Galette de rois eli kuninkaiden torttu on voitaikinasta tehty, mantelikreemillä täytetty ranskalainen joulunajan leivonnainen;erittäin herkullinen sellainen. Tein tällaiset ystävälle viime viikolla. mutta ihan perinteisen näköistä näistä ei tullut,sillä tein normaalia pienempiä ja sitten vielä ihan pieniä torttuja;D Voitaikinan sijaan tein nämä kotitekoisesta rahkavoitaikinasta,ja ihan hyvin toimi niinkin.Jos nämä tekee valmiista taikinasta niin valmistus on todella helppo;silloin tehtäväksi jää vain mantelikreemitäytteen valmistus:) Kuninkaiden torttuihin on tapana laittaa myös manteli,jonka joku sitten löytää omassa palassaan,mutta jätin sen pois.Näihin torttuihin ei yleensä tule kuorrutusta,mutta teki mieli lisätä näihin valkosuklainen suklaakuorrutus.Ohje on mukaelma David Lebovitzin blogissa olevasta galette de rois-ohjeesta
Kuninkaantorttu valkosuklaakuorrutuksella
- noin 450 gr voitaikinaa (2 levyä) .Käytin rahkavoitaikinaa
- 125 gr jauhettua mantelia
- 100 gr pehmeää voita
- 100 gr ruokosokeria (ohjeeessa oli valkoista...)
- 2 suurta kananmunaa
- ½ vaniljatangon sisältö (tai 1 tl vaniljauutetta)
- yhden appelsiinin raastettu kuori
- 1½ rkl appelsiinimehua
- 1 kananmuna taikinan voiteluun
- 100 gr valkosuklaata
- 10 gr kaakaovoita
- päälle ripottelin kuivaamaani appelsiinijauhetta
Valmista ensin mantelikreemi:
- vispaa pehmennyt voi sokerin kanssa sileäksi
- lisää kananmunat yksitellen seokseen,vispaten koko ajan
- lisää mantelijauho joukkoon.Lisää mantelijauho seokseen edelleenkin vispaten niin että seos on täysin sileää
- lisää nyt mausteet:minulla tässä oli ½ vaniljatangon sisältö,appelsiinikuoriraastetta sekä 1½ rkl appelsiinimehua.
Ota kylmät taikinalevyt esille ja leikkaa niistä ympyröitä. Vispaa kevyesti voiteluun käytettävä muna,lisää tilkka vettä ja voitele taikinaympyröiden reunat. Laita mantelikreemia taikinalevyn keskelle ja varo ettei sitä tule liian lähelle reunoja;muuten sitä pursuu yli uunissa.Asettele toinen taikinalevy mantelitäytteen ja alemman levyn päälle.Taittele reunat kiinni sormillasi.Reunojen tulee olla täysin kiinni.Yleensä tässä vaiheessa tehdään veitsellä siistin näköisiä viiltoja taikinan pinnalle mutta koska aioin kuorruttaa valmiit leivonnaiset valkosuklaalla, olin hyvin suuripiirteinen.Tee veitsellä pieni reikä leivonnaisen keskelle. Tein reiän toisen suuremman leivonnaisen keskelle,mikä oli oikeastaan vikatikki,sillä täytettä mahtui siihen paljon vähemmän ja reiän kohdalla olevia reunoja oli vaikeampaa saada tiiviisti suljettua,joten en suosittele tuollaista reikäistä versiota. Voitele leivonnaisten pinta munavesiseoksella.Leivonnaisten tulee levätä kylmässä ennen uuniin menoa;noin puoli tuntia.Kuninkaantortut paistetaan 200 C-asteessa puolisen tuntia,kunnes niiden pinta on saanut kauniisti väriä. Anna torttujen jäähtyä lämpimiksi (maistuvat myös kylmänä) ennen tarjoilua. Päällystin kuninkaantortut valkosuklaalla,jonka olin pehmittänyt kaakaovoilla.Koristelin kuninkaantortut kuivaamallani appelsiinijauholla. Minulle jäi yksi pieni,ja muut menivät ystävälle,joka piti näistä tosi paljon:)
Ennen suklaapintaa......
Tässä näkyy halkaistun kuninkaantortun mantelinen täyte. Kotitekoisella rahkavoitaikinalla tästä tuli ihan kivasti lehtevää,mutta valmisvoitaikinalla saa näistä tietenkin vieläkin lehtevämpiä.
Nam, nämä ovat varmasti tosi herkullisia! Tumman suklaan ystävänä voisin kuorruttaa kenties sillä, vaikka valkosuklaa olis ihanaa, mutta meidän perheessä ei laktoosisia voi käyttää...tai sitten ilman kuorrutetta :)
VastaaPoistaMelkein tekis mieli puraista tuosta alimmaisesta kuvasta :D :D :D kuola valuu.....
Tuittiina:kiitos,ystävä tykkäsi näistä tosi paljon,Itselleni jätin pienen sydämenmuotoisen ja ihan onnistunut oli.Ajattelin ensin laittaa tummaa suklaata mutta kaapissa oli tuota valkosuklaata joten se sitten päätyi päälle.
PoistaUskon että ovat kyllä herkullisia. Minä varmaan missaisin mantelin, jos semmoinen sattuisi omassa tortussa piilottelemaan, tulisi varmasti hotkaistua sen verran vauhdilla leivonnainen parempiin suihin. :)
VastaaPoistaRommirusina: olin ihan tyytyväinen näihin,vaikken voitaikinaa laittanutkaan.Rahkavoitaikinasta tuli tosi hyvää:) Hih, sen mantelin löytäjä on päivän kuningas;D
PoistaOI nam, nam... Meillä on joka vuosi loppiaisena omannäköisensä kuninkaantorttu. Tuo mantelitäyte vaan on NIIIIN hyvää!
VastaaPoistaMinna:teille se varmaankin on erittäin tuttu leivonnainen:) ja tosiaankin hyvää tuo mantelitäyte,ei voi muuta ollakkaan!
PoistaVoi mitä herkkua! Nam;)
VastaaPoistaMama Gastro:kiitos,oli kuulemma tosi herkkua:)
PoistaJokohan tulevana loppiaisena saisi tuollaisen väsättyä?
VastaaPoistaLuimupupu:no noiden valmistushan on niin helppoa että hyvin saisit väsättyä tuollaiset:D
PoistaDe här ser så goda ut och mandel som är så gott!
VastaaPoistaHovkonditorn:tack,allt med mandel är så gott:)
PoistaHerkullisen näköisiä.
VastaaPoistaUnelma:kiitos:)
PoistaIhania pikku torttuja =)
VastaaPoistaBirgitta:kiitos:) Teki mieli tehdä pieniä yhden suuren sijaan.
PoistaMeillä on myös joskus loppiaisena ollut saman tapaine baskimaalta peräisin oleva piiras. Ihanaa, mutta kieltämättä aika tuhtia :D
VastaaPoistaOuti,loppiaisen leivonnainenhan tuo varsinaisesti onkin. Minä tykkään leipoa mutta ihan pakko viedä leivonnaiset eteenpäin,muuten en mahdu ovesta ulos.Onneksi on niitä ottajia;D
PoistaNämähän vaikuttavat hyvältä vaihtoehdolta joulutortuille, joita on ollut tarjolla jo marraskuusta asti.
VastaaPoistaEmmä;nyt vasta huomasin tämän kommenttisi.Totta,taikinahan on samaa;D
PoistaWau mitä herkkuja, etenkin kasvisruuat kiinnostaa, makea myös mutta niitä en saisi syödä paljoa ainakaan.Eläkkeellä sit kyllä haluan tulla käymään Israelissa, siitä olen haaveillut vuosi kausia.
VastaaPoista