Matbuha on Lähi-idän maista kotoisin oleva keitetty salaatti ja kovin suosittu täällä Israelissa,jonne sen toivat etenkin Maghrebin maista kotoisin olevat juutalaiset. Fafa'sin falafelipaikoissa syöneille matbuha saattaa olla tuttua,sillä se sisältyy siellä moniin annoksiin. Heinäkuussa Helsingissä ystäväni Shoshanna valmisti todella herkullista matbuhaa ja kerron tässä miten hän sen teki.Jotta matbuhasta tulisi todella hyvää vie sen valmistaminen hieman aikaa,mutta lopputulos on kyllä sen arvoinen.
Matbuha
- 10 keskikokoista tomaattia,kaltattuna
- 1,2 dl oliiviöljyä
- 8 valkosipulin kynttä,pilkottuna (muttei liian hienoksi)
- ½ rkl sokeria
- 1/4 rkl valkopippuria
- 5 vihreää chilipippuria (jos vihreitä ei löydy voi käyttää punaisia)
- 2 punaista paprikaa
- ½ rkl paprikajauhetta
- 1/4 rkl suolaa
- Kalttaa ensin tomaatit,eli laita ne hetkeksi kiehuvaan veteen ja poista niistä sitten kuori.Tomaatit pilkotaan tämän jälkeen kuutioiksi.
- Lämmitä öljy sopivan kokoisessa kattilassa ja paista valkosipulia muutaman sekunnin välillä käännellen.
- Lisää nyt tomaattikuutiot valkosipulin joukkoon.Lisää sokeri ja valkopippuri.Laske lämpö minimiin ,peitä kattila kannella ja keitä seosta puolitoista tuntia.Sekoittele välillä.
- Sillä välin kun tomaattiseos kiehuu valmistellaan chilipipppurit ja paprikat: ne paahdetaan uunin grillivastuksen alla kunnes niiden kuori alkaa mustua ja rypistyä. Chilit ja paprikat laitetaan muovipussiin hikoamaan,jonka jälkeen kuoren poisto sujuu helposti.Siemenet poistetaan sekä chileistä että paprikoista.Chilit ja paprikat leikataan ohuiksi suikaleiksi.
- Tomaattiseokseen lisätään nyt chilin-ja paprikan suikaleet sekä suola. Seosta keitetään kansi peitettynä vielä noin 40 minuuttia (minimilämmöllä).Sekoitellaan välillä.
- Kansi poistetaan ja seoksen annetaan vielä kiehua matalalla lämmöllä kunnes kaikki nesteet ovat haihtuneet. Matbuhan tulee koostumukseltaan olla hillon kaltainen.
Zakaim-vegaaniravintolassa keitetty matbuha laitettiin vielä uuniin ,jolloin sen maku todella tiivistyi aivan mielettömän herkulliseksi.Syyrian juutalaiset lisäävät matbuhaansa munakoisoa.. Matbuha on hyvää niin monella tavalla:falafelien kanssa,hummuksen maustajana,leivän päällä,kalan kanssa ym. tai sitten ihan vain lusikalla syötynä......
P.S. Matbuha on hyvää nimenomaan kylmänä
P.S. Matbuha on hyvää nimenomaan kylmänä
Joskus kun vuosia sitten kun kävin Israelissa söin tätä tosi paljon! Kivaa kun muistutit tästä herkusta :)
VastaaPoistaMama Gastro: täällä sitä syödäänkin tosi paljon:) Ja ole hyvä vaan. Tässä herkussa valmistusprosessilla on paljon merkitystä.
PoistaOi, tämä taitaa mennä kokeiluun heti huomenna! Mulla on kasa tomaatteja, jotka pitäisi käyttää aika pikaisesti. Olen vain aina jättänyt tomaatit kalttaamatta ruokaan kuin ruokaan, kun se vie aikaa... Nyt taitaisi olla ihan pakko kaltata - vai olisiko?
VastaaPoistaLuomulaakso:voi ne laittaa kuorellisinakin mutta kyllä tuosta tulee parempi jos kuoret poistetaan. Ei se paljon aikaa vie,äkkiä kuumaan veteen niin ne jo lähtee pois.
PoistaVähän epäilinkin, että maussa sen sitten huomaa. Ehkä pitää vain kaltata, etten vain pilaa hyvää reseptiä. :)
PoistaMaria;)
PoistaVoi miten herkullisen näköistä. Tuota ja vaaleaa leipää, sopisi muuten tällaisen räkätaudinkin lääkkeksi mitä täällä nyt poden.
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua Jael <3
Outi:oli tosiaankin herkullista:) Tehdäänkö teillä jotain samantapaista`? Toivottavasti räkätauti pian menee ohitse. Mukavaa viikonloppua sinullekin Outi:)
VastaaPoistaTämä tuli kuin tilauksesta! Olemme loman aikana ravanneet ahkerasti Fafa'sissa ja mathuba on meidän kolmevuotiaan lempparia. Mikääb muu ei kelpaa vain "se punainen soossi".
VastaaPoistaKummmelikopla; kiva että tuli:) Matbuha on kyllä hyvä "punainen soossi";D
PoistaOoh viimeisen päälle alusta tehty ja paahdetuttuja vihanneksia, jotain aivan mieletöntä varmasti maultaan. :)
VastaaPoistaTiia;tähän meni vähän aikaa mutta lopputulos oli kyllä mielettömän hyvää:)
PoistaI must admit, I rarely think of cooked tomatoes as qualifying for "salad," but this recipe has changed my mind! I love the sound of it. I'll definitely try it while tomatoes are still in season.
VastaaPoistaHannah: same with me but here in Israel so many things are called salads although I see them more as spreads. This is so yummy!
PoistaDet ser så jättegott ut!
VastaaPoistaHovkonditorn: Är nog jättegott!
PoistaOi tänne blogiisi on niin kiva tulla fiilistelemään ja hakemaa idiksiä, tunnen jo tuoksut nenässäni...tuoreen pitaleivän kanssa mathuba olisi aivan loistava makupala!
VastaaPoistaKiva kuulla Heli-Hannele:) Pitaleivän (ja muidenkin) kanssa tämä onkin tosi hyvää:)
PoistaVoi kun kuulostaa ja nayttaa herkulliselta, rakastan kaikkea mahdollista tomaateista!
VastaaPoistaPetra:;on hurjan hyvää,suosittelen kokeilemaan.
PoistaNäyttää ja kuulostaa aivan ihanalta, täytyy kokeilla!
VastaaPoistaBarbajovis:tosi ihanaa onkin,tähän jää ihan koukkuun!
PoistaYksi parhaista mauista joita tiedän, sillä kaikki matbuhan raaka-aineet ovat suosikkejani. Muistan Israilissa syöneen juurikin falafelejen kanssa, jotka nekin olivat siellä taivaallisen makuisia.:))
VastaaPoistaJatta:nimenomaan parasta:) Tuossa on yksinkertaiset mutta hyvät ainekset eikä niistä voikaan tulla muuta kuin hyvää;D Falafelit täällä ovatkin tosi hyviä;ne pitää aina tarjota täysin tuoreina eikä uudelleen lämmitettyinä..
PoistaHuippu hyvää! Tänään tätä meillä heti aamusta hauduteltiin ohjeesi mukaan. Ja parasta oli, että kaikki lapsetkin tykkäsi. Jopa pikku-mies 2-v.
VastaaPoistaKiitos ihan parhaasta ruoka blogista! 😃
Marjaana:voi kiitos että tulit kertomaan ja kiitos ihanasta palautteesta:) Tuo onkin huippuhyvää,pitäis tehdä taas uusi satsi;D
Poistaoi miten ihanan kuuloista - kiitos kun muistutit!
VastaaPoistaAndalusiana:on se kyllä ihanaa,ja sulle varmaankin tuttua:)
PoistaTaitaa tulla mukavasti tuo chilin poltekin tuolta esille.
VastaaPoistaChiliblogi:Vaikka tuossa oli aika paljon chiliä niin se ei tuntunut liikaa vaan just sopivasti:)
VastaaPoistaOlen kerran maistanut matbuhaa ja se on taivaallista. Kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaOuti,tämä on kyllä niin hyvää.Täällä ovat tomaatit nyt aika edullisia joten tätä on tullut tehtyä useinkin:)
PoistaNam, matbuha kuulostaa herkulliselta, täytyy kokeilla! Chilisoosseihin hurahtanut Pikkukokkikin olisi tästä varmasti innoissaan :)
VastaaPoistaPaula ,on kyllä hyvää:) Vau,noin nuorena jo chilifani,hienoa)
PoistaHei Jael! Elokuun ruokahaasteen kooste löytyy täältä: http://badmamaskitchen.blogspot.fi/2015/08/elokuu-on-punainen-ruokahaasteen.html ja äänestys on nyt myös avattu :)
VastaaPoistaAah, tämän täytyy olla hyvää! Pitääkin viikonloppuna kokkailla ajan kanssa :)
VastaaPoistaAah, miten upean näköistä! Onnea punaisen elokuun kisaan!
VastaaPoistaTämä resepti on otettava talteen. Meillä tomaatti on yksi käytetyimmistä raaka-aineista. Kiitos vinkistä
VastaaPoistaAiai, kuulostaa todella herkulliselta. Tämä päätyy heti kokeiluun. Tänään uppopaistoin itse ekan kerran falafelpullia. Onnistui. Oispa ollut tää ohje aiemmin niin oisin tehny kyytipojaksi.
VastaaPoistaTuula: näin tehtynä hurjan hyvää! Kiva kuulla että falafeleistasi tuli herkullisia. No ensi kerralla sitten matbuhan kanssa😊
VastaaPoistaHei, tein jo toisen satsin nyt elokuussa tätä. Hurahdin, tää on niin hyvää. Käytän leivän päällä korianteri tai persiljasilpun kanssa, myös shakshukassa mainiota. Miten enää tulen toimeen ilman tätä jos ei aina kerkiä tekemään. Kun kuluu niin reippaaseen tahtiin minulla. Kiitos ohjeesta.
PoistaTuula:kiitos että tulit taas kertoman että pidit ohjeesta:-)Matbuha on tosiaankin hurjan herkullista, ja sitä tuleekin tehtyä usein
VastaaPoistaTuula:kiitos että tulit taas kertoman että pidit ohjeesta:-)Matbuha on tosiaankin hurjan herkullista, ja sitä tuleekin tehtyä usein
VastaaPoistaTaas matbuha hautumassa. Voi kun tätä herkkua saisi jostain ostettua valmiina kun on pitkän valmistusajan vaativa. Mutta on kyllä sen väärti.
PoistaTuula:kiva kuulla:) Totta,meneehän siinä aikaa kun sitä valmistaa mutta on niin hyvää. Missä päin asut? Helsingissähän sitä saa Fafasin falafelipaikoissa,mutten ole maistanut onko hyvää.
PoistaAsun Keravalla, 30 km Helsingistä. Mielessä on käydä siellä joku kerta testaamassa.
PoistaAnonyymi>toivottavasti tykkäät,Fafa's on kuulemma tosi hyvä,vaikka itse pidän enemmän JustVegestä
PoistaVoisitko plz opetella käyttämään välilyöntiä siellä missä kuuluun samoin, pilkkuja
VastaaPoistaKappalejako tosi sekava ts. Jaa teksti.
Miksi kirjoittaa reseptiin vihreää chiliä, kuitenkin teksti suluissa kertoo ettei ole niin väliksi vaikka laittaa punaista? Selkeyttä ja tarkkuutta kiitos.
Myönnän että usein unohdan välilyönnit,enkä aina ole täysin varma pilkkujen suhteen,mutten ymmärrä miten kappalejako olisi tuolla sekava....
VastaaPoistaYleensä tuo chilikastike tehdään punaisesta chilistä, sellaisena se yleensä löytyy kaupoistakin,mutta tein tässä vihreän version.Punaisen voi tehdä samoin ohjein...