Pidän leipomisesta mutta harvoin kuitenkin leivon,mutta jos hyvä tekosyy sellaiseen löytyy niin ilahdun.Ja ystävän ilahduttaminen on sellainen tekosyy:;D Tällä kertaa leivoin maamoul-pikkuleipiä,jotka ovat suosittuja leivonnaisia Lähi-Idässä ja etenkin juhla-aikoina. Täkäläinen pääsiäinen loppui maanantai-iltana ja sitä ennen viikkoon ei täällä käytetty tavallisia jauhotuotteita,joten heti pyhän loputtua otin jauhot esille ja pääsin leipomaan:)
Olen tehnyt näitä kerran aikaisemminkin,Suomessa vielä asuessa mutta silloin en vielä omistanut näitä maamoul-muotteja.Tosin maamouleita voi aivan hyvin tehdä ilman muottejakin,mutta muoteilla niistä saa koristeellisia.Täytteitä voi olla monia;näissä tekemissäni oli taatelitäyte.
Maamoulin ohjeita on netissä pilvin pimein ja versioita monen monta:jotkut tekevät ne pelkästään mannaryyneistä,jotkut taas mannaryynien ja vehnäjauhon sekoituksesta. Myös tekotapoja on monta;tämä tutultani Sarahilta löytämäni ohje oli yksinkertainen,mutta joissain ohjeissa taikinaa vaivataan pitkään ja sen annetaan levätä yön yli. Sarahin helpolla ohjeella tehtynä näistä tuli tosi hyviä.Amerikkalaiset kuppimitat käänsin desilitroiksi.
Maamoulit:
- 2 3/4 dl mannaryynejä
- 2 3/4 dl vehnäjauhoa
- 100 gr pehmeää voita
- 1 tl karvasmantelia tai veikselinkirsikkaa (minulla ei ollut veikselinkirsikkaa joten laitoin 1 tl jauhettua karvasmantelia) Tämän voi kyllä jättää poiskin
- 3 rkl sokeria
- ½ rkl appelsiinikúkkauutetta
- ½ rkl ruusuvettä
- 1½ dl maitoa tai vettä (yleensä käytetään maitoa,minulla oli vettä)
Täyte:
- 12 medjoul-taatelia
- muutama desilitra vettä liotukseen
- 2 rkl sokeria
- ripaus vaniljaa
Taatelisose |
Liota taatelit,jonka jälkeen poista kivet ja mahdollisesti irtautunut taatelin kuori.Jauha taatelit ja vesi ja lisää sokeri.Taatelisoseen tulee olla paksuhkoa mutta jos on tarve,lisää jonkun verran vettä. Laiton soseeni joksikin aikaa vielä kuivuriin,joka teki rakenteesta vähemmän löysää.
Taatelit voi myös keittää pienessä vesimäärässä sokerin kanssa ja jauhaa ne sen jälkeen soseeksi.
Taikinasta pyöritetään pieniä palloja,jotka muotoillaan käsin litteäksi (kakkoskuva) .Täytettä laitetaan pieni nokare keskelle ja taikinapala suljetaan palloksi,joka painetaan jauhotettuun maamoul-muottiin ja kopsautetaan muotista ulos.Jos ei ole muottia,pyörylät painetaan vähän litteämmäksi ja siihen voi tehdä koristeviiltoja haarukalla.Täällä on lämmintä ja taikina pehmeni näitä laittaessa joten laitoin valmiiksi täytetyt maamoulit jääkaappiin puoleksi tunniksi ennen paistamista.
Lämmitä uuni 160 C-asteeseen ja paista maamouleita 20-30 minuuttia.Maamouleiden ei tule ruskistua uunissa vaan jäädä vaaleiksi. Anna maamouleiden jäähtyä kunnolla ja puuteroi ne tomusokerilla. Ystäväni ihastui näihin niin että lupasin hänelle tehdä jo uuden satsin....
Mielenkiintonen ohje. Todellakin kokeilemisen arvoinen.
VastaaPoistaKokeile ihmeessä,tykkäät varmasti:)
PoistaKiva ja mielenkiintoinen resepti, kiitos!
VastaaPoistaOle hyvä vain:) Suuri osa menee ystävälle,mutta muutaman jätin ja hyviä ovat:)
PoistaOnpa todella kauniin näköisiä leipäsiä!
VastaaPoistaKiitos,tuolla muotilla saa aika kivasti kivan näköisiä pikkuleipiä mutta kyllä ilmankin muottia onnistuu.
PoistaKerrassan kauniita ja ihana tuo muotti. Pitääpä koittaa ja taas siis lisäys jo ennestään pitkään listaan ;). Mukavaa alkavaa viikkoa.
VastaaPoistaNoita muotteja on monta erilaista.Ostin nuo eräästä arabikylästä pohjoisesta Israelista.
PoistaMukavaa alkavaa viikkoa sinullekin ja hyvää huhtikuuta:)
Kauniita pikkuleipiä! Tulee leivottua ihan liian vähän tällaisia herkkuja :)
VastaaPoistaAika harvoin itsekin leivon vaikka tykkään leipomisesta tosi paljon:)
Poistaonpa sitten upeita leivoksia, voi että niitä keittiövempaimia voisi ostaa kokoa jana lisää ja kaikille olis käyttöä jos nyt kerran parissa vuodessa;)
VastaaPoistaNoilla muoteilla tosiaankin saa nättiä tuloksia.Mun täytyy jo rajoittaa keittiövempaimien määrää koska ei ole tilaa uusille.Mutta aina välillä tulee joku houkutus vastaan.,,,
PoistaMielenkiintoisen näköinen ohje - nuo ovat taatusti hyviä.
VastaaPoistaNämä ovatkin tosi hyviä.Ja vaikka tämä ohje oli moniin maamoul-ohjeisiin verrattuna varsin helppo tuli näistä tosi nameja:)
PoistaTäytepikkuleivät ovat ihania, ja kauniit muotit.
VastaaPoistaOuti,etenkin tuo taatelitäyte oli ihana tässä.Ja maussa tuntui myös appelsiininkukka ja ruusu:D
PoistaOlet oikea pikkuleipä-ässä. Ensin ne alfajoresit ja nyt nämä. Nam.
VastaaPoistaKiitos;D Kiva kokeilla vähän erilaisempia pieniä leivonnaisia.Ystävä tykkäsi näistä tosi paljon:)
Poistanuo muoti on niiiiiiiiin kauniita - harmittaa kun en ole koskaan saanut aikaiseksi niitä (vieläkään) ostettua. ihanan näköisiä pikkuleipiä :-) ja taatelihan muhun uppoaa aina :-)
VastaaPoistaOn ne ihania,Tekee mieli löytää lisääkin,Nuo olivat kyllä tosi hyviä;ystävä sanoi että söi ne päivässä kun ei malttanut pitää näppejänsä niistä irti;D
PoistaKivat muotit, niillä tulee tosi nättejä pikkuleipiä. Mielenkiintoisia ja varmaan ihanan makuisia aineksista päätellen.:)
VastaaPoistaNuo muotit onkin tosi kivoja:) Ja palautteen perusteella nämä olivat super hyvät!
PoistaIhania muotteja ja sen myötä kauniita pikkuleipiä. Taateli on suurta herkkuani, joten olisin varmaan syönyt kaikki, jos olisin paikalle osunut, heh heh =)
VastaaPoista