Sivut

perjantai 28. kesäkuuta 2013

Mahtavan mureat ja gluteenittomat tahinipikkuleivät


Tahini on jo vuosia kuulunut suosikkeihini  ja sitä on aina pakko olla kaapissa (tai avattuna jääkaapissa).Terveellinen seesamitahna taipuu myös moneen,joko suolaiseen tai makeaan ja blogin "tahini"-tagissa onkin monta ohjetta tälle mahtavalle tahnalle. Olen tässä blogissa ennen postannut täällä niin suosituista tahinipikkuleivistä mutta nyt halusin kokeilla gluteenitonta versiota niistä. Kimmokkeena toimi nettilehden munaton tahinipikkuleipäohje jonka muutin gluteenittomaks. Käytin näissä voita mutta käyttämällä vegaanimargariinia näistä tulee vegaanisia.

Mahtavan mureat  ja gluteenittomat tahinipikkuleivät
  • 100 gr huoneenlämpöistä voita
  • 100 gr sokeria (käytin ruokosokeria)
  • 140 gr tahini seesamitahnaa (½ am.kuppimittaa +1 rkl)
  • ripaus aitoa vaniljaa tangosta  tai vaniljajauhetta 
  • 170 gr mantelijauhoa
  • 4 rkl riisijauhoa
  • ½ tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää tahini ja vanilja ja vatkaa kunnes seos on tasaista .Lisää joukkoon mantelijauhoa,suolaa,leivinjauhe  ja riisijauhoa vähitellen ja taitellen kosteiden aineiden joukkoon kunnes seos on tasaista ja kosteaa. Jos taikina on liian löysää lisää joukkoon hieman mantelijauhoa ja riisijauhoa. Tahinipikkuleipien taikinaa ei tule käsitellä liikaa ja valmiin taikinan tulee olla sellaista  joka ei liikaa tartu käsiin. Ota taikinasta riisijauhotetuilla käsillä pieniä pallosia ja laita ne  leivinpellin päällä olevalle leivinpaperille.
Pikkuleivän keskelle voi laittaa mantelilastun
Tahinipikkuleivät leviävät jonkun verran uunissa joten niiden väliin kannattaa jättää tilaa.Lämmitä uuni 160 C-asteeseen ja paista pikkuleipiä noin 15 minuuttia tai kunnes pikkuleipien pinta on saanut kevyesti väriä.Anna pikkuleipien jäähtyä täysin ennenkuin irrotat ne leivinalustasta.
Tahinipikkuleivät ovat aina ihanan mureita mutta nämä gluteenittomat olivat vieläkin mureampia;aivan  mielettömän ihania.Tahinipikkuleivät säilyvät parhaiten jääkaapissa.

Olen nyt Suomessa mutta nämä pikkuleivät ehdin tehdä ennen lähtöäni.....

sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Munakoisopaistos tahinilla ja karamellisoiduilla sipuleilla

Löysin muutama  viikko sitten ostamastani keittokirjasta muutaman tosi hyvän ohjeen ja tämä munakoisopaistos on yksi niistä.Ohjeessa munakoiso ensin höyrytetään ja sitten kypsytetään uunissa tahinihunnun alla. Ohje on muunnelma  arabialaisesta ohjeesta nimeltä  sinia, joka yleensä tehdään lihaisena mutta tässä ohjeessa munakoiso korvaa lihan.Muutama vuosi sitten postasin lohesta jota kypsytettiin tahinihunnun alla. ja tahini sopiikin hyvin kaikenlaiseen kuorruttamiseen. Jouduin tekemään tämän ruuan hieman ohjeesta poiketen sillä en löytänyt mistään höyrytyskoriani,vaikka tiedän että sellainen pitäisi olla keittiössäni.Etsin ja etsin enkä löytänyt joten esikypsensin munakoisopalat uunissa...

Munakoisopaistos tahinilla ja karamellisoiduilla sipuleilla

  • 2-3 munakoisoa
  • 8 kirsikkatomaattia
  • 2/3 kupillista (am.)  tahini seesamitahnaa
  • 1 1/3 kupillista vettä 
  • 1 sitruunan mehu
  • 2 murskattua valkosipulin kynttä
  • ½ tl suolaa
  • 2 suurta sipulia
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • paahdettuja pinjansiemeniä
  • persiljaa koristeeksi
Lämmitä uuni 190 C-asteeeen.Kuori munakoisot ja leikkaa kantaosa pois. Puolita leikatut munakoisot ja leikkaa jokainen puolikas vielä 4 osaan. Höyrytä palasia joko höyrytyskorissa tai kattilassa 15 minuuttia tai esikypsytä palasia uunissa kunnes pehmenevät . Öljyä uuniastia ja asettele höyrytetyt munakoisopalaset sen päälle. Puolita kirsikkatomaati ja laita ne "koloihin". Valmista tahinikastike: sekoita tahinia,vettä,sitruunamehua,valkosipulia ja suolaa kunnes saat tasaisen kastikkeen.Kaada kastike munakoisopalasten päälle.Kypsennä paistosta uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes tahinikastike paksunee. Paistoksen ollessa uunissa leikkaa sipulit suikaleiksi ja paista niitä oliiviöljyssä kunnes ne karamellisoituvat.Kaada karamellisoidut sipulit ja pinjansiemenet tahinikerroksen päälle ja kypsennä  paistosta vielä noin 10 minuuttia. Lisää silputtua persiljaa ennen tarjoilua ja tarjoa paistos huoneenlämpimänä.  En lisännyt pinjansiemeniä omaan paistokseeni ja söin tätä myös kylmänä ja sekin oli hyvää.
Tein tätä jo toisen kerran....
Tuon samaisen kirjan toimittaneen ja valokuvanneen Katherine Martinellin läksiäisiä vietettiin torstaina.Läksiäiset pidettiin Cafe Liz-blogin Lizin luona ja oli mukavaa vaikka läksiäiset ovatkin aina haikeita.Katherine palaa New Yorkiin jossa hän rupeaa luotsaamaan EatWith-palvelun New Yorkin osastoa.
Liz oli laittanut ihania salaatteja ja leiponut hurjan hyvää leipää.Kaikki mukana olleet myös toivat jotain ja minä toin  Santiagon mantelitortun. Ihan edessä olevassa kulhossa on tahinia ja tuo tummemman näköinen tahini on punaista tahinia. Punainen,ruosteenvärinen  tahini syntyy kun seesaminsiemeniä paahdetaan 8 tunnin ajan (normaalisti siemeniä paahdetaan 2 tuntia).Punaista tahinia käytetään etenkin Gazassa mutta Liz oli löytänyt sitä Jerusalemin vanhan kaupungin arabipuolelta.Liz onkin kirjoittanut tuosta käynnistä täällä. Punaisella tahinilla on ihana intensiivinen maku johon ihastuin 
niin että piti kotonakin hieman kokeilla.Tosin en paahtanut seesaminsiemeniä  8 tuntia vaan muutaman tunnin miniuunissani ja tahnasta tuli tosiaankin normaalia tummempaa ja hyvän makuista jo muutaman tunnin paahtamisen jälkeen. 
Kirsikoita torilla
Tämä on sitten viimeinen postaukseni täältäpäin  ennen Suomeen lähtöäni sillä muutaman päivän kuluttua olen jo Helsingissä:)

keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Hummus masbaha

Ei ehkä ihan nätein annos mutta hurjan hyvää!
Hummus masbaha hummusannos  tarjotaan lämpimänä ja siihen tulee  kokonaisia kikherneitä. Hummus masbaha on myös  koostumukseltaan löysempää kuin normi hummustahna. Kävin aamulla torilla ja tyhjän vatsan kanssa kiertely johti torin hummusravintolaan jossa tarjolla on vain hummusta eri muodoissa. Tämän paikan hummus masbaha on jumalaisen hyvää eikä siitä tule minkäänlaista ähkyoloa jota joskus voi tulla hummusta syödessä. Annosta valmistettaessa minulta kysyttiin mitä halusin päälle: valitsin zhug-chilitahnaa,(ohje linkin takana)tahinia,suolakurkkuja ja reunalle sitruunamehua,noiden lisäksi olisi voinut saada annokseensa myös raakaa sipulia,pilkottua persiljaa tai kovaksi keitetyn kananmunan pientä lisämaksua vastaan sekä  myös lorauksen öljyä jota en missään nimessä halunnut annokseeni. En ollut pitkään aikaan käynyt tuossa paikassa jossa hummus on niin hyvää että vien sinne aina ystäväni ja hämmästyin huomatessani että annosten hinta oli laskenut! Annoksen kanssa tuli 2 paperipussiin laitettua pitaleipää ja hinta koko annokselle vain 2 euroa!  Hummuksen ohjeen olen 4 vuotta sitten postannut täällä ja jos haluaa tehdä tällaisen masbaha-annoksen,hummus jätetään löysemmäksi eli sen joukkoon lisätään enemmän keitinvettä, lämpimiä kokonaisia kikherneitä ja annos tarjotaan lämpimänä. Lämmin hummus on ihanaa! 
Toria leikkaavilla pikkukaduilta löytää pieniä kotiruokaa tarjoavia yrityksiä kuten kuvassa näkyvän. Nuo piirakan näköiset jutut ovat  nimeltään kubbeh ja yleensä ne tehdään burgul-vehnästä mutta nämä kubbet näyttivät hieman erilaisilta.Ne ovat kuitenkin lihalla täytettyjä joten ei minulle kiitos...
Okraa.En ole vielä koskaan tehnyt ja syynä tähän on se ,että kerran söin tosi pahan okra-annoksen.Mutta tiedän,että oikein tehtynä okra voi olla herkkua.
Vesimeloneja eräällä torin sivukadulla


Tuolla torin hummuspaikassa olisi myös saanut annoksen  jossa hummuksen päällä on härkäpapuja ja tässä video  jossa Yotam Ottolenghi valmistaa sellaisen annoksen. Joissain hummuspaikoissa saa hummuksensa päälle lihaa eri tavoin tai vaikka paistettuja sieniä ja sipulia.Hummuksen päälle sopivat myös sipulin kanssa paistetut kananmaksapalat,paahdettu munakoiso ja vaikka calamari(kyllä!!) 

tiistai 18. kesäkuuta 2013

Nyt voin taas kuoria sipuleita.....

Voi sinua sipuli....tuskin voin sinua katsoa kun silmäni jo täyttyvät kyyneleistä ja jos sinut halkaisen niin niitä kirvelee ja kiroan sinut ja juoksen melkein sokeana huuhtelemaan silmäni ja vielä senkin jälkeen niitä kirvelee jonkun aikaa.
Mutta nyt löytyi tuohon helpotus muodossa snorklaus/uimalasit. Tajusin sen erästä mainosta katsoessani....jos ostat aurinkovoiteen niin nämä tulevat melkein kaupanpäälle.Ja kun tarvitsin sitä aurinkovoidetta muutenkin.Nyt sujuu sipulien kuoriminen ilman kyyneleitä:)

maanantai 17. kesäkuuta 2013

Vihreää vihreää munakasta.....

Helposti valmistuva, ihanan yrttinen ja kauniin vihreä munakas syntyy kun yrtit jauhetaan kananmunan kanssa;:tehosekoittimessa,monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella.Nyrkkisääntönä tässä on se että yrttejä tulee munakkaaseen todella reilu määrä. Tähän voi käyttää sellaisia yrttejä mistä pitää;tähän tekemääni munakkaaseen tuli persiljaa,korianteria ja hieman tilliä.

Vihreä yrttinen munakas
  • muutama kananmuna
  • todella reilu määrä yrttejä
  • suolaa,mustapippuria
  • hieman öljyä paistamiseen
Laita yrtit ,kananmunat ja suola sekä pippuri tehosekoittimeen, monitoimikoneeseen tai astiaan jossa käytät sauvasekoitinta.
munakasmassa on tosi vihreää!
Laita öljyä pannulle ja kun se on tarpeksi lämmintä lisää munakasmassa pannulle. Paista molemmilta puolilta kunnes munakas on kokonaan hyytynyt.Munakkaan tulee olla suht koht ohut 
Yrttimunakkaat ovat suosittuja täälläpäin ja usein niitä näkee esim.kioskeissa valmiiksi täytettyjen sämpylöiden täytteenä.

perjantai 14. kesäkuuta 2013

Maailman helppotekoisin ja herkullisin mantelitorttu-Santiagon torttu

Kesällä 2007 seikkaillessamme eksän kanssa pohjoisessa Espanjassa oli matkamme viimeinen etappi Santiago de Compostela ,jossa vietimme muutaman päivän ennen paluuta Madridiin.Tuon reissun aikana muuten matkasimme koko pohjoisen Espanjan rannikkoalueen päästä päähän (San Sebastian yhdessä päässä ja Santiago de Compostela toisessa päässä) ja voin todellakin suositella tuota pohjoista Espanjaa;ihastuin täysin. Santiago de Compostelan hotellimme aamiaispöydässä tarjottiin tätä torttua ja se oli rakkautta ensi puraisulla.
Bilbaossa osuimme sopivasti viinimaistelutilaisuuteen
Santiagon torttu on gluteeniton mantelitorttu Galiciasta ja sitä  on valmistettu  keskiajasta lähtien.Vuonna 2010 Santiagon torttu sai EU:n elintarvikenimisuojan. Aitoon Santiagon torttuun tulee vain 4 ainesta:mantelia,kananmunaa,sokeria ja mausteita. Tämä torttu  on mitä helppotekoisin,herkullisin ja myös gluteeniton.

Santiagon mantelitorttu (24 cm irtopohjavuoalle)
  • 250 gr mantelia (jauhettuna tai kokonaisina,kuorittuina)
  • 200 gr sokeria (en käytä valkoista sokeria,joten tähän tuli luomuruokosokeria)
  • 5 kananmunaa
  • 3/4 tl kanelia
  • yhden sitruunan raastettu kuori
  • vaniljaa vaniljatangosta (ei välttämätön)
  • voita tai öljyä vuoan pintoihin ja pohjaan.
  • tomusokeria tortun päälle


Jos et käytä valmiiksi jauhettua mantelia,jauha mantelit monitoimikoneessa tai maustemyllyssä.Jauhon mantelit 2 erässä;toisen erän jätin karkeammaksi. Lisää sokeri mantelin joukkoon ja sekoita.Kuten kuvasta näkyy ,käytin simppeliä vispilää tortun tekoon. Munat sekoitetaan joukkoon hyvin vatkaten  ja lopuksi joukkoon sekoitetaan mausteeet eli kaneli ,sitruunankuori ja vanilja.Irtopohja-tai muu vuoka voidellaan voilla  ja taikina kaadetaan vuokaan.Torttua paistetaan 30-40 minuuttia 170 C-asteessa,tai kunnes pinta ruskistuu.Torttu otetaan uunista ja sen annetaan jäähtyä kunnolla ennenkuin kakku poistetaan vuoasta.Tortusta tulee matala mutta sen kuuluukin olla matala.
Aidon Santiagon tortun pinnalle asetetaan St.Jamesin ristikuvio ja päälle siivilöidään tomusokeria.Minä vain siivilöin tomusokeria tortun päälle ilman mitään kuvioita.

keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Raakaruoka-aika-kirja

Kun kuulin viime kesänä Keittiökameleontin Outilta että häneltä oli tulossa raakaruokakeittokirja,odotin sitä innokkaana ja pari  viikkoa sitten Outin Raakaruoka-aika-kirja saapuikin  kotiini eikä se todellakaan pettänyt odotuksia...  Outi on ollut uskollisimpia kommentoijiani jo melkein blogini alkuajoista lähtien ja olen seurannut miten hänen vegaanibloginsa muuttui raakapainotteiseksi ja miten Outista tuli taitava raakakokki -ja kouluttaja.Minulla on ennestään kirjahyllyssäni muutama ulkomainen raakaruokakirja mutta ihastuin  tähän Outin kirjaan josta tuli heti suosikkiraakaruokakirjani. Kirja on visuaalisesti erittäin kaunis ja Outin ottamat kuvat hienoja. Tämä on sellainen kirja jonka antaisin ihmiselle
joka haluaa kokeilla ja tietää enemmän raakaruoasta:ohjeet ovat selkeitä ja  suurin osa sellaisia joidenka aineksia löytää myös lähikaupasta.Kirja sisältää myös paljon hyödyllisiä vinkkejä sekä perustietoa aloittelevalle raakailijalle. 

Tein kirjan ohjeen mukaisesti pehmeää parsakaalisalaattia josta tuli tosi hyvää:)

Pehmeä parsakaalisalaatti Raakaruoka-aika-kirjasta

  • 1 reilun kokoinen parsakaali
  • ½ tl suolaa (käytin ruususuolaa)
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • 1 tl dijon-sinappia
  • 3 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • 1 rkl hiivahiutaleita
  • 1 puristettu valkosipulinkynsi
  • 2 kevätsipulin vartta
  • (1 tl savupaprikajauhetta)
Parsakaali jaetaan pieniksi kukinnoiksi (leikkasin mukaan myös varren pehmeää osaa).Joukkoon sekoitetaan suola,etikka ja hunaja ja seosta hierotaan perusteellisesti. Tämän jälkeen lisätään öljy ja sinappi ja jatketaan hetken parsakaalin vaivaamista.Lisätään loput ainekset.Savupaprikan lisäys tukevoittaa makua. Ellei salaattia syödä heti,annetaan sen marinoitua viileässä.Salaatti on kuulemma parempi seuraavana päivänä mutta minä söin omani heti.Omastani puuttui kevätsipuli sillä se unohtui ostoslistasta...Kirjassa salaatti oli koristeltu granaattiomenan siemenillä mutta koska ne eivät nyt ole sesongissa laitoin tilalle mantelilastuja.Kastikkeen maut sopivat parsakaalille tosi hyvin:)

Sain kirjan arvostelukappaleena Atena-kustannukselta

lauantai 8. kesäkuuta 2013

Kesän juomia-meloninsiemenjuoma

Horchata mielletään yleensä mantelipohjaiseksi juomaksi mutta se voi olla myös vaikka meloninsiemenistä tehty juoma.Horchata de semillas de melon on Meksikosta kotoisin oleva raikas juoma,jossa käytetään hyväksi yleensä roskakoriin päätyvät siemenet. Siemenet antavat juomalle hieman pähkinäisen maun.




  • Meloninsiemenjuoma
  • yhden melonin siemenet ja mukana tullut hedelmäliha ja mehu siemenkolosta
  • ½ -0.75 litraa vettä
  • makeutusta :hunajaa,tai agavesiirappia tai sokeria tai steviatippoja ,joita itse käytin tähän
  • ripaus aitoa vaniljaa
Laita siemenet ja mukana tullut hedelmäliha ja mehu tehosekoittimeen,lisää osa vedestaä ja jauha. Lisää loput vedestä ,makeutus sekä vanilja.Siivilöi juoma ja nauti! Jos juoman haluaa hieman täyteläisemmäksi voi siemenet jauhaa vaikka mantelimaidon kanssa. Käytin tähän oranssinväristä melonia mutta vihreällä melonillä tästä  tulisi varmaankin vihertävä juoma. Meloninsiemenjuoma on tosi herkullinen ja helppotekoinen kesäjuoma joten muistakaa säästää siemenet kun syötte melonia....

keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Kulinaarisessa tapahtumassa

Sain kutsun Culinaria 2013-tilaisuuteen,joka oli ammattlaisille tarkoitettu kulinaarinen tapahtuma tai oikeastaan yhden päivän messut . Näytteilleasettajien lisäksi tapahtumassa oli myös ruokaan liittyviä paneelikeskusteluja sekä luentoja.Heti aulassa ei voinut olla huomaamatta pitkää ja mitä värikkäintä pöytää täynnä eksoottisia hedelmiä.Kyse oli eksoottisten hedelmien kasvattajien yhdistyksestä ja  valikoima oli aivan mahtava! Kukaan kasvattaja ei kasvata eksoottisia hedelmiään kaupalliseen tarkoitukseen (paitsi litsinkasvattaja) mutta useat heistä myyvät eksoottisten puitten taimia tai järjestävät kiertokäyntejä puutarhoissaan.Tämä pöytä oli niin kiehtova että viivyin sen edessä tosi pitkään!.Kuvat tässä postauksessa ovat vähän tärähtäneitä sillä väärät asetukset olivat unohtuneet päälle...
Kysyin kasvattaako kukaan heistä lucumaa ja löytyihän sieltä lucuman kasvattaja.Hän sanoi että tämän lucumalajikkeen hedelmät putoavat puusta liian aikaisin mutta jatkavat kypsymistä myös sen jälkeen. Olispa oma puutarha niin hankkisin sinne pienen lucuma-puun.....
Kuivattu jujube. Jujube  kasvaa täällä luonnonvaraisena mutta se on  pieni,noin oliivin kokoinen.Tapahtumassa näin paljon suurempia kiinalaisia  jujubeita  joita kasvatetaan myyntiin. Food Bridge-blogin Sarah oli kerran löytänyt villinä kasvavia jujube-hedelmiä.
Dovialis caffra eli Kei-omena;eteläisestä Afrikasta kotoisin oleva hedelmä.
Monsterihedelmä Monstera deliciosa näytti hieman pelottavalta;D Hedelmä on kotoisin Meksikon sademetsistä. Näiden lisäksi erikoisia hedelmiä oli vielä pitkä lista. Joskus pitäisi kyllä päästä retkellä yhteen tarhaan jossa kasvatetaan melkein kaikkia näitä hedelmäpuita.


Halva Kingdom Jerusalemin Mahane Yehuda-torilta.Heillä on 101 erilaista halvaa ja monta eri makuista tahinia;kaikki valmistettu luomuseesamisiemenistä. Suosituin maku on kuulemma kahvipavuilla maustettua halva sekä piparimaustetta muistuttavalla maustesekoituksella maustettu halva. Maistoin kahvihalvaa;hyvää oli.Passionhedelmähalva kuulosti mielenkiintoiselta mutten maistanut...
Tapahtumassa oli mukana monen monta pientä vuohen-ja lampaanmaitojuustojen valmistajaa.Juustot aiheuttivat monta aah -ja ooh-huokausta....
Tällä pariskunnalla on Goats with the wind-niminen`(ihanat englanninkieliset sivut) luomutila,jonne tulee vapaaehtoisia ympäri maailmaa osallistumaan tilan töihin. Tilalla on myös ravintola,jossa taivas on kattona. Pariskunta kertoi että heistä oli kirjoitettu Maku-lehdessä muutama vuosi sitten....Nettisivuja katsellessani (englanninkieliset,tuolla linkin takana) heräsi kyllä halu osallistua tilan töihin jos vaikka samalla oppisi jotain juustonteosta...
Vuohenjuustojen jälkeen janotti mutta ihan vieressä  oli sopivasti viinitilojen pöytiä ja Taborin uutuus Roussanne-viini ihastutti. Roussanne -rypäleet ovat alunperin kotoisin Rhônen laaksosta Ranskasta ja rypäleitä istutettiin tänne ensimmäisen kerran 3 vuotta sitten.Maussa tuntuu sitrusta,omenaa sekä trooppisia hedelmiä.
Binyamina-viinitalon Malbec Carignan  oli paitsi kaunis väriltään myös hyvä maultaan.
En ole koskaan pitänyt arakista ;varmaankin koska olen saanut maistella vain ala-arvoista arakia,mutta tämän herran tarjoamassa alwadi- arakissa oli tosi miellyttävä lakuinen maku:)

Kun jano oli sammutettu maistoin kirsikkatomaattirusinoita. Ihan jokaisesta kirsikkatomaatista ei tuollaisia saa tehtyä vaan niitä varten viljellään erityistä lajiketta. Nettisivujen mukaan heillä on myös suklaalla kuorrutettuja kirsikkatomaattirusinoita mutta tapahtumassa  niitä ei näkynyt.
Leipomon leivät olivat muhkeat
Ihailin marjoja
Tofun valmistajalta kyselin miksi täältä ei löydy Silken tofua vaikka tofun valmistajia on useita.Silken tofun hyllyaika on lyhyt ja pakkaaminen kallista;siinä kuulemma syyt.
Miki Delicatessenillä oli uutuustuotteena makkara,joka oli kokonaan tehty kalasta. Vaihtoehtoja oli 3 eli lohesta,tonnikalasta tai Niilin ahvenesta tehty makkara. Ja kuten kuvasta huomaa niin ihan makkaralta näyttää ja sellaiselta maistuikin;tuo menisi täydestä myös lihansyöjille jotka eivät takuulla arvaisi ettei tuossa ole lihaa. Mutta en saanut selville mitä muuta noissa makkaroissa oli kalan lisäksi....
Mikin kalapöytä josta sai vapaasti maistella.En pidä heidän salaateistaan mutta savukala oli hyvää.
Sitten oli vuorossa suola eikä mikä tahansa suola vaan gourmet-suola.  424 Saltilla oli kauniit tuotteet (maistoin muutamaa suolaa pehmeän juuston päällä) ja upeat englanninkieliset sivut.Suola tulee Kuolleesta merestä ja täällä ei tuotteita näy sillä kaikki menee vientiin.Erikoisin suola taisi olla 24 karaatin kullalla maustettu suola....
Tishbin viinitalo maahantuo Valrhonan suklaata.Tuolla oli myös blondisuklaata eli Dulceytä.Itsekin yritin sellaista tehdä viime vuoden puolella...
Luulin että juustot oli jo syöty mutta Zurielin juustola  tarjosi minulle vastustamattoman herkullisen juustolautasen.
Kun tulin Jacobsin juustolan kohdalle halusin vain maistaa muutaman pienen palan heidän herkullisia  vuohenjuustojaan.Tyttö ojensi minulle erittäin runsaan lautasellisen juustoa sillä seurauksella että en kaikkea jaksanut edes syödä.Mutta vaikka sainkin  vuohenjuustoista  yliannostuksen niin  oh,kuinka nuo juustot olivatkaan hyviä!

maanantai 3. kesäkuuta 2013

Kesäinen jugurttikeitto valkosipulilla ,sitruunalla ja kalapullilla sekä säilöttyä tofua

Edellisten viikonloppulehtien liiteosia selaillessani (viikonloppuisin on niin paljon liitteitä ettei niitä melkein koskaan ehdi lukea loppuun...) löysin kivan ohjeen joka sopii mainiosti nimenomaan kesään. Herkullista jugurttikeittoa,joko lämpimänä tai kylmänä tarjottuna ,jossa on pikkuisia kalapullia,friteerattuja valkosipulilastuja ,sitruunaa ja oliiviöljyä.Pienensin hieman alkuperäistä ohjetta.
Kalapulliin,jotka tehdään etukäteen ,käytin tilapiaa mutta näihin käy mikä tahansa vaalealihainen kalapulliin sopiva kala. Jauhetun kalamassan ei tule olla liian hienoa,vain sellaista hakatun näköistä. Yritin ensin hakata kalakauppiaan puhdistamia tilapiafileitä kahdella veitsellä mutta eihän siitä mitään tullut,joten fileet menivät monitoimikoneeseen.Käytin pulssitoimintaa,vain sen verran että kala hienontuu kuvan tavoin. Minulla oli kalafileitä noin ½ kiloa josta puolet meni kalapulliin ja toinen puoli kalakebabeihin.

Jugurttikeiton pikkuiset kalapullat (annos kahdelle)
  • 250 gr hienonnettua kalaa
  • reilu kourallinen hienoksi hakattua persiljaa
  • muutama hienonnettu mintunlehti
  • 1 hienonnettu valkosipulin kynsi
  • 1 kananmuna
  • suolaa,mustapippuria 
  • 3 rkl korpppujauhoa
  • oliiviöljyä paistamiseen


Paistinpannu lämmitetään keskilämmölle  ja siihen kaadetaan  oliiviöljyä noin puolen sentin korkeudelle.Kalapullamassasta tehdään pikkuruisia kalapullia jotka pastetaan molemmilta puolilta vain niin,että pinta ruskistuu hieman. Kalapullat jatkavat kypsymistään myöhemmin jugurttikeitossa.Kalapullat otetaan pannusta ja laitetaan talouspaperin päälle.
Jugurttikeitto (2 annosta)
  • 0,75  litraa vuohenjugurttia (tavallinenkin jugurtti käy)
  • 1,25 dl vettä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 valkosipulinkynsi
  • suolaa ja mustapippuria
  • muutama tl oliiviöljyä 

Jugurtti,vesi sekä sitruunamehu siirretään paksupohjaiseen kattilaan ja seosta lämmitetään keskilämmöllä koko ajan sekoittaen.Kun jugurttikeitto on lähellä kiehahtamista,alennetaan lämpötilaa ja maistellaan:lisätään suolaa ja pippuria maun mukaan.Kalapullat lisätään jugurttikeittoon ja keittoa keitellään vielä viitisen minuuttia.

Sillävälin valkosipulinkynnestä leikataan ohuita viipaleita pituussuuntaan.Oliiviöljyä lämmitetään pannulla ja valkosipulinviipaleita paistetaan puoli minuuttia vain siihen pisteeseen jolloin ilmassa alkaa tuntua ihana valkosipulin tuoksu!  Valkosiipuliviipaleiden annetaan vielä ruskistua hetkisen kuumassa öljyssä (ilman hellaa).Valkosipuliviipaleet siirretään talouspaperin päälle.

Tarjoillessa jokaiselle keittolautaselle laitetaan 2-3 kalapyörykkää.Päälle ripotellaan hieman oliiviöljyä sekä sitruunamehua ja lopuksi päälle asetellaan paistetut valkosipuliviipaleet. Tarjoillaan voidellun paahtoleivän ja valkoviinin kanssa (minulla oli vain tuo viini;D) Vuohenjugurtti antaa makua keitolle mutta myös tavallista jugurttia voi käyttää tässä. Söin tätä sekä lämpimänä (ei missään nimessä kuumana) sekä kylmänä ja oli hyvää  molemmissa tapauksissa.
Uteliaana kokeilin erästä tofu-annosta,josta sain inspiraation täkäläisen ,uuden vähän fiinimmän vegaaniravintolan ruokalistasta.Siinä oli listalla yuzu-säilöttyä tofua,manteli-valkosipulitahnaa sekä tomaatti-ja valkosipuli confitia.Tofua siis säilötään vähän samaan tapaan kuin vaikka etikkakurkkuja eli säilöin ohuen ohuiksi leikattuja tofuviipaleita seoksessa jossa oli hieman oliiviöljyä,sitruunamehua,valkosipulimurskaa,suolaa,mausteita ja omenasiiderietikkaa. Purkki oli muutaman päivän huoneenlämmössä.En tiedä onko tämä alkuunkaan samanlaista kuin tuossa mainitsemassani ravintolassa mutta kokeilu oli mielenkiintoinen:tofuun tarttui etikkainen ja mausteinen maku.En tehnyt mitään confitia vaan paahdoin kirsikkatomaatteja pannulla ja tuo keltainen tahna on kurkumalla värjättyä valkosipuli-mantelitahnaa.