Sivut

tiistai 31. elokuuta 2021

Gluteenittomat omenamuffinssit

Ensi viikon maanantai-iltana täällä kokoonnutaan  taas  Rosh HaShanan eli juutalaisen uuden vuoden juhla-aterialle.  Vuosiluku on tällä kertaa 5782.   Tuohon juhlaan kuuluvat  erilaiset ruuat,  joiden joukossa myös omena ja hunaja,   joita käytin näihin  kehittämiini gluteenittomiin omenamuffinsseihin.
Näistä tuli todella herkullisia,  joita varmasti teen toistekin.  

Gluteenittomat omenamuffinssit
  • 2 omenaa (yleensä käytän leivonnassa Granny Smith-omenia, mutta näissä oli kuvassa näkyviä omppuja)
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl omenamehutiivistettä
  • 1 rkl  hunajaa
  • ripaus vaniljauutetta
  • ½ tl kanelia
  • 2 munaa 
  • 1 dl kookossokeria + ½ dl erytritolia (näiden sijaan voi käyttää  2 dl ruokosokeria)
  • 3/4 dl oliiviöljyä
  • jauhoseos; 2 dl kookoshiutaleita, 2 dl mantelijauhoa, , 2.5  rkl tapiokajauhoa, 2 rkl perunajauhoa,1 tl leivinjauhetta, 
  •  ½ tl ksantaania.  Tämän sijaan voi käyttää kaupan valmista gluteenitonta jauhoseosta.
Valmista ensin omenat:  Kuori omenat,  ja  leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Laitan  omenakuutiot kulhoon, lisää sitruunamehu, vanilja, kaneli,  omenamehu sekä hunaja.

Vatkaa munat sokerien  (joko ruokosokerin tai käyttämäni  kookossokeri+erytritoli)  kanssa kuohkeaksi.
Lisää omenaseos nesteineen  kananmunaseokseen, lisää öljy, ja lopulta jauhot,  vähitellen lisättynä ja sekoitettuna. Tykkään käyttää kookossokeria tällaisissa leivonnaisissa, sillä siitä tulee  hieman toffeinen maku näihin.

Lämmitä uuni 180 C asteeseen.  Kaada  taikinaa muffinssimuotteihin, ja paista  muffinsseja (uunista riippuen) noin 25-30 minuutin ajan.  Anna muffinssien kunnolla jäähtyä ennen syömistä. Säilytä muffinssit jääkaapissa, ja ota ne esille noin 10 minuuttia ennen tarjoilua.
Hyviä olivat ja omena maistui näissä:)
Ennen pyhää hunaja  on aina tarjouksessa supermarketeissa,

Kanelit hain  lähiseudun jättimarketin maustetiskiltä. Ostan aina mausteet irtopainossa, sen mukaan mitä tarvitsen.
Oliivit ynnä muut. 

perjantai 20. elokuuta 2021

Hummus 2.0

Kaikki alkoi siitä kun  sain kutsun  tulla torin kahvikauppa&kahvipisteessä tapaamani pariskunnan luokse. Heillä mies on se joka kokkaa,  ja hänen tekemänsä hummus oli aivan itkettävän hyvää,  joten oli ihan pakko kysyä häneltä miten hänen hummuksensa on hyvää kuin parhaimmissa hummuspaikoissa täällä.  Ei ettei oma  hummukseni olisi hyvää,   mutta Ramin hummus oli erikoisen hyvää.

Olen täällä blogissa  julkaissut  hummuspostauksen vuonna 2009! , joten oli korkea aika tehdä ajankohtaisempi hummuspostaus, ja etenkin kun sain vinkkejä siihen miten hummuksesta tulee erikoisen hyvää. Vuosien mittaan olen julkaissut myös Masabaha -hummuksen ohjeen,   sekä tomaattihummuksen ohjeen.

Täällä Israelissa hummukseen suositellaan käytettävän joko täkäläistä pientä ja tummahkoa  Hadas-lajiketta,  tai bulgarialaista lajiketta, jonka kikherneet ovat vielä pienempiä. Hummukseen siis sopivat parhaiten pienet kikhernelajikkeet,  mutta varmasti hyvää hummusta voi tehdä muistakin lajikkeista. Kävin ostamassa  noin 600 grammaa  bulgarialaisia kikherneitä.   Huuhtelin kikherneet , ja laitoin ne veteen likoamaan  yli yön , ja muutaman tunnin sen jälkeenkin,   välillä vettä vaihtaen, mutta  yön yli liotus riittää hyvin.(Huom. alempana tätä postausta kerron miten sama onnistuu tölkkikikherneillä) 
Täällä monet lisäävät kikherneiden keitinveteen ruokasoodaa,  sillä se pehmentää kikherneitä ja lyhentää keittoaikaa. Rami sanoi ettei hän halua käyttää  soodaa keitinvedessä, sillä se  vaikuttaa hieman makuun,  ja hän pakastaa  liotetut  kikherneet pienissä erissä.  Niinpä tein samoin. Ramin mielestä  pakastus lyhentää kikherneiden keittoaikaa.
Ramin toinen vinkki oli lisätä kikherneiden keitinveteen sipulia, porkkanaa ja korianterin siemeniä.  Nämä lisätään vasta  sen jälkeen kun keitinvesi on  saavuttanut kiehumispisteen ja   kikherneistä irronnut vaahto veden pinnalla on poistettu.  Sipuli , porkkana ja korianterin siemenet  pysyvät koko ajan  kikherneiden yläpuolella,  ja korianterin siemenet on helppo poistaa  loppuvaiheessa.    Sipulin, porkkanan ja korianterin siementen tarkoitus on lisätä makua hummukseen,  ja koska  hummuksestani tuli tosiaankin parempaa  kuin koskaan ennen,  olen varma  että nämä lisäykset  tekivät hummuksesta parempaa.  Maistoin loppuvaiheessa keitinvettä, ja siinä olikin paljon makua.
Hummukseen tulevan  kikherneen tulee olla pehmeä kuin muussi, eli kun kikhernettä puristaa, sisus on täysin pehmeä. Keitin kikherneitä  vajaa 1.5 tunnin ajan.  Rami sanoi ettei hän käytä liikaa nestettä , ja että hän keittää kikherneet siihen saakka kun veden pinta on kikherneiden kohdalla.

Tähän hummukseen tuli seuraavat ainekset:

  • 500 grammaa  kuivattuja kikherneitä
  • 1,2 dl sitruunamehua
  • 1.2 dl hyvälaatuista tahinia
  • 1,2 dl keitinvettä (tai enemmän , tarpeen mukaan)
  • suolaa maun mukaan
Valmista kikherneet  ylemmän ohjeen mukaisesti,  ja säästä  pieni osa keitettyjä kikherneitä  hummuksen päälle. Anna kikherneiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi.  Tässä vaiheesa osa kuorista on noussut pinnalle, ja kun kikherneitä sekoittelee hieman sormilla, monista irtoaa  kuoret. En yleensä poista kaikkia kuoria, mutta osan niistä, sillä hummuksesta tulee ilman kuoria kuohkeampaa sekä vatsaystävällisempää. Sekoittelin hummuksen  sauvasekoittimella,  mutta yhtä hyvin se onnistuu myös  monitoimikoneella. 
Halusin kokeilla onnistuisiko sama valmiiksi keitetyillä kikherneillä,  mikä helpottaisi hummuksen valmistusta.  Minulla oli kaksi tölkkiä  keitettyjä kikherneitä ,  nettopaino yhteensä hieman yli 500  gr, jotka kaadoin kattilaan. Kauppojen valmiiksi keitetyt kikherneet eivät yleensä ole tarpeeksi pehmeitä hummusta varten.  Lisäsin kattilaan myös purkkien nesteet eli aquafaban, sekä purkillisen vettä.  Keitin seosta  kiehumapisteeseen,  sillä myös  valmiiksi keitettyihin kikherneisiin voi ilmestyä vaahtoa. Kuorin pois vähäisen vaahdon,  ja lisäsin porkkanan,  sipulin ja  korianterin siemeniä. Keitin seosta noin tunnin keskilämmöllä,   kunnes  keitinvesi oli hieman  kikherneiden yläpuolella, ja  kikherneet superpehmeitä.   Korianterin siemenet kannattaa poistaa ennenkuin veden pinta laskee liian lähelle  kikherneitä.  Hummuksen valmistin kuten ylempänä.  Tästä tuli mielestäni lähes yhtä hyvää,  joten  paljon helpompaa tehdä hyvää hummusta valmiiksi keitetyistä kikherneistä.
Täällä lisätään monessa paikassa hummuksen päälle  kastiketta, jossa vihreää chiliä, sitruunaa, valkosipulia ja oliiviöljyä,  ja suosittelen käyttämään tätä hummuksen kanssa, sillä se tekee hummuksesta vieläkin paremman:)

Kastike hummukselle (Tatbelah)
  • 3 suurehkoa  valkosipulin kynttä, veitsellä hienonnettuna
  • 2 vihreää chiliä hienonnettuna  (poistin lähes kaikki siemenet)
  • 3 rkl sitruunamehua
  • 1.5 rkl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
Hienonna  valkosipulit ja chilit, mutta niin ettei niistä tule tahnaa. Lisää suola,  sitruunamehua ja oliiviöljy ja sekoita. Taivaallista hummuksen päällä ja muutenkin:)

sunnuntai 15. elokuuta 2021

Herkulliset kesäkurpitsakuutiot

Yksi suosikkivihanneksistani on kesäkurpitsa,  ja kun näin jo aika isokokoisia  kesäkurpitsoja tarjouksessa vihanneskaupassa, ostin niitä muutaman kilon. Kesäkurpitsaa on viime aikoina tullut syötyä sitten paljonkin  ,  ja tässä herkullinen ja helppotekoinen ohje,  jossa ei ole kuin muutama aines.,
Ostamani kesäkurpitsat olivat  kookkaita, ja kaiken lisäksi niiden rakenne oli  aika kuivaa , eli ei liikaa nestettä.

Herkulliset kesäkurpitsakuutiot
  • noin 500 grammaa kesäkurpitsaa , kuutioituna
  • ½ sitruuna
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl yrttimaustetta tai pizzamaustetta (käytin pizzamaustetta, jossa paljon yrttejä)
  • 1 tl paprikaa
  • ½ tl suolaa
Laita kuutioidut  kesäkurpitsat ensin lävikköön,  huoneenlämpöön, muutamaksi tunniksi.  

Lämmitä paistinpannu keskilämmölle,    ja lisää  kuutioudut  kesäkurpitsakuutiot.   Paahda  kesäkurpitsakuutioita muutaman minuutin ajan, aina välillä sekoittaen, ilman öljyä tässä vaiheessa. Lisää mausteet ja sekoita , ja paista kuutioita  taas muutaman minuutin ajan. Lisää lopuksi öljy, nosta hieman pannun lämpötilaa,  ja paista  kuutioita kunnes  ne ovat saaneet hieman väriä. 

Anna kuutioiden hieman jäähtyä,  ja sekoita kuutioiden joukkoon puolikkaan sitruunan mehu sekä suolaa. Ovat hyviä sekä kylmänä että lämpimänä.    Olen kypsentänyt  kesäkurpitsakuutioita myös  tomaattikastikkeessa,  niin että olen ensin paahtanut kuutiota ilman mitään,   lisännyt sen  jälkeen tomaattikastikkeen, maustanut kastiketta,  ja kääntänyt lämmön minimille. Kansi päälle, ja olen kypsentänyt kastiketta,  kunnes suurin osa nesteistä on haihtunut.
Kesäkurpitsa on niin monipuolinen kasvis,  ja tässä muutamia aiemmin postaamiani ohjeita:

Kesäkurpitsatahna

Kesäkurpitsakeitto

Kesäkurpitsasalaatti

Välimerellinen kesäkurpitsaruoka

sunnuntai 8. elokuuta 2021

Rapeat pitapuolikkaat

Rapeat ja  täytetyt pitaleipäpuolikkaat.  Tämä on vegaaninen versioni Arayes-pitasta,  joka on suosittua Levantin alueella, ja alkuperä  Syyriasta,  tai toisten väittämien mukaan Libanonista, tai ehkä muualta täältäpäin. Sana "arayes" tarkoittaa morsiamia  arabiaksi. Nykyään nämä  täytetyt leivät ovat levinneet koko Levantin alueelle, ja parin viimeisen vuoden aikana   näitä on täällä Israelissa  näkynyt vähän joka paikassa.  Arayes-pitoja  valmistetaan joko grillissä,  tai grillipannussa paistaen. Nämä pitaleivät tein keväällä,  sillä parin viimeisen kuukauden aikana  en ole käyttänyt vehnää enkä sokeria, mutta kuviani katsellessa tuli kyllä jonkinlainen himo nähin....

Vegaaninen arayes-pitaleipä
  • 2 pitaleipää
  • 2,5 dl soijarouhetta
  • 1 iso tai 2 pienempää sipulia pilkottuna
  • 2 valkosipulin kynttä, pilkottuna
  • kourallinen persiljaa
  • 1 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 1 tl baharat-maustesekoiutusta ( jos ei löydy baharat-maustesekoitusta, sen voi tehdä itse , ohje täällä )
  • 1 tl paprikaa
  • ½ tl suolaa 
  • 150 gr herkkusieniä , pilkottuna
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 2.5  rkl öljyä (oliiviöljyä tai muuta öljyä) + 2 rkl öljyä pitojen pinnoille
Aloita liottamalla  soijarouhe vedessä.  Soijarouhe pehmenee nopeasti,  ja  kun se on pehmennyt,  purista liian vedet pois rouheesta.

Pilko sipuli,   lämmitä paistinpannu ja lisää pannuun 2 rkl öljyä. Paista sipulia miedolla lämmöllä, välillä sekoittaen,  kunnes sipuli pehmenee ja alkaa saada hieman väriä.  Lisää pilkotut herkkusienet ja soijarouhe.  Lisää myös ½ rkl öljyä , tomaattipyree, persilja, mausteet  ja valkosipuli, ,  ja anna seoksen paistua hiljalleen noin 20 minuutin ajan , aina välillä sekoittaen,  kunnes   seos alkaa saada väriä.   Olen tehnyt näitä arays-pitoja 2 kertaa, ja toisella kerralla  en lisännyt  herkkusieniä, mutta käytin muuten samoja aineksia. Kun seos on kypsynyt, anna sen jäähtyä. Maista ja lisää suolaa tai mausteita tarpeen 
mukaan.
Halkaise kaksi pitaleipää.  Lusikoi täytettä pitapuolikkaisiin,   mutta sen verran että saat täytteen pysymään hyvin pitapuolikkaan sisällä. Sivele öljyä  pitojen pinnoille, myös avonaiselle pinnalle,  ja aseta pitaleivät lämmitetylle (keskilämpö)  grillipannulle niin että avoin puoli paistuu ensin. Anna avoimen puolen paistua muutaman minuutin ajan ,  ja anna sen jälkeen pitapuolikkaan molempien puolien paistua  2-3 minuutin ajan, kunnes  pinta on rapea ja ruskistunut. 
Lisäsin hieman  tahinia  ja chilitahnaa .

Ai että on hyvää.   Arayesissa käytetään yleensä lampaan jauhelihaa (voi olla myös naudan jauhelihaa) ja toisin kuin näissä vegaanisissa  leivissä,  lihaa ei kypsytetä etukäteen, vaan liha kypsyy  pitapuolikkaan sisällä.  Tässä linkin takana tosi selkeä video miten tehdään lihainen arayes. Videon alta löytyy myös lihaisen arayes-pitan ohje (englanniksi).