keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Pulla joka kelpaa pullakammoisellekin-babka eli kranssikakku

Otsikko varmaan kertookin etten ole mikään pullan ystävä...Mutta ystäväni Maryn saapuminen Yhdysvalloista on taas innostanut leipomaan ja nyt leivoin hänelle babkan,joka on jo pitkään ollut suunnitelmissa.Ja ihastuin tähän itsekin,vaikka tämäkin on jonkun sortin pulla.....Babka on oikeastaan puolalainen pääsiäiskakku,baba,joka sisältää kuivia hedelmiä ja rommia, tai sitten itäeurooppalainen hiivapohjainen kakku,jossa ei ole täytettä mutta on usein kuorrutettu suklaa-tai vaniljakuorrutuksella ja johon on ehkä lisätty manteleita ja rommiakin.Tämä minun leipomani kakku on babkan juutalainen versio,joka on suosittu Yhdysvalloissa etenkin New Yorkin alueella. Tässä babkassa hiivataikina täytetään yleensä joko suklaisella tai kanelisella täytteellä. Täällä Israelissa tämän tyyliset kakut ovat suosittuja ja niitä saa monesta leipomosta mutta nimi on eri:täällä niiden nimi on kranssikakku (kranz cake). Itse asiassa täällä ne ovat niin hyviä että New York Magazine valitsi tänä vuonna täkäläisen Lechamim(leivät) -leipomon nykkiläisen  osaston,Breads Bakeryn, suklaababkan New Yorkin parhaimmaksi babkaksi.....
Sitä enemmän kun kakkua leikattiin niin täytettä tuli enemmän esille.Kakut menivät muutamalle ihmiselle ja niistä tykättiin tosi paljon:) 
Minulla on kaksi keittokirjaa,joissa babkan tai kranssikakun ohje;toinen niistä on Ottolenghin  ja Tamamin Jerusalem-kirja ja toinen  Orly Zivin Cook in Israel-kirja,jonka julkistamistilaisuudessa kävin toukokuussa.Kirjojen ohjeet eivät paljon eronneet toisistaan;toisessa oli enemmän jauhoa ,toisessa enemmän voita...Orlyn kirjassa nesteenä oli maitoa ja Jerusalem-kirjassa  vettä. Orlyn kranssikakkua päälle ei myöskään tullut sokerisiirappia kuten Ottolenghin ohjeessa oli..Ottolenghin ohje taitaa itse asiassa olla peräisin jerusalemilaisesta Cafe Kadosh-leipomokahvilasta,jossa näitä kranssikakkuja leivotaan sadoittain ennen jokaista viikonloppua.Tein tätä siis tuon Jerusalem-kirjan ohjeen perusteella pikkuisen mukaillen,ja  täyte oli täysin erilainen,sillä Mary ei välitä suklaasta. Täytteeseen tuli taatelia ja unikonsiemeniä,mutta tein siitä liian löysää ,jonka seurauksena täytettä valui myös sivuille ja alle..eli täytteen tulee olla aika jämäkkää, Hurjan hyvää tästä tuli ja palaute oli sellaista että saisko tätä lisääkin, ja sai pullakammoisen miettimään,että ehkä pullaiset jutut ovat sittenkin sellaisia ,joista voisin tykätä.....Kanelisella täytteellä tämä voisi olla myös jouluinen ruokalahja.

Kranssikakku (babka) taateli-unikonsiementäytteellä (2 kpl)
  • 530 gr vehnäjauhoa
  • 100 gr sokeria (käytin ruokosokeria)
  • 2 rkl kuivahiivaa (tai ½ kuutio tuorehiivaa)
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 3 suurkokoista kananmunaa
  • 120 ml vettä
  • 1/4 tl suolaa
  • 150 gr voita,kuutioituna
  • hieman öljyä vuokien pinnoille
  • ripaus vaniljaa (ei välttämätön)
Sokerisiirappi kakkujen päälle
  • 120  ml vettä
  • 150 gr sokeria
  • ripaus aitoa vaniljaa tai vaniljauutetta
  • 1 tl sitruunamehua
Tein tämän mikserilläni (taikinakoukku) mutta yhtä hyvin tämän tekee käsivatkaimen taikinakoukulla. Kulhoon lisätään ensin  jauhot,sitruunaraaste,sokeri ja hiiva ,jotka sekoitetaan käsin.Taikinakoukun avulla seosta sekoitetaan 2 minuuttia alhaisella nopeudella.Kone pysäytetään ja jauhoseoksen joukkoon lisätään  nesteet eli vesi  ja kananmunat,ja taikinaa sekoitellaan taas 2 minuuttia,alhaisella nopeudella.  Tämän jälkeen lisätään vähitellen,koneen käydessä,voikuutiot,ja annetaan koneen käydä 7 minuuttia,jonka aikana taikinan pitäisi olla hyvin sekoittunutta.Suola lisätään lopuksi. Minua mietitytti tässä etten nähnyt missään ohjeessa nesteen lämmitystä hiivaa varten.En minäkään sitten lämmittänyt nestettä mutta kyllä taikina nousi jonkun verran sen levätessä ja uunissa se sitten nousi oikein kunnolla.Eli jos haluaa voi tuon nesteen varmaankin lämmitää jonkun verran.

Sokerisiippi on hyvä tehdä ennen taikinan käsittelyä,sillä  sen tulee olla kylmää käytettäessä.
Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä sitä kiehumispisteeseen.Alenna lämpötilaa ja anna siirapin kiehua alhaisella lämpötilalla 2 minuuttia.Jäähdytä ja laita jääkaappiin odottamaan.

Täytteen ohjetta en tänne laita,sillä en laittanut sitä ylös ja se oli liian nestemäistä,mutta siihen tuli liotettuja taateleita ja liotusvettä(joka oli turhaa...) unikonsiemeniä,vaniljaa ja jonkun verran ruokosokeria)
Piti tehdä hyvät vaihekuvat mutta kun oli niin pimeä iltapäivä.eikä kunnon valoa..täälläkin on jo pimeää viiden maissa iltapäivällä....
Tämän jälkeen työtasolle ripotellaan hieman jauhoa ja taikina otetaan kulhosta ja laitetaan jauhojen päälle ja taikinasta muodostetaan pallo (taikina on vähän tarttuvaa)Pienempään kulhoon laitetaan jauhoa pohjalle ja 
taikinapallo kulhoon,jauhoa päälle ja elmukelmua kulhoa peittämään.Parhain tästä tulee kun taikina tehdään vaikka edellisenä iltana ja taikinan annetaan levätä jääkaapissa yön yli.  Teinkin taikinan illalla ja kaiken muun seuraavana päivänä.
Taikina otetaan esille ja kaulitaan jauhotetulla alustalla,neliömäiseksi,kunnes taikina on noin puolen sentin paksuista ,vähän kuin pizzataikina. Täytettä levitetään päälle tasainen kerros,melkein koko alueelle.Taikina täytteineen kääritään rullalla,joka tasoitellaan hieman käsin litteämmäksi ja halkaistaan keskeltä.Puoliskot kierretään toistensa  ympäri ,päät tasoitellaan ja taikinat laitetaan vuokiin.Kuten jo kerroin ylempänä oli täytteeni aivan liian löysää joten sitä pursuili taikinasta ulos eli opin kantapään kautta että täytteen ei tule tässä  olla liian löysää....Käytin näissä paperisia vuokia ,joiden pinnat öljysin kevyesti,mutta muita vuokia käytettäessä vuokaan voi laittaa vaikka sopivan kokoisen arkin leivinpaperia,jolloin leivonnaisen saa helposti poistettua vuoasta. Kranssikakkujen annetaan nousta 45 minuuttia,jonka jälkeen niiden  pinnat sivellään kananmunalla.Uuni lämmitetään 180 C-asteeseen ja kranssikakkuja paistetaan puolisen tuntia,kunnes kakut ovat  kauttaaltaan kypsiä ja saaneet pinnalta väriä.Kylmä sokerisiirappi valellaan nyt kakkujen pinnan päälle.Siirappi antaa kakuille kauniin kiillon ja säilyttää kakkujen ulkopinnan tuoreena pitempään.
Viime viikolla kantakahvilassani Sugarissa oli porkkanapähkinäkakkua tällaisissa minipakkauksissa.
Ja minä kun rakastan kaikenlaisia minivuokia,niin piti sitten sellaisia mennä ostamaan;tosin en löytänyt ihan samanlaisia mitä oli Sugarissa,mutta ihan nättejä minäkin löysin.Kranssikakkujen taikinasta jäi vielä pikkuisen taikinaa joten sitä riitti myös kahteen minikokoiseen kranssikakkuun....

13 kommenttia:

  1. De ser mycket goda ut och jag gillar bullor mycket! Ha en bra dag!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tack,de här var nog härliga och alla som smakade ville ha till.....

      Poista
  2. Pulla on aina pullaa !! :) Muistan aina kun kibbutsilla ollessamme suomalaisten porukka leipoi n.700 korvapuustia,jotka olivat mieletön menestys 1! Kaikki rakastuivat kanelisiin korvapuusteihin !! Pulla on ilosanomaa yli rajojen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole oikein koskaan välittänyt pullista mutta kyllähän korvapuustit ovat hyviä ja voin kuvitella että tuo valtava määrä korvapuusteja otettiin ilolla vastaan! Aika mahtava juttu!

      Poista
  3. Takalaisissa "pullissa" minua kiusaa se, etten tykkaa suklaa/kaakaotaytteista, vaan kaneli on se oikea! Sita nyt viela joskus loytaa mutta sitten puuttuu se tarkein eli kardemumma. Sapatti-illallisille teen joskus kunnon suomalaista bostonkakkua (mistahan sekin nimi tulee?) ja hyvin menee kaupaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua se taas ei häriitse,etenkin jos mukana on myös pähkinöitä. Kyllä pullan välissä voi muutakin olla kuin kanelia....unikonsiemen-taatelitäyte olisi olllut tosi mahtava jos en olisi tehnyt siitä liian löysää .Nyt se tuntui vain ulkonäössä mutta makuna oli mahtava täyte....

      Poista
  4. Kiitos tästä ohjeesta. Israelissa ollessa tuli usein syötyä tämän tyyppistä pullaa. Mietin monasti, miten se on rakennettu ja mitä oli täytteenä unikon lisäksi. Aion kokeilla.

    Asuin Lontoossa 70-luvun lopussa. Korvapuustejahan niitä oli leivottava sielläkin. Tuoretta hiivaa löysin terveyskaupoista ja kardemummaa intialaisista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan:) Tuo "rakennustapa" on aika jännä,nyt hieman meni mönkään tuon liian löysän täytteen vuoksi,jota pursui taikinarullasta,mutta hyvää tämä oli:) Kerro sitten miten onnistuit.
      Hih,aika hauska kuulla näitä suomalaisten korvapuustikokeiluja eri puolilla maailmaa;D

      Laitan tähän täkäläisen kondiittorin unikonsiementäyteohjeen:

      1 1/4 kupillista maitoa
      ½ kupillista sokeria
      puolikkaan sitruunan raastettu kuori
      1 rkl hunajaa
      50 gr voita
      300 gr jauhettuja unikonsiemeniä
      1/4 kupillista murskattuja pähkinöitä
      kupillinen rusinoita
      1 kananmunan valkuainen

      Maidon ,voin,sokerin ,sitruunakuoren ja hunajan annetaan lämmetä matalalla lämmöllä kiehumispisteeseen,koko ajan sekoittaen.Otetaan pois liedeltä ja lisätään pähkinät ,rusinat ja unikonsiemenet.Seoksen annetaan jäähtyä,jonka jälkeen munanvalkuainen sekoitetaan joukkoon.

      Tämä täyteohje on tosin tarkoitettu vähän suuremman kokoiselle kranssikakkutaikinalle..

      Poista
  5. Pullakammo, mikä se on? ;) Pääsiäis-baba on ortodoksisesta perinteestä tuttu ja olen sitä kokeillut itsekin. Jouluna kuitenkin sahramipullia, joista tein viime vuonna aika kiva gluteenittoman versionkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se kai tarkoittaa että kun pullaa on tarjolla niin se jää minun kohdalla kokematta.....Mutta nyt kun tein tätä niin maistoin ja oli hurjan hyvää:) Eikä edes vaikeatekoinen ja hyvä sellainen,jonka voi viedä kun menee vierailulle.) Muistankin ne sun viime vuoden sahramipullat:)

      Poista
  6. Ihanan mehevän näköistä pullaa. :)

    VastaaPoista
  7. Täältähän se ohje löytyi, kuten muistelinkin. Tosin teen korvapuusteja, mutta muistui mieleen tämä kranssikakkutyyli, teenkin osan tälleen. ...Unikonsiemeniä pitäisi ostaa ja käyttää joskus, niiden olemassaoloa ei meinaa edes muistaa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...