Sivut

lauantai 11. toukokuuta 2019

Kikhernepikkuleivät

Luin joskus jossain pikkuleivistä   joissa oli käytetty kikherneitä.  Muistaakseni niissä oli myös maapähkinävoita.   Kikherne on mahtava papu sekä suolaisissa että makeissa jutuissa,  ja laitoin idean korvan taakse.    Muutama päivä sitten tein   kikhernepikkuleipiä,  joihin kehitin ihan oman ohjeen.  Ja vaikka kikhernepikkuleivät saattavat kuulostaa kummallisilta,  niin uskokaa minua kun sanon että nämä ovat oikeita herkkupaloja,  joissa on toffeinen maku:) 

Kikhernepikkuleivät ovat gluteenittomia,  laktoosittomia,  vegaaneja eikä niissä ole prosessoitua sokeria. Edellinen kikherneleivonnaiseni täällä blogissa oli kauan sitten , eli appelsiininen kikhernekakku.  joka sekin oli todella herkullinen. Näissä pikkuleivissä on myös  tahinia,   jota käytän useinkin leivonnaisissa:  etenkin pikkuleivissä,  ja tahinipikkuleipäohjeen olen laittanut tänne blogiin sekä tavallisena että gluteenittomana.  Kikhernepikkuleivät ovat myös helppotekoiset, etenkin jos käyttää  kaupan valmiiksi keitettyjä kikherneitä. 

Kikhernernepikkuleivät
  • 2 dl keitettyjä kikherneitä
  • 4 rkl  kikherneiden keitinvettä (aquafaba)
  • 12 taatelia, liotettuna
  • 2 rkl taatelisiirappia ( voi olla muutakin makeaa siirappia)
  • ½ tl vaniljauutetta (tai vaniljatangosta rapsutettua vaniljaa)
  • 4 rkl tahinia
  • ripaus suolaa
  • ½ dl riisijauhoa
  • 1 dl kookoshiutaleita
Jauhoin monitoimikoneessa ensin taatelit,  lisäsin kikherneet,  ,vaniljan, taatelisiirapin ja kikherneiden keitinveden (aquafaba). Kun seos oli tasaista, lisäsin  tahinin ja  jatkoin jauhamista kunnes tahini oli sekoittunut tasaisesti muihin aineksiin.   Tämän jälkeen siirsin taikinaseoksen kulhoon,  ja lisäsin riisijauhon sekä  kookoshiutaleet.  Annoin taikinan levätä  jääkaapissa puolen tunnin ajan.
Ylhäällä pikkuleivät ennen uunia, ja alhaalla uunin jälkeen

Kun taikina oli levännyt  jääkaapissa, otin siitä vajaan ruokalusikallisen  taikinaa per pikkuleipä.   Taikina on pehmeähköä, mutta lusikan avulla siitä saa tehtyä sopivan kokoisia pikkuleipiä.  Tasoitin pikkuleivät  haarukalla litteämmäksi.  Pikkuleipiä paistetaan 180 asteen lämmössä noin 20 minuutin ajan.   Kun  pikkuleivät alkoivat olla kypsiä, uunista levisi ihana toffeinen tuoksu:)
Ei niin valokuvauksellisia pikkuleipiä mutta niin hyviä!
Pikkuleipien annetaan kunnolla jäähtyä ennenkuin ne poistetaan leivinpelliltä,  ja ne siirretään jääkaappiin jähmettymään joksikin aikaa.  Näitä pikkuleipiä on muutenkin hyvä säilyttää jääkaapissa.    
Vein näitä ystävälle joka asuu kotikadullani,  ja hän ihastui näihin niin että haluaa minun tekevän näitä toistekin:)

Oikein hyvää äitienpäivää kaikille äideille💓

11 kommenttia:

  1. Herkullisen näköisiä pikkuleipiä, enpä yhtään ihmettele, että ystäväsi näistä tykkäsi.
    Ihanaa äitienpäiväviikonloppua sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Kiitos,herkullisia ovatkin🌺Oikein hyvää äitienpäivää outi🌹

      Poista
  2. Aikas herkullisen näköisiä! Miksi muuten käytät riisijauhoa? Onko se pikkuleivän rakenteen tai maun takia vai siellä yleisempää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merja:Kiitos❤Minusta taas tuo ulkonäkö oli vähän niin ja näin, mutta tosi herkullisia ovat. Ilman riisijauhoa ja kookosta massa olisi liian löysää, joten nimenomaan rakenteen vuoksi tuo riisijauho.

      Poista
  3. Kikherne taateli, tahini, kookos... näitä täytyy kokeilla :)

    VastaaPoista
  4. Oot sie kekseliäs. <3 Mie taidan muuttaa myös sinun kotikadullesi. ;-D

    Mutta nyt ihan supertyperä kysymys! Tarkoittaako tuo kikherneiden keitinvesi siis ihan kirjaimellisesti sitä vettä, jossa olet keittänyt kikherneet? Jos tarkoittaa, niin miksi juuri sitä eikä tavan vettä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu:Ootsie ihana❤
      Käytin valmiiksi purkissa olevien kikherneiden lientä, joka toimii hyvänä munankorvikkeena❤

      Poista
  5. Så goda ingredienser i dessa kex, mums! Ha en fin dag!

    VastaaPoista
  6. Kikherneet pikkuleivissä on kyllä jännän kuuloisia mutta varmasti herkkua:) Leppoisaa äitienpäivä iltaa❤️

    VastaaPoista
  7. Mm, those look so hearty and delicious! The perfect balance for a healthy treat. :)

    VastaaPoista