Sain kutsun Culinaria 2013-tilaisuuteen,joka oli ammattlaisille tarkoitettu kulinaarinen tapahtuma tai oikeastaan yhden päivän messut . Näytteilleasettajien lisäksi tapahtumassa oli myös ruokaan liittyviä paneelikeskusteluja sekä luentoja.Heti aulassa ei voinut olla huomaamatta pitkää ja mitä värikkäintä pöytää täynnä eksoottisia hedelmiä.Kyse oli eksoottisten hedelmien kasvattajien yhdistyksestä ja valikoima oli aivan mahtava! Kukaan kasvattaja ei kasvata eksoottisia hedelmiään kaupalliseen tarkoitukseen (paitsi litsinkasvattaja) mutta useat heistä myyvät eksoottisten puitten taimia tai järjestävät kiertokäyntejä puutarhoissaan.Tämä pöytä oli niin kiehtova että viivyin sen edessä tosi pitkään!.Kuvat tässä postauksessa ovat vähän tärähtäneitä sillä väärät asetukset olivat unohtuneet päälle...
Kysyin kasvattaako kukaan heistä lucumaa ja löytyihän sieltä lucuman kasvattaja.Hän sanoi että tämän lucumalajikkeen hedelmät putoavat puusta liian aikaisin mutta jatkavat kypsymistä myös sen jälkeen. Olispa oma puutarha niin hankkisin sinne pienen lucuma-puun.....
Kuivattu jujube. Jujube kasvaa täällä luonnonvaraisena mutta se on pieni,noin oliivin kokoinen.Tapahtumassa näin paljon suurempia kiinalaisia jujubeita joita kasvatetaan myyntiin. Food Bridge-blogin Sarah oli kerran löytänyt villinä kasvavia jujube-hedelmiä.
Dovialis caffra eli Kei-omena;eteläisestä Afrikasta kotoisin oleva hedelmä.
Monsterihedelmä Monstera deliciosa näytti hieman pelottavalta;D Hedelmä on kotoisin Meksikon sademetsistä. Näiden lisäksi erikoisia hedelmiä oli vielä pitkä lista. Joskus pitäisi kyllä päästä retkellä yhteen tarhaan jossa kasvatetaan melkein kaikkia näitä hedelmäpuita.
Halva Kingdom Jerusalemin Mahane Yehuda-torilta.Heillä on 101 erilaista halvaa ja monta eri makuista tahinia;kaikki valmistettu luomuseesamisiemenistä. Suosituin maku on kuulemma kahvipavuilla maustettua halva sekä piparimaustetta muistuttavalla maustesekoituksella maustettu halva. Maistoin kahvihalvaa;hyvää oli.Passionhedelmähalva kuulosti mielenkiintoiselta mutten maistanut...
Tapahtumassa oli mukana monen monta pientä vuohen-ja lampaanmaitojuustojen valmistajaa.Juustot aiheuttivat monta aah -ja ooh-huokausta....
Tällä pariskunnalla on Goats with the wind-niminen`(ihanat englanninkieliset sivut) luomutila,jonne tulee vapaaehtoisia ympäri maailmaa osallistumaan tilan töihin. Tilalla on myös ravintola,jossa taivas on kattona. Pariskunta kertoi että heistä oli kirjoitettu Maku-lehdessä muutama vuosi sitten....Nettisivuja katsellessani (englanninkieliset,tuolla linkin takana) heräsi kyllä halu osallistua tilan töihin jos vaikka samalla oppisi jotain juustonteosta...
Vuohenjuustojen jälkeen janotti mutta ihan vieressä oli sopivasti viinitilojen pöytiä ja Taborin uutuus Roussanne-viini ihastutti. Roussanne -rypäleet ovat alunperin kotoisin Rhônen laaksosta Ranskasta ja rypäleitä istutettiin tänne ensimmäisen kerran 3 vuotta sitten.Maussa tuntuu sitrusta,omenaa sekä trooppisia hedelmiä.
Binyamina-viinitalon Malbec Carignan oli paitsi kaunis väriltään myös hyvä maultaan.
En ole koskaan pitänyt arakista ;varmaankin koska olen saanut maistella vain ala-arvoista arakia,mutta tämän herran tarjoamassa alwadi- arakissa oli tosi miellyttävä lakuinen maku:)
Kun jano oli sammutettu maistoin kirsikkatomaattirusinoita. Ihan jokaisesta kirsikkatomaatista ei tuollaisia saa tehtyä vaan niitä varten viljellään erityistä lajiketta. Nettisivujen mukaan heillä on myös suklaalla kuorrutettuja kirsikkatomaattirusinoita mutta tapahtumassa niitä ei näkynyt.
Dovialis caffra eli Kei-omena;eteläisestä Afrikasta kotoisin oleva hedelmä.
Monsterihedelmä Monstera deliciosa näytti hieman pelottavalta;D Hedelmä on kotoisin Meksikon sademetsistä. Näiden lisäksi erikoisia hedelmiä oli vielä pitkä lista. Joskus pitäisi kyllä päästä retkellä yhteen tarhaan jossa kasvatetaan melkein kaikkia näitä hedelmäpuita.
Halva Kingdom Jerusalemin Mahane Yehuda-torilta.Heillä on 101 erilaista halvaa ja monta eri makuista tahinia;kaikki valmistettu luomuseesamisiemenistä. Suosituin maku on kuulemma kahvipavuilla maustettua halva sekä piparimaustetta muistuttavalla maustesekoituksella maustettu halva. Maistoin kahvihalvaa;hyvää oli.Passionhedelmähalva kuulosti mielenkiintoiselta mutten maistanut...
Tapahtumassa oli mukana monen monta pientä vuohen-ja lampaanmaitojuustojen valmistajaa.Juustot aiheuttivat monta aah -ja ooh-huokausta....
Tällä pariskunnalla on Goats with the wind-niminen`(ihanat englanninkieliset sivut) luomutila,jonne tulee vapaaehtoisia ympäri maailmaa osallistumaan tilan töihin. Tilalla on myös ravintola,jossa taivas on kattona. Pariskunta kertoi että heistä oli kirjoitettu Maku-lehdessä muutama vuosi sitten....Nettisivuja katsellessani (englanninkieliset,tuolla linkin takana) heräsi kyllä halu osallistua tilan töihin jos vaikka samalla oppisi jotain juustonteosta...
Vuohenjuustojen jälkeen janotti mutta ihan vieressä oli sopivasti viinitilojen pöytiä ja Taborin uutuus Roussanne-viini ihastutti. Roussanne -rypäleet ovat alunperin kotoisin Rhônen laaksosta Ranskasta ja rypäleitä istutettiin tänne ensimmäisen kerran 3 vuotta sitten.Maussa tuntuu sitrusta,omenaa sekä trooppisia hedelmiä.
Binyamina-viinitalon Malbec Carignan oli paitsi kaunis väriltään myös hyvä maultaan.
En ole koskaan pitänyt arakista ;varmaankin koska olen saanut maistella vain ala-arvoista arakia,mutta tämän herran tarjoamassa alwadi- arakissa oli tosi miellyttävä lakuinen maku:)
Kun jano oli sammutettu maistoin kirsikkatomaattirusinoita. Ihan jokaisesta kirsikkatomaatista ei tuollaisia saa tehtyä vaan niitä varten viljellään erityistä lajiketta. Nettisivujen mukaan heillä on myös suklaalla kuorrutettuja kirsikkatomaattirusinoita mutta tapahtumassa niitä ei näkynyt.
Leipomon leivät olivat muhkeat
Ihailin marjoja
Tofun valmistajalta kyselin miksi täältä ei löydy Silken tofua vaikka tofun valmistajia on useita.Silken tofun hyllyaika on lyhyt ja pakkaaminen kallista;siinä kuulemma syyt.
Miki Delicatessenillä oli uutuustuotteena makkara,joka oli kokonaan tehty kalasta. Vaihtoehtoja oli 3 eli lohesta,tonnikalasta tai Niilin ahvenesta tehty makkara. Ja kuten kuvasta huomaa niin ihan makkaralta näyttää ja sellaiselta maistuikin;tuo menisi täydestä myös lihansyöjille jotka eivät takuulla arvaisi ettei tuossa ole lihaa. Mutta en saanut selville mitä muuta noissa makkaroissa oli kalan lisäksi....
Mikin kalapöytä josta sai vapaasti maistella.En pidä heidän salaateistaan mutta savukala oli hyvää.
Sitten oli vuorossa suola eikä mikä tahansa suola vaan gourmet-suola. 424 Saltilla oli kauniit tuotteet (maistoin muutamaa suolaa pehmeän juuston päällä) ja upeat englanninkieliset sivut.Suola tulee Kuolleesta merestä ja täällä ei tuotteita näy sillä kaikki menee vientiin.Erikoisin suola taisi olla 24 karaatin kullalla maustettu suola....
Tishbin viinitalo maahantuo Valrhonan suklaata.Tuolla oli myös blondisuklaata eli Dulceytä.Itsekin yritin sellaista tehdä viime vuoden puolella...
Luulin että juustot oli jo syöty mutta Zurielin juustola tarjosi minulle vastustamattoman herkullisen juustolautasen.
Kun tulin Jacobsin juustolan kohdalle halusin vain maistaa muutaman pienen palan heidän herkullisia vuohenjuustojaan.Tyttö ojensi minulle erittäin runsaan lautasellisen juustoa sillä seurauksella että en kaikkea jaksanut edes syödä.Mutta vaikka sainkin vuohenjuustoista yliannostuksen niin oh,kuinka nuo juustot olivatkaan hyviä!
Herkullinen tapahtuma, olisi ollut kiva olla mukana!
VastaaPoistaOli tosi herkullista,tosin masu oli vähän liian täynnä tuon kaiken jälkeen;D
PoistaHurja, miten paljon herkkuja! Juustot ja viinit olisivat olleet minulle kiinnostavinta. Meillä oli eilenkin valkohomejuustoa tykötarpeineen;)
VastaaPoistaLeena,ihan mahtavia herkkuja.En voinut tuon jälkeen enään syödä mitään koko päivänä sillä sain kunnon yliannostuksen vuohenjuustoista ja voi että ne olivat hyviä! Ja viinikin oli niin hyvää:)
PoistaIiiiiik miten ihanan näköistä! Tuolla olisi viihtynyt helposti koko päivän! Kiitos kun jaoit kokemuksen meidän kanssa :-)
VastaaPoistaOli kyllä ihanaa! mun piti lähteä kesken pois sillä samana iltapäivänä oli suomalainen kirjasto,joka on vain kerran kuussa. Muuten olisin voinut jäädä tuonne ihan iltamyöhään saakka;D
PoistaOi, tuon hedelmäpöydän ääressä olisin minäkin viihtynyt pitkään! Pääsisipä maistamaan kaikkea tuota. Ja tosiaan villin näköinen se monsteri! Muistankin sen lehtijutun vuohitilallisista, kuulosti mielenkiintoiselta.
VastaaPoistaTuo hedelmäpöytä oli kyllä mahtava! Ja voi kun voisi itse kasvattaa muutamaa eksoottista hedelmäpuuta;D
PoistaMonsteri oli aika hurja;D
En ollut kuullut tuosta Makun lehtijutusta tuosta pariskunnasta enkä löytänyt sitä googlettamallakaan.
Varsinainen gastronomiapläjäys! Kyllä siellä ollaan valovuosien päässä meikäläisestä tarjonnasta. Todella kiinnostavia juttuja.
VastaaPoistaTuo oli tosiaankin kunnon gastronomiapläjäys ja tuossa oli vain osa siitä mitä tuolla oli.Täällä on kyllä tosi mahtavat tarjonnat mitä ruokaan tulee:)
PoistaSinun mulperimarja kuva tuo taas koti ikävä oloa :(
VastaaPoistaMuuten, mahtava postaus :) On aina ilo lukea...
Sinullekin mulperi tuttu,ne ovatkin hyviä:) Kiitos kehuista:)
PoistaTosi mahtava tilaisuus päästä juttelemaan alan ammattilaisten kanssa, nuo hedelmät ennen kaikkea. En ihmettele juustoähkyä - olisin viihtynyt juustotiskeillä minäkin :) ;P Oispa täälläkin tuommoisia.. mutta taitaa mennä kaikenlaiset ruokatapahtumat ohi kun ei tule seurattua oikein täkäläistä mediaa noilta osin.
VastaaPoistaTotta,ei ihan joka paikassa tapaapkaan noin monta ammattilaista tai keittiöpäällikköä joita tuolla myös oli ;mm, yksi keittiöpäällikkö jonka molekyylikeittiö-kurssilla olinkin viime vuonna ja hän muisti minut:)
PoistaTeillä varmaan on useita tuolla pöydällä olleista hedelmistä;D
Mikä runsaudensarvi! Sekä visuaalista että ihan fyysistä ähkyä ei ymmärrettävästi voinut välttää! Kyllä tarjonta teillä on ihan omaa luokkaansa! Olisin taatusti juuttunut tonne, kunnes olis ajettu ulos!
VastaaPoistaTerveisin ei niin lievästi -kade Suometar
Todellakin oli runsaudensarvi tuolla ja kun tuollaisia herkkuja tarjottiin oli vähän vaikeaa kieltäytyä mikä sitten ilmeni pienenä ähkynä;D Ellei olisi ollut suomalaista kirjastoa olisin minäkin tuonne juuttunut ihan iltamyöhään asti;D
PoistaIhana raportti todella herkullisen näköisestä tapahtumasta, olin aivan vesi kielellä lukemisen ajan :) erityisesti eksoottisia hedelmiä olisi ollut kiva itsekin päästä ihailemaan, niitä kun on kovin rajallisesti täällä tarjolla.
VastaaPoistaOli kyllä ihanan herkullinen tapahtuma ja toivottavasti tuo järjestetään ensi vuonnakin...NOin paljon eksoottisia hedelmiä ei ihan helposti näe joten oli kiva nähdä kaikki yhdessä paikassa:)
Poistamahtavaa nähdä lucuma oikeasti minkänäköinen se on!
VastaaPoistaNäin niitä muutaman kerran Perussa tuoreina mutta täällä tuo oli ensimmäinen kerta.Harmi vaan ettei ihan kaupoista saa tuoretta lucumaa....
PoistaNo siellä on todellakin pöydät notkuneet herkuista ja mahtava valikoima ihan outoja hedelmiä minulle.
VastaaPoistaTodellakin notkui pöydät.Noista eksoottisista hedelmistä oli kyllä mullekin suurin osa outoja....
PoistaVoi että rakastan tällaisia tapahtumia!
VastaaPoistaEn ole koskaan nähnyt lucumaa, saati sitten maistanut. Olisi kyllä mielenkiintoista joskus kokeilla! Ei taida olla Suomessa missään myynnissä. :-(
Minäkin rakastan ja toivon että saan kutsun ensikin vuonna,jos tuollainen taas järjestetään...Lucumaa ei kyllä täälläkään ole kaupoissa;ainoa tapa kai on ostaa nuori lucumapuu ja odotella että tulisi hedelmiä;D
PoistaSuomesta saa lucumajauhetta;tosin lucuman maku kärsii kuivattaessa.
Enpä heti tunnistanut lucumaa kuvasta, täällä ne on yleensä torilla myynnissä melko kypsinä ja väri on silloin tumma ja kuori ryppyinen. Vähän kuin vanha peruna :)
VastaaPoistaJos ja kun toivottavasti joskus pääsen käymään Israelissa, niin halva ja tahini on ehdottomasti ruokatuliaisten ostoslistalla. Enpä ole noin monen laatuista halvaa tainnut nähdä edes Turkissa ja Kreikassa (tai olen katsellut vääristä paikoista, who knows :)
Anna:näin pari kertaa lucumaa Perussa,kerran ryppyisenä ja kerran vähemmän ryppyisenä;D Mutta voi kuinka se lucumajätski onkin hyvää,saispa sitä täälläkin...
PoistaToivottavasti joskus pääset tänne,opas valmiina täällä;D
Olin ihan ällistynyt kun kuulin kuinka monta erilaista halvaa tuolla Halva Kinddomilla onkaan!
Kerrassaan upea tilaisuus. Olipa ihana nähdä kuvia ja kuulla mitä kaikkea siellä löytyykään. Suklaalla kuorrutetut kirsikkatomaattirusinat, jännittävää =)
VastaaPoistaOli tosiaankin:) Ne kirsikkatomaattirusinat ovat erikoisen makeita ja tosiaankin on ihan oma lajike niitä varten.Harmi kun ei ollut niitä suklaisia tuolla...mutta toivon että ensikin vuonna järjestetään tällainen tilaisuus ja saan kutsun.,...
PoistaIhana tapahtuma, ja mitä herkkuja. Tuollaiseen lähtisin mielelläni minäkin, jos vain sopivan matkan päässä olisi.:)
VastaaPoistaTuo oli kyllä harvinaisen ihana tapahtuma;etenkin nuo eksoottisen hedelmät:)
Poista