Sivut

maanantai 31. elokuuta 2015

Tuna tuna tu...itämainen tonnikalatahna

Viimeisen puolentoista vuoden aikana tänne on ilmestynyt 2 halpakahvilaketjuaCofix ja  sen kopio Cofizz. Molemmissa ketjuissa joka ikinen tuote maksaa hieman yli  euron ja parempaa hinta-laatusuhdetta saakin etsiä...Aina välillä syön jommassakummassa voileivän ja eräänä päivänä söin Cofizz-pisteessä tunisialaisen tonnikalavoileivän. Tein sitten kotona samantapaista tahnaa mitä oli leivän sisällä. Tahna kohottaa tavallisen purkkitonnikalan ihan eri sfääreihin ja on myös helppotekoista. Voileivän päällä herkkua!

Itämainen tonnikalatahna
Valuta suurin osa  tonnikalapurkin öljystä pois mutta jätä osa jäljelle.Sekoita tonnikalan joukkoon harissatahnaa (löytyy myös valmiina) sekä jauhettua ,säilöttyä sitruunaa. Pilko kananmuna haarukalla pieneksi ja sekoita tonnikalatahnan joukkoon.Laita leivän päälle ja nauti.
Olisin laittanut päälle vielä kurkunsiivuja jos  olisi ollut kurkkua.....

torstai 27. elokuuta 2015

Party food-suklaamaapähkinäruudut

Ohjeen näille supernäteille maapähkinäsuklaaruuduille näin täkäläisessä ruokasivustossa mutta ohje oli lainattu  amerikkalaiselta sivustolta.  Pidän paljon maapähkinävoista ja kun tässä oli vielä suklaata....maapähkinän ja suklaan liittohan on hurjan hyvä:) Päätin tehdä näitä tytölle jonka ohjaaja olen ollut muutaman vuoden ja jonka syntymäpäivä on viikonloppuna;hänkin pitää suklaasta ja maapähkinävoista. Maapähkinäruutujen valmistus  on helppoa sillä nämä valmistuvat uunitta..Pääaines ruuduissa on maapähkinävoi ja se  tuntuukin ruuduissa ,ja sileä maapähkinävoi on paras vaihtoehto näille..Kaikista parhaiten ruutujen valmistus hoituu monitoimikoneella.

Suklaamaapähkinäruudut
Maapähkinäkeksipohja:
  • 200 gr keksejä (Marie-keksejä/Petit Beurre-keksejä/graham-keksejä)
  • 120 gr maapähkinävoita
  • 70 gr voita,sulatettuna
Suklaakerros
  • 200 gr tummaa suklaata 
  • 30  gr maapähkinävoita
Maapähkinämarmorointi
  • 30  gr maapähkinävoita
Voitele ensin kevyesti  pohja 20x20 sentin astiassa ja aseta leivinpaperia päälle.Sulata voi maapähkinäkerrosta varten.Jauha keksit hienoiksi murusiksi Lisää maapähkinävoi ja sulatettu voi ja jauha seos tasaiseksi massaksi. Seos kaadetaan astian pohjalle ja tasoitetaan tasaiseksi. Sulata suklaa vesihauteessa  maapähkinävoin kanssa ja sekoita tasaiseksi.Kaada suklaamassa maapähkinäkeksikerroksen päälle.Sulata 30 gr maapähkinävoita  juoksevaksi ja kaada sitä sinne tänne suklaakerroksen päälle. Marmoroi pinta.

Ja jotta ohje olisi todella havainnollinen niin tässä teko-ohjeet,musiikilla.

Muutama vinkki :

  1. Käytin makeuttamatonta maapähkinävoita ja koska suklaakin oli 70% suklaata,oli makeus näissä ihan minimissään. Eli jos nähin haluaa kunnolla makeutta niin kannattaa valita tummaa  suklaata jossa on vähemmän prosentteja kuin tuo käyttämäni 70% suklaa,ja makeutettua maapähkinävoita tai sitten lisätä pohjakerrokseen hieman tomusokeria.
  2. Osan tummasta suklaasta voisi korvata valkosuklaalla,mikä antaisi näille enemmän makeutta.
  3. Oikeastaan nämä eivät kauheasti makeutta kaipaakaan. Palaset ovat aika tuhteja.
  4. Minusta paras tapa tarjota näitä on leikata ne suupalan kokoisiksi  palasiksi.Kiva ja nätti tarjottava juhlilla tai ruokatuliainen.
Muutama viikko sitten tein myös Aleksanterinleivoksia. En ollut koskaan ennen tehnyt niitä ja ovat kyllä tosi hyviä.Ohjeena käytin Arlan ohjetta.

tiistai 25. elokuuta 2015

Jestas mitkä bataattipyörykät +hiiliteräspannu

Siis just niin: kertakaikkiaan herkulliset bataattipyörykät  ei niin tavanomaisella tomaattikastikkeella. Thaimaalaistyylinen ruoka on vieläkin aika hallitseva tällä hetkellä keittiössäni ja nyt tein nämä helppotekoiset ja herkulliset pyörykät. Ohje on kirjasta "What's cooking Thai",joka on ollut kirjahyllyssäni iät ja ajat: ensin Suomessa ja sitten täällä mutta vasta nyt  tajusin että etten  ole kertaakaan kokannut tästä kirjasta mitään. Kirjassa on monta hyvää ja suhteellisen helppotekoista thaiohjetta;en tiedä miten autenttisia ne ovat mutta olen nyt merkinnyt ylös aika monta ohjetta tuosta kirjasta. Monet ohjeista sisältävät lihaa mutta jotkut nistä voi helposti muuntaa vegaaniseksi.  Tämä ohje kiinnosti helppouden ja erikoisen tomaattikastikkeen vuoksi:siinä on sellaisia aineksia mitä ei helposti yhdistä tomaattikastikkeeseen.Pyörykät ovat hyviä ihan sellaisenaankin mutta kun niiden päälle laittaa tätä tomaattikastiketta niin syntyy ihana makujen sinfonia:) Muutkin aasialaistyyliset kastikkeet sopivat hyvin näille pyöryköille.


Bataattipyörykät ja tomaattikastike thaimaalaisilla mauilla
1. Ensin tehdään tomaattikastike:
  • 3 tomaattia ,kaltattuna
  • 2 rkl öljyä 
  • 1 pieneksi paloiteltu   valkosipulin kynsi
  • 2 sentin pala pieneksi paloiteltua  inkivääriä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl limetin mehua
  • 2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
Kaltatut tomaatit leikataan pieniksi kuutioiksi. Öljy lämmitetään wokissa (tai kattilassa) ja valkosipulin sekä inkiväärin palasia paistetaan minuutin verran minkä jälkeen lisätään tomaattikuutiot. Ohjeessa  tomaattia paistettiin vielä pari minuuttia mutta lisäsin myös tomaatin liemen ja annoin kastikkeen kypsyä  kunnes kaikki nesteet olivat haihtuneet pois.Otin wokin pois pannulta ja lisäsin soijakastikkeen,limetin mehun sekä hienonnetun korianterin. Sekoitellaan.Kastiketta pidetään  lämpimänä mutta se maistuu hyvin myös kylmempänä pyöryköiden kanssa.

2.Bataattipyörykät
  • ½ kg bataattia (kuorittuna)
  • 2 murskattua valkosipulin kynttä
  • 1 vihreä chili (poistin siemenet)
  • 2 korianterin vartta lehtineen
  • 1 rkl soijakastiketta
  • noin ½ dl vehnäjauhoa
  • öljyä paistamiseen
Bataatti raastetaan raastimen kaikkein hienoimmalla terällä. Kirjan ohje oli hieman vaillinainen siinä mielessä että siinä ei oltu mainittu että bataatissa on paljon nestettä ,etenkin jos se raastetaan hienoksi raasteeksi.Joten raastamisen jälkeen puristin bataattiraasteesta mahdollisimman paljon nestettä pois. Jauhoin chilin,valkosipulin ,korianterin sekä soijakastikkeen kastikkeeksi jonka sekoitin raasteen joukkoon.
Luulisi että tuo bataattimassa hajoaisi kun siitä muodostetaan pyöryköitä,koska siinä ei ole jauhoa tai kananmunia vaan pelkästään bataattia ja maustekastike, mutta niin ei käynyt. Lautaselle laitetaan jauhoa ja litteiksi pyöryköiksi muodoillut pyörykät käännellään jauhoissa niin että sitä on kaikilla puolilla.
Pannulla lämmitetään 3 rkl öljyä ja pyöryköitä paistetaan korkealla lämmöllä.  Käytin paistamiseen ensimmäistä kertaa jo keväällä saamaani De Buyer -hiiliteräspannua. Ja täytyy sanoa että oli kyllä ilo paistaa pyöryköitä tällaisella pannulla: mikään ei tarttunut kiinni ja pannuun tasaisesti leviävä lämpö takasi sen että kaikki pyörykät saivat samanaikaisesti  väriä.Liian usein olen tehnyt pyöryköitä pannussa johon osa pyöryköistä on tarttunut kiinni tai osa on saanut väriä ja osa ei mutta näin ei käynyt hiiliteräspannua käyttäessä. Kun pyörykät ovat saaneet väriä ja rapeutta,ne käännetään ja toinenkin puoli paistetaan rapean ruskeaksi.Pyörykät imevät öljyä,joten kun käänsin pyörykät lisäsin vielä muutaman ruokalusikallisen öljyä. Pyöryköillä on rapea pinta ja herkullinen pehmeähkö sisus.
Hiiliteräspannulle pitää tehdä rasvapoltto ennen käyttöönottoa ja hieman pelotti tuo operaatio,mutta Habanero-blogissa onkin mahtavat ohjeet sille..Itse asiassa pannulle pitäisi tehdä jopa 11 rasvopolttoa jotta se toimii täydellisesti (tein vain 4....) ja onkin sen jälkeen lähes ikuinen ,sillä tarttumattomuusominaisuudet vain paranevat iän myötä.Huomasin nyt että pannu on Paista-nettikaupan sivuilla nyt 10 % alennuksella ja voin todella suositella tätä pannua. Millaisia kokemuksia blogin lukijoilla on hiiliteräspannuista? Minulle De Buyer-pannu osoittautui niin hyväksi että se on saanut ihan kunniapaikankin keittiöstä;se on ainoa seinässä roikkuva paistinpannuni;D

Pannu saatu tuotenäytteenä

lauantai 22. elokuuta 2015

Kesäkurpitsatahna leivän päälle ja muutamia torikuvia

Kesäkurpitsakin on niin moníupuolinen kasvis  ja sopii vaikka leivän levitteeksi. Täälläpäin tämäntapaisia tahnoja löytyy myös markettien kylmähylllyistä,mutta tein tästä oman versioni, On tosi hyvää leivän päällä:)

Kesäkurpitsatahna
  • Kesäkurpitsaa noin 600 gr (2 kesäkurpitsaani painoivat sen verran ennen kantojen poistoa)
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 1 kovaksi  keitetty kananmuna
  • suolaa,pippuria
  • kevätsipulin vihreitä varsia
  • 3 rkl oliiviöljyä paistamiseen +1 rkl tahnan joukkoon
Tähän tahnaan ei tarvitse monta ainesta...kuvassa on 2 kananmunaa mutta tahnaan päätyi lopuksi vain yksi.

Keitä kananmuna kovaksi ja jäähdytä se. Silppua sipuli,lämmitä 3 rkl oliiviöljyä pannulla ja paista sipulia keskilämmöllä,välillä sekoittaen,kunnes sipuli on muuttunut kullanruskeaksi. Sipulin paistuessa raasta kesäkurpitsat (kuorineen) raastimen karkealla terällä. Purista niistä jonkun verran nestettä pois.Kun sipuli on paistunut kullankeltaiseksi.lisää kesäkurpitsaraaste,sekoittele hyvin,lisää jonkun verran suolaa ja mustapippuria ja peitä pannu kannella , Alenna paistolämpötila minimiin. Anna kesäkurpitsa-sipuliseoksen paistua kannen alla noin 15 minuuttia ja käy välillä kääntelemässä seosta. Ota kansi pois,nosta hieman lämpötilaa ja paista  kunnes kaikki nesteet ovat haihtuneet pannusta.Laita tämän jälkeen seos yhdessä kananmunan ja oliiviöljyruokalusikallisen kanssa monitoimikoneeseen tai jauha seos sauvassekoittimella tahnamaiseksi. Maista ja lisää suolaa tai pippuria tarvittaessa. Anna tahnan jäähtyä,mieluiten yön yli jääkaapissa ennen tarjoilua ja koristele tahna kevätsipulin vihreästä varsiosasta leikatuilla paloilla. 
Tahna oli hyvää spelttipitan sisällä:)
Kävin eräänä päivänä HaTikva-torilla ,joka sijaitsee Tel Avivin HaTikva(toivo) kaupunginosassa. Harvemmin tulee sinnepäin  lähdettyä,se on hieman kauempana eikä ihan yhtä monipuolinen kuin  Carmel-tori,mutta myös  se on käymisen arvoinen, Koska tori sijaitsee köyhemmällä alueella myös hinnat ovat usein Carmel-torin hintoja alemmat. HaTikvan kaupunginosa alkoi amerikkalaisten ja saksalaisten protestanttien perustamana kylänä ja yksi sen asukkaista oli Almira Steinbeck;kirjailija John Steinbeckin isoäiti. Torilla kuvaamani kuvat olen ottanut puhelimeni kameralla.
Kaktushedelmiä
Vesimelonit ovat nyt parhaimmillaan;kuumuus tekee niistä vieläkin makeampia.
Heti torin alkupäässä on jemeniläinen leipomo  josta ostin tämän  saluf-eli jemeniläisen pitaleivän,joka ei nimestään huolimatta  ole lainkaan kuin tavallinen pitaleipä vaan erittäin herkullinen litteä leipä.Tätä ei ole ihan helppo valmistaa kotioloissa mutta tuttavani Liz on täällä kertonut ja videoinut leivän tekoprosessin ja sieltä myös löytyy tälle jonkinlainen  ohje.
Saluf osoittautui erinomaisen hyväksi pizzapohjaksi(vaikka yleensä suosin ohutta pohjaa) ja tavallisen tomaattikastikkeen sijaan päällä oli  matbuhakastiketta, fetajuustoa ja pestoa.

tiistai 18. elokuuta 2015

Tofupihvit thai-mauilla

Minä niin tykkään thaimaalaisista mauista ja niinpä tein thaimaalaisen keittiön innoittamana tofupihvejä. Insipiraatio näihin tuli thaimaalaisista kalapihveistä ,jotka ovat niin herkullisia;ja nämä tofupihvit ovat sitten jonkinlainen vegaaniversio niistä.  Erinomaisen hyviä näistäkin tuli.

Tofupihvit thaimaalaisilla mauilla.
  • 300 gr kiinteää tofua
  • 1 murskattu valkosipuli
  • 1 tl punaista currytahnaa
  • 3!½ rkl riisijauhoa
  • 2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
  • 3 rkl limemehua
  • 1 tl raastettua limenkuorta
  • vajaa tl mustapippuria
  • vajaa tl jauhettuja korianterinsiemeniä
  • öljyä paistamiseen
  • suolaa (tai soijakastiketta)
Murenna tofu murusiksi,joko käsin tai monitoimikoneella.Lisää mausteet,currytahna,riisijauho,limemehu,limenkuori ,valkosipulimurska ja hienonnettu korianteri ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lämmitä öljy wokissa tai paistinpannulla (käytin paistamiseen riisinkuoriöljyä,jonka palamispiste on korkea). Ota massasta pyöryköitä ja litistä ne käsin.Paista pihvejä keskilämmöllä kunnes molemmat puolet ovat saaneet väriä ja rapeutta. Pihvit voi myös kypsentää uunissa öljytyn leivinpaperin päällä (päälle myös öljyä) mutta silloin pinnoista tulee vähemmän rapeat.   Lisäsin massaan suolaa ,mutta soijakastiketta lisäämällä makua olisi saanut vieläkin enemmän.Massaa tulee maistaa ennen paistamista ja tarkistaa suolan määrä. Nämä pihvit maistuvat aasialaistyylisen kastikkeen kanssa ja teinkin seuraavanlaisen kastikkeen näille:

Maapähkinäkastike soijapihveille
  • 1 rkl maapähkinävoita (sokeritonta)
  • 1 tl seesamiöljyä
  • ½ tl chilijauhetta
  • '1 rkl  soijakastiketta
  •  2 rkl vettä
Sekoita kastikkeen ainekset tasaiseksi kastikkeeksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. s
Olivatpa hyviä:)
Täällä on nyt ollut suoraansanoen kamalan kuumaa viime päivinä. Kuumin elokuu vuosiin. Ja silloin tekee mieli lähinnä salaatteja,smoothieita ja sellaista ruokaa joka valmistuu nopeasti.Kuten wokatut vihannekset.Vihannekset pannuun ja kastiketta päälle niin syntyy maukas ja nopeatekoinen ruoka.

perjantai 14. elokuuta 2015

Kastikekokeilu MasterChefin innoittamana

Olen koukussa Masterchefiin,jonka täkäläisen version 5. kausi on parhaillaan menossa.Viime vuonna en seurannut kilpailua sillä silloin kilpailussa kilpailivat julkkikset ,joka  ei niin kiinnostanut. Täkäläinen Masterchef on todella värikäs ja   tänä vuonna taso on erittäin korkea.Ohjelma oli ainakin pari vuotta sitten kaikkein  katsotuin TV-ohjelma täällä. Jännää on että 12 loppukilpailijan joukossa on myös  pohjoismainen panostus,jopa 2 henkilön muodossa: Ruotsista kotoisin oleva Mischa joka putosi pois ohjelman puolivälissä ja sitten feikki-ruotsalainen joka  pääsi kilpailuun prinsessakakun ansiosta ja putosi pois jo ennen hurmuri-Mischaa mutta pääsi takaisin kilpailemaan viime jakson kaksintaistelussa,jossa kaksi jo pudotettua kilpailijaa kilpaili pääsystä takaisin ohjelmaan. Feikki-ruotsalainen? Täkäläinen mies joka kuulemma ihastui 4 vuotiaana ABBAn ruotsalaisiin lauluihin,oppi ruotsinkielen ja puhuu riikinruotsia täysin uskottavasti  ilman että on asunut Ruotsissa,  ja jopa puhuu hepreaa ruotsalaisella korostuksella mikä on todella ärsyttävää!  Tällainen tapaus tietenkin herätti kiinnostusta myös Ruotsissa,ja Dagens Nyheter-lehdessä olikin juttu ja kuva tästä feikki-ruotsalaisesta;D
Erikoista täkäläisessä Masterchef-kilpailussa on myös se että lähes kaikki kilpailussa käytettävät ruoka-ainekset ovat täällä valmistettuja eli lähiruokaa. Muutama jakso sitten yksi tuomareista piti kilpailijoille lyhyen kastike-workshopin ja kilpailijoiden piti sitten luoda annos käyttämällä vähintään 2 kastiketta tietyssä annoksessa.Inspiroiduin jaksosta ja tein jalopeñokastiketta mukailevan kastikekokeilun: minulla ei ollut jalopeñososetta,jolla kastikkeesta olisi tullut vieläkin parempi mutta ihan hyvä tästäkin tuli.Kastikkeen juju on se että se on täysin rasvaton mutta kuitenkin emulsiomainen ,kiitos ksantaanin.Olen vuosia käyttänyt ksantaania : mm. vegaanijäätelöissä ja gluteenittomassa leivonnassa mutta ei ehkä olisi heti tullut mieleen  käyttää sitä tällaisessa kastikkeessa.  Kastike maustoi rapeaksi paistettua tofua ja pidin tuosta  ideasta että ksantaanin avulla nestemäisistäkin aineksista saa hyvän emulsion:)

Rasvaton mutta emulsiomainen chilikastike

  • 15 gr tuoreita korianterin lehtiä
  • 55 gr paloiteltua vihreää chiliä (siemenet poistettu)
  • 2½ rkl limen mehua
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1/3 tl ksantaania
Soseuta korianteri ,chili ,valkosipuli sekä limemehu.Siivilöi niin että kaikki neste irtoaa.  Lisää nesteen joukkoon ksantaani ja blendaa emulsiomaiseksi.  Minulla ei siis  ollut jalopeñoja,mutta jos osan chilistä korvaa jalopenon palasilla niin kastikkeesta tulee vieläkin parempi. Kiinteän tofun olin leikannut kuutioiksi ,kierittänyt sitä  riisijauhoissa ,johon olin lisännyt suolaa ,ja sitten paistanut öljyssä rapeaksi. Kastike oli tosi hyvää suupalakokoisten tofukuutioiden kanssa.
Ruisleivän himo kasvoi yhtenä päivänä suureksi;niin että oli pakko tehdä ruisneliöitä,joista tuli tosi hyviä:)

tiistai 11. elokuuta 2015

Mango-porkkanasalaatti aasialaisilla mauilla + mikä on Natalin luumu?

Helteisinä  ja kosteina elokuun päivinä minulle maistuvat parhaiten kaikenlaiset salaatit,kuten tämä aasialaistyylinen mango-porkkanasalaatti. Mangot ovatkin täällä nyt parhaimmillaan,joten niitä tulee käytettyä myös salaateissa.Salaatti on ihanan raikas ja herkullinen.

Mango-porkkanasalaatti
  • pari keskikokoista porkkanaa
  • 1 keskikokoinen,ei liian pehmeä mango tai 1 dl mangokuutioita
  • 6 ruohosipulin vartta (myös kevätsipuli käy tähän)
  • 1 vihreä chili,josta siemenet poistettu
  • korianteria tai persiljaa jonkun verran (suosin korianteria mutta kotona oli vain persiljaa)
Kastike
  • 3 rkl limen mehua
  • 2 tl juoksevaa hunajaa
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 1 rkl seesamiöljyä
Kuori ja raasta porkkanat. Kuori ja kuutioi mango tai käytä pakastemangokuutioita. Pilko chili renkaiksi ja ne vielä puolikkaiksi. Leikkaa vajaan sentin pituisia ruohosipulin paloja joukkoon. Sekoittele kastikkeen ainekset ja kääntele kastike salaatin joukkoon. Lisää lopuksi jonkun verran tai paljonkin,korianterin lehtiä tai persiljaa,jos korianteri ei maistu. 
Sekoittele  salaatti ainakin tunti ennen tarjoilua.Itse asiassa salaatti oli maukkaampi seuraavana päivänä:)
Olen kateellisena katsellut marjojen ;etenkin mustikoiden kuvia Instagramissa ,blogeissa ja muuallakin. Ja lohduttauduin poimimalla Natalin luumuja. En tiedä mistä tuo luumu-nimitys on tullut,sillä Natalin luumu on enemmänkin suurikokoinen ja erittäin mehukas marja,jonka maussa tuntuu sekä makeutta että hieman happamuutta.  Täällä tätä Etelä-Afrikasta kotoisin olevaa pensasta tapaa useinkin,sillä se on yksi suosituimmista puistopensaista täälläpäin. Yleensä pensaat kynitään sen verran ahkerasti ettei niihin ehdi kehittyä marjoja,mutta kodin viereisen puiston nurkasta löysin kaksi näitä ihania marjoja täynnä olevaa pensasta.
Tein marjoista vähäsokerista hilloa ja tunnistin hillossa myös hieman ruusun makua.Tuli mieleen että näitä Natalin luumu tai Carissa macrocarpa-pensaita voi olla muissakin lämpimissä maissa,joten jos sellainen tulee vastaan;älkää epäröikö vaan maistakaa marjoja. Kuva pensaasta löytyy täällä.

perjantai 7. elokuuta 2015

Matbuha: mitä herkullisin keitetty tomaattisalaatti

Matbuha on Lähi-idän maista kotoisin oleva keitetty salaatti ja kovin suosittu täällä Israelissa,jonne sen toivat etenkin Maghrebin maista kotoisin olevat juutalaiset. Fafa'sin falafelipaikoissa syöneille matbuha saattaa olla tuttua,sillä se sisältyy siellä moniin annoksiin.  Heinäkuussa Helsingissä ystäväni Shoshanna valmisti todella herkullista matbuhaa ja kerron tässä miten hän sen teki.Jotta matbuhasta tulisi todella hyvää vie sen valmistaminen  hieman aikaa,mutta lopputulos on kyllä sen arvoinen.

Matbuha
  • 10 keskikokoista tomaattia,kaltattuna 
  • 1,2 dl oliiviöljyä
  • 8 valkosipulin kynttä,pilkottuna (muttei liian hienoksi)
  • ½ rkl sokeria
  • 1/4 rkl valkopippuria
  • 5 vihreää chilipippuria (jos vihreitä ei löydy voi käyttää punaisia)
  • 2 punaista paprikaa
  • ½ rkl paprikajauhetta
  • 1/4 rkl suolaa
  1. Kalttaa ensin tomaatit,eli laita ne hetkeksi kiehuvaan veteen ja poista niistä sitten kuori.Tomaatit pilkotaan tämän jälkeen kuutioiksi. 
  2. Lämmitä öljy sopivan kokoisessa kattilassa ja paista valkosipulia muutaman sekunnin välillä käännellen.
  3. Lisää nyt tomaattikuutiot valkosipulin joukkoon.Lisää sokeri ja valkopippuri.Laske lämpö minimiin ,peitä kattila kannella ja keitä seosta puolitoista tuntia.Sekoittele välillä.
  4. Sillä välin kun tomaattiseos kiehuu valmistellaan chilipipppurit ja paprikat: ne paahdetaan uunin grillivastuksen alla kunnes niiden kuori alkaa mustua ja rypistyä. Chilit ja paprikat laitetaan muovipussiin hikoamaan,jonka jälkeen kuoren poisto sujuu helposti.Siemenet poistetaan sekä chileistä että paprikoista.Chilit ja paprikat leikataan ohuiksi suikaleiksi.
  5. Tomaattiseokseen lisätään nyt chilin-ja paprikan suikaleet sekä suola. Seosta keitetään kansi peitettynä vielä noin 40 minuuttia (minimilämmöllä).Sekoitellaan välillä.
  6. Kansi poistetaan ja seoksen annetaan vielä kiehua matalalla lämmöllä kunnes kaikki nesteet ovat haihtuneet. Matbuhan tulee koostumukseltaan olla hillon kaltainen.
Zakaim-vegaaniravintolassa keitetty matbuha laitettiin vielä uuniin ,jolloin sen maku todella tiivistyi aivan mielettömän herkulliseksi.Syyrian juutalaiset lisäävät matbuhaansa munakoisoa.. Matbuha on hyvää niin monella tavalla:falafelien kanssa,hummuksen maustajana,leivän päällä,kalan kanssa ym. tai sitten ihan vain lusikalla syötynä......

P.S. Matbuha on hyvää  nimenomaan kylmänä
Follow my blog with Bloglovin

sunnuntai 2. elokuuta 2015

Gluteenittomat ja laktoosittoman kookoslätyt

Minulla on näköjään nyt menossa jonkinlainen Thaimaa-kausi sillä tälläkin lettuohjeella on juurensa Thaimaassa,jossa en ole koskaan ollut mutta jonka keittiön makuja rakastan. Gluteenittomat ja laktoosittomat kookoslätyt ovat helppotekoisia ja ne voi tarjoilla ihan miten haluaa:tässäkin olisi maistunut vaikka mansikkahillo kookoskerman kanssa mutta minun lättyni saivat lisämakua paahdetusta kookoksesta ja kookossokerissa karamellisoiduista ananaspaloista.

Gluteenittomat ja laktoosittomat kookoslätyt
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl riisijauhoa
  • 3 rkl ruoko-tai kookossokeria
  • 4 dl kookosmaitoa
  • öljyä páistamiseen (ei-vegaaniversiossa voin ja oliiviöljyn sekoitusta)
  • muutama rkl paahdettuja kookoshiutaleita
  • 1 dl ananaskuutioita
  • 3 rkl kookossokeria
Sekoita kaikki ainekset kookoshiutaleita,öljyä,ananasta ja kookossokeria lukuunottamatta joko tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi ja löysäksi taikinaksi.Anna seoksen seistä n, 15 minuuttia.Sekoita ja varmista ettei riisijauhoa ole painunut astian pohjalle. Lämmitä öljy  paksupohjaisessa paistinpannussa ja  paista lätyt suhteellisen korkeassa lämpötilassa ohuehkoiksi lätyiksi niin että molemmat puolet ovat ruskistuneet.
Nämä maistuvat vaikka minkä kanssa.Lätyt voi myös taittaa ja täyttää vaikka hillolla ym.
Paahdoin päälle muutaman ruokalusikallisen kookoshiutaleita. Lämmitin pannussa kookossokeria ja karamellisoin siinä hetken ananaspaloja.Kookossokerista tulee ihana maku:)
Täällähän avattiin vajaa viikko sitten Sarona Market;Tel Avivin keskustan alueella sijaitsevassa Saronan Sarona Market:suuri kulinaarinen keidas;ruokahalli joka hyvin voi kilpailla Barcelonan Bouqerian ja Lontoon Borough Marketin kanssa. Täällä olen kirjoittanut (ja kuvannut) lisää tästä upeasta ruokahallista.