Sivut

sunnuntai 28. elokuuta 2016

Vihannesten jatkoelämä

Nyt kun huomisesta alkaen vietetään Hävikkiviikkoa,haluan jakaa teille rakkaat lukijat oman vinkkini.  Aloitin vihannesloppujen jatkokäytön  joitakin kuukausia sitten,ja siitä lähtien olen jatkuvasti hyödyntänyt jo käytetyt vihannekset. Monet vihannesten loput nimittäin aloittavat uuden elämän,kun niille antaa tilaisuuden sellaiseen.Ne eivät tietenkään kasva samalla tavalla kuin ensimmäisellä kerralla,mutta kyllä niistä saa jonkinlaista lisää salaattiin,ja sen lisäksi vihannesloppujen uutta kasvua on myös mielenkiintoista seurata:) Ja kun ja jos niihin ilmestyy juuret,voi ne istuttaa vaikka kukkaruukkuun. Tässä ensimmäisessä kuvassa on mangoldi,johon kasvoi pari uutta lehteä aika nopeasti.
Selleri: kun kaikki varret oli käytetty laitoin sellerin kantaosan astiaan ,ja lisäsin hieman vettä pohjalle.Vettä pitää olla todella niukasti,sillä muuten kasvisjämä saattaa mädäntyä. Selleri alkoi työntää uusia pieniä varsia 3-4 päivän jälkeen.  Kevätsipuli kasvaa todella nopeasti;kun kevätsipulista jätetään pieni  valkoinen osa juurinen,niin hyvin nopeasti siitä jo nousee uusia vihreitä varsia.
Vihreästä salaatista alkoi nousta pieniä salaatin alkuja;joitakin päiviä sen jälkeen kun olin laittanut salaatin kantaosan pieneen astiaan,ja lisännyt pohjalle tilkan vettä.

Monet muutkin kasvikset sopivat hyvin "jatkoviljelyyn". 
  • Basilika-basilikan pieni varsi lehtineen laitetaan veteen,ja kun siihen kasvaa juuret voi pikku basilikan istuttaa ruukkuun.
  • Purjo-kasvavat helposti ,samaan tapaan kuin kevätsipuli.
  • Porkkana: siitä ei kasva uutta porkkanaa,mutta vihreät naatit ovat hyviä  salaateissa.Viimeksi laitoin liikaa vettä  jolloin porkkana mätäni.joten veden kanssa pitää olla tosi tarkkana.
Bataatti: tästä ei kyllä tule uutta bataattia,mutta bataattikasvin kehitystä on kiva seurata,ja siitä saa joksikin aikaa kivan huonekasvin:)

perjantai 26. elokuuta 2016

Jugurttileipä oliiveilla ja kuivatuilla tomaateilla

Kuumuudesta huolimatta en voinut vastustaa kun näin helppotekoisen leipäohjeen jauhopussin kyljessä. Ohjeen helppotekoisuus sekä jugurttilisäys kiinnosti niin että aloin leipomaan vaikka hiki virtasi;D Minulla kun ei toimi ilmastointi vaan olen tuulettimen varassa,joka tekee tällaisella kostealla helteellä kokkaamisesta aika haastavaa.. Leivästä tuli tosi hyvää vaikka en täysin mennyt ohjeiden mukaan: kahden limpun sijaan tein yhden jättimäisen limpun (2 limppua olisi ollut kyllä parempi...) enkä laittanut niin paljon oliiveja kuin mitä luki ohjeessa,mikä oli vikatikki,Mutta olipa hyvä leipä : rapea kuori,hyvä sisus ja herkullinen maku.Leipätaikina nousi todella hyvin,;ehkä jugurtin bakteerit vaikuttivat siihen.
Se kokonainen leipä...Niin suuri että se piti jakaa 4 osaan. Ensi kerralla teen kyllä taikinasta 2 limppua kuten ohjeessakin oli...

Jugurttileipä oliiveilla ja kuivatuilla tomaateilla

  • 1 kg vehnäjauhoa. Tein tämän täkäläisellä leipäjauholla (Stybel 2) jonka gluteenipitoisuus on korkea,Tähän voisi käyttää vaikka hiivaleipäjauhon ja tavallisen vehnäjauhon sekoitusta.
  • 30 gr tuorehiivaa,tai ruokalusikallinen kuivahiivaa
  • 0,6 litraa jugurttia
  • 3-3½ dl huoneenlämpöistä vettä
  • noin 200 gr viipaleiksi leikattuja oliiveja (korvasin osan oliiveista kuivattamillani kirsikkatomaateilla,ja tummien Tassos-oliivien sijaan käytin vihreitä oliiveja)
  • ½ rkl suolaa
  • oliiviöljyä kulhoon
  • hieman lisää jauhoa leivän alle/päälle
Jauhot laitetaan suureen kulhoon ,ja hiiva sekoitetaan jauhojen joukkoon.Jugurtti ja vesi lisätään jauhoihin ,ja taikinaa vaivataan muutaman minuutin ajan kunnes taikina on tasaista ja pehmeää. Tässä vaiheessa lisätään oliivit,(kuivatut tomaatit) sekä suola..Taikinaa vaivataan vielä vielä 5 minuutin ajan..Taikina on pehmeää ja tarttuvaista,mutta niin sen tuleekin olla. Taikina kaadetaan öljyllä valettuun kulhoon,kulho peitetään liinalla ,ja taikinan annetaan nousta puolitoista tuntia,mutta niin että jokaisen puolituntisen jälkeen siitä painellaan ilmat pois,ja taikinaa vaivataan joka kerta puolisen minuuttia.

Taikina jaetaan kahteen osaan:kummastakin puolikkaasta muodostetaan limppu jauhotetulla alustalla. Leivät käännetään varovasti  ja siirretään jauhotetun leivinpaperin päälle.Leivät peitetään ja niiden annetaan kohota tunnin verran.

Sillä välin uuni lämmitetään 230 C-asteeseen.Ohjeessa joko uunipelti tai leivinkivi lämmitetään ensin uunissa,ja leivät siirretään varovasti joko leivinkiven tai kuuman uunipellin päälle. Minä laitoin leivät kohoamaan suoraan leivinpellille,leivinpaperin päälle. Uunin pohjalle laitetaan muutama jääpala tuomaan kosteutta,ja leipiä paistetaan  20 minuutin ajan,minkä jälkeen lämpöä alennetaan 210 C-asteeseen,ja leipiä paistetaan vielä 25 minuutin ajan.Leivät ovat valmiita kun pohjaa napsauttaessa kuuluu kumea ääni.Leipien annetaan jäähtyä ritilän päällä.
Ai että oli hyvää leipää! Mutta olisi pitänyt laittaa oliiveja ohjeen mukaan,sillä niistä tulee makua. 

tiistai 23. elokuuta 2016

Mangomehujäät limetillä ja chilillä

Jos vielä sattuisi tulemaan muutama lämmin päivä  niin tässä hyvä mehujääohje. Nämä saivat hieman potkua chilistä,mutta sen voi jättää poiskin jos ei siitä pidä. 

Mangomehujäät limetillä ja chilillä

  • 1 keskikokoinen ja makea mango (tähän voi käyttää myös pakastemangokuutioita)
  • 2 limetin mehu
  • steviaa (tai muuta makeutusta
  • ripaus chilijauhetta
Kuori mango,purista mehu limeteistä ja laita kaikki ainekset tehosekoittimeen. Itse makeutin nämä stevialla,mutta näissä voi käyttää haluamaansa makeutusta,maun mukaan. Sose kaadetaan mehujäämuotteihin ja laitetaan pakastimeen.
Hyvää.Limetti tasoittaa niin hyvn mangon makeutta:)

sunnuntai 21. elokuuta 2016

Feikki savukalapihvit

Lohen hinta on noussut reilusti viime aikoina... Täällä tuore lohi tulee Norjasta,ja viimeksi marketissa käydessäni huomasin jo aiemminkin aika korkean lohen kilohinnan  nousseen vielä lisää.Himoitsin lohipihvejä,mutta  hinnankorotuksesta tuli sitten idea kokeilla jotain joka ehkä hieman muistuttaisi savulohipihvejä....Muutaman kokeilukerran jälkeen syntyivät pihvit,joiden koostumukseen ja makuun olinkin tyytyväinen.Näitä on nyt tullut tehtyä parikin kertaa,sekä uunissa että pannulla paistaen,ja hyviä ovat.

Feikki savukalapihvit
  • 250 gr kiinteää tofua;hienoksi raastettuna
  • 1 purkki veteen säilöttyä tonnikalaa
  • 1 dl perunahiutaleita
  • 1 suuri tai kaksi pientä kananmunaa
  • savuaromia reilusti (laitoin yli ruokalusikallisen)
  • ½ tl chilijauhtetta
  • 1 tl paprikaa
  • reilusti silputtua tilliä
  • öljyä paistamiseen/ pinnoille 
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi,ja anna massan levätä jääkaapissa vähintään puolen tunnin ajan. Jos paistat pihvit pannulla .lämmitä öljy kuumaksi ja paista pihvit pannussa,kääntäen ne paistamisen puolivälissä  niin että molemmat puolet saavat väriä.Käytin ruokalusikallisen pihvimassaa per pihvi,ja muotoilin ne kostutetuin käsin.
Jos nämä kypsennetään uunissa ,asetellaan pihvit öljyllä voidellun leivinpaperin päälle,ja öljyä levitellän myös pihvien pinnoille.Pihvejä paistetaan 180 C asteessa,kunnes pinta on saanut väriä,jonka jälkeen pihvit käännellään ja annetaan toisenkin puolen saada väriä.
Nämä olivat uunissa paistettuja. Koirani Bambi himoitsee näitä ja ihan vikisi kun otin nämä esille...
Kuva Break Timen ,uuden pretzelipaikan tiskistä. Kuulemma salaisen taikinaohjeen mukaan tehtyjä.
Sai maistaakin..,
Sämpylät ja pizzat oli tehty samaisen salaisen taikinaohjeen taikinasta.
Jälkiruuat olivat purkeissa

keskiviikko 17. elokuuta 2016

Vihreä DIY srirachakastike mangolla

Muutama vuosi sitten postasin täällä blogissa kotitekoisesta Sriracha-kastikkeesta. ja mainitsin myös että teen sitä usein vihreänäkin,jolloin lisään enemmän valkosipulia,vaikka tekotapa muuten on täysin sama kuin punaisessa kastikkeessa. Tein taas tällä viikolla srirachakastiketta vihreistä chilipippureista,ja hetken mielijohteesta lisäsin keittovaiheessa mangon palasia. Sepäs antoi kastikkeelle kivasti lisämakua;tuli ihana kastike joka sopii maustamiseen ym.Ohje kastikkeeseen punaisilla chileillä löytyy siis täältä,ja lisäsin joukkoon puolet keskikokoisesta mangosta,Tähän voisi käyttää myös pakastettuja mangokuutioita.
Ihana kastike!
Osa Tel Avivin ihaninta mehukioskia.

lauantai 13. elokuuta 2016

Herkkutomaattikastike ilman kattilaa

Olen aivan rakastunut tähän kastikkeeseen,jota teen puolikuivista kirsikkatomaateista,ja muustakin. Tämä on todella helppotekoinen,eikä kastiketta tarvitse keittää:riittää kun on joku laite jolla saa kastikkeen sekoitettua tasaiseksi.
Aina välillä kuivattelen kirsikkatomaatteja kuivurissa,ja säilön ne sen jälkeen oliiviöljyyn ,johon olen lisännyt yrttimaustetta. En kuivata kirsikkatomaatteja kuiviksi käppyröiksi,vaan puolikuiviksi. Yhtä hyvin nämä onnistuvat uunissa alhaisimmalla lämmöllä,ja niin että uuniluukku on raollaan.Ja kastikkeeseen voi tietenkin käyttää myös kaupasta ostettuja kuivattuja tomaatteja,kunhan ne ovat pehmeitä eivätkä kovia ja kuivia.Kuivattelen mieluummin kirsikkatomaatteja kuin tavallisia tomaatteja,sillä niissä on enemmän makeutta.

Herkkutomaattikastike ilman kattilaa (2 annosta)
  • 5 kirsikkatomaattia,puolitettuna
  • 10-12 puolikuivattua kirsikkatomaattia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • mausteita,esim, pizzamaustetta,paprikaa,ym. Tykkään käyttää tässä pizzamaustetta
  • 2 rkl fetan tapaista juustoa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
Kaikki ainekset sekoitetaan tasaiseksi kastikkeeksi joko tehosekoittimessa,sauvasekoittimella tai muulla laitteella.  Kastikkeen voi kaataa sellaisenaan pastan päälle,mutta  lämmitin jo keitettyä pastaa pannulla kastikkeen kanssa muutaman minuutin,  Pasta on hurjan hyvää tämän kastikkeen kanssa,suosittelen:)
Tästä olisi voinut tehdä kirsikkatomaattikoktailin;D

lauantai 6. elokuuta 2016

Ranskalainen jugurttikakku

Tämän ihanan sitruksella maustetun kakun ohjeen löysin Danonen videosta, jossa täältä peräisin oleva  mutta Hollannissa Michelin-tähdet saanut keittiömestari Moshik Roth yhdessä koomikkoystävänsä kävivät Ranskassa pienessä meijerissä,jossa leivottiin tätä kakkua.Video kuuluu Danonen videosarjaan,jossa kaksikko kierteli Kreikassa ja Ranskassa jugurtin perässä.Jugurtti tekee tästä kakusta ihanan ilmavan, vaikka itse jugurtin makua siinä ei huomaakaan. Tässä käytetään 150 ml maustamatonta jugurttia,ja jugurttipurkki toimii mittana,Muutin ohjetta hieman enemmän sitruunaiseksi lisäämällä siirappiin sitruunamehua, sillä rakastan sitruunaisia makuja.

Ranskalainen jugurttikakku 
  • 150 ml purkki maustamatonta jugurttia /tyhjä jugurttipurkki toimii mittana
  • 2 purkillista sokeria (käytin ruokosokeria)
  • 3 kananmunaa
  • 3 purkillista vehnäjauhoa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • ½ purkillista oliiviöljyä
  • 1 tl vaniljauutetta (tai hieman vaniljaa suoraan tangosta )
  • 1 sitruunan kuoriraaste
  • 1 sitruuna ohuiksi renkaiksi leikattuna (tai muita hedelmiä)
  • siirappia varten:3/4 purkillista sokeria, ½ vettä  + ½ purkillista sitruunamehua
Ensin keitetään siirappi:sokeri,vesi sekä sitruunamehu keitetään kiehumispisteeseen,jonka jälkeen   lämpöä lasketaan hieman,ja siirappia keitetään vielä 5 minuuttia. Siirapin annetaan jäähtyä.

Jugurtti ja kananmunat vispataan tasaiseksi seokseksi;siihen lisätään sokeri,jauhot ,leivinjauhe ja vanilja,ja taikina sekoitetaan tasaiseksi.Lopuksi lisätään öljy,suola sekä sitruunan kuoriraaste.Moshik Rothin mukaan jugurtin kanssa tulee  käyttää leivonnassa aina öljyä,ei voita.

Leivinvuoka (sen tulisi olla matala;itse tein kakun korkeammassa vuoassa mutta matala vuoka sopii tähän paremmin). Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin 24 sentin vuokaa, Vuorasin vuoan leivinpaperilla, jonka pinnat öljysin kevyesti.
Alkuperäisessä ohjeessa pohjalle laitettiin  ensin ohut kerros sokeria,jonka päälle aseteltiin ohuet sitruunaviipaleet. Minulla oli säilykepersikkaa,joten käytin sitä sitruunan sijaan;alle ripottelin hieman tummaa sokeria sekä  kookoshiutaleita.Tässä voi käyttää mitä hedelmiä tahansa,kuten omenia,luumuja ym. ym. Kakkua paistetaan 180 C lämmössä  puoli tuntia,tai kunnes kakun keskelle laitettu tikku tulee kuivana ulos.Kylmä siirappi kaadetaan kuuman kakun päälle.
Koska jugurttia aloitettiin valmistamaan kaupallisesti? Vuonna 1912,  Balkanin sotien aikana,Isaac Carasso Kreikan Thessalonikista muutti Barcelonaan,ja perusti pienen jugurttitehtaan. Hän oli huomannut miten useat lapset kärsivät ruuansulatusongelmista,ja toi maitohappobakteereja Bulgariasta tai käytti Pasteur-instituutin eristämiä maitohappobakteereja. Jugurtti ei vielä silloin  ollut tunnettu tuote läntisessä Euroopassa,ja aluksi sitä myytiinkin apteekeissa lääkkeenä.Carasson pienestä tehtaasta sai alkunsa Danone-yritys,jonka nimi tuli Carasson pojalta,Daniel Carassolta,lempinimeltään  Danon.

tiistai 2. elokuuta 2016

Se muutaman aineksen jäätelö vegaaniversiona

Muistattehan te sen ihanan muutaman aineksen jäätelön,jossa sekoitetaan kondensoitua maitoa ja kermaa ,ja sitten lisätään jotain makua?  Tässä siitä vegaaninen versio,ja siitäkin tuli tosi herkullista.
Jäätelö on maustettu limeteillä (ja rommilla..) sillä niiden lyhyt sesonki  on juuri nyt. Limetit pitävät lämpimästä' säästä toisin kuin esimerkiksi appelsiinit,jotka tarvitsevat hieman viileämpää säätä.Koska tämä limettien sesonki on niin lyhyt ,pakastan niiden mehua ja kuorta,koska olen hulluna tähän sitrukseen!

Vegaaninen muutaman aineksen jäätelö
  • 2 dl vegaanista kondensoitua maitoa 
  • 2½ dl kookoskermaa
  • mitä tahansa makua,(lisäsin noin desin limettimehua,yhden limetin kuoriraasteen sekä korkillisen vaaleaa rommia)
Vegaaninen kondensoitu maito: Tein vegaanisen kondensoidun maidon kookosmaidosta,mutta sen voi keittää myös muista kasvimaidoista. Keitin hieman yli 400 ml kookosmaitoa,johon lisäsin 2½ dl ruokosokeria,joka teki kondensoidusta maidosta tummempaa kuin jos olisin lisännyt valkoista sokeria. Maidon annetaan saavuttaa kiehumispiste,jonka jälkeen lämpöä alennetaan minimiin,ja maidon ja sokerin annetaan kiehua hiljalleen,kunnes seos paksunee. Seos paksunee enemmän jäähdyttyään.Kylmä kookoskerma vispataan ,siihen lisätään jäähtynyt kondensoitu maito ,sekä halutut mausteet.Jäätelön annetaan jäätyä pakastimessa joitakin tunteja.Tätä jäätelömassaa ei tarvitse lainkaan sekoitella jäätymisen aikana,eikä tähän tarvitse jäätelökonetta.Helppoa kuin mikä ja ihana lopputulos!
Nam nam:)