Tällainen helppo ja herkullinen porkkanainen alkupala (tai salaatti) syntyi päässäni yhtenä päivänä. Annoksesta tuli tosi kaunis, kiitos porkkanan kauniin värin. Tämän ruuan voi koota joko tarjoilulautaselle kuvan tapaan, tai sitten tarjota salaatin muodosssa kulhosta. Koirani Bambi on muuten hulluna porkkanoihin, ja aina kun käsittelen porkkanoita Bambi tulee kerjäämään makupalaa...
Porkkanainen alkupala
- 2-3 porkkanaa
- muutama tippa seesamiöljyä
- 1 rkl limetin mehua
- 1 rkl öljyä paistamiseen
- suolaa maun mukaan
- persiljatahnaa ( persiljaa, valkosipulia, suolaa, chilihiutaelita, oliiviöljyä, jotka jauhetaan joko sauvasekoittimella tai muulla laitteella tahnaksi.
- (persialaista kuivattua limettiä)
Aloitin pesemällä ja kuorimalla porkkanat. Kuorijalla otin porkkanoista ohuita ja leveitä suikaleita.
Öljy lämmitetään pannussa, ja porkkanasuikaleet lisätään pannuun. Koska porkkanasuikaleet ovat ohuita, pehmenevät ne nopeasti . Öljy saa olla aika kuumaa. Kun porkkanasuikaleiden reunat alkavat hieman ruskistua ja karamellisoitua, otetaan pannu pois hellalta.
Porkkanasuikaleet asetellaan tarjoilulautaselle , tai kulhoon, ja päälle tiputellaan muutama tippa seesamiöljyä, hieman suolaa sekä limetin mehua. Suikaleita käännellään niin makua tulee kunnolla suikaleiden pinnalle. Jos tätä halutaan salaatin muodossa tarjoilla kulhosta, kannattaa lisätä porkkanoiden määrää, sillä paistettaessa porkkanat kutistuvat jonkun verran.
Jauhoin nipullisen persiljaa, muutaman valkosipulikynnen, hieman chilihiutaleita sekä suolaa oliiviöljyn kanssa löysähköksi tahnaksi. Tahnaa lusikoidaan porkkanasuikaleiden päälle.
Lopuksi raastoin päälle mustaa kuivattua loomia, eli mustaa kuivattua limettiä. Musta kuivattu limetti on suosittu maustaja eri Lähi-idän keittiöissä, esim. persialaisessa keittiössä sitä lisätään kokonaisena pataruokiin. Koska kuivattua limettiä voi olla hieman hankalaa löytää Suomessa, voi päälle ripotella hieman sumakkia, tai vähän lisää limettimehua. Kuivattua limeä löytyy Suomessa varmaankin etnisistä kaupoista, joissa myydään Lähi-idän alueen tuotteita.. Itse raastan sitä esim. salaatteihin tai muihin ruokiin. Tämän linkin takana olevalla videolla tehdään kuivattuja limettejä ihan kotioloissa.
Kuivattuja limettejä Tel Avivin maustetorilla. Vaaleat kuivatut limetit ovat maultaan miedompia kuin mustat.
Helppotekoista ja hyvää:)
Aivan ihana ohje ja näyttää niin herkulta.
VastaaPoistaKivaa tiistaita sinulle Jael <3
Outi:Kiitos, olikin tosi hyvää:) Porkkanasta on moneksi:) Kivaa keskiviikkoiltaa sinulle Outi.
PoistaNäyttää hyvälle, pitää tehdä :)
VastaaPoistaMelissa;Tosi hyvää, ja vaikka jättäisi tuon persiljapeston pois niin silti tosi hyvää:)
PoistaKatarina:Tack, mycket gott, och så enkelt att göra:)
VastaaPoistaWow! I wouldn't have thought that humble carrots could look so elegant, but this is one stunning dish. I want to make it right this minute.
VastaaPoistaHannah:Thank you, the humble carrot 🥕so versatile ❤And this dish was delicious too
PoistaNam :D
VastaaPoistaBirgitta:yksinkertaista mutta hyvää 🥕🥕
Poista