Sivut

torstai 31. maaliskuuta 2011

Salicornia eli suolayrtti sekä puolukkapiirakkaa

Törmäsin tänään salicorniaan eli suolayrttiin käydessäni Tel Avivin sataman torihallissa.Olin monta kertaa lukenut salicorniasta,mutten ollut siihen koskaan ennen vielä törmännyt,joten pakko oli kokeilla.Jo torilla sain maistaa sitä,ja se on ,kuten nimikin sanoo,erittäin suolaista! Nämä ostamani salicorniat olivat rakenteeltaan parsamaisia,ja niitä voi syödä sekä raakana että kypsennettynä.Jos näitä kypsentää, suolaa ei lisätä ,sillä sitä  on jo tarpeeksi itse kasvissa,ja myös salaattiin ei tarvitse lisätä  suolaa,jos näitä laittaa runsaasti mukaan. Ihan sellaisenaan nämä ovat vähän liian suolaisia,joten salaatin sekaan nämä menivätkin.Salicorniaa on joskus kutsuttu meren parsaksi.
Joitakin päiviä sitten ilahduin löytäessäni lähistön jättimarketista pakastepuolukoita:)  Ostin sitten 300 gramman pakkauksen niitä,tarkoituksena tehdä jonkinlainen puolukkapiirakka.

Tein tähän gluteenittoman taikinapohjan,johon tuli seuraavat ainekset:

Gluteeniton piirakkapohja
  • 1 kuppi* täysjyväriisijauhoa
  • ½ kuppia maissi-tai perunajauhoa
  • 1/4 kuppia vihreästä tattarista jauhettua jauhoa
  • 1/4 kuppia tavallista riisijauhoa
  • ½ tl ksantaania
  • 1 rkl ruokosokeria
  • 1 kananmuna
  • 12 rkl voita
  • 1-2 rkl jäävettä
*käytin amerikkalaista kuppimittaaSekoita kuivat ainekset toisiinsa,ja laita monitoimikoneen kulhoon. Lisää voi  ja käytä pulse-toimintaa,muutaman kerran.Lisää kananmuna ja jäävesi ,ja sekoita muutaman kerran lisää pulse-toiminnalla ,kunnes ainekset ovat sekoittuneet. Muotoile taikina kiekoksi ja anna olla jääkaapissa noin tunnin.Ota taikina jääkaapista,ja anna sen hieman lämmetä huoneenlämmössä. Kaulitse kahden leivinpaperin välissä ja asettele taikina piirakkavuokaan.Käytin tuollaista pitkulaista,matalaa piirakkavuokaa,jossa irtopohja. Taikina esipaistetaan noin 10 minuuttia noin 170 C asteessa,niin että reunat on suojattu foliolla.
Tämän jälkeen täyte kaadetaan pohjan päälle,ja paistetaan uunissa 175C asteessa noin 20-25 minuuttia.Annetaan jäähtyä kunnolla ja poistetaan vasta sitten piirakkavuoasta.


Täytteeseen tuli 250 gr täällä myytävää rahkan tapaista juustoa,joka on hieman kuin rahkan ja kermaviilin sekoitusta, 2 dl pakastepuolukoita,ruokosokerin määrää en muista,sillä en laittanut sitä ylös,ja yksi kananmuna. Tein muuten sen virheen,etten esipaistanut pohjaa,ja niinpä tämän kuvaamisen jälkeen yritin poistaa piirakkavuoan irtopohjaa piirakan alta,mutta koko piirakka hajosi ja piirakan kypsymätön taikinapohja jäi kiinni irtopohjaan. Reunat olivat kypsyneet hyvin ,mutta pohja ei,eli esipaisto olisi ollut tarpeen..Mutta täyte oli ihanaa! Olin ihan unohtanut miten hyvää puolukka voi olla!

lauantai 26. maaliskuuta 2011

Munakoisoa tahinilla ja tomaattivaahdolla

Kokeilin vielä toista reseptiä Michalin blogista,josta eilinenkin resepti oli lainattu.Munakoison suurena ystävänä tämä hieman erilainen resepti kiinnosti,ja lopputulos olikin hyvää.Munakoisoa kypsennetään uunissa hitaasti ja normaalia alemmalla lämpötilalla ,jolloin sen maku tiivistyy. Tämä munakoisoruoka sopii vaikka alkupalaksi.

Munakoisoa tahinilla ja tomaattivaahdolla
  • 2 keskikokoista munakoisoa
  • muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä
  • karkeaa suolaa
  • 1 iso tomaatti tai 2 keskikokoista
  • 1½ luomutahinia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • suolaa
  • muutama pisara balsamietikkaa
Kuori munakoisot ,ja leikkaa n.2 cm paksuisiksi ympyröiksi.Laita leivinpaperi uunipellille,ja valele munakoisoviipaleita sekä päältä että pohjasta oliiviöljyllä.Ripottele hieman karkeaa suolaa päälle (tavallinenkin käy).Anna kypsyä 150C asteessa tunnin verran tai kunnes viipaleiden molemmat puolet ovat ruskistuneet (kääntelin viipaleita puolivälissä).

Valmista tahini: lisää tahinitahnan joukkoon sitruunamehu,suolaa sekä vettä sen verran,että sekoitettaessa syntyy paksuhko tahna.Käyttämäni tahini oli luomua,ja kivillä jauhettu.

Valmista tomaattivaahto:laita tomaatit tehosekoittimeen. Alkuperäisessä ohjeessa ei tomaatteihin lisätä mitään,mutta lisäsin omaan vaahtooni hieman suolaa,oliiviöljyä ja muutaman tipan balsamietikkaa.  Vaahto siivilöidään.Tomaatin voi myös kuoria ennen sekoittamista,jolloin sitä ei tarvitse siivilöidä.

Kun munakoisoviipaleet ovat hieman jäähtyneet,laita jokaisen viipaleen päälle ensin runsas teelusikallinen tahinia,ja sen päälle vielä tomaattivaahtoa.Koristele vaikka oreganon lehdillä.

perjantai 25. maaliskuuta 2011

Aasialainen kurpitsasalaatti

Löysin ihanan raakakurpitsasalaatin ohjeen täkäläisen,myös keittokirjoja (lasten ruuasta)kirjoittaneen bloggaajan blogista,jossa on monta ihanaa reseptiä. Michalin blogi on tosin vain hepreaksi.

Salaatin kastike tosin ei ole raaka,sillä siinä on kalakastiketta,mutta sen voi korvata tamari-soijakastikkeella. Kun käytän kurpitsaa raakana,on se aina tuollainen kuvassa näkyvä,suuresta kurpitsasta leikattu palanen.Yritän etsiä tasaista ,neliön muotoista ja kiinteää palasta.Tuosta palasta piti hieman poistaa yläosaa,sillä se oli hieman pehmeää. Kurpitsa on raakana ihanaa, ja olen sitä käyttänyt raakana esimerkiksi kurpitsa-carpacciossa.  Myös äskeisessä raw-illassani tarjosin kurpitsa-carpacciota,vinaigretin ja kurpitsansiementen kanssa.

Aasialainen kurpitsasalaatti
  • Palanen kurpitsaa 
  • Kastike:
  • ½ tl palmusokeria (käytin luomuhunajaa sen tilalla)
  • 3 rkl sitruunamehua 
  • 3 tl Nam Pla-kastiketta (kalakastiketta) tai soijakastiketta.
  • 1 tl seesamiöljyä
  • 1 pilkottu punainen tai vihreä chili (unohdin ostaa,joten laitoin chilihiutaleita  teelusikallisen)
  • tuoretta korianteria koristeeksi
Ota kurpitsapalasta suikaleita Julienne-leikkurilla.Minulla on tuollainen kuvassa näkyvä simppeli Julienne-leikkuri ,jolla saa otettua hyviä suikaleita. 
Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada kurpitsasuikaleiden joukkoon,ja sekoita. Kastike on samantapaista ,mitä olen usein käyttänyt kaalisalaatissa,mutta oli ihanaa myös kurpitsan kanssa.

tiistai 22. maaliskuuta 2011

Kyssäkaalisalaattia.....taas..ja ihanaa korianteria..

Löysin luomumarketista kauniin violetit luomukyssäkaalit,enkä tietenkään voinut niitä vastustaa.Tähän asti olen käyttänyt vain vaaleanvihreitä kyssäkaaleja.Harmi vaan,että kuoren alla on se sama vaalea sisus,violetti olisi ollut kiva! Kyssäkaalista on viimeisen vuoden  aikana tullut säännöllinen suosikki keittiössäni,enkä mitenkään siihen kyllästy! En ole koskaan sitä kypsentänyt,vaan syönyt raakana. Olen tänne aiemminkin postannut kyssäkaalisalaateista,mutta nyt laitoin taas hieman erilaisen sellaisen.
Tämä on ihan simppeli salaatti,mutta niin hyvää! Käytin tähän 2 keskikokoista kyssäkaalia (violeteissa oli ehkä aavistuksen verran enemmän makeutta) ja paljon tuoretta korianteria.Monet eivät pidä korianterin mausta eivätkä tuoksusta;minä taas olen oppinut rakastamaan niitä,ja tungenkin korianteria vähän sinne sun tänne. Korianterilla on monta hyvää ominaisuutta:se on puhdistava yrtti,joka poistaa myrkkyjä elimistöstä.Korianterin on myös todettu alentavan veren sokeritasoa ja se sisältää useita flavonoideja.

Simppeli kyssäkaali-korianterisalaatti

  • 2 keskikokoista kyssäkaalia
  • puntti tuoretta korianteria
  • 1 rkl hyvää oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • suolaa,mustapippuria
Leikkaa kyssäkaalit julienne-leikkurilla tai raasta ne.Sekoita joukkoon öljy,sitruunamehu,suola ja pippuri,ja sekoita hyvin.Lisää joukkoon korianterisilppu ja sekoita.Yksinkertaista ja hyvää!
Korianteria meni runsaasti myös tähän salaattiin,johon tuli vihreää salaattia,selleriä ja porkkanaa,sekä oliiviöljyä,sitruunamehua sekä suolaa&pippuria.
Korianteri sopii erinomaisesti myös tomaattien seuraksi.Kuorin tomaatin kuoret pois,leikkasin siivuiksi ja päälle tuli taas oliiviöljyä,sitruunamehua,suolaa,pippuria ja silputtua korianteria.Nami! Nuo pienet violetin väriset jutut ovat säilöttyjä baby munakoisoja.
Eilen maistoin varmaankin melkein parhaimman ikinä syömäni avokaadon,jonka ystäväni oli käynyt noukkimasta luomutarhan avokaadopuusta.Täydellinen yksilö ja niin nätti,että oli pakko kuvata se;D
Kävin pikaisella espressolla uudessa pienen pienessä kahvilassa Tel Avivissa (Sugar Daddy,hepreaksi),joka on erikoistunut luonnollisista raaka-aineista tehtyihin pikkuleipiin.Tarjolla oli myös jauhottomia,tai suolattomia sekä sokerittomia pikkuleipiä.Seinä,jossa pikkuleipäpurkit ovat,oli mielestäni tosi kivasti laitettu:siinä on takana liitutaulu,jonka tekstiä voi aina muuttaa,pikkuleipien mukaan.

torstai 17. maaliskuuta 2011

Purim-juhla ja hieman epäonnisia kokeiluja keittiössä

Täällä vietetään näinä päivinä Purim-juhlaa,johon kuuluu muun muassa naamiaisasuja,karnevaalikulkueita ja kolmion muotoinen leivonnainen:kuvassa näkyvä hamantash-eli Hamanin korva. Jotkut leipomot keksivät joka vuosi uusia täytteitä,ja tämän vuoden täytteet näkyvät olevan esim.mantelitäyte Amaretolla,belgialaista suklaata,halvaa,praliineja jne.Koska Purimiin kuuluu myös ruokalahjojen (yleensä leivonnaisia tai makeisia)antaminen,ajattelin tehdä näitä hamantasheja ystävälleni Marylle.Tarkoitus oli ensin tehdä raw-versio näistä leivonnaisista,sillä Mary pitää raw-herkuista, ja löysinkin Tel Avivin keskustassa sijaitsevan ekologisen yhteisön sivuilta kivan raw-version,joka näkyy tuossa kuvassa.Siinä "taikinakuori" on tehty banaanista ja taatelista.Täytteessä käytetty hamantashin klassista täytettä,eli unikonsiementahnaa,johon oli lisätty taatelia. Viime viikon raw-iltaan olinkin tehnyt banaani-taateli-wrappeja,mutta leikkasin ne pieniksi palasiksi ja tarjoilin niitä karkkeina(tosi nameja muuten..) joten ajattelin kokeilla jotain  muuta tällä kertaa. 
Keksin,että voisin käyttää idätetyistä tattareista jauhamaani jauhoa ja vaikka omppuja,ja käyttää sitä hamantashien kuorena. Niinpä sitten jauhoin 3 dl tattarijauhoa ja 3 omenaa,ja hieman steviaa taikinaksi,jonka levitin kahdelle pyöreälle kuivurin kiinteälle osalle. Kun taikina oli hieman kuivunut,leikkasin siitä ringillä pyöreitä paloja. Ja odotin ,että taikina kuivuisi hieman lisää. Taikina kuivuikin aika nopeasti,mutta kun aloin ottaa noita pyöreitä kiekkoja käsiini,ne hajosivat heti! Täysi katastrofi,eihän näistä mitään hamantasheja tule... Keksin sitten kuivattaa noita kiekkoja hieman enemmän ja jauhoin ne jauhoiksi,eli nyt minulla on sitten pussillinen tattari-omenajauhoa. Kai ne johonkin kelpaavat,vaikkapa omenapiirakkaan...


Seuraava yritys oli sitten vegaaninen,ja siinä turvauduin Elanan reseptiin blogista Elana's Pantry. Elanan gluteenittomissa leivonnaisissa käytetään yleensä mantelijauhoa ,ja kokeilin hänen reseptiään,joka on sekä gluteeniton että vegaani.Kuoritaikinaan tulee seuravaat ainekset:

Elanan gluteeniton ja vegaani taikina
  • 4 dl mantelijauhoa
  • ripaus ruususuolaa
  • 2 rkl rypäleensiemenöljyä (varmaan muukin öljy käy,itse käytin kylmäpuristettua rypäleensiemenöljyä)
  • 2 rkl agave-siirappia
  • hieman vaniljaa 
  • 1 rkl vettä
Jostain syystä päätin sekoittaa 1 teelusikallisen psyllium-jauhetta märkien ainesten joukkoon.En tiedä oliko syy siinä,mutta taikina oli sen verran hajoavaa,etten siitä kyllä mitään leivonnaisia saanut aikaiseksi. Ehkä Elana käyttää erilaista mantelijauhoa kuin minä:omani on luomukaupasta ostettua irtopainossa myytävää mantelijauhoa. Mietin mitä tehdä,ja lisäsin noin desin vehnänjyvistä jauhamaani jauhoa sekä hieman vettä joukkoon,ja jopahan alkoi taikina toimia niinkuin pitikin. Täytteenä oli desi unikonsiemeniä,joihin sekoitin   5 liotettua Medjoul-taatelia,luomukaakaota sekä carob-jauhetta. Jauhoin ainekset tahnaksi. Itse pidän perinteisestaä täytteestä ,johon tulee näitä unikonsiemeniä.Eihän noista omista  hamantasheista kauhean nättejä tullut ,mutta kyllä ne olivat hyviä ja  kelpasivat hyvin Marylle;D Paistoin  niitä 180C asteessa noin 10 minuuttia.

perjantai 11. maaliskuuta 2011

Raw-ilta

Eilen sitten järjestin luonani raw-illan,johon olin kutsunut tuttuja ruokabloggareita,ja mukaan tuli myös pari uutta tuttavuutta.Ilta oli todella mukava,ja raw-ruoasta oltiin kiinnostuneita ja siitä myös pidettiin.
Mukana olivat Mimi,Liz,Sarah,Michelle miehineen sekä uusi tuttavuus Miri ja Hannah,jonka blogi ei ole ruokablogi.Muutama ilmoittautunut joutui viime tingassa peruuttamaan tulonsa flunssan johdosta.
Tervetuliaisdrinkkinä oli vihreä smoothie,johon tuli tällä kertaa taatelia,banaania,omenaa,hieman verigreippiä, 
pinaattia,minttua,selleriä,mangoldia, bee pollenia sekä itse kuivattamaani vehnänorasjauhetta. Tarjosin smoothien biohajoavista maissitärkkelyksestä tehdyistä kupeista,jotka löysin jättimarketista tosi edullisesti:25 kappaletta  noin yhdellä eurolla..Ostin myös pikkulautaset samaa sarjaa.Smoothie meni hyvin kaupaksi:)
Suuressa lokerollisessa vadissa tarjosin raakakräkkereitä, sieniä,erilaisia dippejä sekä  taatelisella kastikkeella kuorrutettua parsakaalia,joka on mielestäni ihanaa,ja jota teen usein.Saksanpähkinätahnassa oli saksanpähkinöiden lisäksi selleriä,vihreää sipulia,punaista paprikaa,sitruunamehua ja mausteita. Punaisessa tahinissa oli tahinin kanssa jauhettu kuivurissa pehmennettyjä punaisia paprikoita,ja vihreässä tahnassa oli tahinin joukkoon lisätty pinaattia.Portobellot olin ensin marinoinut balsamico-oliiviöljysekoituksella,jonka jälkeen kypsyttelin niitä jonkun aikaa kuivurissa,lisäsin päälle mantelipestoa,ja laiton sienet vielä joksikin aikaa kuivuriin.
Tein sushia,joka oli tosi hyvää mutta vähemmän nättiä. Vaikka kuinka yritän ,ja minulla on sushimatto,niin en onnistu tekemään niistä nättejä.Pitää vaan jatkaa harjoittelua.Sushien sisällä oli riisinä jauhettua kukkakaalia ja retikkaa,johon olin sekoittanut misoa ja tahinia.Lisäksi rulliin tuli sinimailasen ituja,kurkkua,avokaadoa ja oranssia makeaa paprikaa.
Taboulissa oli idätettyä punaista quinoaa.En ehtinyt idättää niitä "häntä"-vaiheeseen,mutta ihanan rapsakoita olivat tässä salaatissa.
Juuressalaatissa oli 5 erilaista juuresta nuudelimuodossa (punajuurta,porkkanaa,kyssäkaalia,retikkaa ja vihreää retiisiä).Salaatin maustoin sumakilla ,suolalla,mustalla pippurilla sekä oliiviöljyllä.Tosi paljon tykättiin myös salaatista,jossa oli idätettyjä pieniä mustia linssejä,selleriä,kevätsipulia,punaista paprikaa,oreganoa ja balsaminen öljykastike.Juuressalaatissa oli myös itse tehtyjä rusinoita,eli kuivurissa kuivattuja viinirypäleitä.
Joku sanoi,että suolaisten torttujen (edellisestä postauksesta) täyte  maistui tosiaankin juustolta....
Jälkiruokapuolella suosikki oli suklaamousse ,johon tuli avokaadoa,taatelia,hieman banaania,luomukaakaota (ei siis ollut ihan täysin raw),ripaus suolaa,hieman kylmäpuristettua kookosöljyä.
Makeitakin torttuja oli tarjolla. Pohja mantelia ,pekaanipähkinöitä,kookosta ja kaurajyvistä jauhettua jauhoa,hieman taatelisiirappia. Täyte joko banaani-taateli-cashew-kookosöljy,tai mansikka-cashew-kookosöljy-agave. Banaanitaatelitorttujen päälle laitoin kuivurissa hunajassa karamellisoituja päärynän paloja.
Myös raw-pikkuleipiä oli tarjolla.Nämä ovat sellaisia ,joita teen usein,ja joita pidän laukussakin välillä mukana.Aineksina manteli (mantelimaidon teossa jäänyttä),banaania,jauhettua kookosta ja taatelia.Nami!Myös raakasuklaata oli,mutta kuva epäonnistui täysin.
And thanks to Liz,who took the best pictures here with my camera and taught me a thing or two about how to use it...

keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Kuulumisia

Ruokablogin suunnalla on ollut hiljaista viime aikona;pitkäksi venyneen flunssan vuoksi. En kyllä muista milloin kärsin näin pitkäaikaisesta flunssasta,ja mietin,olisikohan ottamallani flunssarokotteella ollut mitään sen kanssa tekemistä.... Makuaistikin on ollut pitkään aika kadoksissa.Mutta tänään alkoi vihdoinkin tuntua,että toipuminen on kunnolla alkanut:) Ja parasta niin onkin,sillä olen huomenna järjestämässä raw-iltaa tutuille ja myös parille ei-tutulle ruokabloggarille. Kuivuri on ollut ahkerassa käytössä koko alkuviikon,mutta laitan sitten tapahtuman jälkeen juttua illasta tänne blogiin.

Kuvassa  suolaiset raw-tortut,jonka pohjan tein tällä kertaa ihanan Golubka-blogin ohjeen mukaisesti. Pohjien maun salaisuus on zaatar-maustesekoitus,joka tosiaankin antoi ihanan maun pohjataikinalle. Zaataria voi itsekin tehdä kotona ihan hyvin tuloksin. Golubkan täytettä en voinut tehdä hänen ohjeensa mukaan,sillä siihen tuli nuorta kookosta sekä Irish moss-levää,joita kumpiakaan ei ole täällä saatavilla,mutta täytteestä tuli ilman niitäkin hyvää!


Palautuneen makuaistin kunniaksi kävin lounaalla lempivegaaniravintolassa Buddha Burgerissa,jossa kokeilin kasvispihviannosta.Ihan kiva;4 erilaista kasvispihviä,itujuures-salaattia ja ihana tillikastike.
Ja vähän juoruilua:Pamela Anderson,joka tuli tänne toistamiseen eilen,meni lentokentältä melkein suoraan juuri tähän ravintolaan. Pamelahan on eläinoikeusjärjestö Petan jäsen.

tiistai 1. maaliskuuta 2011

Yksinkertainen salaattikin voi olla täyttävää ja hyvää

Tasan viikko on kulunut pahan flunssan kourissa ,ja ruuanlaitto ei ole erityisemmin kiinnostanut,etenkin kun sekä maku-että hajuaisti ovat väliaikaisesti olleet kadoksissa,ja muutenkin voimaton olo.Vihreitä smoothieita olen kuitenkin jaksanut juoda koko viikon,sillä blenderiin on niin helppo heittää vihreää ja hedelmiä. Tänään alkoi vihdoinkin tuntua siltä ,että olo alkaa hieman helpottaa ja kieli alkaa taas tuntea makuja,ihanaa!

Mieleen tuli muutama viikko sitten aamulehdessäni lukemani juttu,jossa mainittiin ,että myös yksinkertainen ,täysin kasvispitoinen salaatti voi olla täyttävä ja hyvä,ja suurinpiirtein tällainen ohje siellä oli,ja salaatti maistuikin hyvältä,tuon vihreän soseen kanssa.

Porkkanaa,sieniä ja vihreää sosekastiketta
  • 1 iso porkkana tai pari pientä
  • 5 herkkusientä
  • kourallinen tuoretta persiljaa
  • kourallinen tuoretta korianteria
  • puolikas punasipuli
  • kourallinen liotettuja cashew-pähkinöitä
  • 1 sitruunan mehu
  • suolaa,pippuria
Suikaloi porkkana suikaleiksi (käytin julienne-leikkuria).Paloittele sienet. Laita monitoimikoneeseen persilja,korianteri,cashewpähkinät,punasipuli ,sitruunamehu sekä suolaa ja pippuria. Soseuta. Kaada vihreää kastiketta porkkanoiden ja sienien päälle.