Kotini lähellä on pieni vihannes/hedelmäkauppa,jota käytän vain jos yhtäkkiä puuttuu jotain ,sillä sen tarjonta ja tarjonnan laatu on kaukana torin ja monen muun kaupan laadusta.Viime perjantaina menin sinne kuitenkin ostamaan sipulia,jota olin unohtanut ostaa torilta,ja katseeni kiinnittyi pieneen rasiaan,jossa oli kirkkaanoranssin värisiä pienejä chilejä.Kyseessä oli Habanero-chili,yksi kaikkein polttavimmista chililajikkeista.
Habaneroa käytetään paljon etenkin Yucatanin alueella Meksikossa,jossa sitä lisätään moneen ruokaan. Kuten kuvan Scoville-taulukosta näkyy,habanero sijoittuu ihan tuonne ylös,eli tosi pikantista pippurista on kyse.Täällä saa joka paikasta vihreitä ja punaisia pitkuloita chilipippureita,joita käytetään ahkerasti,mutta erikoisempiin chililajikkeisiin en ole törmännyt,vaikka olen niitä etsinyt. Niinpä innostuin ja ostin yhden rasian,joka maksoi vain euron!
Rasiassa oli hieman yli 20 habaneroa,aika suuri määrä siis,ja halusin ottaa talteen mahdollisimman monta habaneron siementä.Muistissa on vieläkin tuttava Venezuelasta,joka kasvatti erikoisia chililajikkeita katollaan,ja antoi minulle pussillisen erilaisten lajikkeiden siementä.Pussi sitten hävisi jonnekin matkan varrella mikä vieläkin harmittaa.
Habanerot ovat niin polttavia,ettei kannata edes ajatellakaan käsittelevänsä niitä ilman käsineitä.....
Mietin,mitä tehdä näistä habaneroista,joita tuli siementen poiston jälkeen 3 desiä,ja tuli mieleen,että kastike voisi olla se paras vaihtoehto.Tosin myöhemmin tuli mieleen,että olisin voinut kuivata osan habaneroista ja näin saada tulista maustetta. Selailin nettiä,ja otin hieman ideoita sieltä sun täältä ja tällainen kastike sitten syntyi
Tulistakin tulisempi habanero-kastike
- purkki murskattuja tomaatteja (käytin Muttin tomaatteja,jossa ei säilöntäainetta)
- 3 ½ rkl luomuruokosokeria
- 2-4 nektariiniä(käytin vain 2 koska enempää ei ollut,mutta 4 olisi ollut sopivampi määrä)
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 rkl oliiviöljyä
- suolaa,mustapippuria
- 1½-2 dl siemenistä puhdistettuja habaneroja (laitoin 3dl
- ,mikä oli ehdottomasti liikaa!!)
- 1 dl etikkaa (käytin kookosetikkaa,mutta muutkin etikat käyvät)
Koska kastike on sen verran vahvaa,että tulen käyttämään sitä vain vähän kerrallaan,pakastin osan siitä jääpalamuottiin.Näin voin käyttää yhden kuutiollisen kerrallaan,ikäänkuin mausteena.
Edit 17.6:en voinut olla ostamatta toista rasiaa,ja kuivatin siinä olevat habanerot(siemenet otin talteen) kuivurissa,jonka jälkeen jauhoin ne jauheeksi.Ihanan väristä ja supertulista maustetta!