perjantai 27. joulukuuta 2013

Presidentin salaatti

Millainen ruokavalio on 90-vuotiaalla Israelin presidentillä? Siihen kuuluu heti aamulla juuri puristettua sitruunamehua, paljon hedelmiä,vihanneksia ,täysjyvää,kanaa,kananmunia,kalaa,palkokasveja,jugurttia myslillä  ja aina vihreää teetä aterian päätteeksi. Onkohan tuo yksi syy siihen ,että presidentti Peres päihittää yli puolta nuoremmat ihmiset,on aktiivinen kuin Duracell-pupu eikä näytä lainkaan väsähtävän.....Tämä hänen ruokavalioonsa kuuluvan salaatin ohje on joskus ollut lehdessä,ja ohje esiintyy myös Orly Zivin "Cook in Israel"-kirjassa. Salaatti on kauniin värikäs,herkullinen ja sanoisin  että terveellinen.....

Presidentin salaatti

  • 2 suurehkoa appelsiinia
  • ½ dl granaattiomenan siemeniä
  • ½ dl kevyesti murskattuja saksanpähkinöitä
  • salaatinlehtiä
  • 1 dl verran sinappikaalin lehtiä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • suolaa,mustapippuria
  • loraus juoksevaa hunajaa
Huuhtele salaatin ja sinappikaalin lehdet ja laita kuivumaan.
Leikkaa veitsellä appelsiinin kuori valkoisine osineen ja molemmat päät irti ja ota appelsiinista kalvottomia lohkoja. Käytin tähän mahdollisimman suuria appelsiineja;niistä on helpointa leikata lohkoja. Ota granaattiomenasta talteen puoli desiä siemeniä. Granaattiomenani oli täydellisen kaunis yksilö ja taas huomasin mitä olen useasti jo aiemmin huomannut:mitä kauniimpi  granaattiomenan ulkokuori ,sitä mauttomampi tai värittömämpi sisäosa.Eli etsikää sellaisia vähän nuhjuisen näköisiä granaattiomenia;ne ovat yleensä niitä parhaimman makuisia.... Salaatinlehdet asetellaan tarjoilulautaselle,päälle laitetaan sinappikaalin lehdet,appelsiinilohkot,granaattiomenan siemenet ja murskatut saksanpähkinät. Päälle suolaa ja pippuria. Lisää salaatin joukkoon oliiviöljy sekä sitruunamehu ja lorauta päälle hieman juoksevaa hunajaa.Hunaja ei ole välttämätön tässä salaatissa,mutta parantaa ehdottomasti salaatin  makua,joten suosittelen sen lisäämistä.
Mmmm,hyvää!
Täällä blogissakin kerroin muutama kuukausi sitten innostuneena miten uusi take away-kahvilaketju Cofix myy kaikkia tuotteitaan 5 shekelillä eli hieman yli eurolla.Usein ohi mennessä (pisteitä on tällä hetkellä 3 Tel Avivin keskustassa ja uusia ollaan avaamassa myös kaupungin ulkopuolella) olen pysähtynyt ostamaan soijalatten ja joskus myös tuoremehun,ja kaikki siis tuolla edullisella hinnalla. Muutama päivä sitten huomasin että talvimenuun on lisätty myös päivän keitto,ja sekin siis tuolla vähän yli euron hinnalla,hieno juttu! Viime aikoina olen sitten huomannut että Cofixin tulo on saanut monetkin kahvilat alentamaan kahvin hintoja,etenkin jos kyse on take away-kahvista ,ja hyvä näin, Tällä viikolla huomasin   myös bussin ikkunasta että ensimmäinen kilpailevan ketjun piste on avattu,sekin kaupungin keskustassa.Mahtava juttu,ja tarjonta tässä uuden ketjun paikassa on vieläkin laajempi kuin Cofixissa. Eli näin täällä ,milloin muualla?

16 kommenttia:

  1. Pressalla on vissiin asiat aika hyvin ;) Ainakin ruoan puolesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No aika hyvin on asiat kun vielä tuossa iässä päihittää puolet nuoremmat! Ja ruokavalio varmaankin myös auttaa siinä...

      Poista
  2. Tuli taas vesikielelle, vaikka juuri nousen aamiaiselta, jonka sain kerrankin syödä myöhään ja rauhassa :) Pakko kokeilla tuota!
    Hyvä, että siellä on hinnat tippuneet! Olenkin miettinyt, että miten ihmeessä ihmisillä on varaa istua kuppiloissa joka päivä kun tulot ovat pienemmät kuin Suomessa ja hinnat melkein samat.
    Olisi kyllä tervetullut tuollainen hintojen tiputtaja Suomeenkin! Juuri maksoin mukisematta latestani 4,40 euroa, joka mielestäni on jo ihan ryöstöhinta. Ei kannata muistella markka-aikoja, muuten saa sydärin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ninarose,tämä on ihanan raikas salaatti:) ja kauniin värikäs! Tuon Cofixin tulo on ihan mahtava juttu;täällähän isot ketjut sanoivat sen tultua etteivät alenna hintojaan pennilläkään mutta ei kestänyt kauan kun oli jo pakko kun myynnit alkoivat vähentyä.Cofixin efekti siis on todella tervetullut ja ihan hyvä että tulee kilpailijakin;kuluttajat siitä hyötyvät:) Ja totta,Tel Aviv,joka on niin täynnä kahviloita,niin aina niissä on ihmisiä,miten niitä riittääkin! Huh,4,4 euroa lattesta on kyllä kamala hinta,ihan tyytyväisenä juon sen vähän yli euron latten Cofixissa;D

      Poista
  3. Appelsiineja ja hunajaa salaatissa juuri sulle ja sun blogiin sopivasti :)

    VastaaPoista
  4. Houkuttelevan kuuloinen tuo presidentin salaatti! Juuri sellainen,m ikä täällä näin pimeimpään aikaan piristäisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On todellakin väreiltään ihanan houkuttelevan näköinen ja myös hyvän makuinen:)

      Poista
  5. Ihanan kuuloinen salaatti! Kyllä tuollaisella jo saakin terveellistä energiaa päiväänsä.
    Kahvien hintoja olisi kiva saada alaspäin täälläkin, ja muutenkin kahvilahintoja - eikä tosiaan kannata kääntää markoiksi tai saa päänsärkyä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna,tuossa olikin paljon terveellisen energisoivia aineksia salaatissa:) Tuo Cofix-ketju tuli just sopivasti tänne,kun kahvien hinnat alkoi jo olla liian korkeat kahviloissa. Nyt kahviloilla ei ole oikein muuta vaihtoehtoa kuin vähän korjata sitä hintapolitiikkaansa.Ja kilpailu tekee hyvää;D

      Poista
  6. Maistuisi kyllä minullekin :) Ja muutenkin presidentillisen fiksut ruokavalinnat...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:) Juu ei ihmekään että on vielä tuossa iässä niin loistavassa kunnossa;D

      Poista
  7. Tuli mieleeni muisto keväältä -80. Olin töissä Israelissa Suomen suurlähettiläällä.. Eräänä pävänä kalenterissa luki "Mr. Peres lunch." Tiesin olevani yksin työvuorossa. Mr. Peres oli tuolloin Israelin Työväenpuolueen puheenjohtaja, joka saapui lounaalle suurlähettilään virka-asuntoon. Itse olin parikymppinen ... Valmistin ja tarjoilin näille kahdelle herralle lounasta, jonka sisältöä en tosin muista. Jälkiruokana oli mansikoita korkeissa lasissa. Niiden tarjoileminen jännitti ...Nyt jännittäsi vielä enemmän. Nuoren ihmisen silmin Mr. Peres näytti tuolloin iäkkäältä, mutta enpä olisi uskonut, että hän oli silloin jo lähes 60-vuotias. Hyvin lämminhenkinen ja ystävällinen hän oli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa mielenkiintoista lukea tästä sinun kokemuksestasi. Ja hän on tosiaankin hyvin lämminhenkinen ;olen tavannut hänet muutaman kerran.

      Poista
  8. Herkullinen talvisalaatti, jota tekee mieli tehdä heti huomenna uudestaan! On vielä sesongin mukainenkin ja antioksidantteja pursuava: olen varma, että jouluflunssan rippeet saavat kyytiä tätä syömällä!
    Hyvää uutta vuotta toivotellen Rethimnonin residenssistään
    Suometar

    VastaaPoista
  9. Ei ihme, että presidentti pysyy hyvässä terässä, jos aterioilla on noin terveellisiä antimia.

    Hauskaa, että Cofix pitää pintansa ja muitakin edullisia yrityksiä tulee =)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...