Sivut

torstai 30. toukokuuta 2019

Herkullinen ja ruokaisa kikhernesalaatti ja Värikästä Vegeä-kirja

Upea  Värikästä Vegeä-kirja ilmestyi  viime kuun vaihteessa, ja minulle se saapui vihdoinkin viikko sitten.  Tätä kirjaa olin odottanut kauan; siitä lähtien kun kirjan tekijät Ninarose Maoz ja Robert Seger kävivät luonani,  ja kävimme yhdessä torilla  sekä myöhemmin kokkaamassa kotonani.  Värikästä Vegeä -kirjassa käydään Israelissa asuvien,  ruokaa rakastavien ihmisten luona, ja tutustutaan erilaisiin mielenkiintoisiin keittiöihin, mm, druusikeittiöön,  beduiinikeittiöön,   unkarilaiseen keittiöön,   ja yhden suomalaisen ruokabloggaajan keittiöön.  Kirja (417 sivua!) on täynnä innovatiivisiä    kasvisruokaohjeita,  joista  löysin monta mahtavaa ohjetta.  Matka-ja ruokatoimittaja Nina  on pannut kaikkensa tähän kirjaan,  ja  kirjan upeasta visuaalisesta puolesta vastaa Robert, joka on aikaisemmin kuvannut Kaalikirjan,  sekä Josen Meze-kirjan.

Valitsin kirjasta kikhernesalaatin, joka on niin hyvää ja täyttävää,   ja olenkin tehnyt tätä jo pari kertaa.  Ohje on jerusalemilaisen  Brasserie Ein Keremin  omistajan kotikeittiöohje.
Salaatin kuva kirjasta

Kikhernesalaatti
  • 3 dl keitettyjä kikherneitä
  • 1 sellerinvarsi
  • 1 porkkana
  • 4 isoa , mehukasta taatelia
  • aurinkokuivattua tomaattia
  • kourallinen sellerinlehtiä (tai rukolaa, pinaatinlehtiä ym.)
  • 4 kukkakaalin kukintoa
  • pinnalle parmesaanilastuja
Kastike:
  • 4 rkl kuminansiemeniä, paahdettuna
  • 2 dl oliiviöljyä
  • 1/3 dl sitruunamehua
  • 2/3 dl taatelisiirappia (tai hunajaa)
Laita kaikki kastikkeen ainekset  lasipurkkiin,  ja sulje kansi tiiviisti, Ravista kunnes kastike on muuttunut tasaiseksi,  Kastikkeen ainesten määrä  voi vaikuttaa suurelta, mutta ihana kastike sopii hyvin myös muihin salaatteihin.   Kuminansiementen määrä on suuri, mutta niistä tulee mahtava maku salaatille.

Pilko selleri, kuutioi porkkana ja hienonna taatelit ja aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita kaikki salaattiainekset kulhossa.  Kaada kastiketta päälle ,  ja sekoita.  Ripottele pinnalle  parmesaanilastuja.

Kirjassa ei lukenut  oliko salaatin kukkakaali raakaa  vai kypsennettyä. Olin ostanut pienen kukkakaalin,  jonka olin aiemmin paahtanut, joten lisäsin kukkakaalia paljon enemmän kuin ohjeessa.  Sellerienlehtien, pinaatin tai rukolan sijaan minulla oli salaatissani  korianterin lehtiä.  En myöskään ripotellut  parmesaanilastuja salaatin päälle, mutta salaatti oli silti älyttömän hyvää.  Kastiketta jäi yli vielä seuraavaa salaattia varten,
Niin hyvää:)
Värikästä Vegeä -kirja löytyy paitsi nettikaupasta myös suurimmissa  kirjakaupoissa.

perjantai 24. toukokuuta 2019

Suolaiset lettipiirakat

Muistatteko ne suklaapiirakat,  missä taikinan keskelle oli laitettu  suklaalevy,  ja sitten  "letitetty "  taikina päälle?  Tein saman mallin mukaan suolaisia piirakoita,  joiden täytteenä oli maustamaani fetajuustoa.
Inspiksen olin saanut aiemmin entisen kantakahvilani piirakoista, jotka tietenkin olivat nätimmät kuin omani, ja ne oli jätetty  auki edestä ja takaa,  toisin kuin omat piirakkani.  Nämä piirakat valmistuvat nopeasti, ja sopivat vaikka lakkiaisjuhlien tarjottaviin.

Suolaiset lettipiirakat (2 isoa tai 4 pienempää)
  • 300 grammaa lehtitaikinaa (käytin valmista taikinaa jossa rasvana oli öljyä)
  • noin 100 gr fetan tapaista juustoa,  tai muuta juustoa
  • ripaus paprikaa, ripaus chiliä
  • 2 kirsikkatomaattia
  • 1 kananmuna
  • muutama lusikallinen seesaminsiemeniä
Jaa  taikinalevy 2 tai 4 osaan ( tein kaksi pitkää piirakkaa, mutta jälkikäteen mietin että olisi ollut kätevämpää jakaa taikina 4 osaan).

Muussaa fetajuusto haarukalla , lisää mausteita , pilkottuja tomaatteja sekä ½ vatkatusta kananmunasta.  Levittele  reilusti täytettä   taikinalevyn keskiosaan. Tasoittele täytettä ,  ja  muotoile  piirakka tämän kuvan mukaisesti,
Piirakat ennen uunia
Käytä kananmunan jäljelle jäänyt  osa piirakoiden voiteluun,  ja  ripottele päälle seesaminsiemeniä.  Paista piirakoita  uunin keskiosassa  220 asteen lämmössä 15-20 minuutin ajan, kunnes   piirakat näyttävät kypsiltä ja ovat saaneet kauniisti väriä.
Herkullisia ja helppoteikoisia:)
Tarkoitus oli lisätä päälle tavallisia  seesaminsiemeniä, mutta minulla olikin niitä vain mustina.

lauantai 18. toukokuuta 2019

Pastaa , papuja ja hyvää kastiketta eli pasta fagioli

Pasta fagioli,   eli italialainen tomaattipohjainen papu&pastakeitto  on perinteinen italialainen ruoka, jonka ainekset ovat yksinkertaisia ja edullisia,  ja  maku niin hyvä:) Oikeastaan kutsuisin tätä enemmänkin muhennokseksi,  sillä keittoa on oikeastaan aika vähän ja muita aineksia sitten enemmän,  ainakin tässä minun versiossani.    Tästäkin pastaruuasta on olemassa vaikka kuinka monta versiota,   sekä lihaisena  että ilman.  Minun versioni on vegaaninen,  ja yksinkertaisesti todella herkullinen.  Kastikkeen herkullinen maku tulee  sofritosta . Pasta fagiolissa käytetään pastana yleensä pienikokoista  Ditalini-pastaa,  mutta tässä voi hyvin käyttää muuta pienikokoista pastaa.  Minulla oli  gluteenitonta pientä simpukkapastaa.  Pasta fagioli valmistuu  todella helposti; etenkin jos käyttää valmista  tomaattimurskaa ja säilykepapuja.

Pasta fagioli (vegaaninen versio)
Sofrito:
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 1 varsisellerin varsi
  • 1 porkkana
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1.5 rkl oliiviöljyä
Muut ainekset
  • 1 rkl yrttimaustetta (sellaista jossa myös timjamia)
  • 1 tl sokeria
  • suolaa maun mukaan
  • ripaus mustapippuria
  • chilihiutaleita (voidaan jättää pois)
  • 1 purkki tomaattimurskaa
  • 2 tomaattia  +  1.5  x tomaattimurskapurkin verran vettä (tomaatit ja vesi jauhetaan  )
  • 3 dl keitettyjä valkopapuja
  • 2 dl pastaa
Selleri, porkkana , sipuli ja valkosipulit pilkotaan pieniksi.   Öljy  lämmitetään paksupohjaisessa kattilassa /kasarissa,  ja sofriton aineksia paistetaan keskilämmöllä,   aina välillä sekoittaen, muutaman minuutin ajan kunnes seos pehmenee.    Tässä vaiheessa lisäsin yrttimausteen,  sokerin , mustapippurin ja chilihiutaleet. Seosta paistetaan vielä muutama minuutti , jonka jälkeen lisätään tomaattimurska sekä jauhettu vesi-tomaattiseos.   Tämän jälkeen kattila peitetään kannella,  ja seoksen annetaan poreilla miedolla lämmöllä noin 10 minuutin ajan.   

Lopuksi   lisätään  pavut ja pasta,  ja seoksen annetaan kiehua keskilämmöllä (ilman kantta)  kunnes pasta on kypsää (pastani keitinaika oli 10 minuuttia).  Ruokaa maistellaan,  ja lisätään suolaa maun mukaan.  Minä pidän tästä ruuasta muhennosmaisena ,  mutta jos tästä halutaan  enemmän keittomaista niin  lisätään enemmän nestettä.
Tomaattimurskassani oli myös  basilikaa.
Delizioso! Päälle voi lisätä raastettua parmesaania jos vegaanisuudella ei ole väliä.

lauantai 11. toukokuuta 2019

Kikhernepikkuleivät

Luin joskus jossain pikkuleivistä   joissa oli käytetty kikherneitä.  Muistaakseni niissä oli myös maapähkinävoita.   Kikherne on mahtava papu sekä suolaisissa että makeissa jutuissa,  ja laitoin idean korvan taakse.    Muutama päivä sitten tein   kikhernepikkuleipiä,  joihin kehitin ihan oman ohjeen.  Ja vaikka kikhernepikkuleivät saattavat kuulostaa kummallisilta,  niin uskokaa minua kun sanon että nämä ovat oikeita herkkupaloja,  joissa on toffeinen maku:) 

Kikhernepikkuleivät ovat gluteenittomia,  laktoosittomia,  vegaaneja eikä niissä ole prosessoitua sokeria. Edellinen kikherneleivonnaiseni täällä blogissa oli kauan sitten , eli appelsiininen kikhernekakku.  joka sekin oli todella herkullinen. Näissä pikkuleivissä on myös  tahinia,   jota käytän useinkin leivonnaisissa:  etenkin pikkuleivissä,  ja tahinipikkuleipäohjeen olen laittanut tänne blogiin sekä tavallisena että gluteenittomana.  Kikhernepikkuleivät ovat myös helppotekoiset, etenkin jos käyttää  kaupan valmiiksi keitettyjä kikherneitä. 

Kikhernernepikkuleivät
  • 2 dl keitettyjä kikherneitä
  • 4 rkl  kikherneiden keitinvettä (aquafaba)
  • 12 taatelia, liotettuna
  • 2 rkl taatelisiirappia ( voi olla muutakin makeaa siirappia)
  • ½ tl vaniljauutetta (tai vaniljatangosta rapsutettua vaniljaa)
  • 4 rkl tahinia
  • ripaus suolaa
  • ½ dl riisijauhoa
  • 1 dl kookoshiutaleita
Jauhoin monitoimikoneessa ensin taatelit,  lisäsin kikherneet,  ,vaniljan, taatelisiirapin ja kikherneiden keitinveden (aquafaba). Kun seos oli tasaista, lisäsin  tahinin ja  jatkoin jauhamista kunnes tahini oli sekoittunut tasaisesti muihin aineksiin.   Tämän jälkeen siirsin taikinaseoksen kulhoon,  ja lisäsin riisijauhon sekä  kookoshiutaleet.  Annoin taikinan levätä  jääkaapissa puolen tunnin ajan.
Ylhäällä pikkuleivät ennen uunia, ja alhaalla uunin jälkeen

Kun taikina oli levännyt  jääkaapissa, otin siitä vajaan ruokalusikallisen  taikinaa per pikkuleipä.   Taikina on pehmeähköä, mutta lusikan avulla siitä saa tehtyä sopivan kokoisia pikkuleipiä.  Tasoitin pikkuleivät  haarukalla litteämmäksi.  Pikkuleipiä paistetaan 180 asteen lämmössä noin 20 minuutin ajan.   Kun  pikkuleivät alkoivat olla kypsiä, uunista levisi ihana toffeinen tuoksu:)
Ei niin valokuvauksellisia pikkuleipiä mutta niin hyviä!
Pikkuleipien annetaan kunnolla jäähtyä ennenkuin ne poistetaan leivinpelliltä,  ja ne siirretään jääkaappiin jähmettymään joksikin aikaa.  Näitä pikkuleipiä on muutenkin hyvä säilyttää jääkaapissa.    
Vein näitä ystävälle joka asuu kotikadullani,  ja hän ihastui näihin niin että haluaa minun tekevän näitä toistekin:)

Oikein hyvää äitienpäivää kaikille äideille💓

lauantai 4. toukokuuta 2019

Gluteenittomat appelsiinimuffinit

Chiliöljy saatu PR-tuotteena

Talvella joko sain tai poimin  reilun määrän  villiintyneitä appelsiineja  ja pomeransseja,  joista tein hilloja ja marmelaadeja niin paljon   että  oli pakko käyttää ainakin osa niistä. Ja niinpä näiden muffinien taikinaan tulikin osa appelsiinimarmelaadia,  mutta näihin käy mikä tahansa appelsiinimarmelaadi/hillo,  Appelsiinimarmelaadi korvaa  muffineissa osan sokerista,   ja antaa myös paljon appelsiinista makua leivonnaisille. Nämä muffinit/ pikku kakkuset  ovat gluteenittomuuden lisäksi myös  laktoosittomia, mutta kuorrutuksessa on laktoosia. Muffinitaikinaan tuli myös kahvia,  sillä appelsiini ja kahvihan ovat yhdessä hyvä makupari:)
Osa niistä hilloista..

Gluteenittomat appelsiinimuffinit
Jauhoseos (tässä hyvä gluteeniton jauhoseos, jota teen valmiiksi, ja käytän usein, mutta tässä voi käyttää tietysti valmista gluteenitonta jauhoseosta)
  • 1.5 dl valkoista riisijauhoa
  • 2  dl  tummaa riisijauhoa
  • 1 dl perunajauhoa
  • 0.5 dl tapiokajauhoa
  • 0.5 dl mantelijauhoa
  • 0.5 dl kaurajauhoa
  • 1 tl ksanthan-jauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa

    Jauhoseokseen   sekoitetaan  seuraavat ainekset:
    • 2 kananmunaa
    • 2 dl tummaa sokeria
    • 1.5 dl vahvaa kahvijuomaa + 1 rkl kaakaojauhetta
    • 1 dl oliiviöljyä
    • 5 rkl appelsiinihilloa/ marmelaadia 
    Sokeri ja kananmunat vaahdotetaan,  ja sen jälkeen seokseen lisätään  kahvi+ kaakaojauhe,  oliiviöljy , appelsiinihillo tai marmelaadi .    Jauhot sekoitetaan keskenään,  ja kuivat ja märätä ainekset sekoitetaan keskenään.  Taikina kaadetaan voideltuun muffinivuokaan,  tai muffinivuokiin.
    Muffineita paistetaan  20-25 minuutin ajan  180 asteen lämmössä,   ja kun muffiniin laitettu tikku tulee kuivana ulos, ovat muffinit valmiita.   Muffinien annetaan jäähtyä kunnolla ennenkuin ne poistetaan muoteista, sillä lämpiminä ne hajoavat helposti.
    Valkosuklaakuorrutus sai makua Alavuden Öljynpuristamon ihanasta chiliöljystä.  Kuorrutukseen tuli seuraavat ainekset:  100 gr valkosuklaata + 1 korkillinen Alavuden Öljypuristamon chiliöljyä.  Chiliöljy antoi maun lisäksi myös kivasti väriä kuorrutukselle:)