Eyal Shani on ns.julkkiskokki täälläpäin;hän on ollut paljon esillä:mm.Masterchefin tuomarina,omassa tv-sarjassa,lehtien ruokapalstoilla ja erikoisen puhetyylinsä johdosta hänet tunnetaan filosoivana kokkina ja hänet nähtiin myös viime keväänä Sara la Fountainin ja Merituuli Lindströmin tv-sarjassa Metropolit;Tel Avivin jaksossa.Yksi Shanin ravintolan annoksista;simppeli kokonainen kukkakaali on tullut aika tunnetuksi ja nyt sitten päätin minäkin valmistaa tämän kuuluisan kukkakaaliannoksen. Ohje on mitä yksinkertaisin mutta lopputulos superherkullinen ja koukuttava.
Ja aineksia on tasan 4:kukkakaali,oliiviöljyä,suolaa ja pippuria
Ja aineksia on tasan 4:kukkakaali,oliiviöljyä,suolaa ja pippuria
Eli näin se menee.....
Etsi käsiisi kaunis kukkakaali ;sellainen missä se kantaosa on vielä jäljellä
Leikkaa kantaosaa sen verran että kukkakaali "seisoo" kaatumatta
Täytä kattila vedellä ja laita kukkakaali kukinnot alaspäin kiehuvaan veteen.Kukintojen tulee olla veden alla mutta kantaosan ei. Lisää veteen suolaa noin 10gr per litra.Suolan lisääminen tässä vaiheessa vaikuttaa kukkakaalin lopulliseen makuun.
Keitä kukkakaalia kunnes se on sen verran pehmeää,että veitsen saa helposti upotettua sen sisälle.Kukkakaalin ei tule kuitenkaan olla liian pehmeää.Nosta kukkakaali varovasti kattilasta ja anna kukkakaalin kuivahtaa.Ripottele noin 3-4 ruokalusikallista oliiviöljyä kukkakaalin päälle,niin että sitä tulee joka puolelle.Lämmin kukkakaali imee öljyn kuin sieni..Ripottele päälle suolaa ja pippuria.Laita kukkakaali uunipellille leivinpaperin päälle (joka näyttää paljon kivemmalta kun sen on ensiksi rypistänyt) ja laita kukkakaali uuniin,joka on lämmitetty niin lämpimäksi kuin mahdollista.(oman uunini maksimilämpötila on 250C mutta korkeampikin lämpötila on ok)
Kukkakaalia paahdetaan kunnes se on kunnolla ruskistunut joka puolelta,noin 30-40 minuuttia,uunista riippuen.Olin hieman liian varovainen;kukkakaalit (valmistin samalla 2 kukkakaalia) olisivat saaneet olla uunissa kauemminkin. Uunin jälkeen kukkakaalin päälle pirskotetaan vielä vähän oliiviöljyä.Odotetaan että kukkakaali jäähtyy hieman ja nautitaan.Siis miten se voikaan olla näin hyvää!
Ja jos ohje ei käynyt ihan selväksi;selviää se viimeistään tässä mainiossa,englanniksi tekstitetystä videosta nimeltä "Kukkakaali ja ego",jossa filosoiva kokki on se tummempiääninen.
No nythan kukkakaalit ovat tosi upeita ja edullisia.
VastaaPoistaTuosta kokista en tykkaa yhtaan, liian filosofinen mielestani puhuessaan tomaattien luonteesta yms.
Minun kukkakaaliherkkuni on yhta helppo. Palastelen pienemmiksi paloiksi, kantaakin saa olla mukana. Holskyttelen kulhossa suolan, oljyn ja mustapippurin kanssa, kippaan kevyesti oljytylle paistopaperille pellille ja uuniin 180 astetta kunnes saa varia. Voi lisata bataattiviipaleita, valkosipulin kynsia yms mukaan. Valilla raotan luukkua eta paasee isommat hoyryt ulos (kiva(?) kaalin haju kamppaan. Loppuvaiheessa voi ripotella vahan timjamia/oreganoa paalle.
Minusta hän on mainio vaikka puhuukin niin erikoisesti;D Masterchefissäkin aina odotin mitä hän nyt sanoo,,,;D Tässä se juju on se keitetään ensin ,kokonaisena ja ylösalaisin ja sitten paahdetaa todella kuumassa uunissa.Vähän tuohon tyyliin olen myös tehnyt kukkakaalikukintoja ja hyvää onkin,mutta musta tämä oli ekstra hyvää ja jotenkuten kivan näköistä tuossa rypistetyssä leivinpaperissa ja kokonaisena:)
PoistaOnpa todella on herkullinen tapa valmistaa kukkista. Olen vähän samaan tapaan kokeillut myös parsakaalia ja sekin on ihanaa paahdettuna. Tosin kaalifanina melkein mikä vain maistuu aina hyvältä :)
VastaaPoistaOli tosiaankin:)Kaalit ovat ihania paahdettuna,ja minäkin olen kaalifani.Täällä kaalien paras aika on nyt ja niitä tulee paljon käytettyä:)
PoistaRakastan kukkakaaliruokia kaikissa muodoissaan. Tuo kuulostaa herkulliselta ja on helppo tehda. Kiitos taas ohjeesta.
VastaaPoistaSamoin minä! Ja tuo valmistustapa teki tästä tosi herkullisen:)
PoistaIhana uusi ohje kukkakaalille. Meillä kukkakaali on jostain syystä aina kauhean näköinen verrattuna vaikkapa parsakaaliin, jota käytän tosi paljon, monta kertaa viikossa.. seuraavaksi kun löydän hyvän kukkakaalin, teen tämän ohjeen, kuulostaa herkulliselta!
VastaaPoistaTätä on kehuttu niin paljon monessa paikassa,että oli pakko kokeilla;tosin hieman pitempään olisi voinut olla uunissa.Täällä taas juuri tähän aikaan kukkakaalit (ja parsakaalit)ovat parhaimmillaan,joten tulee paljonkin käytettyä-.
PoistaVoi, minä rakastan kukkakaalia. Harmi vaan, kun olen meidän perheessä ainoa. Muut nyrpistelevät isäntää myöten. Tietysti, jos löytyisi tarpeeksi pieni kukkakaali, niin voisin tehdä tätä reseptiä ihan vain itselleni.
VastaaPoistaMinna,niin minäkin! Harmi kun teidän muut perheenjäsenet eivät ymmärrä miten hyvää kukkakaali voi olla:)
PoistaKiva ohje! Kaikki kukka- ja parsakaaliruoat ovat niin hyviä. Pidän kyllä varmaan kaikista mahdollisista kaaleista :D
VastaaPoistaKiitos,minustakin kaalit ovat niin ihania ja monikäyttöisiä:)
PoistaHerkullisen näköisiä kukkakaaleja:) Itse nykyään syön vähän säästellen kaaleja, kun olen huomannut, että maha ei välttämättä niin tykkää. Parsakaali on kuitenkin minun lempparini.
VastaaPoistaLöysin tosi nättejä kukkakaaleja:) Minullekin hieman turvottaa mahaa tuo kukkakaali,mutta se on niin hyvää että välillä pitää saada,etenkin nyt kun on niiden aika.Parsakaalikin on niin ihanaa:)
PoistaNam, kuulostaa hyvältä. Mutta jos on noin kuumassa uunissa 30-40min niin eikö pala? Mulla olisi kukkakaali jääkääpissa. Pitäisiköhän kokeilla tänään.
VastaaPoistaTuula,omat kukkakaalit olivat 250 asteen 2o minuuttia ja huomasin,että olisivat voineet olla kauemminkin. Kukkakaali on kyllä tosi herkullista:)
PoistaOlipas herkkua! Kerrankin sattui olemaan tarvittavat kaapissa ja minähän kokeilin tätä. Pidin uunissa 250 asteessa 40 min eikä se ollut yhtään liian kauan. Voitelin öljyn kukkakaaliin siveltimellä, enkä käsin kuin kokit tekivät :). ja suolaa pitää laittaa minun enemmän kuin nyt. Vaikka laitoin reilusti veteenkin. Nam nam, tätä teen toistekin.
Poistatoi valmistustapa muistuttaa erittäin paljon paahdettua kukkakaalisokeittoani jossa kukkakaali myös paahdetaan uunissa kanaliemen kanssa ja sitten soseutetaan keitoksi. inspiraation ylläkin nappasin aikoinaan norjasta. http://lautasella.blogspot.fi/2011/02/paahdettu-kukkakaalikeitto.html
VastaaPoistaTosi simppeli olikin ja hyvä lopputulos:)
VastaaPoistaPaahdettu kukkakaalikeitto on varmaan ihánaa! Tässä tuohon makuun vaikutti valmistustapa,eli kukkakaali keitettiin suolavedessä ,kukinnat alaspäin ja sitten laitettiin mahdollisimman kuumaan uuniin -Tuolla videolla kokki kertoo miksi kukkakaali tulee keittää just noin.
VastaaPoistaTykkään tosi paljon kukkakaalista ja usein teenkin sitä uunissa paahtaen. Tuota reseptiä pitää kokeilla!
VastaaPoistaAikamoinen filosofi... sortui tosin kinastelemaan, mutta liekö hänen tyylinsä kaikkinensa?
Minäkin olen suuri kukkakaalifani! Ja tästä tuli todella hyvää näin tehden;tuo tekotapa teki siitä tosi ihanan:) Tuota Eyal Shania on hauska katsella;hänellä on aivan oma tyylinsä ja myös siinä Saran ja Merituulin ohjelmassa hän filosofisoi ihan samalla tavalla englanniksi;D Tuossa nettisarjassa on muistaakseni 10 jaksoa,ja hieman nuo kaverukset välillä kinastelevat,mutta huumorilla;D
PoistaFantastinen ohje ! Kokeilen ehdottomasti. Kunpa miehenikin tykkäisi kukkakaalista. Itse olen siihen hulluna :)
VastaaPoistaKiitos:)Harmi kun miehesi ei tykkää;kukkakaali kun on niin hurjan hyvää!
PoistaErittäin hyvät ohjeet ja tätä on pakko kokeilla. Mä pidän kukkakaalista ja kaaleista muutenkin.
VastaaPoistaTämä sun blogi on niin ihana, kun en muuten keksi mitä tekisin ruuaksi, niin täältä saa ohjeen tosta vaan. Yleensä kyllä herkuttelen ohjeillasi viikonloppuisin. Ihanaa viikkonjatkoa sinulel <3
juu suosittelen ja kokonainen kukkakaali rypistetyssä ,ruskettuneessa leivinpaperissa näyttää hyvältä;D Kiitos,tosi kiva kuulla että täältä löytyy ohjeita:) Ja sinullekin Birgitta oikein hyvää alkavaa viikkoa!
PoistaAh, tätä testaan ensi viikolla aivan varmasti, kuulostaa juuri minun suuhuni käyvältä ohjeelta. Ja miten ihana tuo ensimmäinen kuva, olin myyty jo sen perusteella! :-D
VastaaPoistaRiitta:kokeile ihmeessä,oli nimittäin ihanaa:) Kiitos,välillä tulee melkein vahingossa hyviä kuvia;D
PoistaTämmösiä ohjeita lisää - vesi kielelle kohosi jo kuvien perusteella ... nam nam!
VastaaPoistaNina,kiitos:)
PoistaMeillä juuri kukkakaali pilkottiin ja paahdettiin uunissa ja laitettiin pastan sekaan. Paahtaessa kukkakaalin maku kyllä nousee uusiin sfääreihin :).
VastaaPoistaEhdottomasti nousee uuteen sfääriin!Tässä tuo suolavedessä keittäminen teki siitä vielä hieman erilaisen ja kokonainen kukkis oli kivan näköinen:)
PoistaHeippa Jael!
VastaaPoistaKiitos hyvästä muistutuksesta kukkakaalin, sillä sitä on aika nauttia.
Sain viikonloppuna punajuuri, jotka olivat kypsyneet uunissa. Ne olivat myös
ihanan herkullisia. Päällä näytti olevan öljyä ja mausteita.
Mukavaa kevättä sulle ja Bambille + lukijoillesi
Hei Ritva:) Kukkakaali on tosiaankin ihanaa:)Täällä sen paras aika on juuri nyt ja sen vuoksi sitä tulee paljon käytettyä. PUnajuuret uunissa ovat myös herkullisia:) Kiitos,samoin sinulle hyvää kevään odotustas:)
PoistaWe met Eyal Shani in Tel Aviv last summer. He was quite a character :)
VastaaPoistaPille ,I remember that! And from what I have seen in Tv he really is quite a character;D
VastaaPoistaTäytyy kokeilla. Kukkakaali on herkkua.:)
VastaaPoistaHerkkua onkin;just tänään ostin taas kukkakaalin;D
PoistaSimppeli kukkakaali (2/2013) oli niin hyvää, että teen sitä jo kolmatta kertaa kahden viikon sisällä. Semmoinen lisävaroitus, että jos uuni menee 300 asteeseen asti, niin kannattaa irrottaa palovarotin jo suosiolla... Ja kiitos ihanasta blogista, en ole aiemmin kommentoinut!
VastaaPoistambk
MBK-se on todellakin hyvää ja keväällä ja talvella täällä,kun kukkakaali on edullista ja hyvää (kesällä sitä ei sitten ede oikein löydy) teen sitä useinkin. Mun uuni lämpenee vain 250 asteeseen niin ei tullut tuollaista ongelmaa;D Ja kiitos ihanasta palautteesta:)
VastaaPoistaNam! Verkligen gott. Måst prova med olivolja :)
VastaaPoistaKira,verkligen gott också med olivolja:)
PoistaHei, löysin blogisi vasta nyt, "eksyinköhän" tälle sivustolle Edustusrouvan päiväkirja -blogin kautta? Onneksi eksyin, kivoja reseptejä ja kuvia ja hyvää fiilistä. Minä asun Maputossa, Mosambikissa, jossa ruokamaailma on omanlaisensa, ja vielä vähän opettelen sitä. Muun muassa mangot ja katkaravut ovat Maputossa ihania, mutta sitten taas joitakin meille suomalaisille tuttuja asioita ei saa niin helposti, ainakaan tuoreena tai edullisesti. Mutta sattumoisin ostin juuri tänään kukkakaalin, ja suolaa, pippuria ja öljyä on aina kotona, joten pitääpä kokeilla tuota ohjettasi!
VastaaPoistaLotta,pahoittelen että vastaan vasta nyt ,en ollut huomannut tätä tänne mennyttä kommenttia. Maputo kuulostaa kivan eksoottiselta paikalta. Toivottavasti tykkäsit kukkakaalista tällä ohjeella:=
Poista