Tässä herkullinen kylmä kesäkurpitsaruoka nimeltä Kashkarikas, jossa kesäkurpitsasta on ainoastaan käytetty kuoret. Kashkarikas kuuluu sefardijuutalaiseen keittiöön, ja sai alkunsa siitä kun toiseen ruokaan käytettiin kesäkurpitsaa ilman kuoria, eikä kuoria haluttu heittää pois. Hävikkiruokaa siis;D Tosi ihana lisäkesalaatti:)
Tiedän kyllä että lähes aina kesäkurpitsat käytetään kuorineen, ja niin teen itsekin, mutta tässä ruuassa nimenomaan kuoret tekevät siitä hyvän.
Kashkarikaksen nimi tulee todennäköisesti espanjankielisestä sanasta cascara, joka voi tarkoittaa mm. hedelmän tai vihanneksen kuorta. Ohjeen nimi löytyi sattumalta , kun jostain päädyin lukemaan tarinaa kirjasta "The Ottoman Turk and the Pretty Jewish Girl" . Beyhan Cagri Trockin ruokakirjassa on turkkilaisten ja turkinjuutalaisten ohjeiden lisäksi myös hänen vanhempiensa mielenkiintoinen tarina. Minulla oli siis ohjeen nimi, mutta itse ohjeita ei paljon netistä löytynyt, mutta muutama sieltä löytyi , etenkin hepreaksi. Tästäkin ruuasta on erilaisia versioita, ja sovelsin ohjetta minulle parhaiten sopivaksi. Pientä tutkimustyötä tehdessäni (ruokahistoria on äärettömän mielenkiintoista!) huomasin että ohje on Turkin sefardijuutalaisten keittiöstä päätynyt myös tavalliseen turkkilaiseen keittiöön. Esim. tässä versio ruuasta turkiksi.
Kashkarikas eli kesäkurpitsan kuoret käyttöön
- 3 kesäkurpitsaa
- 1 iso sipuli
- 2 tomaattia
- 1 rkl tomaattipyrettä
- 3 rkl oliiviöljyä + muutama tippa vielä ruuan päälle
- tilliä
- 2 tl sokeria
- ripaus mustapippuria
- 3/4 tl suolaa
- 2.5 dl vettä
- rkl sitruunamehua
Pese kesäkurpitsat, ja leikkaa niistä pois kummankin puolen päät. Ota kuorijalla suikaleita kuoresta, ja leikkaa kuoret muutaman sentin kokoisiksi paloiksi.
Kuori ja pilko sipuli. Lämmitä 2 rkl oliiviöljyä kattilassa (tai kasaripannussa) keskilämmöllä, noin 7 - 8 minuutin ajan, kunnes sipuli pehmenee. Pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi. Lisää tomaatti ja tomaattipyree, , ja anna seoksen paistua noin minuutin ajan, minkä jälkeen lisätään kesäkurpitsan kuoret, 1 rkl oliiviöljyä. sokeri, mustapippuri, suola ja vesi.
Kansi kohta päälle... |
Anna seoksen kiehua kiehumispisteeseen, minkä jälkeen lämpö alennetaan pienelle, ja kattila peitetään kannella. Seos saa kiehua 20-25 minuutin ajan, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut, ja kesäkurpitsan kuoret pehmenneet. Kesäkurpitsan kuoriin jää kuitenkin kivasti suuntuntumaa.
Tein kashkarikas-salaattia kahdesti: ensimmäisellä kerralla kuorissa oli myös jonkun verran kesäkurpitsan pehmeää osaa, mutta olen sitä mieltä että pelkillä kuorilla tästä tulee paljon parempi.
Kun kashkarikas on kylmennyt, päälle ripotellaan sitruunamehua, muutama tippa oliiviöljyä sekä tilliä.
Kashkarikas tarjoillaan usein myös jugurtin kanssa, mutta sen voi myös jättää pois. Tämä on kyllä niin hyvää että taidan jatkossakin erotella välillä kuoret kesäkurpitsoista;D Ja mitä tapahtui sille kesäkurpitsan pehmeälle osalle? Siitä sitten joskus toiste....
Så spännande och jättebra att ta vara på skalen också.
VastaaPoistaJäänpä odottamaan sitä jatko-osaa, en usko, että olisit jättänyt vaalean osan käyttämättä. Minä olen aina käyttänyt kesäkurpitsat kuorineen, mutta voihan ne tosiaan valmistaa erikseenkin.
VastaaPoistaSiinä onkin hyvä idea niille jotka tekevät kesäkurpitsan sisuksesta "spagettia". Koko kasvis hyötykäyttöön.
VastaaPoistaThis is 100% my kind of dish! Simple, straightforward, and fresh; full of veggies, highlighting their natural flavors and letting them shine.
VastaaPoistaHeti aloin kuvittelemaan itseäni kauhomassa tuota leivän kanssa. Niin herkun näköistä ja todellista hävikkiruokaa!
VastaaPoistaIhanaa loppuviikkoa sinulle Jael <3
Herkullisen näköistä! Hyvää viikonloppua!
VastaaPoistaIhan mieletön idea : ) Varmasti maistui, itse rakastan jogurttia kasvisten lisukkeena!
VastaaPoista