perjantai 13. joulukuuta 2013

Kesäkurpitsa-kikhernekeittoa kun kerrankin on kylmää.... ja vihreää humustakin

Tällä viikolla meitä on täälläpäin koetellut kunnon talvimyrsky(joka saa minut ihan tyytyväiseksi,koska aurinakoisia päiviä on liikaakin) ,joka sai asteet sen verran alas,että Jerusalemissa on jo toista päivää tullut lunta.Täällä rannikollakin asteet laskivat sen verran mataliksi(myös sisätiloissa..)että oli pakko saada jotain todella lämmintä ja mikä lämmittääkään paremmin kuin kuuma keitto! Harvoin teen keittoja ja tähän keittoon sain inspiraation kun kävin toissaviikolla lounaalla torin ruokapaikassa: ruokapaikan liitutauluruokalistalla oli kesäkurpitsa-kikhernekeittoa,ja kun kysyin mitä muuta keitossa oli,kokki sanoi että keitto oli jo loppunut ja nyt oli valmistumassa minestronea.Olivat vain unohtaneet pyyhkiä sen jo loppuneen keiton pois listalta...Minulla oli siis tiedossa kaksi raaka-ainetta,joista kehittää keitto ja tällainen siitä sitten syntyi:

Kesäkurpitsa-kikhernekeitto (4-5 annosta)
  • 1 iso sipuli tai 2 pientä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 3 rkl silputtua persiljaa
  • 3 silputtua valkosipulin kynttä
  • 1½ tl timjamia (plus hieman keiton päälle)
  • 2 kesäkurpitsaa
  • suolaa,pippuria maun mukaan
  • 3 dl keitettyjä kikherneitä (plus muutama koristeeksi)
  • 2 tl raastettua sitruunankuorta
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 3 tl paprikajauhetta
  • 1 tl jeeraa (juustokuminaa)
  • 1 ½ ltr vettä
Lämmitä öljy kattilassa ja kuullota sipulia kunnes se saa väriä. Lisää persiljasilppu ja valkosipuli ja paista muutam minuutti lisää. Kuutioi kesäkurpitsat ja lisää ne joukkoon.Lisää myös timjami,sitruunamehu-ja kuori sekä mausteet.
Paista muutama minuutti ja lisää vesi. Lisää tämän jälkeen kikherneet. Lämmitä kiehumispisteeseen,jonka jälkeen anna keiton kiehua hiljalleen kannen alla puolisen tuntia tai kunnes kikherneet ovat todella pehmeitä. Soseuta keitto vaikka sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää suolaa jos sitä ei ole tarpeeksi.Lisää hieman timjamia ja muutama kikherne  keiton päälle ennen tarjoilua. Keitosta,joka on vegaaninen,tuli hyvää ja täyttävää ja lämmitti ihanasti:) 
Keittoon tulevat kikherneet keitin itse,mutta yhtä hyvin olisi voinut käyttää valmiiksi keitettyjä kaupan kikherneitä. Koska kikherneitä jäi yli,tein niistä vihreää humusta. Humuksen tein niin että lisäsin kikherneiden joukkoon jo aikaisemmin tekemääni yrttitahnaa,tahinia ja vettä.  Yrttitahnassa oli persiljaa,korianteria,valkosipulia,suolaa,chiliä,jeeraa ja hieman oliiiviöljyä,joten humuksen joukkoon ei tarvinnut lisätä kuin tahinia,vähän sitruunamehua ja vettä,Kivan värinen ja makuinen humus:)
Tänään uhmasin sadetta ja myrskyä ja kävin aamulla torilla.En ole varmaan koskaan nähnyt toria niin tyhjänä kuin tänään.Kalakauppiaalta ostin vauvakalmareita.

14 kommenttia:

  1. Kesäkurpitsakeitto on hyvää! Ja tuo vihreä hummustahnakin vaikuttaa herkulta. Piristävän väristä ainakin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kikherne antoi tuolle keitolle täyteläisyyttä ja täyttävyyttä,on hyvää:) ja vihreä humuskin sai kivasti makua yrteistä:)

      Poista
  2. ihanan värinen hummus! entinen kämppis lähetti kuvia enkä ollut uskoa lumenpeittoista jerusalemia! täällä ei pöllyä muu valkoinen kuin jauhot allekirjoittaneen keittiössä...!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivan värin lisäksi oli hyvääkin,se loppui aika pian....Ihan uskomatonta tuo lumentulo Jerusalemissa ja se jatkuu edelleenkin! Täällä minun alueellani tuli vain rakeita ja räntää....

      Poista
  3. Ihana hummusvariaatio ja herkullisen kuuloinen keitto. Sitruunankuori tuossa kombossa tuo varmaan kivan säväyksen. Täälläkin on ollut myrskyisää tuulta, mutta lumet sulivat pois. Voin vain kuvitella, että kun siellä ilma viilenee. sisälläkin on tosiaan kylmä. En itse ole missään palellut niin paljon kuin Pohjois-Kaliforniassa talvella. Eivät oikein ymmärrä lämmityksen ja eristeiden päälle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi,tuo olikin hyvä hummus:) Sitruuna ei kauheasti tuossa keitossa tuntunut mutta oli kiva makulisä. Jerusalemissa vieläkin lunta,sähköto poikki,tiet poikki ja täällä tullut sitten paljon räntää,vettä ja rakeita. Ei minua kauheasti tuo matala sisälämpötila häiritse,mutta Bambi-koirani kärsii siitä eikä ole edes mielellään mennyt ulos nyt parin viimeisten päivien aikana.Jos tässä asunnossa olisi lattialämmitys,kuten monella,niin olisi silläkin lämpimämpää.

      Poista
  4. Hei,

    Olisiko yrittitahnaan tarkempaa ohjetta? Minulla on pakasteessa kasvattamaani persiljaa ja korianteria, jotka voisin käyttää tuohon. Persiljaa saattaisi löytyä vielä kasvimaaltakin, jos vähän kaivan lumen alta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohoh,laitoin tänne jo ohjeen mutta se hävisi bittiavaruuteen .Eli ihan simppelisti ,laitan ison kimpun persiljaa ja vähän vähemmän korianteria,reilusti valkosipulia,suolaa,pippuria ,jeeraa ,hieman sitruunamehua ja oliiviöljyä ja teen tahnaksi.Jos hummuksen jauhaa yrttien kanssa,ei siitä tule noin vihreää vaan sellaisen värin saa ainoastaan lisäämällä yrttitahnaa.

      Poista
  5. Oi tulispa tännekin lunta!
    Helsingissä asteet ovat lähes päivittäin plussan puolella eikä lumesta ole vielä ollut tietoakaan. Niinpä meillä on keittojen sijaan syöty vielä kesäruokia, skagenia, kevyitä ja vihreitä salaatteja ja sen sellaisia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sofia,täällä rannikkoseudulla ei tullut lunta,eli vaan räntää ja rakeita;lumet oli sitten Jerusalemissa ja pisti kaiken sekaisin siellä. Edelleekin sitä on...
      Aika outoahan se on että täälläpäin on lunta mutta Helsingissä ei ole! Täällä tuntuu nyt kylmältä ja pakko syödä lämmittäviä ruokia;D

      Poista
  6. Ihana keitto, kiitos ohjeesta, kirjoitan sen talteen muistivihkooni!:)

    VastaaPoista
  7. Kesäkurpitsa ja kikherne ovat kiva yhdistelmä. :) Herkulliset mausteet!

    VastaaPoista
  8. Siiri,olikin oikein onnistunut keitto:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...