perjantai 4. syyskuuta 2015

Kurpitsa-ja tomaatticurry +vesipinaatin kypsennys

Kurpitsa (etenkin myskikurpitsa) rakkauteni on suuri ja nyt kurpitsaa tuli käytettyä herkulliseen curryyn.  Tässä  oli taas niitä niin rakastamiani thaimaalaisia makuja.Ihanan lämmittävä ja herkullinen ruoka.

Kurpitsa&tomaatticurry
  • 800 gr kuorittua ja paloiteltua kurpitsaa 
  • 1 sipuli
  • 4 keskikokoista tomaattia
  • 1 vihreä chili
  • 400 ml kookosmaitoa
  • 1 rkl punaista currytahnaa
  • 2 rkl öljyä paistamiseen
  • 8 kaffirlimen lehteä
Valmista ensin vihannekset curryä varten:kuori ja pilko sipuli, kalttaa ,kuori ja paloittele tomaatit ja poista chilistä siemenet. Jos kurpitsakuutiot on keitetty etukäteen niin curry valmistuu nopeammin. Paista sipuli,lisää kurpitsapalat (keitetyt tai keittämättömät),tomaatit sekä chili. Kuullota seosta muutaman minuutin ja lisää currytahna ,kooskosmaito ja kaffirlimen lehdet. Kypsennä matalalla lämmöllä kunnes kurpitsapalat ovat täysin  pehmeitä ja kastiketta  haihtunut ja se on muuttunut paksummaksi.Jos kurpitsat on kypsennetty etukäteen menee kypsennykseen 20 minuuttia ; muuten jonkun verran kauemmin.Curry on ihanaa perunamuussin,tai riisin ja kvinoan kanssa ;omaani lisäsin kvinoaa.
Kuvassa on vesipinaattia eli Morning glorya,jota ostan täällä Tel Avivin eteläisestä osasta missä asuu vierastyöläisiä ja mistä voi löytää hieman erikoisempiakin aineksia.Tätä löytyy ainakin pääkaupunkiseudulta ViiVoanista ,ja varmaankin muualtakin aasialaisen ruuan kaupoista Suomessa. Vesipinaatista käytetään kaikki eli sekä lehdet ja varret.Täällä vesipinaattia kasvatetaan pienimuotoisesti ja tiedänkin vain yhden paikan  mistä sitä löytyy.Samasta vihanneskaupasta,joka on sopivasti aasialaisen ruokakaupan lähellä,löytyy muitakin mielenkiintoisia kasviksia.

Valmistin vesipinaatin näin:
  • pese ja kuivaa vesipinaatti
  • leikkaa varret pienemmiksi 
  • pilko muutama valkosipuli
  • poista siemenet pienestä punaisesta chilistä ja paloittele se
  • lämmitä muutama ruokalusikallinen öljyä wokissa.Wokin lämpötilan tulee olla tosi korkea vesipinaattia paistaessa.
  • paista valkosipuli muutaman sekunnin ,lisää chilipalat.Lisää  nyt vesipinaatti ja kääntele seosta Lisää 1 rkl osterikastiketta,1 rkl soijakastiketta sekä ½ rkl seesamiöljyä.Sekoittele muutaman minuutin kunnes lehdet ja varret ovat hieman pehmenneet. Vesipinaattia ei pidä  paistaa pitkään  sillä sen maku todella kärsii pitkään kypsyttämisestä,Eli tämä on todellinen pikaruoka;D
Ostin vesipinaattia kokonaiset kaksi nippua.
Karvaskurkkuja.Kerran ostin yhden ja en oikein tiennyt miten käyttää sitä,.Mutta varmasti tästäkin saa tehtyä jotain hyvää....
Samasta vihanneskaupasta löytyy aasialaiseen keittiöön sopivia munakoisoja.Nämä tosin olivat jo aika väsähtäneitä....
Pitkiä ja hoikkiakin munakoisoja löytyi kaupasta.

18 kommenttia:

  1. Kyllä on lämpimän kutsuvan ja kauniin syksyisen näköinen keitto. <3 Aurinkoista viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia. Värit tuossa onkin syksyisrt:-) kiitos samoin sinulle ihanaa viikonloppua:-)

      Poista
  2. Ensin mietin että mikä vesipinaatti, en ole moisesta koskaan kuullutkaan, mutta englanninkielisen käännöksen luettuani tajusin että olenkin maistanut sitä! teit näyttävän annoksen siitä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne:mä olen niin tottunut kutsumaan tuota " water soinach"tai "morning glory" ja vesipinaatti tuntui aika luontevalta. Kiitos:-):-)

      Poista
  3. Viime viikonloppuna katselimmekin thaimaalaisten puutarhaa ja ihmettelimme yhta penkkia. Ja nyt sitten opin sinulta mika kasvi se on.
    Onko tuo kauppa se sama Carmeltorilla missa raparperia myydaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anu:missä missä se puutarha???? Tuota vesipinaattia on Neve Shaanan kadulla, lähellä Dragon aasialaista kauppaa ja samalla puolella. En ole sitä nähnyt missään muualla.

      Poista
    2. Anu. Carmel-torilla raparperia löytyy Carmellan alemmasta kojusta, ennen torin loppua(parkkipaikat).mutta just nyt kun on kuumaa sitä ei kannata ostaa, on kovempaa. Kunhan viilenee niin on parempaa

      Poista
    3. Puutarha oli siella Galileassa, isantaperheella on thaimaalaisia tyontekijoita ja heilla oma vihannespuurarha.

      Poista
    4. Mielenkiintoista:) Kokeile joskus,,on hyvää:)

      Poista
  4. Ensimmäistä kertaa ikinä törmäsin kyläsemme kaupassa myskikurpitsaan. Tietenkin ostin sen! Tuntuu, että sesonkiruokien arvostus alkaa hiljalleen kasvamaan kun kurpitsaakin aletaan tänne pohjoiseen tarjolle tuomaan. Nyt sitten mietinnässä, että mitähän siitä tekisi. Curry olisikin hyvä vaihtoehto. Värikin mausteiden kanssa sopusoinnussa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula:kiva kuulla että löytyi myskikurpitssa, se on ihanaa:-) ja sopii niin moneen(vink vink kurpitsatagin alla monta ohjetta)

      Poista
  5. Tämä curry olisi sopiva ruoka nyt Suomessa, kun ilmat ovat eittämättä viilentymässä ja syksy tekee tuloaan. Ihanan värikäs ruoka.
    Oikein mukavaa viikonloppua Jael!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Nimenomaan ja tuossa on vielä syksyn värejäkin:) Kiitos,samoin sinulle hyvää viikonloppua Outi:)

      Poista
  6. Jos minulle olisi näytetty kuva tuoreista vesipinaattikimpuista, olisin vannonut, että ne ovat revonhäntäpinaattia eli kreetalaisittain vlita, jota näin tänäänkin torilla saunavihdan kokoisina kimppuina. Niin ovat samannäköisiä! Googlaapa "vlita" ja katso kuvat! Vlitaa viljellään täällä lohdukkeeksi kesäisin, jotta lautaselle saataisiin jotain "hortaa", kun varsinaisia villivihanneksia ei kuumana kautena ole. Ilman "ruohojaan" ei kreetainen elä...
    Terveisin Suometar

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suometar:googlasinkin ja oli mielenkintoista lukea amarantista joka tosiaankin näyttää samanlaiselta kuin tuo vesipinaatti!

      Poista
  7. Curry on lempiruokiani. Voisinpa hyvinkin tehdä kurpitsacurrya pian kun omat kurpitsani kypsyvät. Tuolla ne ovat takapihalla ja nyt noin 5 kiloisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulla:curryt ovatkin tosi hyviä;mulle maistuu sellaiset aina:) Vau sulla on kyllä tulossa oikein megasuuret kurpitsat siellä takapihalla:)

      Poista
  8. Tämä on niin herkullisen kuuloista, että näissä postauksissa pitäisi ehdottomasti olla tuoksut mukana :D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...