sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Appelsiinilla maustetut taatelihyrrät sekä vierailu jemeniläisessä korttelissa

Viileähköt säät(vaikka muutama päivä onkin ollut päiväsaikaan yli 20 astetta...) ja leivonnaisistani pitävä ystävä innostavat leipomaan ,ja nämä appelsiinilla maustetut taatelihyrrät ovat varma hitti;sekä vieraille tarjottuna tai muille vietynä.  Taikinassa on myös mannaryyniä,mikä antaa taikinalle kivan rakenteen.

Appelsiinilla maustetut taatelihyrrät
Taikina:
  • 3 1/3 dl vehnäjauhoa
  • 2/3 dl mannaryynejä
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ dl ruokosokeria
  • 1 kananmuna
  • 100 gr  pehmeää voita
  • 3/4 dl appelsiinimehua
  • ripaus aitoa vaniljaa (tai vaniljauutetta muutama tippa)
  • 1 tl ruusuvettä (ei välttämätön)
Täyte
  • 50 gr saksanpähkinöitä (murskattuja)
  • 6 isoa medjoul-taatelia(noin 130 gr kun siemenet poistettu)
  • 2 rkl ruokosokeria
  • ½ dl appelsiinimehua
  • ½ tl kanelia
  • 1 tl appelsiinikuoriraastetta
Sekoita kaikki taikinan ainekset tasaiseksi taikinaksi.Kääri taikinan ympärille elmukelmua,ja laita taikina jääkaappiin jähmettymään vähintään puoleksi tunniksi.
Valmista täyte: jauha taatelit appelsiinimehun kanssa.,lisää joukkoon sokeri,kaneli ja appelsiinikuori.  Ota taikina jääkaapista,levittele hieman jauhoja leivinalustalle ja sirottele jauhoja myös taikinan päälle. Kauli taikinasta ohuehko levy.Kannattaa levittää leivinpaperille reilusti jauhoja jotta rulla ei tartu leivinpaperiin sitä rullatessa. Levitä taatelitäytettä  koko levylle ja ripottele murskattuja saksanpähkinöitä päälle.Rullaa taikina täytteineen rullaksi ja merkitse palaset veitsellä.
Lämmitä uuni 170 C-asteeseen. Paista rullaa 35 minuuttia,kunnes rullan pinta on saanut väriä.Anna rullan jäähtyä täysin ja leikkaa palaset irti rullasta vasta sen jälkeen.
Ripottele tomusokeria taatelihyrrien päälle.Nämä ovat muuten erittäin koukuttavia!
Tapaninpäivänä tein pitkän kävelylenkin ystävän kanssa,ja kävimme mm. Tel Avivin jemeniläisessä korttelissa.Ystävä halusi ostaa zhug-tahnaa,ja näin päädyimme Nehaman pikku paikkaan,jossa hän valmistaa jemeniläistä kotiruokaa tiistaista perjantaihin.
Liedellä oli porisemassa keltaisista linsseistä tehtyä  linssisoppaa  ja Nehama vaati meitä maistamaan sitä.Oli niin hyvää,että pakko tulla joskus Nehaman paikkaan sopalle....
Pyyheliinojen alla oli lahuh-leipää,jota syödään Jemenin lisäksi Djiboutissa sekä Somaliassa.

27 kommenttia:

  1. Hauskan näköisiä leipiä, kuin pesusieniä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo vähän pesusientä muistuttaa;D noihin käytetty taikina on fermentoitu,siitä tuo ulkomuoto...

      Poista
  2. Näyttääpä hyviltä nuo taatelihyrrät! Oletko kokeillut tehdä niitä vegaanisena? Kiinnostaisi kyllä kokeilla. :)
    On kyllä kuin pesusieniä nuo leivät! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat tosi ihania:) Varmaankin tuosta saisi ihan kivan vegaaniversion,kun käyttäisi öljyä (tai marg.) ja vaihtaisi kananmunan vaikka psylliumiin.Pitäiskin kokeilla sellaista...
      Tosiaankin ovat aika lailla pesusienen näköiset nuo lahuhit!

      Poista
  3. Yritän muistaa tämän ohjeen kun joulun pikkuleivät on syöty...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa muistaa,sen verran hyviä nämä on.Taisit tehdä reilusti pikkuleipiä jouluksi;D

      Poista
    2. Ei niitä ollut kuin reilu kaksi pellillistä, Zimtsternejä ja Basler Brünslejä. Meitä on vain kaksi ja ylensyönti on lopetettu jo muutama joulu sitten :).

      Poista
  4. Näyttääpäs todella herkulliselle :)

    VastaaPoista
  5. Eipä olisi tarvinnut mainita, että nämä ovat koukuttavia. Olisin arvannut muutenkin. ;-D

    Tuo leipä aiheuttaa mulle kylmiä väristyksiä ulkonäöllään. Joku fobia vissiin. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin koukuttavia;D No ehkä tuo on vähän erkoisen näköinen....en ole itse asiassa koskaan edes syönyt sellaista...

      Poista
  6. Ei minun mielesta lahuh-taikinaa fermentoida (ainakaan meidan "suvussa"). Hyvin loysa hiivataikina vaan. Se vahan saman nakoinen etiopialaisten injera-taikina sen sijaan hapatetaan ensin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wikissä luki että fermentoidaan,Miten siitä sitten tulee tuollaisen näköinen?

      Poista
    2. Kerran pari olen tehnytkin! Hiiva siella kuplii. Se taikina on lahes yhta loysaa kun lettutaikina, ja sen annetaan "kohota" tunti pari ennen paistamista. Eihan se edes kunnolla kohoa, kun niin loysaa. Sitten laitetaan kylmalle(!) pannulle kauhallinen, pannu kovalle tulelle ja sitten kun nuo reiat syntyvat, alennetaan tulta ja laitetaan kansi paalle. Taalla http://nadiynahibablog.wordpress.com/2013/09/23/%D7%9C%D7%97%D7%95%D7%97-%D7%9E%D7%9B%D7%99%D7%A0%D7%99%D7%9D-%D7%91%D7%91%D7%99%D7%AA-%D7%91%D7%A7%D7%9C%D7%99-%D7%A7%D7%9C%D7%95%D7%AA/

      tulipa pitka osoite(!) on aika hyva hepreankielinen ohje. Paitsi etta minun ohjeessa ei ollut mannaryyneja eika leivinjauhetta.

      Poista
    3. Ahaa,siis noin.Kiitos linkistä Anu.Onko tuo lahuh tekemisen arvoista`?

      Poista
    4. Saako Suomessa mistään valmiita malawach lättyjä?
      Tai pakasteena.

      Poista
    5. Enpä osaa tuohon vastata.Mutta täällä olisi sille video.ohje

      http://www.youtube.com/watch?v=IbzubDDw220

      Poista
    6. No jaa, onhan se aina janna kokeilla jotain uutta ja katsoa onnistuuko. Ei ehka muuten. Mutta sehan on makuasia.

      Poista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Onpa herkullinen ohje, varsinkin tuo täyte vakuuttaa koukuttavuuden suhteen :) Ja jännittävän näköisiä leipiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovatkin hurjan herkulliset ja saivat paljon kiitosta:) Tuota lahuhia varmaan pitäisi kerran maistaa että tietää millaista se on...

      Poista
  9. Ihanat hyrrät, varmasti ihan todella herkullisia. Mä voin jo maistaa noi ihan pelkkiä kuvia katselemalla !

    VastaaPoista
  10. Mantelihyrrät näyttää herkullisilta olen mastanut tyttären tekemiä kun viimeks kävin Israelissa ohje oli vaan erilainen. Ostin siellä ollessa taatelimarmelaadia joka on erittäin hyvää jota ajettelin nyt käyttää näihin leivoksiin mutta jäin miettimään näitä mittoja kun ohjeessa oli vehnäjauh.3 1/3dl, paljonko on 1/3 osa ja 2/3 osaa mannagryyniä? en ole ennen tavannu ? Kiitos mielenkiintoiseta blogistasi kuvista ja kaikesta mitä kirjoitat, kaikki on niin tuttua ja lähellä sydäntäni, ajatukseni on päivittän siellä. toivotan sinulle Hyvää uutta vuotta. Terv .Tarja

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...