sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Kokeiluja gluteenittomien taikinapohjien kanssa...

Kookos-kaura-mantelipohja
Elokuussa tein muutaman kerran gluteenittomia ja maidottomia torttuja kotikadun naapurin tyttärelle,joka on herkkä sekä gluteenille että maitotuotteille. Silloin tuli pariinkin kertaa tehtyä hieman kokeiluja näiden torttupohjien kanssa . Harmikseni ensimmäinen  torttupohja oli kaikkein paras:ihanan murea ja hyvä mutten kirjoittanut aineksia muistiin. Muistin kuitenkin suurin piirtein mitä olin pohjaan laittanut joten toisella kerralla  kirjoitin ainekset ylös vaikkei pohjasta tullut täysin yhtä mureaa  kuin ensimmäisellä kerralla, mutta oli kuitenkin herkullinen torttupohja..Opetus:kirjoita aina kaikki muistiin! Piirakat ovat maidottomia ja gluteenittomia,mutta eivät vegaanisia koska käytin kananmunia. Korvaamalla kananmunat vaikka psylliumilla näistä saa vegaaniset piirakat.
Gluteeniton ja maidoton limetorttu
Torttupohja:
  • 1 dl tattarijauhoa
  • 1 dl riisijauhoa
  • 1 dl perunajauhoa
  • ½ dl mantelijauhoa
  • ½ dl tummaa riisijauhoa
  • ½ dl durrajauhoa (tämän voi varmaankin korvata riisijauholla jos ei löydy)
  • 1 rkl tapiocajauhoa
  • 3/4 tl ksantaania
  • 2 kananmunaa
  • 1½ dl tomusokeria
  • 1 dl öljyä
Täyte:
Sekoita pohjan kuivat ainekset keskenään. Vispaa kananmunat ja öljy ja sekoita jauhoseoksen kanssa nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kauli levyksi,laita elmukelmuun ja anna taikinan olla jääkaapissa noin tunnin ennen leivontaa.Lisää muutama rkl jääkylmää vettä jos taikina tuntuu liian kuivalta. Tee sillä välin täyte: kaikki ainekset blendataan tasaiseksi seokseksi. Taikina otetaan jääkaapista,pöydälle/leivinalustalle levitetään hieman riisijauhoa ja taikikina kaulitaan noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Taikinani oli todella helppokäyttöinen eikä mennyt rikki,ja vuorasin sillä helposti pienet piirakkavuoat ,jotka olin ensin öljynny kevyesti. Täytettä kaadetaan päälle ja piirakat paistetaan 175 C-asteessa 20-25 minuuttia kunnes torttupohjan reunat ovat saaneet väriä ja täyte on hyytynyt. Piirakoiden annetaan jäähtyä ,mielellään jääkaapissa yön yli,ennenkuin ne leikataan.
 Tein vielä yhden piirakkasatsin,jonka täytteessä oli mustaherukkaa (ensimmäinen kuva).Ja taas tein sen virheen etten kirjoittanut pohjaa ylös.....Mutta siinä oli ainakin kookosta,gluteenitonta kauraa ja mantelia ,ja oli  todellä hyvä pohja,vaikkakin hieman mureneva. Tätä pohjaa pitää vielä kehitellä paremmin....Täytteen tein (pienemmän määrän)kuten  edellisessä ohjeessa mutta täytteeseen tuli myös mustaherukoita. Silken -tai pehmeästä tofusta tehty täyte on todella hyvää:)
Näiden lisäksi tuli tehtyä myös gluteenittomia ja vegaanisia suklaamuffineita,ja arvaatkaas mitä? En kirjoittanut tämänkään ohjetta ylös vaan nämä olivat sellaiset kaapintyhjennysmuffinit  joihin tuli vähän sitä ja tätä, mutta ainakin kookosjauhoa,kaakaota,perunajauhoa,psylliumia,tummaa sokeria,carobjauhetta,oliiviöljyä,kookosmannaa,chiliä,vaniljaa ja porkkanaa......Kuorrutus oli kaakaolla maustettua kookoskermaa.Löysin ihanan kesäiset muffinivuoat halpiskaupasta ja kun menin hakemaan niitä lisää olivat ne jo loppuneet.Eivätkö olekin herttaisia?
Viime sunnuntaina vietettiin täällä juutalaista uutta vuotta ja siihen kuuluvat mm.omenat ja hunaja,jotka symbolisoivat makeaa vuotta. Toin mukanani tortun,jossa oli tosi hyvä klassinen murotaikinapohja,sen päällä kerros kookos-mantelimarsipaania,sitten kookoskreemiä ja lopuksi kuivurissa hunajalla ,vaniljalla ja tiivistetyllä omenamehulla pehmennetyt pienet omenakuutiot.

14 kommenttia:

  1. Alla ser så goda ut. Jag hade igår på bloggen min version av glutenfritt pajbotten :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:Tack så mycket.Ja din blåbärspaj,den var också så fin:)

      Poista
  2. Juhlat pystyyn taas näillä suloisilla piirakoilla!
    Nyt on pakko penkoa kaappeja, josko meiltäkin löytyisi johonkin aineksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susanna:no näillä' voiskin pistää juhlat pystyyn;D Tein vain eri aikoihin kaikki. Toivottavasti löytyy sopivia aineksia:)

      Poista
  3. Kaikki piirakat näyttivät niin hyviltä, mutta ehkäpä tuo viimeinen olisi ollut se, jonka olisin itselleni napannut :)
    Mukavaa sunnuntaita Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:kiitos:) Tuo viimeinen olikin todella herkullinen;vein sen juhlaillallisille ja siitä tykättiinkin:) Ihanaa sunnuntai-iltaa sinulle Outi:)

      Poista
  4. Oi mitä herkkuja jälleen. Gluteenittomat pohjat ovat hieman haastavia, mutta palkitsee maullaan. Olet kyllä taitava kondiittorimestari, niin upeita luomuksia. :))

    VastaaPoista
  5. Jatta:Kiitos:) Gluteenittomat leivonnaiset ovatkin hieman haastavia mutta tykkään tehdä kokeiluja ja ovat kaikki olleet tosi hyviä:) Voi kiitos,ihan punastun tässä':Tykkään leipoa mutta niin että tiedän että leipomukset menevät jollekin:) Siis leipominen on minulle mieluisampaa kuin se niiden syöminen;D

    VastaaPoista
  6. Aito murotaikinapohja on kyllä hyvä ja ihan samaan ei mielestäni gluteenittomissa versioissa pääse, vaikka lähelle kylläkin. Kivoja leivonnaisia!

    VastaaPoista
  7. Outi, ensimmäinen piirakkapohja oli hyvä ja murea kuten normimurotaikinapohja, ja harmi kun en kirjoittanut yläs. Seuraava oli tosi hyvä ja mueakin, tosin ei ihan yhtä murea kuin eka. Kiitos😃

    VastaaPoista
  8. Voi kääk !Niin ihania herkkuja täällä, että hyvä kun penkillä pysyn. en ole mikään leipoja-tyyppi joten vesi kielellä katselen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viltsu:kiitos! Mä leipoisin joka päivä jos voisin....mutta mulla on pakko olla joku joka ottaa vastaan muuten en mahdu ovesta ulos;D

      Poista
  9. These tarts look wonderful! It looks like you've gone to a lot of trouble here for your neighbour's daughter which is so nice :)

    VastaaPoista
  10. Näyttääpä hyvältä. Kiitos ohjeista, pitänee joskus kokeilla.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...