Mitkä ihmeen Hamanin korvat? Täällä vietetään ensi viikon sunnuntaina Purim-juhlaa (lisää linkin takana),johon kuuluu naamiaisasuja(kuvassa venetsialainen naamarini;D),hauskanpitoa ja näitä kolmion muotoisia leivonnaisia;Hamantascheja eli Hamanin korvia.Yleensä teen jonkinlaisen version joka vuosi;muutama vuosi sitten tein gluteenittomia Hamanin korvia,mutta tänä vuonna päätin tehdä vähän perinteisemmän version niistä.Löysin houkuttelevan appelsiinisen ohjeen täkäläisen suositun bloggarin Mayan blogista (hepreaksi mutta kuvasarja on tosi hieno).Ohje oli hänen ystävänsä äidin vanha ohje ja minua viehätti taikinan runsas appelsiinisuus.
Purimiin kuuluu myös ruokalahjojen,Mishloah Manotin, antaminen ystäville,sukulaisille,naapureille ja vähävaraisille. Kaupoissa näkyy ennen pyhää erityisesti lapsille tarkoitettuja valmiita hauskoja karkkilaatikoita tai sitten valmiiksi pakattuja ,aikuisille tarkoitettuja herkkukoreja. Ostin muutaman tyhjän korin jotka sitten täytin näillä tekemilläni Hamanin korvilla:ne menevät muutamalle tuttavalle.
Appelsiiniset Hamanin korvat
Taikina:
- 7 dl vehnäjauhoa (2 dl voidaan korvata täysjyväjauhoilla)+jauhoa kaulimiseen
- 150 gr sokeria (käytin ruokosokeria)
- 1/3 tl suolaa
- 150 gr voita,kuutioituna ja kylmänä
- 4 munankeltuaista
- 1,15 dl appelsiinimehua
- 2 tl appelsiininkuoriraastetta
- vaniljaa (ripaus vaniljajauhetta tai ½ tl vaniljauutetta)
Ensin sekoitetaan keltuaiset,appelsiinimehu,appelsiinikuoriraaste sekä vanilja keskenään ja astia laitetaan jääkaappiin odottelemaan vuoroaan. Kuutioitu,kylmä voi sekoitetaan jauhojen,suolan ja sokerin joukkoon,joko käsin tai monitoimikoneella.Monitoimikoneella käytetään pulssitoimintaa noin 6-7 kertaa muutaman sekunnin ajan,kunnes voi on sekoittunut jauhoihin. Keltuais-appelsiiniseos lisätään joukkoon koneen käydessä ja annetaan koneen käydä kunnes taikinasta on muodostunut suuria murusia.
Mayalla oli hyvä vinkki:otetaan ohut muovipussi ja laitetaan muruset sen päälle.Muovipussin avulla taikinamuruset yhdistetään helposti taikinapalloksi. Murotaikinaa ei saa vaivata liikaa;vain sen verran että ainekset yhdistyvät.Taikina laitetaa jääkaappiin jähmettymään ja sillä välin valmistetaan niihin tuleva täyte.
Hamanin korvien täyte:
En laittanut Mayn perinteistä unikonisiementäytettä vaan tosi helpon taateli-unikonsiementäytteen.Tästä täytteestä tuli tosi hyvä:)
Jauhoin unikonsiemenet ja taatelit tahnaksi.Minusta tämä oli tarpeeksi makea näin.
Hamanin korvien täyte:
En laittanut Mayn perinteistä unikonisiementäytettä vaan tosi helpon taateli-unikonsiementäytteen.Tästä täytteestä tuli tosi hyvä:)
- 12 liotettua isoa taatelia+liotusvettä
- 1½ dl unikonsiemeniä
- ripaus vaniljaa
Jauhoin unikonsiemenet ja taatelit tahnaksi.Minusta tämä oli tarpeeksi makea näin.
Taikina kaulitaan jauhotetulla alustalla ja päälle ripotellaan myös jauhoja.Sain ripotella aika reilustikin jauhoa sekä päälle että alle.Taikinasta otetaan pyöreällä muotilla ympyröitä,joiden päälle laitetaan teelusikallinen täytettä.Ympyrät taitetaan kolmioiksi.
Hamanin korvat paistetaan 180 C-asteessa 10-13 minuuttia,kunnes leivonnaisten reunat ovat saaneet hieman väriä. Kolmioiden reunojen kiinnitys kannattaa tehdä kunnolla,sillä muutamat Hamanin korvani levisivät.... Nämä olivat tosi herkulliset!Olin ajatellut antavani nämä tutuille kauniissa korissa mutta Suomi-vieraani tykkäsivät näistä niin paljon ,että jouduin leipomaan toisenkin satsin,mutta niihin käytinkin sitten jo täysin erilaista ohjetta;D Taikinasta tulee parempaa jos ympyrät laitetaan ennen täyttämistä jääkaappiin ja laitetaan jääkaappiin myös joksikin aikaa ennen uuniin menemistä,siis valmiiksi taitellut Hamanin korvat menevät jääkaapista suoraan uuniin.
Etsiessäni edellisvuosien Hamanin korva-ohjeitani huomasin,että Amalfin sitruuna oli leiponut Hamanin korvia viime vuonna.Hänen ohjeensa on hieman erilainen kuin tämä Mayan ohje.
Hamanin korvat matkalla uuniin.... |
Etsiessäni edellisvuosien Hamanin korva-ohjeitani huomasin,että Amalfin sitruuna oli leiponut Hamanin korvia viime vuonna.Hänen ohjeensa on hieman erilainen kuin tämä Mayan ohje.
Oi, näitähän söisi yhtä himolla kuin joulutorttuja! Kivannäköisiäkin ovat...
VastaaPoistaLeena,nämä olivat hurjan hyviä! Mutta loppuivat melkein kesken joten jouduin tekemään sen toisen satsin,mutta sellaisella taikinalla,jossa oli mantelia.Aivan ihania nekin:)
PoistaOIh, mun tarttee tulla teil syömään...
VastaaPoistaTervetuloa vaan:;D
PoistaSikäläisiksi joulutortuiksi minäkin tulin noita kutsumaan ;).
VastaaPoistaLuulen kyllä, että tykkäisin paljon enemmän kuin joulutortuista.
Linkkaamassasi blogissa oli tosiaan kivat kuvat mutta tekstin ymmärtämys jäi heikohkoksi...
Vähän taitavat joulutorttuja muistuttaa.,Joulutortut ovat ihania mutta nämä murotaikinaiset maistuvat ehkä minulle hieman paremmin ja täyte oli ihana:) Vähän on täyttä hepreaa siellä;D
PoistaNam,onpa jäätävän herkullista ja nättejä torttuja :)
VastaaPoistaJäätävän herkullista,hih! Herkullisia ovat:)
VastaaPoistaOhjeen lukiessa tuli kyllä sellainen olo, että näitä on ihan pakko kokeilla...tämä suklaakilojen karistaminen on kyllä tuskallista, kun kaikkia herkkuja on niin runsaasti tarjolla :)
VastaaPoistaSarppu,teillä vasta herkkuja tehdäänkin blogisi perusteella;D Ja vaikeahan herkkuja on vastustaa.
PoistaKylla joulutortut ovat mielestani paljon parempia! Tai enhan ole noita
VastaaPoistasinun tekemiasi maistanut, mutta yleisesti ottaen en ole koskaan maistanut
hyvia Hamanin korvia.
Paremmillahan leipomoilla täällä on oikein maukkaita Hamanin korvia.Ja nämä olivat tosi hyvät;suosittelen tuota Mayan ohjetta.Taikinassa maistui ihanasti appelsiinikin.
PoistaNäitä täytyy ehdottomasti kokeilla joku päivä! Itselle ihan uusi leivonnainen, joulutortunoloisia joo, mutta ei taatusti maun perusteella..
VastaaPoistaMukavaa löytää uusi tapa käyttää taateliakin. :)
Yllättävää että monet mieltävät näitä joulutortun tapaisiksi. No ehkä sen vuoksi kun tuo täyte on keskellä. Taateleista on moneksi:)
PoistaOhjeessa lukee että taateleita liotetaan, kuinkahan kauan? Kun on tottunut että taatelit keitetään niin menee vähän sormi suuhun ;)
PoistaHöh, miksei meillä Suomessa ole nyt tuollaista hauskaa Hamanin juhlaa! Hyvän näköisiä korvia.
VastaaPoistaNo teillä on vappu mutta kyllä tämä Purim ottaa ensimmäisen sijan.Tänään oli jo vaikka missä ihmisiä naamioituneena ja myös lapset menivät tänään kouluihin ja tarhoihin naamioasuissa.Ja korvat ovat hyviä:D
PoistaKivan näköisiä ja varmasti herkullisia!
VastaaPoistaKiitos,herkullisia ovat:)
PoistaVoi, miten herkullisen näköisiä. Näin talvella ainakin minulla on kova himo kaikkeen, missä on appelsiinia tai sitruunaa...
VastaaPoistaSitrukset tosiaankin antavat ihanasti makua kaikkeen.Ja talvella niistä saa väriterapiaa;D
PoistaKomppaan Ankeriasta, kuulostaa kivalta juhlalta :) tykkään myös itse appelsiinillä maustetuista leivonnaisista, nämä sinun ovat varmasti herkullisia.
VastaaPoistaannemi/52weeksofdeliciousness
Annemi,pidän paljon tästä juhlasta;on tosi kiva katsella naamiopukuisia ihmisiä:D Appelsiinit antavat ihanasti makua leivonnaisille:)
PoistaNämä on varmasti todella hyvän makuisia! Appelsiini antaa taikinoihin hyvän maun.:)
VastaaPoistaHyvän makuisia ovat ja ne menivät alta aikayksikön poikani ja miniäni suuhun;D Appelsiini tosiaankin antaa kivasti makua:)
Poistamuistuttaa vähän niitä kreikkalaisia mitä ne nyt taas olivat nimeltään...ne leivokset joissa oli myös unikonsiemeniä täytteessä? mutta miksi nimi on korva? vain onko tasche tässä kohdassa hepreaa/jiddishiä eikä saksaksi tarkoitakaan taskua? tosi kivaa kuulla vähän enemmän niistä juutalaisista ja siraelilaisista ruoista ja toi appelsiininen murotaikina on aika hyvä keksintö, sitä käytetään mm joskus marokkolaisissa leivoksissa.
VastaaPoistaMuistaakseni kreikkalaisilla on joku kuivakakku unikonsiemenillä.Tuo korva on oikeastaan käännös hepreasta;hamantasche on jiddishiä ja tasche tosiaankin on tasku. Appelsiini on ihana mauste taikinoille ja tosiaankin käytetään paljon Välimeren maissa:)
PoistaMitä jauhoja käytit gluteenittomissa versioissa? Taidanpa kokeilla seuraavan kerran joulutorttujen tilalla.
VastaaPoistaViime vuonna tein esim. mantelijauhoista ja tattarijauhoista ja laitoin myös jauhettua pellavansiementä,Niistä vaan ei tullut niin nättejä....Mutta tuo täyte näissä mitkä tein nyt;taatelia ja unikonsiemeniä,on ihana:)
VastaaPoistaEn kyllä malta odottaa jouluun!
VastaaPoistaOuti;D
PoistaTaateli on niin herkkua, meillä on niitä aina käden ulottuvilla ;) Tosi hyvän kuuloinen ja herkullisen näköinen leivonnainen. Tosiaan, pikkusen tulee joululievonnaiset mieleen mutta ehkä ei maussa kuitenkaan.
VastaaPoistaTaatelit ovat ihania ja käytän niitä melkein päivittäin;ostan aina kilon laatikon kerralla.Nyt oli myös ihan tuoreita taateleita torilla,mutta pidän niistä hieman jo kuivanneista enemmän. Nämä leivonnaiset olivat tosi herkullisia:)
PoistaNam, muistat varmaan, että Haamanin korvista tykkään tosi paljon. Ne ovat minusta sata kertaa parempia kuin joulutortut. Olen aikanaan löytänyt hyvän ohjeen sukulaiseni kirjoittamasta perinnekeittokirjasta. Täytteet ovat kivoja, kun niitä voi varioida.
VastaaPoistaYks kaks muistankin nyt, että minulla on muutama Haamanin korva vielä pakastimessa. Täytyypä ottaa sulamaan.
Juu muistankin sinun aiemmin maininnneen sen.Täällä on joillain leipomoilla aina joka vuosi vähän kuin kilpailua siitä,minkälaisen uuden täytteen ovat keksineet;D Mutta minun suosikkini on aina sellainen,mihin tulee tuota unikonsiementä;D
Poistanätiltä näyttivät :-)
VastaaPoista:) kiitos!
PoistaHitsiläinen, katsoin ensin, että olet tehnyt tähtitorttuja, mutta nämä olivatkin paljon mielenkiintoisempia! :-D Taatelitäyte kuulostaa jumalaiselta.
VastaaPoistaKolmioita nuo ovat,ehkä pikasilmäyksellä näyttävät tähdiltä.Ja taateli-unikonsiementäyte on ihana:)
PoistaNämä ovat varmaan ihaia herkkuja. Unikonsiemen on minun lemppari. Tätä on pakko kokeilla. Unikonsiemenestä muistaminen inspiroi minua tekemään tätä: http://sokerivaltakunta.blogspot.fi/2013/02/unikonsiemenen-kakku.html
VastaaPoistaAi kävitkin jo :D
PoistaAh, Purim has really snuck up on me this year! I haven't prepared anything yet, but it's never too late for hamantaschen. I've never actually tried the traditional poppy seed filling, so I'd love to taste your rendition. :)
VastaaPoistaHannah:Purim is such a nice holiday:) And this year I had some really yummy hamantaschen,including these that I made:) Poppyseeds mixed with dates are really yummy!
Poista♥♥♥Mahtavan hyvää naistenpäivää kaikille naisille!!! ♥♥♥
VastaaPoistaKiitos ihanainen ja samaa sinulle!
Poista