maanantai 7. syyskuuta 2015

Vesimelonista kaikki talteen + hävikkiviikkovinkkejä

Kuivurissa puoliksi kuivattua vesimelonia.Päältä kuivaa ja sisältä vielä kosteaa.
Tällä viikolla Suomessa vietetään hävikkiviikkoa (7. -13.9) ja koska tuo teema on niin tärkeä ja minuakin  kiinnostava niin laitan tässä muutaman siihen liittyvän vinkin ja ohjeen. .Ensin kuitenkin  hieman hävikkifaktaa: 

- Suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan vuosittain yhteensä 500 miljoonan euron arvosta. Se vastaa 100 000 keskivertoauton hiilidioksidipäästöjä.
- Henkeä kohti kotitalouksissa roskiin joutuva ruoka tarkoittaa rahassa keskimäärin 125 euroa. Niinpä neljän hengen perhe hukkaa vuodessa jopa 500 euroa.
- Suomalaisten keittiöissä ruoka-aineista eniten pilaantuu vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa.
- Koko ravitsemusalan (kotitaloudet, teollisuus, kauppa ja ravitsemispalvelut) yhteenlaskettu ruokahävikki on noin 335-460 miljoonaa kiloa vuodessa. Tämä on noin 10-15 prosenttia kulutetusta ruoasta.
- Noin viidennes kaikesta ravintolaruoasta päätyy Suomessa jätteeksi.
- Maailmanlaajuisesti ruokaa menee tuotanto- ja kulutusketjun eri vaiheissa hukkaan vuosittain yhteensä 1300 miljoonaa tonnia, joka vastaa noin 25-30 prosenttia kaikesta maapallolla tuotetusta ruoasta. On arvioitu, että tällä määrällä voitaisiin ruokkia jopa kaksi miljardia ihmistä.

Tuosta listasta huomaa miten paljon hävikkiä syntyy kotitalouksissa,Omassa keittiössäni yritän välttää hävikkiä parhaani mukaan ja ostankin suurimman osan kuivaruuista irtopainona eli juuri sen verran mitä tarvitsen lähiaikoina.Vihanneksista ja hedelmistä yritän käyttää myös  sellaiset osat joita monet heittävät roskiin. Esimerkkinä vaikka  vesimeloni,jonka painosta iso osa on kuorta.Valkoisesta kuoriosasta ,jonka yleensä heitämme pois,voi vaikka valmistaa hilloa...

Vesimelonikuorihillo
  • 400 gr vesimelonin valkoista kuoriosaa
  • 1 limetti kuorineen
  • 2 tl kuivattua minttua
  • 3½ -4  dl sokeria (käytin tummaa sokeria mikä vaikutti hillon väriin)
Minulla oli pieni vesimeloni,joka kuitenkin painoi pitkälti yli kilon.  Ensin kuorin uloimman vihreän ja kovan kuoren.Kuten huomaatte,se uloin kuori on loppujen lopuksi  aika ohut ja sen kuorii helposti tavallisella kuorimaveitsellä. Sen jälkeen  vesimeloni leikataan ja punainen hedelmäosa ja valkoinen kuoriosa erotellaan toisistaan. Valkoinen kuoriosa  leikataan kuutioiksi ja koska valkoisessa kuoriosassakin on paljon nestettä laitetaan kuorikuutiot muutamaksi tunniksi lävikköön kuivumaan.
Tämän jälkeen kuutiot laitetaan kattilaan,limetti leikataan lohkoiksi (kuorineen) ja lisätään sokeri. Hilloa keitetään matalalla lämmöllä välillä sekoittaen (tähän meni jonkun verran aikaa) kunnes  kuutiot ovat läpinäkyviä ja suurin osa nesteistä haihtunut. Lopuksi sekoitetaan kuivattu minttu hilloon. Limetti antaa makua mutta toimii myös hillon hyydyttäjänä:jäähdyttyään jäljellä  oleva neste oli muuttunut hillohyytelöksi. Tästä tulee makea ja herkullinen hillo. Limestä jää keitettäessä jäljelle vain kuoret,jotka voi poimia pois  mutta niissäkin on paljon makua.
Vesimelonin kuoriosia voi myös pikkelöidä mutta tästä tulikin keittiöfiasko....Kävin läpi useita täkäläisiä ohjeita ja joissakin oli jätetty myös vihreä kuoriosa jäljelle. Jos tekisin tätä uudelleen niin kuorisin pois sen vihreän kuoriosan kuten tein hillon  kanssa. Eräässä ohjeessa luki että purkin kansi kannattaa jättää hieman raolleen pikkelöintiprosessin ajaksi mutta se ei tainnutkaan olla hyvä idea sillä kolmantena päivänä pinnalla oli hometta ja  niinpä tämä kokeilu päätyi roskakoriin. Myöhemmin huomasin ettei se minun käyttämäni ohje olikin vähän puutteellinen...Mutta pikkelöidyt vesimelonin kuoret ovat kuitenkin hyviä ,jos ne valmistaa oikein,joten tässä hyvä ohje täkäläiseltä TV-kokilta:

Pikkelöityjä vesimelonin kuoria
  • puolikas vesimeloni
  • tillinippu
  • 8 kokonaista ja kuorittua valkosipulin kynttä
  • 4 sitruunalohkoa (kuorineen)
  • muutama punainen chilipippuri
  • muutama ruokalusikallinen kokonaisia mustapippureita
  • muutama ruokalusikallinen sinapinsiemeniä
  • suolaa + vettä (keitetään suolavettä ; 1 rkl suolaa per kuppi vettä)
  • oliiviöljyä
Kuoresta poistetaan kuorimaveitsellä uloin vihreä osa.  Valkoinen kuoriosa leikataan  3 sentin kuutioiksi. Kuoriosiin voi jättää hieman punaista hedelmäosaa:näin pikkelöidyistä kuorista tulee vieläkin parempia. Purkkien pohjalle laitetaan  kerros tilliä,jonka jälkeen purkki täytetään kuorilla,sitruunalohkoilla ja chilillä. Päälle tulee vielä kerros tilliä. Purkki täytetään lähes pintaan suolavedellä ja ihan pinnalle tulee vielä kerros oliiviöljyä.Purkki/purkit suljetaan kannella  ja kuorien annetaan pikkelöityä huoneenlämmössä 3 päivää.Koska purkkeihin voi syntyä  painetta kannattaa purkit laittaa pikkelöinnin ajaksi pesualtaaseen. Tämän jälkeen purkit siirretään jääkaappiin.Pikkelöidyt kuoret maistuvat vaikka kalan tai kanan kanssa tai pilkottuna salaateissa. Muistakin kuorista saa tehtyä kaikenlaista: sitruksen kuorista voi tehdä hillottua kuorta tai hilloa ja banaaninkuorista vaikka kakkua.
Vesimelonin hedelmäosasta syntyi jäätelöä,johon sain idean  eräästä äsken päättyneestä MasterChefin jaksosta:siinä eräs kilpailija  valmisti vesimelonijäätelöä joka oli oikeastaan sorbetin ja jäätelön välimuoto. Ainesten määriä ei ollut mutta jäätelöön tuli vesimelonia,kondensoitua maitoa sekä minttua.Vesimelonihan rakastaa minttua ja sitä oli myös vesimelonikuorihillossa.
Oma jäätelöni oli kuitenkin vegaani ja keitin kondensoitua maitoa kookosmaidosta.Muutin alkuperäistä ohjetta muutenkin paremmin itselleni sopivaksi. Käyttämäni tumma sokeri vaikutti kondensoidun kookosmaidon väriin.

Vesimelonijäätelö
  • 400 gr vesimelonia
  • 2 tl limetinkuoriraastetta
  • ½ dl limettimehua
  • 1½ dl kondensoitua maitoa (joko tavallista tai kookosmaidosta keitettyä
  • vajaa 1 tl ksantaania
  • ½ rkl kuivattua minttua
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai blendaa tasaiseksi sauvasekoittimella.Jätä hieman minttua koristeluun.Valmista jäätelö joko jäätelökoneessa tai ilman ;niin että jäätelöä sekoitellaan jäätymisen aikana muutaman kerran.Koristele jäätelö kuivatulla tai tuoreella mintulla.


Ja vesimelonihan on niin hyvää myös kuivattuna. Kuivasin vesimelonia niin että pinta oli kuivaa mutta sisus vielä jonkun verran pehmeää ja pilkoin siitä palasia salaattiin. Todella hyvää:) Vesimelonin maku syvenee kuivattaessa mutta myös sen koostumus muuttuu erilaiseksi.Jopa niin erilaiseksi että täkäläinen vegaaniravintola (josta kirjoitin muutama kuukausi sitten) kehitti vesimelonista tehdyn hampurilaispihvin,joka ei kuulemma lainkaan muistuta vesimelonia ja  jonka koostumus tuo mieleen hampurilaispihvin.

Hävikkiviikkoon liittyen torstaina 10. syyskuuta Helsingissä ,Turussa,Tampereella ja Kuopiossa tarjoillaan 6000 ilmaista lounasta,jotka on valmistettu kaupan ja tuottajien ylijäämäkasviksistal. Siitä lisää täällä.




34 kommenttia:

  1. Asiaa , vaikka en minä ehkä jaksaisi alkaa vesimelonista hilloa vääntämään. On kuitenkin tärkeää, että asia otetaan esille ja hyvät vinikit ovat tarpeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mysterious M. Mä niin tykkään taas vääntää jotain kaikenlaisesta ,-) Todellakin tärkeä aihe kun ajattelee minkälaisia määriä heitetään syömäkelpoista ruokaa roskiin

      Poista
  2. Loistava ja kiinnostava idea käyttää vesimelonista myös kuori. En ole koskaan tullut ajatelleeksi, että sitä voisi syödä. Onko sen käyttäminen yleistä sielläpäin?

    VastaaPoista
  3. Selina:tuo kuorihan on todella käyttökelpoinen. Täällä vesimeloni kuuluu oleellisesti kesään, ja ainakin havaintojeni mukaan tuo pikkelöity vesimeloninkuori on aika suosittua

    VastaaPoista
  4. Ihan mahtavia ideoita ja eipä tullut hävikkiä. Vesimelonijäätelö kuulostaa niin herkulta.
    Mukavaa alkanutta viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:kiitos ,yritän välttää hävikkiä parhaani mukaan. Vesimelonijätski on kivan raikasta:) Ihanaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  5. En tiedä, olemmeko sitten onnekkaita, kun ei ole varaa ostaa "liikaa" ruokaa, mutta meiltä ei roskiin mene kuin perunankuoret ja muu vastaava. surullisena katsonut joskus eräänkin perheen yltäkylläisyyttä, jossa roskiin päätyy hedelmiä, juustoa, leipää... Missä ruokaa ei pakasteta edes.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viltsu:on kyllä suorastaan järkyttävää että jotkut heittävät pois tuollaisia tuotteita kun niistäkin voisi vielä tehdä ruokaa. Kun suunnittelee hyvin niin ruokakulutkin jäävät pienemmiksi.Muuten,ne perunankuoret ovat herkkua friteerattuna;D

      Poista
  6. Enpä olekaan tiennyt, että vesimeloninkuorta voi hyödyntää noin! Nyt harmittaa, että juuri aamulla nakkasin kuoret roskiin, muutenhan olisin jo ollut hillokauhan varressa (taas). Sinulla on kyllä mahtavia reseptejä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MarikaH:no seuraavan kerran sitten. Ja kun laitoin kuvan Instagramiin niin meksikolainen
      seuraajani kertoi tekevänsä hilloa greippien ja appelsiinien valkoisesta kuoriosasta ,on kuulemma hyvää juustojen kanssa! Kiitos:)

      Poista
  7. Vau, onpa mielenkiintoinen ja ideoita pursuava postaus! :) Hävikkitilastot ovat kyllä synkkää luettavaa. Onneksi löytyy kuitenkin näitä kekseliäitä vinkkejä hävikkijalanjäljen pienentämiseen. Enpä olisi esimerkiksi tullut ajatelleeksi, että melonin vaaleasta kuoriosastakin voi tehdä hilloa, ja samalla taisin myös keksiä mihin sujauttaa jääkapissa odottavan kondensoidun maidon jämätilkan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Claudia&Elias: kiitos palautteesta:) Hävikkiä joutuu kyllä tosi paljon ihan turhaan roskiksiin kun sitä voisi käyttää muulla tavalla. Meloni on kyllä tosi monikäyttöinen kun sitä ajattelee. Ja kondensoitu maito mitä parhain jäätelöntekoon:)

      Poista
  8. Ihan mielettömiä ideoita, kiitos!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. -K-:ole hyvä vaan,kerro sitten jos teet jotain niistä.

      Poista
  9. Anoppi tekee myos pomelan valkoisesta kuoriosasta hilloa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisay:Istagramissa meksikolainen bloggari tuli kertomaan minulle ihan samaa,on kuulemma hyvää juuston kanssa:)

      Poista
  10. Siis VAU Jael! en olisi itse keksinyt vesimelonille noin montaa käyttötarkoitusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne:olin itsekin vähän vau että näin monipuolinen juttu tuo vesimeloni;D Ja sittenhän on ne siemenetkin;D

      Poista
  11. Nerokas idea! Toivottavasti tämän viikon hävikkiviikko-kampanja saa jokaisen meistä miettimään omaa kulutustaan! Itseäni pidän aika vastuullisena ja meillä menee pieninkin annos tähteeksi jäänyttä ruokaa pakastimeen, sieltä se on helppo ottaa ja lämmittää välipalaksi kuin ostaa kallis sämpylä tai täytetty leipä kahvilasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli-Hannele:tuosta hillosta tuli tosi hyvää.Ja olen tosiaankin ennen heittänyt sen huoletta roskiin mutten enään. Minäkin toivon että hävikkiviikko-kampanja saa taas jotkut heräämään ja miettimään omaa kulutustaan. Hieno juttu,pakastin onkin niin hyvä keino säilyttää ne tähteet ettei tarvitse heittää turhaan pois:)

      Poista
  12. Kames Crambyn Texmex-kirjassa törmäsin noihin pikkelöityihin vesimeloninkuoriin, mutta en ole vielä päässyt/kerinnyt kokeilemaan. Taas niin inspiroiva postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nanna:huomasinkin että Jenkeissäkin tehdään jonkinlainen makeampi versio pikkelöidyistä kuorista. On kyllä jännää huomata että sellaiset ainekset mitkä on automaattisesti menneet roskiin niin kelpaavatkin vallan mainiosti keittiössä ,inspiroivasti:) Ja kiitos ihanainen:)

      Poista
  13. Ihana idea ja menee ihan varmasti kokeiluun jahka saadaan taas luomulaatuista vesimelonia käsiini. menin muuten klikkaamaan tuota banaaninkuorikakkulinkkiä ja päädyin omaan blogiini. :D Oli hassu tunne, kun odotin innolla uutta banaaninkuorireseptiä! :D Tässä samainen kakku muuten uuden blogin puolella.
    http://luomulaakso.fi/banaaninkuorikakku/

    Ihania ideoita sinulla oli taas! Tuo pikkelöity vesimelonikin kiinnostaa kovasti ja kuivattu. Voi itku, kun ei ole vesimeloni aika niin luomuversioita ei saa käytännlssä mistään juuri nyt! Taidan joutu perustamaan listan kaikista resepteistä, joita en ehdi kokeilla heti. Olisi sääli, jos nämä unohtuisivat!

    Ihanaa kuluvaa viikkoa sinulle, Jael ja kiitos linkityksestä ja mahtavan kiehtovista resepteistä. Tykkään niin tällaisista ideoista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria: Kiitos,ja heti tulit mieleen kun ajattelin näitä kuoriasioita;D se olikin hyvä ohje ja juuri viime viikolla täkäläisessä lehdessä oli pitkä juttu banaaninkuorista;D Menenkin vaihtamaan tuon linkin niin että se ohjaa uuteen blogiisi.

      Kiitos,tuo vesimeloni tosiaankin inspiroi tällä kertaa. Mutta onko sen pakko olla luomua...kun siitä kuitenkin poistetaa se uloin kuori ja keitetäänkin? Mutta sinulle ihan blogin nimenkin perusteella on tuo luomu tärkeää .

      Ihanaa viikkoa sinullekin Luomulaaksoon:)

      Poista
    2. Itse voin kyllä syödä vaikka se ei ole luomua, mutta meidän lapsemme eivät. Liian monta kertaa ollaan asiaa kokeiltu. Pahimmillaan ollaan saatu rynnätä lääkärin pakeille, kun kasvot ja hengitystiet ovat alkaneet turvota.,

      Yritän aina tehdä kaiken niin, että hekin voivat syödä, koska ei ole kivaa jos kotona tehdään kasat kaikenlaista jota haluaisi maistaa ja sitten ei voi. Niin paljon joutuvat jo kieltäytymään muualla kaikenlaisista herkuista. Mutta heti kun tulee luomuvesimeloni vastaan niin kokeilen. kivempi se on uusia kokeiluja maistellakin ihan koko perheen voimin. Ruoka on kuitenkin minusta sellainen koko perheen asia, joka yhdistää ja luo muistoja.

      Poista
  14. Vau, mahtavia ideoita! �� Vesimeloni sesonki on aika lopuillaan, mutta ehkä vielä ehtisi ostaa yhden.. /S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi:kiitos:) Toivottavasti löytyy vielä muutama vesimeloni

      Poista
  15. Olipas kiva lukea tästä vesimelonikuoren hilloamisesta. Ensi kerralla kun ostan melonin niin kokeilen tätä =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta:) Kokeile ihmeessä,hillo on tosi hyvää;tuo lime antaa paljon makua (kuorineen;D)

      Poista
  16. Jestas eipä ole kyllä tullut ajateltua mihin kaikkeen vesimelonia voi käyttää. Tuo jäde. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia:On kyllä aika monipuolinen tuo vesimeloni;D

      Poista
  17. Hei, kiinnostavia kirjoituksia, kiitos!
    Kuule mistä hommasit tuon vesimelonileikkurin?
    Mikä se on viralliselta nimeltään, jos vaikka nettikaupasta löytyisi..
    Terkuin Johanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Johanna:kiitos:) Sain tuon lahjaksi;näitä löytää täällä helposti kun on paljon vesimeloneja. Sopii myös melonille,kokeilin.Löysin Ali Expressistä sellaisen eli täällä (watermelon slicer)
      http://www.aliexpress.com/item/Paring-knife-Watermelon-cut-separator-Cut-cantaloupes-separato/32299166573.html?spm=2114.031010208.3.10.H466Vp&ws_ab_test=201526_4,201527_2_71_72_73_74_75,201409_2

      Poista
  18. Voi mitä ihania ideoita! En ole ikinä ajatellut, että kuoriosaa voi edes syödä :) Aina sitä oppii uutta. Ihanalta kuulostaa tuo jäätelökin:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...