Kun minua pyydettiin tähän 4 hengen ateria-haasteeseen alle 30 eurolla;(linkki Cuponationiin ei enään toimi)ajattelin että enhän minä voi siihen osallistua,sillä asun eri maassa suurimman osan ajasta. Valuuttakin on eri...mutta kun minulle vakuutettiin että voin siihen hyvinkin osallistua niin aloinkin suunnittelemaan tuota ateriaa. Loppujen lopuksi hintataso kaupoissa ei ole merkittävästi erilainen täälläpäin;jotkut ainekset ovat kalliimpia täällä,jotkut halvempia. Käänsin hinnat päivän kurssin mukaan euroiksi,ja näin sain tehtyä 3 ruokalajin aterian 4:lle;eli alkuruuan ,pääruuan ja jälkiruoan,ja loppusummaksi tuli hieman alle tuo 30 euroa. Jos olisin valmistanut tämän aterian Suomessa;olisin todennäköisesti marssinut Lidliin hankkimaan suurimman osan aineksista;siellä kun on sekä edullista että hyviä tuotteita (ainakin minun mielestäni...).
Alkupala:lähestyvä syksy innostaa kokkaamaan juureksia....
Täytetyt punajuuret fetalla,punajuurisiirapilla ja ruohosipuliöljyllä
- 4 keskikokoista punajuurta
- 2 rkl balsamietikkaa+1 rkl öljyä
- suolaa,mustapippuria maun mukaan
- 1 rkl sokeria
- 150 gr fetajuustoa
- 2 dl oliiviöljyä
- kourallinen ruohosipulia
- 1 valkosipulin kynsi
Punajuuret pestään ja leikataan molemmilta puolilta tasaiseksi,ja keitetään ,kunnes ne ovat sen verran pehmeitä että niitä pystyy hyvin leikkaamaan veitsellä. Punajuurten annetaan jäähtyä lävikössä ,jonka jälkeen ne kuoritaan.Punajuuren keitinliemestä säästetään noin 2 dl ja lientä keitetään kattilassa kokoon hieman siirappimaiseksi sokerin ,öljyn(1 rkl) ja balsamietikan kanssa.Maistetaan ja maustetaan suolalla ja pippurilla. Punajuuriin kaiverretaan syvä kolo ,niin että punajuuren seinämät ovat tarpeeksi paksuja eivätkä mene rikki.Punajuuret sivellään punajuurisiirapilla,joka antaa niille hieman kiiltoa..Punajuurista kaiverrettu osa pilkotaan hienoksi ja siihen lisätään hieman punajuurisiirappia. Maistetaan ja lisätään pippuria tai suolaa jos tuntuu siltä.Punajuuret täytetään kerroksittain niin että ensimmäinen kerros on punajuurimurskaa ja viimeinen kerros fetajuustoa. Valmistetaan ruohosipuliöljy: ruohosipulia,valkosipulia ,oliiviöljyä ,suolaa ja mustapippuria blendataan tasaiseksi ,jonka jälkeen öljy siivilöidään. Täytetyt punajuuret asetellaan annoslautaselle;lautasen reunoille kaadetaan ruohosipuliöljyä. Punajuuret koristellaan ruohosipulilla ja päälle ripotellaan hieman punajuurisiirappia. Ripottelin myös punajuurisiirappia lautaselle kuvan mukaan.Tästä tuli sekä edullinen että kaunis alkupala.
Alkupalan budjetti:(hinnat laskettu euroissa päivän kurssin mukaan)
- 4 punajuurta-1,4 eur
- feta -1,7 eur -maitotuotteet ovat täällä yleensä kalliimpia kuin Suomessa, mutta eräässä herkkukaupassa on vuohenmaitofeta melkein aina tarjouksessa,joten feta tuli sieltä..Se oli noin 300 gr palasena,josta käytin puolet eli 150 gr. Hinta siis laskettu tuolle 150 grammalle.
- ruohosipuli - 0,5 eur
- Muut ainekset eli öljy,sokeri,mausteet,valkosipuli ja balsamietikka olivat jo ennestään kotona,joten alkupalaan ostetut tuotteet maksoivat siis yhteensä 3,6 eur.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Pääruoka-Merianturaa appelsiini-ruskistettu voi-kastikkeessa sekä appelsiinilla maustettua porkkanaquinoaa
Kala+kastike:
- 8 merianturafilettä
- 40 gr voita +30 gr kastiketta varten
- 3 dl appelsiinimehua
- ½ dl sitruunamehua
- suolaa,mustapippuria
- 4 appelsiinirengasta
- 1 rkl persiljasilppua
- jauhoa kalafileitten leivitykseen
Appelsiinilla maustettu porkkanaquinoa
- 2 keskikokoista porkkanaa
- 1 tl appelsiininkuoriraastetta
- 2.5 rkl oliiviöljyä
- suolaa,pippuria
- 2,5 dl quinoaa
- 5 tai hieman enemmän dl vettä
Kala :Jättimarketissa huomasin että pakastemerianturaa oli erittäin edullisesti tarjouksessa,joten siitä syntyi pääruoka.Pakkauksessa oli 8 filettä. Mieluummin olisin käyttänyt tuoretta kalaa mutta silloin budjetin leijonaosa olisi mennyt siihen.Sama juttu olisi ollut pakastelohen kanssa. Laitoin edellisenä iltana kalan jääkaappiin sulamaan,ja seuraavana päivänä kuivasin fileet mahdollisimman kuiviksi. Ripottelin vehnäjauhoa lautaselle ja kieritin siinä kalafileet,niin että jauhoa tarttui hyvin pinnalle,Sitä ennen olin ripotellut kalan pinnoille suolaa ja pippuria. Laitoin kuumalle pannulle voita sekä hieman öljyä ja paistoin kalafileet siinä,niin että molemmat puolet saivat väriä. Merianturaa käännellään varoen,ettei filee mene rikki. Fileet pidetään lämpimänä sillä välin kun kastike valmistetaan.
Kastike:
Noin 30 gr voita ruskistetaan paistinpannussa kunnes se alkaa tuoksua mukavan pähkinäiseltä,Vaahto kuoritaan pois ja appelsiini-ja sitruunamehu kaadetaan pannulle ja kastiketta keitetään kokoon ,kunnes se hieman paksunee.Ohueksi leikatut appelsiinirenkaat keitetään kastikkeessa jonkun aikaa,kunnes ne pehmenevät,jonka jälkeen ne poistetaan kastikkeesta.Kastikkeeseen voi lisätä hieman Maizenaa,jos haluaa.Loppuvaiheessa kastikkeeseeen lisätään silputtu persilja. Maustetaan suolalla ja pippurilla maun mukaan.
Porkkanaquinoa
Porkkanat kuoritaan ja niistä otetaan kuorijalla ohuita suikaleita,jotka leikataan pienemmiksi. Oliiviöljyä kuumennetaan kattilassa ja porkkanat kuullotetaan öljyssä,kunnes ne pehmenevät. Quinoa lisätään kattilaan ,sekoitellaan joitakin minuutteja porkkanoiden kanssa.Päälle kaadetaan vesi,lisätään appelsiininkuoriraaste sekä suolaa ja pippuria.Quinoan annetaan kypsyä kannen alla kunnes quinoa on valmista.Maistellaan ja lisätään suolaa & pippuria jos tuntuu siltä.
Annoksen kokoaminen: Minulla oli jokaiselle syöjälle 2 merianturafilettä,jotka asettelin lautaselle lomittain.Päälle kaadoin appelsiinikastiketta ja jokaisen kala-annoksen päälle tuli appelsiinirengas.Quinoaa painelin pyöreään desimittaan,ja kaadoin quinoan lautaselle. Kala-annos oli tosi hyvää ja etenkin ruskistettu voi-appelsiinikastike oli mielettömän hyvää.Sitä tulee takuulla tehtyä toistekin,niin hyvää se oli.
Kalan ja quinoan lisäksi tarjolla oli jäävuorisalaattia ja kirsikkatomaatteja,perusvinaigretilla.
Pääruoan budjetti:
Käytin siis tarjouksessa olevaa pakastekalaa.Hinta oli erittäin edullinen mutta jäätä kalan päällä oli pakkauksen mukaan 20 % ,ja minusta jopa hieman enemmän.
- 8 merianturafilettä (pakaste) -5,40 eur (sulatettuna noin 700 gr)
- 100 gr voipaketti - 0,9 Eur
- 2 porkkanaa +nippu persiljaa-yhteensä - 0,9 eur
- 4 appelsiinia - 1,10 eur
- 2,5 dl quinoaa - 1,7 eur (quinoan ostin irtopainona)
- 1 jäävuorisalaatti+ muutama kirsikkatomaatti 1,3 eur
Viiniähän pitää aterialla myös olla. Tämä aika perusvalkoviini maksoi
7,5 eur. Haaveilin tälle aterialle
Villa Antinorin valkoviiniä,mutta se maksoi 12,7 eur,niin että piti tyytyä tähän halvempaan,ettei budjetti ylity...
Pääruuan ostokset viineineen maksoivat yhteensä 18,8 eur. Öljy,jauho ja mausteet sekä sitruuna löytyivät ennestään keittiöstä.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Jälkiruoka: Suklaakupit mokka-rommi-valkosuklaavaahdolla
Jälkiruokana näin silmieni edessä erittäin suklaisen jälkiruuan,ja mietin että pitääkö budjetti jos teen tätä. Mutta pitihän se!
- 250 gr tummaa suklaata (käytin 60% tummaa suklaata)
- noin 250 ml kuohukermaa
- 225 gr valkosuklaata
- 2 rkl instantkahvimuruja
- 2 rkl rommia
Mokka-rommi-valkosuklaavaahtoa (tai kreemiä) varten lämmitin kerman vesihauteessa ja lisäsin kuuman kerman joukkoon ensin kahvimuruja ja sen jälkeen valkosuklaan.Sekoitellaan sulava valkosuklaa hyvin kerman joukkoon.Kun seos on hieman jäähtynyt,lisätään rommi . Seos laitetaan jääkaappiin,ja täysin kylmä seos vatkataan vaahdoksi.Tämä on muuten syntisen hyvää!
Tumma suklaa sulatetaan vesihauteessa ja se temperoidaan. Siitä tehdään kuppi näin:
Otetaan kertakäyttökuppi,ja leikataan se auki aina pohjan puoliväliin saakka,minkä jälkeen leikattu kohta teipataan kiinni.Näin suklaakuppi on helppo irroittaa jähmettymisen jälkeen kertakäyttökupista.Käytin tässä vähän turhan suuria kertakäyttökuppeja,minkä vuoksi suklaata ja kermaa meni enemmän,mutta tähän käy periaatteessa mikä tahansa kertakäyttökuppi.
Vähän sotkuistahan tämä puuha oli,mutta kun ajattelee lopputulosta niin.....Eli sulaa suklaata kaadetaan reilusti kuppiin ja kuppia käännellään niin että pohja ja seinämät ovat täysin suklaan peitossa.Jos suklaa on liian paksuhkoa,voi lusikalla hieman tasoittaa suklaata seinämille. Tämän jälkeen kuppi käännetään ylösalaisin ja annetaan ylimääräisen suklaan valua pois.Suklaakuppi laitetaan jääkaappiin jähmettymään,jonka jälkeen teippi poistetaan ja suklainen kuppi irroitetaan varovasti kertakäyttömukista. Noita mukia kannattaa varmuuden vuoksi tehdä muutama ylimääräinen,sillä yksi meni rikki,ja jouduin sulattelemaan suklaata uudelleen ja toistaa koko prosessi... Suklaakuppeihin lusikoin kahvilla ja rommilla maustetun valkosuklaavaahdon ja ripottelin päälle hieman kaakaota. Kuppeja kannattaa käsittellä varoen täytettäessä,etteivät ne mene rikki. Miten tällaista jälkiruokaa sitten syödään? No vaikka niin että syödään mielettömän herkullinen vaahto lusikalla tai sitten laitetaan paperia kupin ympärille ja syödään sitä kuin jäätelötötteröä;D
Jälkiruuan budjetti:
- Tumma suklaa 2,5 eur (marketissa oli 3 levyn kimppatarjous
- 1 kermatetra 1,4 eur (kermatetrat ovat täällä 250 ml per kpl)
- valkosuklaa 2,6 eur (valkosuklaakin oli 3 levyn kimppatarjouksena)
Rommia ja kahvia löytyi kotoa eli ei tarvinnut ostaa.Jälkiruuan ostokset maksoivat siis
6,5 euroa.
Koko aterian yhteisumma oli 28,9 euroa,eli juuri ja juuri pysyin budjetissa.Viinin poisjättäminen olisi halventanut aterian hintaa reilustikin.