Sivut

lauantai 28. helmikuuta 2009

Lohta salsa-ja tahinipeitteen alla

Tällä viikolla ostin ensimmäistä kertaa elämässäni pakastettua lohta! Suomessahan tuoretta lohta saa joka paikasta, joten ei olisi tullut mieleenkään ostaa pakastettua lohta,mutta täällä tuore lohi on kallista ja sitä ei tule usein ostettua.Ostan sitä lähinnä silloin, kun haluan tehdä graavilohta tai sen sellaista.Täältä saa myös kylmäsavustettua lohta, mutta se ei ole läheskään niin hyvää kuin Suomessa.  Minulla on ollut ennakkoluuloja pakastettua lohta kohtaan: sen väri näyttää hieman erilaiselta kuin tuoreen ja muutenkin olen olettanut siinä olevan sivumakua.  Lähiseudun jättimarketissa oli tällä viikolla tarjouksessa pakastettuja norjalaisia lohifileitä, ja uskaltaudun sitten kokeilemaan pakastettua kalaa.Ja se olikin tosi hyvää! Voi olla, että joissakin pakastetuissa lohissa on sivumakua, muttä tässä Norjan Bergenissä pakatussa lohifileessä en tuntenut minkäänlaista sivumakua. Joten menin ja ostin toisenkin pakastetun lohifileen, jonka laitoin uuniin salsakastikkeen ja tahinikastikkeen alle.

On joitakin ruokalajeja, joihin tulee välillä himo joksikin aikaa, kunnes kyllästyn ja unohdan, ja sitten jossain vaiheessa se himo taas palautuu. Näin kävi tällä viikolla salsakastikkeen kanssa, tein kerran, tein toisen kerran….söin sitä ihan lusikalla, niin hyvää se oli, kunnes tein kolmannen satsin,jonka chilimäärää lisäsin sen verran,ettei sitä ihan noin vaan lusikalla tullut syötyä. Tungin salsakastiketta joka paikkaan:pizzataikinan päälle ja papujen päälle, joita olin esikypsentänyt aiemmin tällä viikolla toista ruokalajia varten.Kypsensin vihreitä papuja salsakastikkeessa kattilassa kannen alla ja hyvää oli. Ensin siis valmistin salsakastikkeen:

Salsakastike

  • Nippu tuoretta korianteria silputtuna(korianterin vihaajat voivat käyttää persiljaa, mutta korianteri kyllä on se, joka tästä salsasta tekee tosi hyvän)
  • pari isoa tomaattia tai kourallinen kirsikkatomaattia pieniksi paloiksi leikattuna
  • pari kesäsipulin vartta tai yksi punasipuli pieninä paloina
  • 1 chilipippuri  pieninä paloina
  • ½ dl sitruunan mehua
  • 1 hienonnettu valkosipulinkynsi
  • suolaa , mustapippuria
  • hieman oliiviöljyä

Sekoita kaikki ainekset yhteen.

Valmista tahinikastike: tahinitahnaa, vettä, sitruunamehua, suolaa ja pippuria sekoitetaan sileäksi löysäksi tahnaksi.

LoLohen valmistushifileen sulattua leikkasin sen 4 palaksi.Lohifilee oli aika pieni, vähän päälle 700 gr, joten siitä tuli 2 isompaa ja 2 pienempää palaa. Aseta lohipalat uuniastiaan, laita runsaasti salsakastiketta palojen päälle ja laita sitten tahinikastiketta salsakastikkeen päälle, niin että lohiviipaleet ovat sekä salsakastikkeen sekä tahinikastikkeen peittämiä.Laita vuoka uuniin 200C asteeseen ja paista uunin alaosassa noin 25 minuuttia.Lohesta tuli tosi hyvää ja se oli ihanan mehevää.Kuorrute maistui myös tosi hyvältä.

Kpizzaauten aikaisemmin mainitsin,laitoin salsakastiketta myös pizzataikinan päälle.Tehdessäni aiemmin viikolla mannaryyneillä höystettyä pizzataikinaa tein samalla täysjyväjauhoista pienen taikinan,jonka päällystin pelkästään  salsakastikkeella ja parilla tomaatinsiivulla, ja paistoin 230 C uunissa noin 13 minuuttia. Vaikka salsakastikkeessa oli runsaasti sitruunamehua, oli se kuitenkin tosi hyvää paistettuna taikinan päällä.

keskiviikko 25. helmikuuta 2009

Pizzapohjaa mannaryyneistä

Lueskellessani eilen blogirullassani olevia vieraankielisiä blogeja,kiinnostuin Mimin blogissa olevasta pizzapohjasta, jossa mannaryynit korvasivat osan jauhoista.Mimi asuu Israelissa ja kirjoittaa englanninkielistä blogia, jossa paljon hyviä ruokajuttuja sekä kuvia. Mielenkiintoni mannaryynipizzaan heräsi heti, varsinkin kun kaapissa vielä sattui olemaan mannaryynejä ja en ollut sellaisesta taikinasta ennen kuullutkaan.Muutin määriä desilitroiksi.Pohjasta tuli hyvä! Jos en olisi tiennyt, en olisi osannut sanoa ,että siinä oli mannaryynejä.Pohjasta tuli napakka, ja kivan tuntuinen, ja onnistuin siitä tekemään hyvän ohuen pohjan.Tein tällä kertaa taikinasta vain pienen pizzan , ja lopun taikinan laitoin pakkaseen. Taidan kokeilla toistekin….

Pizzapohja mannaryyneillä

  • 3 dl lämmintä vettä
  • 2½ dl mannaryynejä
  • 4.7 dl vehnäjauhoja
  • 2½ tl tuorehiivaa
  • ½ tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1½ rkl oliivi-tai rypsiöljyä

Sekoita vesi, sokeri ja hiiva, ja anna seistä ,kunnes seos alkaa käydä ja siihen muodostuu vaahtoa.

Laita vehnäjauho sekä mannaryynit kulhoon ja sekoita hyvin.Muodosta jauhojen keskelle kuoppa ja kaada vesi+hiivaseos kuoppaan.Lisää suola.Sekoita hyvin. Vaivaa taikinaa joko käsin n. 10 minuuttia tai sitten koneen avulla vähemmän. Anna taikinan nousta vähintään tunnin. Ripottele kaulintapohjalle joko jauhoja tai mapagepizzannaryynejä ja kauli taikina ohueksi. Taikina pysyy hyvin koossa ja sitä oli erittäin helppo käsitellä ja helppo kaulia oikein ohueksi pohjaksi. Laitoin pizzapohjan päälle salsaa(tomaattia, sipulia, cihlipippuria, korianteria, sitruunamehua, öljyä)kun ei ollut tomaattikastiketta, kirsikkatomaatin palasia , raastettua mozzarellaa ja hieman vuohenjuustoa.Päälle ripottelin hieman timjaminlehtiä ja kuivattua oreganoa. Mulla on ruukussa timjami, jonka olin unohtanut pariksi päiväksi, ja se oli heti nuutunut.Toivottavasti se nyt toipuu kun annoin sille reilusti vettä.Paiston pizzan uunissa 230 C noin 15 minuuttia.

timjamiKappas vain, timjami oli vain janoinen ja toipui heti kun sai juotavaa.Janoinen kasvi se on;se myytiin mulle oreganona mutta timjami se ehkä on tai sitten ei .ja joka toinen päivä sitä pitää juottaa..Uunissa pizzan päällä ollessaan siitä tuli ihana tuoksu!

tiistai 24. helmikuuta 2009

Salaatti ja sen kastike…

Tein salaattia ja sille kastiketta ja huomasin samalla jatkavani vihreiden ruokien linjaa, sillä viimeiset pari postausta ovat olleet vihreän värisistä ruuista;ja niin on tämäkin.

Tein ihan yksinkertaisen salaatin: jäävuorisalaattia, kevätsipulia ja tomaattia , siinä kaikki! Mutta salaatin maku tuleekin kastikkeesta, ja monesti ihan yksinkertainenkin salaatti on ihanaa,kun kastike on hyvää. Tämä kastike on alkujaan kotoisin elävän ruuan keittiöstä, mutta olen sitä jonkun verran muunnellut. Kastike on paksuhkoa ja kermaisen tuntuista, ja aivan ihanaa, kun sitä sekoitetaan salaatin joukkoon.Ja koska kastikeessa on monenlaisia aineksia, on se myös aika ravitsevaa , eli tämä salaatti plus kastike käy vaikka kevyestä lounaasta.

Leikkaa salaattiin jäävuorisalaatista suikaleita, kevätsipulia sekä tomaattia.

Vihreä ja kermainen (maidoton ) salaattikastike

  • ½ dl cashewpähkinöitä (liota ensin pähkinöitä min. puolisen tuntia)
  • ½ avokaado
  • 1 1/4 dl vettä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl oliivi-tai rypsiöljyä
  • 1 ½ rkl oluthiivahiutaleita
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 taateli
  • suolaa, mustapippuria

Laita kaikki kastikkeen ainekset tehosekoittimeen/monitoimikoneeseen, kunnes kastike on sileää. Tarjoa salaatin kanssa. Kastike sopii myös dippauskastikkeeksi vihanneksille.

maanantai 23. helmikuuta 2009

Parsakaalia, vihreitä papuja ja sokeriherneitä seesamikastikkeella

Tein salaattia parsakaalista, vihreistä pavuista sekä sokeriherneistä (tosin tässä käytin Mange Tout-herneitä, jotka ovat hieman vähemmän makeita, mutta siis tässä käytetään sellaisia herneitä ,joista syödään kaikki) Resepti on Yotam Ottoglenghin, joka on Lontoossa sijaitsevien Ottolenghi-ravintoloiden omistaja. Yotam Ottolenghiltä on ilmestynyt keittokirja , jonka mielelläni omistaisin……ehkä sitten joskus… Reseptiä jouduin hieman muuttelemaan:siinä piti olla tuoretta korianteria, jota unohdin ostaa, ja käytin sen sijaan persiljaa.Tuore korianteri olisi ehdottomasti sopinut paremmin,mutta tämä oli hyvää myös persiljan kanssa. Tämä ruoka sopii hyvin lisäkkeeksi tai alkupalaksi.
Broccolia, vihreitä papuja ja sokeriherneitä seesamikastikkeella
  • noin 300 gr parsakaalia
  • 200 gr vihreitä papuja
  • 200 gr sokeriherneitä
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 3 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
  • 1 rkl nigellansiemeniä
  • hyppysellinen suolaa
  • muutama rkl hienonnettua tuoretta korianteria (tai persiljaa)
Valmista ensin kastike:
  • ½ dl tahiniseesamitahnaa
  • !½ dl vettä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ½ rkl Tamari soijakastiketta (käytin tamaria, mutta tavallinenkin soijakastike käy tähän)
  • ½ rkl hunajaa
  • 3/4 rkl omenaviinietikkaa
  • ripaus suolaa
Sekoita kaikki ainekset hyvin tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
Itse käytin tuoreita kasviksia, mutta pakastetut käyvät myös hyvin tähän. Jos käytät tuoreita, kuori parsakaalien varsiosa,ja leikkaa ne ohuiksi ja pitkiksi.Jaa myös kukinnot pienemmiksi. Leikkaa papujen ja herneiden päät pois.Jos käytät pakastettuja kasviksia, tämä vaihe jääkin pois.
BroccoliKiehauta vettä kattilassa, ja keitä ensin pavut noin 5 minuuttia,niin että ne edelleenkin ovat rapeita. Ota pavut kattilasta siivilän avulla, huuhdo kylmässä vedessä ja laita kulhoon.Laita nyt herneet veteen ja keitä pari minuuuttia, huuhtele ja lisää ne papujen joukkoon. Keitä lopuksi parsakaalin palaset, noin 3 minuuttia, ei sen enempää.Lisää kulhoon. Lisää öljy ja sekoita kasvisten joukkoon.Sekoita suurin osa siemenistä ja korianteri (persilja) kasvisten joukkoon.Lisää myös hieman suolaa.
Rakenna annos: Aseta kasvikset tarjoilulautaselle, ripottele päälle loput siemenet ja laita runsaasti kastiketta kasvisten päälle.
Tämä oli hyvää:kastike oli ihanaa ja sopi loistavasti kasvisten kanssa. Huomaa, että kasvikset kaikki oli keitetty niin, että ne olivat al Dente eli tuntuivat hampaissa .

lauantai 21. helmikuuta 2009

Vihreä seesamikastike/tahna

Käytän paljon tahiniseesamitahnaa:ensinnäkin maun vuoksi,ja toiseksi sen terveellisyyden vuoksi. Tahinihan toimii hyvänä kalsiumin lähteenä. Yleensä teen tahnasta tahinikastiketta,joka voi olla joko paksua tai juoksevaa. Silloin perustahnaan lisätään vettä, suolaa, sitruunamehua ja valkosipulia ja sekoitetaan hyvin.Joskus tykkään lisätä siihen muitakin aineksia, jolloin tuloksena on kauniin vihreä tahinitahna. Tähän vihreään tahnaan olen lisännyt persiljaa ja myös yhden kokonaisen chilipippurin.
Mutta jos tahinitahnaan lisätään sekoitusvaiheessa hienonnettua persiljaa, ei siitä tule vihreää vaan vihreäpilkkuista.Joten persilja pitää ensin hienontaa aivan hienoksi tahnaksi, ja sen jälkeen sekoittaa se tahinin kanssa,jotta siitä tulisi vihreää eli näin:
Vihreä seesami(tahini)tahna
Vaihe1: sekoita monitoimikoneessa nipullinen persiljaa, 1 chilipippuri. pari valkosipulinkynttä ja tarpeeksi öljyä,jotta sekoituksesta tulee aivan hienojakoista.Tämä persilja-valkosipuli-chilitahna on ihana monien ruokalajien kanssa: sitä voi käyttää makutahnana italialaistyyppissä ruuissa.
Vaihe 2: Laita monitoimikoneeseen pari desiä tahinitahnaa ,lisää 1 sitruunan mehu, suolaa, mustapippuria, vettä tarpeeksi jotta tahnasta tulee vaaleata ja sileätä sekä pari ruokalusikallista persiljatahnaa.Sekoita hyvin kunnes seos on aivan vihertävän väristä.Mitä enemmän vettä, sitä kastikemaisempaa on koostumus.Tarjoa salaatin kanssa tai vaikka leivän päällä.
Lisäsin vihreää tahinikastiketta tähän salaattiin:
Salaatissa on jäävuorisalaattia, porkkanaraastetta, tomaattia, punaista paprikaa, sokeriherneitä,kevätsipulia, kurpitsansiemeniä ja kotijuuston tapaista valkoista juustoa.
Bambi tykkää katsella ruuanlaittoa ja kuvittelee saavansa jonkun suupalan siinä katsellessa.Joskus saakin…….
Kuvat suurentuvat klikkaamalla

perjantai 20. helmikuuta 2009

Oodi uudelle keittiöveitselle….

Viime aikoina olen nähnyt keittiövälinekaupoissa ihanan värikkäitä keittiöveitsiä. Olen muuten aika heikkona keittiöveitsiin, ja niitä onkin aika hyvä kokoelma.Pari päivää sitten ostin pienen värikkään veitsen eli tällaisen ihanan limevihreän veitsen.

Veitsiosa siis on myös limenvihreä ja siihen kuuluu tuollainen tuppi myös. Veitsi on englantilaisen KitchenCraftin valmistama ,eikä edes ollut kamalan kallis, noin 5½ euroa.Leikkasin tällä juuri vihanneksia ja oli pakko tulla tänne kehumaan; tämä kivan värinen veitsi leikkaa vihanneksia kuin voita! Näitä veitsiä muuten oli saatavilla kaikenlaisissa herkullisissa väreissä.Vaikka ehkä kuvassa siltä näyttää, veitsi ei ole muovista tehty, vaan ihan teräksesta ja sitten se on päällystetty jollain keraamisella päällysteellä.

torstai 19. helmikuuta 2009

Taatelilla maustettu tattari-siemenmysli

Ollessani muutamia kuukausia sitten elävän ravinnon kurssilla, opimme myös tekemään ihanaa tattari-siemenmysliä. Tässä myslissä käytetään vihreää tattaria,joka ei ole sama kuin kaupan hyllyiltä löytyvät ruskeat tattarijyvät.Vihreitä tattarijyviä ostan luontaistuotemarketista/kaupasta. Englanniksi näitä tattarijyviä kutsutaan “raw white buckwheat seeds”.Ne eivät tosin ole valkoisia vaan vaaleita ja vihertäviä kuten allaolevassa kuvassa näkyy. Niissä on paljon miedompi maku kuin tummassa kaupan tattarissaKurssilla tämä mysli valmistettiin kuivurissa, mutta koska minulla ei ole kuivuria, valmistin sen uunissa alhaisessa lämpötilassa, uuniluukun ollessa hieman raollaan. Kuivurissa mysli valmistui 24 tunnissa mutta uunia käyttäessä pääsemme vähemmällä……Tämä mysli on maultaan aivan ihana! Sitä voi syödä ihan noinkin, todella namia! Myslin valmistus tosin vaatii hieman esivalmisteluja, koska aineksia tulee liottaa useita tunteja.

Taatelinen tattari-siemenmysli

  • 3 dl vihertäviä tattarinjyviä
  • 1 dl seesaminsiemeniä
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 dl kurpitsansiemeniä
  • 1 dl pellavansiemeniä
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 1 dl kultaisia rusinoita
  • 13-15 Medjool tai muita taateleita (jos pieniä taateleitä, niin määrä on suurempi)
  • 2 tl kanelia
  • 2 dl vettä

Laita tattarinjyvät astiaan likoamaan vähintään 12 tunniksi. Siemenet erittävät “limaa” mikä kuuluu asiaan.

Sekoita muut siemenet yhteen ja liota niitä 4-6 tuntia. Liottaminen tekee siemenistä paremmin sulavia, pieni idätys “herättää” siemenet.

Huuhtele kaikki siemenet hyvin ja laita suureen astiaan. Laita taatelit monitoimikoneeseen veden kanssa ja anna koneen käydä,kunnes tuloksena on tasainen sose. Taateleitakin voi liottaa pari tuntia, soseuttaminen on silloin helpompaa.Taatelit liotetaan vedessä,joka myöstattari käytetään. Lisää kookos, rusinat ja kaneli siementen joukkoon. Lisää taatelisose ja sekoita hyvin, niin että taatelisose on sekoittunut hyvin siemeniin. Laita seos leivinpaperin päälle uunipellille tasaiseksi kerrokseksi. Laita uuniin 100 C asteen lämpötilaan ja jätä uuniluukku hieman raolleen. Anna olla uunissa tunnin tai kunnes seos on rapeaa ja kuivaa. Sekoita välillä,niin että seos kuivuu kauttaaltaan.Itse tein tämän miniuunissani, joten hieman vaikeata sanoa tarkkaan kuinka kauan kestää ennenkuin seos kuivuu. Riippuu uunista. Tämä määrä oli myös aika reilu, joten reseptin määrää voi pienentää tai puolittaa.

keskiviikko 18. helmikuuta 2009

Wokattua tofua ja vihanneksia

Täällä tulee usein ostettua liikaa vihanneksia ja hedelmiä suuren tarjonnan ja edullisten hintojen vuoksi. Taas oli sitten jääkaapissani sellaisia vihanneksia, mitkä piti sieltä jo saada pois ja teki mieli helppoa wokkiruokaa. Mulla on vuosikausia ollut “Makumatka Aasiaan” niminen kansisto, jonka muistaakseni aikoinani tilasin jostain kirjakerhosta. Siis niitä sellaisia,joista tulee joka kuussa uusi täydennys kansioon.Muistaakseni sen mukana tuli vielä wokkikin lukijalahjaksi. Otin kansion esille(koskakohan olin viimeksi sitä edes katsonut….) ja rupesin etsimään jotain helppoa wokkireseptiä.Kansion reseptit ovat hyviä ja selkeitä kuvineen ja step-by-step-ohjeineen. Kaikki wokkireseptit tosin oli lihaisia ,mutta olisin hyvin voinut niitä soveltaa tofulle sopivaksi. Joka tapauksessa yksikään niistä ei ollut sellainen, että olisi ollut kaikki ainekset koossa, joten piti hieman soveltaa. Tofua oli kotona, ja viime viikolla olin ilokseni löytänyt torilla tuoreita sokeriherneitä, joita en ollut nähnyt aikoihin.Nehän ovat ihania sekä salaateissa että wokkiruuissa.Ja niitä voi ihan muutenkin napostella, herkullisia kun ovat.

Wokattua tofua vihanneksilla ja ananaksella.

  • 200 –250 gr tofua
  • 1 iso punainen paprika
  • 2 kevätsipulin vartta
  • 1 porkkana
  • kourallinen sokeriherneitä (tuoreita tai pakastettuja)
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 10 cm pätkä inkivääriä
  • 1 pieni purkki ananaspaloja
  • 4 rkl soijakastiketta
  • 1 dl ananaspurkin mehua
  • 2 tl maissitärkkelystä
  • ½ tl chilihiutaleita
  • ½ tl mustapippuria
  • ½ tl setsuanpippuria rouhittuna (käytin setsuanpippuria, mutta sen voi varmaan jättää pois tai korvata muulla pippurilla)
  • 1/4 tl kiinalaista viisimaustetta
  • öljyä paistamiseen

Lämmitä öljy wokissa kuumaksi, lisää paloitellut tofukuutiot.Tofu kannattaa ennen kuutioimista kuivata hyvin, muuten saattaa öljy räiskiä ptofuwokkiahasti kun kuumaan öljyyn laitetaan tofun palaset.Tykkään ensin paistaa tofua, jotta niihin tulee rapea pinta. Leikkaa paprika isohkoiksi paloiksi, paloittele kevätsipuli,leikkaa porkkana ohuiksi suikaleiksi, tee samoin inkiväärin ja valkosipulin kanssa.Lisää muut vihannekset tofun joukkoon, sekoittele hyvin pari minuuttia. Sekoita kastikkeen ainekset hyvin, ja lisää se tofun ja vihannesten joukkoon.Paista sekoittaen parisen minuuttia,kunnes kastike on suurustunut ja muodostanut kiilteen vihannesten ja tofun päälle.Tarjoa vaikka riisin tai nuudelien kanssa.

maanantai 16. helmikuuta 2009

Mansikka-appelsiinismoothie ja punajuuritofupihvit

Nyt kun täällä on mansikoiden sesonkiaika, olen myös laittanut niitä pakastimeen. Täällä on pitkä mansikkasesonki: se kestää ainakin 3kuukautta ellei enemmänkin. Ja sesongin ulkopuolella ei oikeastaan ole pakastemansikoita, kuten esimerkiksi Suomessa. Mulla on sellainen jenkkijääkaappi, joka täällä on yleinen, eli iso jääkaappi-mutta pieni pakastinosa. Sinne ei kauheasti mansikoita mahdu, mutta jonkin verran ainakin. Pakastemansikat ovat ihania smoothieissa! Nyt tein tällaisen smoothien:

Mansikka-appelsiinismoothie

  • 1 dl pakastemansikoita
  • 1 appelsiini
  • 1 dl cashewmaitoa tai soija/kaura/ym. maitoa
  • ½ dl vettä
  • light mehutiivistettä teelusikallinen tai enemmän , maun mukaan

Kuori appelsiini,niin että myös valkoinen sisäinen kuoriosa on poistettu siitä.Jos appelsiinissä on siemeniä, poista ne. Jaa appelsiini kahtia ja laita se tehosekoittimeen yhdessä mansikoiden, cashew-tai muun maidon ja veden kanssa.Jos makeutta tarvitaan lisää, voit lisätä hieman light mehutiivistettä, kuten minä tein (mansikanmakuista) Sekoita sileäksi juomaksi ja nauti.Nam

Tein myös punajuuritofupihvejä. Käytin näihin etikkapunajuuria, ja valmiina niiden maku ei oikeastaan lainkaan tuntunut, mutta näistä tuli kivan rapeita naposteltavia.

Punajuuritofupihvit

  • 200 gr tofua
  • 1 dl etikkapunajuurta
  • 2 rkl jauhettua pellavansiementä
  • ½ dl kaurajauhoa(jauhoin kaurahiutaleet jauhoksi, tähän voi toki käyttää muitakin jauhoja)
  • suolaa, pippuria, kuivattua oreganoa
  • 1 rkl öljyä tofumassaan
  • ½ dl vetta
  • 2 rkl öljyä paistamiseen

Sekoita hienoksi tofu, punajuuri, yhdistä siihen jauhetut pellavansiemenet , kaurajauho (tai muu jauho), mausteet, öljy ja vesi. Anna massan seistä jonkun aikaa ja muotoile sitten öljytyin käsin pieniä pihvejä massasta, jotka laitat öljytyn leivinpaperin päälle uunipellille.Paista 180C asteessa 15-20 minuuttia, käännä pihvit ja paista vielä 10 minuuttia.Molempien puolien pintojen tulee olla rapeita.

sunnuntai 15. helmikuuta 2009

Quinoalla täytettyä paprikaa

Quinoa on sellainen suhtkoht uusi tuttavuus, jota käytän melkein viikottain.Tutustuin quinoaan ensi kerran ollessani Perussa keväällä 2005, ja sen jälkeen se onkin melkein kokonaan korvannut riisin keittiössäni.Pidän varsinkin quinoan kivasta, hampaissa tuntuvasta rakenteesta. Yleensä käytän vaaleaa quinoaa, huomasin sen kypsyvän nopeammin kuin punainen tai musta quinoa. Tällä kertaa tein quinoalla täytettyjä punaisia paprikoita.

Quinoalla täytetyt paprikat punaisessa kastikkeessa

  • 4 punaista paprikaa
  • 2½ dl quinoaa
  • 4 dl vettä quinoaa varten
  • sipulia, sieniä, vihanneksia valinnan mukaan
  • suolaa, pippuria,½ tl paprikajauhetta
  • ruokalusikallinen pilkottua persiljaa
  • 2 rkl öljyä

Kastikkeeseen

  • pari isoa tomaattia tai purkki tomaattimurskaa
  • paprikoiden yläosa leikattuna paloiksi
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 sipuli
  • 2 tl sokeria
  • 1 rkl öljyä
  • suolaa, pippuria
  • 2 rkl tiivistettyä tomaattisosetta

Leikkaa paprikoista yläosa pois ja puhdista paprikat siemenistä ja valkoisista osista.  Lämmitä 2 rkl öljyä kattilassa ja lisää pilkottu sipuli, paista jonkun aikaa ja lisää muut vihannekset (itse käytin sipulia ja sieniä sekä persiljaa) lisää sen jälkeen huuhdeltu quinoa (quinoassa voi olla saponiinia, joten on parasta aina huuhdella sitä ennen käyttöä) ja sekoita kattilan ainekset keskenään.Lisää vesi ja mausteet, anna kiehua kiehumispisteeseen, alenna lämpöä, peitä kattila kannella ja anna kypsyä alhaisella lämmöllä 15 minuuttia.Lisää lopussa hienoksi pilkottu persilja.

Valmista kastike: laita paprikan yläosista säästyneet palat, tomaattimurska, öljy, sokeri, tomaattisose, valkosipuli, sipuli sekä suola, pippuri yleiskoneeseen ja hienonna jonkun verran, ei kuitenkaan niin että kastike olisi sileätä. Kun quinoa on valmista, täytä paprikat niillä, aseta ne uuniastiaan ja kaada kastike astiaan.Peitä astia kannella tai foliopaperilla ja anna kypsyä 180 C asteessa 40 minuuttia. Ota folio/kansi pois ja kypsytä vielä 10 minuuttia. Tarjoile lämpimänä. Quinoaan tulevat vihannekset voivat olla mitä vain;itse laitoin sipulia ,sieniä ja persiljaa.

lauantai 14. helmikuuta 2009

Timanttinen blogipalkinto:-)

1234340501_TimanttiSain Kmsulta tällaisen ihastuttavan timanttisen blogipalkinnon, kiitos paljon Kmsu!   Timanttisessa kuvassa lukee “este blog e uma joia” joka on portugalia ja tarkoittaa suomeksi : tämä blogi on ilo. Ja minulle monet blogit ovat iloja..Blogipalkinnoissa kaikkein mukavinta on se, että niitä voi jakaa eteenpäin blogeille,joista pitää. Koska olen viime aikoina jo jakanut pari palkintoa ja koska tänään on ystävänpäivä, jaan tämän palkinnon kaikkien blogiystävieni ja imagesblogirullassa olevien blogien kanssa.Tämän palkinnon voi tästä poimia ja jakaa eteenpäin ,jos haluaa.Hyvää ystävänpäivää kaikille !

keskiviikko 11. helmikuuta 2009

Bataatti-appelsiinimuffinit

b Tein tänään muffineita bataatista ja appelsiinista.Ne syntyivät siten , että katsoin keittiössäni olevia jo hieman nahistuneita bataatteja ja niistä piti jotain keksiä.Olin ajatellut valmistaa niistä bataattipyörylöitä, joista olen postannut aikaisemmin,mutta koska  perjantaiksi olin suunnitellut viedä tuttavalle leipomuksia, pyörylät muuttuivatkin muffineiksi. Bataatti on luonnostaan makeaa, ja ajattelin sen sopivan hyvin muffineihin, tai  oikeastaan amerikkalaistyyppisiin kuppikakkuihin (cupcakes). Halusin myös tehdä vegaanisia kuppikakkuja/muffineita, ja etsin netistä sopivaa reseptiä.Ei  löytynyt,joten sellainen piti sitten säveltää itse. Joskus tällaiset kokeilut, varsingin leivonnassa, voivat onnistua hyvin ja joskus tulos voi olla katastrofi ,joka päätyy suoraan roskikseen. Tällä kertaa improvisoidun reseptin mukaan tehdyistä muffineista tuli hyviä. Yhdistin bataattia appelsiinin kanssa , ja bataattien makeus sopi erinomaisesti appelsiinien hapokkuuden kanssa.
Bataatti-appelsiinimuffinit (cupcakes)
½ kg bataattia
2 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
2 rkl jauhettua pellavansiementä
2 ½ rkl vettä
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl leivinsoodaa
2 ½ dl sokeria
3/4 dl  öljyä
Kuori ja kuutioi bataatit, keitä ne vedessä kunnes ne ovat aivan pehmeitä. Soseuta bataatit. Sekoita pellavansiemenjauhe veden kanssa ja anna seisoa jonkun aikaa, kunnes se muodostuu “limaiseksi” , tämä toimii munankorvikkeena. Sekoita bataattisose, pellavansiemenlima  sekä muuta ainekset taikinaksi. Paista uunin alaosassa 200 C asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.
Kuorrutteen laitoin pikapikaa tomusokerista, appelsiinimehusta sekä neitsytkookosöljystä vatkaimella sekoittaen. Laitoin sen joksikin aikaa jääkaappiin jähmettymään ja pursotin sitten sen muffinien päälle. En kirjoittanut määriä ylös.
Näiden muffinien maku oli todella hyvä. Laiton muffineihin 3 dl jauhoa, joka jätti muffinini hieman liian kosteiksi,joten lisäsin reseptiin vielä ½ dl jauhoja. Maku oli  hyvä, appelsiinin maku tuli hyvin esiin.Varmasti teen näitä toistekin.

tiistai 10. helmikuuta 2009

Blogipalkinto

blogipysti Marja-Leenalta sain tälläisen hienon blogipalkinnon.Paljon kiitoksia Marja-Leena!

Tässä ovat palkinnon säännöt:

Palkinnon säännöt:

1. Valitse viisi blogia , joita arvostat luovuuden, kuvituksen, mielenkiintoisen sisällön ja/tai blogösfääriin tehdyn panoksen johdosta millä tahansa maailman kielellä.
2. Jokainen palkinto on henkilökohtainen ja sitä annettaessa mainitaan blogin kirjoittajan nimi sekä linkitetään palkittavaan blogiin.
3. Palkinnon saaja liittää palkinnon logon blogiinsa.
4. Palkinto tulee linkittää alkuperäispalkinnon osoitteeseen.
5. Palkinnon saaja julkaisee säännöt omassa blogissaan.
Kansainvälisen, Uruguaysta alkunsa saaneen palkinnon alkuperäiset säännöt ovat  tässä.


Annan palkinnon seuraaville :

  1. Arleena blogista  Arleenan Sanomat
  2. Sooloilija blogista Elämää ja Elokuvaa
  3. Susalle blogista Kulttuureja Sekoitellen
  4. Sarille blogista Teksasin Taivaan alla
  5. Elinalle blogista Chocochili

Kaikki 5 ihanan inspiroivaa blogia ja niin ovat kaikki muutkin blogit blogirullissa molemmissa blogissani. Kiitoksia kaikille inspiraatiosta!

maanantai 9. helmikuuta 2009

Taatelikookosnamuja

Täällä vietetää tänään Tu Bishvatia, eli puiden uutta vuotta. Silloin on tapana syödä kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä,ja laitoinkin tällaisia namusia hedelmistä ja pähkinöistä.

 Taatelikookosnamuset

3 dl kookosraastetta

9-10 Medjool taatelia *

1 rkl carobjauhetta  (tai kaakaojauhetta)

½ dl saksanpähkinöitä

1 rkl hunajaa

*käytän yleensä aina Medjool taateleita, koska ne  ovat isoja, mehukkaita ,ihanan makeita ja herkullisen makuisia. Jos ei löydy pehmeitä suuri Medjool taateleita, voi muitakin taateleitä käyttää: mutta jos käyttää pienempiä, täytyy määrää lisätä, ja jos ne ovat kovia, pitää niitä liottaa vedessä jonkun aikaa, ennenkuin ne pehmenevät.

Jauha kaikki ainekset massaksi, jätä se hieman karkeaksi. Muotoile massasta pieniä pallosia tai laita taikinaa vaikka silikonivuokaan, jos sellainen on.Massan voi myös levittää leinvinpaperin päälle ja valmiina leikata siitä palasia. Laita uuniin 120 astetta puolisen tuntia-40 minuuttia, niin että uunin ovi on hieman raollaan.Tarkoitus on haihduttaa nestettä näistä namusista,ei paistaa. Anna jäähtyä hyvin ennenkuin niitä syöt.

lauantai 7. helmikuuta 2009

Minipizzoja ja sitruunaminttujuoma

Ystäväpariskunta tuli tänään aamulla vierailulle ja eilen tein heille minipizzoja. Vierailusta ilmoitettiin eilen, kun kaupat olivat jo kiinni, eikä kotona ollut mitään erikoista, mutta oli ainakin ainekset näihin pikku pizzoihin. Minipizzat menivätkin ihan hyvin kaupaksi…..

Minipizzat munakoisoisolla

TaikinaPäälle
5½ dl vehnäjauhoja(plus vielä jonkun verran jauhoja kaulimiseen1 munakoiso
4 dll haaleaa vettä2 valkosipulin kynttä
pussi kuivahiivaa1 sipuli
2 rkl oliivi-tai rypsiöljyä1 iso tomaatti tai 2 pientä
½ tl sokeria, suolaasuolaa,mustapippuria, paprikajauhetta, 1 tl sokeria
kuivattua oreganoa
1 tl balsamietikkaa
parmesaaniraastetta
öljyä paistamiseen

Sekoita taikinan ainekset kulhossa:taikina on tässä vaiheessä vähän löysähköä. Anna taikinan nousta lämpimässä paikassa peitettynä noin tunnin; iske sen jälkeen taikina kokoon nyrkillä ja anna seistä vielä toisen tunnin. Vaivaa taikinaa, lisää jauhoja kunnes taikina ei enään tartu käsiin.Kaulitse taikina ja ota siitä pyörylöitä, joihin painat lasilla jne. painautuman keskelle.

Kuutioi munakoiso sekä sipuli, ja paista öljyssä kunnes ne ovat hyvin ruskettuneet

Lisää tässä vaiheessa kuutioitu tomaatti sekä paloiteltu valkosipuli, suola, pippuri, sokeri, paprika, balsamietikka ja kuivattu oregano.Anna paistua vielä jonkun aikaa.

Laita täytettä minipizzojen keskelle. Ripottele päälle parmesaaniraastetta.

Paista 250 asteen uunissa n. 10 minuuttia, tai kunnes pizzat ovat saaneet väriä.

Laitoin myös sitruunaminttujuomaa.Se on suosittua täällä ja sitä kutsutaan Limonana-juomaksi. Panin tehosekoittimeen 4 sitruunan mehun, litran vettä, nipun minttua ja makeutusainetta. Sokeria tietenkin niille,jotka eivät halua kevennettyä versiota.(en muista paljonko laitoin makeutusainetta, maun mukaan kuitenkin) Valmiin seoksen voi joko siivilöidä tai sitten ei. Tässä kuvassa juoma ei näytä kovin kauniilta, mutta mintun ja sitruunan sekoitus on ihana!

P.S. Vähempikin sitruunamäärä käy tähän juomaan....

perjantai 6. helmikuuta 2009

Vihreä salaatti jugurttisella sitruskastikkeella

Tänään on taas tosi lämmintä, vaikka eilen luvattiin viilenevää ilmaa. Lämpimän ilman takia teki mieli vaan jotain kevyttä salaattia, ja tein tällaisen salaatin,missä eri ainesten maut olivat sopusoinnusssa toistensa kanssa.

Vihreää salaattia jugurttisella sitruskastikkeella

1 kerä jäävuorisalaattia

2 mandariinia

½ appelsiinin mehu

1 tl hunajaa

2 dl maustamatonta jugurttia

1 rkl auringonkukan siemeniä

auringonkukan versoja

parmesaanilastuja

suolaa, mustapippuria

hyppysellinen chilihiutaleista

Revi salaatti paloiksi, jaa mandariinit lohkoiksi ja yritä poistaa hedelmäkalvo ja mahdolliset siemenet.

Valmista kastike: sekoita jugurtti, appelsiinimehu, hunaja, suola, pippuri, chilihiutaleet.

Rakenna salaatti: aseta salaatinsuikaleet lautaselle/vadille.Lisää auringonkukan versot ja mandariinin palaset.Ripottele päälle auringonkukan siemeniä ja parmesaanilastuja. Tarjoa salaatti kastikkeen kanssa.

torstai 5. helmikuuta 2009

Kakkosblogi

Avasin uuden blogin , Appelsiinipuun alla, koska joskus tekee mieli kirjoittaa muustakin kuin ruuasta . Tervetuloa vierailulle!

keskiviikko 4. helmikuuta 2009

Tofua salsan ja seesamikastikkeen kanssa

Tofua syön ainakin kerran viikossa ja joskus useamminkin;olen aina tykännyt tofusta . Netti on täynnä ihania tofuohjeita, mutta tällä kertaa syntyi resepti aineksista mitä löysin jääkaapista. Olen joskus syönyt täällä kalaa tahiniseesamikastikkeen kanssa, mutta nyt tein sitä tofun kanssa ja lisäsin myös vihannessalsaa.
Tofua salsalla ja tahiniseesamikastikkeella
1 paketti tofua 300-400 gr
1 chilipippuri
1 nippu persiljaa
1 tomaatti
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 sitruuna
suolaa , mustapippuria
2 rkl rypsi-tai oliiviöljyä
1 dl tahini seesamikastiketta
1½-2 dl vettä
Leikkaa tofu viipaleiksi ja aseta astian pohjalle. Sekoita chilipippuri, persilja, tomaatti, sipuli, valkosipuli, suola ja pippuri sekä öljy hienoksi silpuksi monitoimikoneessa. Lusikoi vihannessalsa tasaiseksi tofupalojen päälle ja purista päälle ½ sitruunan mehu. Katso, että salsa peittää hyvin tofuviipaleet.

Anna palojen seistä salsakastikkeessa parisen tuntia.Valmista tahinikastike: lisää tahiniseokseen vettä  ja toisen sitruunan puolikkaan mehu sekä suolaa ,ja sekoita,kunnes saat tasaisen , vaalean kastikeen. Lusikoi tahini kastike tofuviipaleiden ja salsan päälle.
Paista uunissa 200 asteessa ½ tuntia – 45 minuuttia tai kunnes päällä oleva tahinikastike on vähän ruskistunut. Tahinista tulee kiva kuorrutus   tofun päälle.
Tämä oli ihan hyvää; pidin varsinkin tahinikuorrutuksesta tofun päällä ja salsakastike oli myös hyvää.Tahiniseesamikastiketta saa hyvin Suomesta etnisistä kaupoista tai paremmin varustetuista marketeista. Tahinikastiketta voi tehdä itsekin seesaminsiemenistä jauhamalla ne ensin ihan hienoksi ja sitten vettä, suolaa, pippuria, sitruunamehua ja valkosipulia lisäten,kunnes se on kastikemaista tai paksumpaa. Tosin kotioloissa tahinista ei tule yhtä sileätä kuin kaupan tahiniseoksesta.

Blogitunnustus

Sain ihanalta Rouva Veen kokkaukset-blogin Rouva Veeltä tällaisen ihanan tunnustuksen! Kauniit kiitokset Rouva Vee, olen ihan otettu! Olen nauttinut ihanasta blogistasi, jossa esittelet upean upeita leivonnaisiasi ja jossa kirjoitat ihanan humoristisella tyylillä :-)Ja toivotan sinulle paljon tsemppiä matkalla ohuemmaksi Rouva Veeksi!

Rouva Vee ei ollut saanut mitään ohjeita tunnustuksen eteenpäin viemisestä, mutta kekseliäänä likkana keksi,että tämä jaetaan eteenpäin 7 eli seitsemälle ihanalle blogille.Vaikea homma taas ,kun ihania blogeja on niin paljon, mutta tässä palkinnon saajat tällä kertaa:

  1. Rossanalle blogista Bella Vanilla
  2. Ritalle blogista Rita Mentor
  3. Hyppyselliselle blogista Sillä Sipuli
  4. Nellelle blogista Siskot Kokkaa
  5. Merjalle blogista Kortteja Kaliforniasta
  6. Pikkujutulle blogista Pikkujutut
  7. Sirokolle blogista Lapiolla Hiekkaa

Rouva Veelle vielä kerran kiitos!

tiistai 3. helmikuuta 2009

Kaktuksista…….

Aivan lähellä kotiani on kaktuspuisto,jossa on satoja eri kaktuksia. Kaktuspuisto on auki päivisin ja sinne on vapaa pääsy. Monta kertaa olen ajatellut mennä sinne kuvaamaan kaktuksia,mutta vasta nyt sain sen aikaiseksi. En ole mitenkään erikoisesti kiinnostunut kaktuksista, mutta kaktukset tässä puistossa ovat aika vaikuttavia ja kiinnostavia.

Puistossa on myös paljon kierrätystaidetta,kuten tämä kaunis riikinkukko .Siellä myös kasvatetaan pikku kaktuksia,jotka sitten jossain vaiheessa pääsevät puistoon, ja siellä on myös pieni lintutalo, jossa värikkäitä lintuja.

 

Aenium Arboreum                                       Agave Victoria Regina

Aloe Aristata                                                  Cleistocactus Candelilla

Echinocactus grusonii                                       Ferocactus wizlizenii

  

Kukkivia kaktuksia                   puumaisia kaktuksia

kierrätystaidetta…..                                                      kukkiva aloekaktus

 

Iso puumainen kaktus                  Tephorocactus articulates

Opuntia eli Prickly Pear(en tiedä nimeä suomeksi)

Kierrellessäni puistossa etsin agavekaktusta,josta tehdään agavesiirappia sekä tequilaa, mutta ylläoleva Agave Victoria Regina tuskin on se kaktus,mistä niitä tehdään. Etsin myös Aloe Vera-kaktusta;mutta sen sijaan siellä oli monta erilaista Aloe-sukuun kuuluvaa kaktusta, Aloe Veraa sen sijaan ei ollut.Kai he ovat miettineet, että ihmiset tulisivat sinne katkaisemaan niitä lehtiä, jos siellä sellainen olisi.Täytyy myöntää, että se kävi mullakin mielessä,kun siellä kiersin……Viimeisessä kaktuskuvassa oleva Opuntia kasvaa täällä useassa paikassa, ja sen hedelmät ovat täällä suosittuja.Hedelmää kutsutaan täällä nimellä Sabra.Opuntia on alunperin kotoisinMeksikosta, mutta sitä tavataan runsaanlaisesti Lähi Idässä ja Sisiliassa, esimerkiksi. Täällä myytävät hedelmät ovat yleensä keltaisia ja vihreitä, kun taas Perussa söin ja näin upean violettisia ja punaisia Opuntian hedelmiä.

Päivän vihreä smoothie koostui tällä kertaa persiljasta, pinaatista, varsiselleristä, vihreästä omenasta (Granny Smith) inkivääristä ,appelsiinista ja lusikallisesta granaattiomenan siemeniä.Boosterina oli jauhettuja pellavansiemeniä, 1 kapselin sisältö merilevää (kelp), 1 kapselin sisältö asidofilus bakteereja. Lisäsin myös aivan vähän sokeritonta omenamehutiivistettä.

kuvat suurentuvat klikkaamalla