa alkanutta vuotta.
Aterialla tarjottiin mm. näitä gefilte fish-pyöryköitä ,joista ystäväni Mimi on tehnyt gluteenittoman version täällä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...