Sivut

perjantai 30. lokakuuta 2009

Marinoitua munakoisoa, vihreää quinoaa ja kuivurissa valmistettua omenakaneliherkkua

munakoiso 1 Innostuin taas tekemään suuresti rakastamaani marinoitua munakoisoa;ihanaa herkkua tämä! Hyvää ihan näin,salaateissa tai leivän päällä.

Marinoidut munakoisoviipaleet

  • 2 keskikokoista munakoisoa
  • oliivi(tai kylmäpuristettua rypsiöljyä) viipaleiden päälle/alle
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 6 rkl valkoviinietikkaa
  • 4 rkl oliivi (tai yllämainittua rypsiöljyä)
  • 2 rkl vettä
  • suolaa, pippuria
  • chilihiutaleita (ei välttämätön)
  • persiljaa koristeeksi

ennen uunia

Munakoisot leikataan pituussuunnasta ohuiksi viipaleiksi. Pellin päälle laitetaan leivinpaperia,joka voidellaan öljyllä,Olen tähän yleensä käyttänyt oliiviöljyä,mutta nyt käytin tässä kylmäpuristettua rypsiöljyä,jossa on kiva pähkinäinen maku ja ihana keltainen väri. Munakoisoviipaleet asetellaan öljytyn paperin päälle,ja viipaleiden päälle sivellään öljyä. Viipaleet paistetaan uunissa 180C asteessa ½ tuntia,tai kunnes ne ovat saaneet väriä. Ohuet öljytyt munakoisopalat paahtuvat helposti liian tummiksi,joten kannattaa tarkistaa ,etteivät palaset mustu liikaa.

Marinadi

Munakoisoviipaleet laitetaan kannelliseen laakeaan astiaan,ja päälle puristetaan valkosipulin kynnet. Valmistetaan marinadi:Yhdistä valkoviinietikka,öljy, vesi, suola, pippuri ja chilihiutaleet ja kaada palasten päälle. Kääntele hieman palasia ,niin että valkosipuli ei jää pelkästään pinnalle.Kansi laitetaan kiinni,ja käännellään,niin että marinointineste pääsee kaikkiin viipaleisiin. Astia laitetaan vuorokaudeksi jääkaappiin.Kannattaa välillä vähän ravistella astiaa marinointikastikkeen vuoksi. Tarjoillessa leikkaa päälle persiljaa. Harkinnassa on tämän munakoisoihanuuden valmistaminen myös raw food-periaatteen mukaisesti,eli ensin marinoidaan hieman munakoisoviipaleita,jonka jälkeen ne kuivataan kuivurissa, jotta ne pehmenisivät,ja sen jälkeen vielä kunnon marinointi.

Vihrea quinoa Quinoa on myös suuri rakkauden kohde;-) Ihanan vihreäksi sen saa,kun kypsyttämisen loppuvaiheessa siihen lisää persilja+valkosipuli+oliivöljytahnaa,ja sekoittelee tahnan tasaisesti quinoan joukkoon. Sitten vielä suolaa ja puolitettuja kirsikkatomaatteja, nam! Ja kaunista,tässä on ihan Italian värit……..

KUVAT 031 Kuivuriani olen myös käyttänyt ahkerasti. Omenapähkinätorttuja  tehdessä  ihastuin sen täytteeseen,ja halusin tehdä pelkästään tätä ihanan makuista täytettä.Eli pieniä omenakuutioita, kanelia, sitruunamehua,vaniljaa, ja agavea tai muuta siirappia (käytin tässä taatelisiirappia). Tarkoitus oli kuivattaa niitä vain niin,että ne kuivuvat puoliksi,jolloin maku tiivistyy ihanaksi.

KUVAT 046

Mutta samana iltana oli muuta kiinnostavaa  ja unohdin kuivurin päälle(kuivurissani ei ole ajastinta) Omenaseos oli täysin kuivunut. Itse asiassa se oli kuivunut yhtenäiseksi levyksi,mutta oli tarttunut tuohon kuivuriiin kuuluvan kosteiden juttujen pohjaan. Jos olisin ensin laittanut alle vaikka kookosöljyä, olisi se varmaan tullut kokonaisena siitä pois.Mutta tämä on kuitenkin ihanaa,ihan noin naposteltuna tai sitten muihin juttuihin yhdistettynä.,Ja  se tuoksu…….seoksen kuivuessa koko asunnon täytti ihanan omenainen ja mausteinen tuoksu!

Ja arvonnan voitti.......

Nyt on sitten arvonta suoritettu!
Kiitos tosi paljon kaikille ihanista kommenteistanne,niitä oli mukava lukea...
Tässä sitten arvat,joista valikoitui sokkona....
Onnea voiton johdosta,kirjoitapa minulle osoitetietosi niin laitan jotain mukavaa postiin.
Printteri kävi hankalaksi näitä printattaessa, johtuukohan se uudesta mustekasetista,joka ei ole alkuperäinen mustekasetti....printtaa puolia kirjaimia ja jättää rivejä väliltä pois, joten kaikki piti käydä kynällä läpi...

keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Kurpitsapiirakka

kurpitsapiiras

Olen parin viimeisen vuoden aikana hankkinut parikin raw food-keittokirjaa, mutten ole oikeastaan mitään niistä vielä laittanut. Aina välillä sanon itselleni,että nyt istun joku ilta ja käyn kunnolla läpi niitä kirjoja. No, vielä ei ole tullut se ilta,mutta päätin toteuttaa ensimmäistä kertaa reseptin Cafe Gratituden jälkiruokakirjasta..Kirjassa(painettu uusiopaperille) on houkuttelevan näköisiä raakakakkureseptejä,mutta isossa osassa käytetään yhtä ainesta,jota en ainakaan täällä löydä mistään.Aines on merilevä nimeltä Irish Moss(chondrus crispus) joka on monessa kirjan reseptissä aivan välttämätön. Onneksi ei kuitenkaan kaikissa…..Ja kun nyt on kurpitsa-aika,niin päätin kokeilla kirjasta kurpitsapiirakan ohjetta, pienin muutoksin. Muunsin myös mitat desilitramitoiksi.

Cafe Gratituden kurpitsapiirakka

Kirjan reseptissä pohjaan tuli pekaaneja ja taatelitahnaa,suolaa sekä vaniljaa, mutta koska kaapissani oli vain desi pekaaneja,tuli pohjasta seuraavanlainen:

  • 1 dl saksanpähkinöitä, 1 dl pekaanipähkinöitä,2 dl kuorittuja manteleita
  • 4 taatelia,joista siemen on poistettu
  • ripaus suolaa ja vaniljauutetta

kurpitsapiiras valmistus

Jauha pähkinät ja taatelit monitoimikoneessa massaksi,lisää suola ja vanilja. Yhden kokonaisen piirakan sijaan tein taas pieniä tartelettipiirakoita, sillä olen ihastunut kaikenlaisiin pieniin vuokiin;-) Vuorasin vuuat muovikelmulla ,ja painoin massan niihin ja painoin sitä vuokien reunoja myötäillen. Tämän jälkeen vuuat laitetaan jääkaappiin hieman jähmettymään.

Tätä piirakkaa varten olin ostanut yllänäkyvän butternut-kurpitsan,joka on suosikkini:sen sisus on monia muita kurpitsoja makeampi.Kirjassa sanottiin,että kurpitsaa voi käyttää ihan noin ja jauhaa se muiden ainesten kanssa. Kurpitsani oli kuitenkin aika kova, joten ajattelin käyttää sitä jonkun aikaa kuivurissa,jotta se pehmenisi hieman. No, puolikkaat olivat liian korkeita kuivuriin,joten jouduin niitä jonkun verran leikkaamaan.Annoin niiden olla kuivurissa joitakin tunteja ,ja kurpitsa pehmenikin hieman.

Täyte:

  • 3 dl kurpitsan hedelmälihaa
  • 1 1/4 dl kookosmaitoa
  • 4½ rkl agavesiirappia (käytin kuvassa näkyvää agaven ja vaahterasiirapin sekoitusta)
  • ripaus suolaa
  • 2 ½ tl piparimaustetta
  • ripaus kurkumaa
  • 3 tl jauhettua lesitiiniä*
  • 3/4 dl kookosöljyä

*monessa kirjan reseptissä käytetään lesitiiniä. Se parantaa massan rakennetta.Ostan omani terveyskaupasta ,se on rakeina jonka jauhan hienoksi.

Laita kaikki ainekset, paitsi kookosöljy ja lesitiini, tehosekoittimeen (tai monitoimikoneeseen) Jauha aivan hienoksi ja tasaiseksi ja lisää loppuvaiheessa kookosöljy ja lesitiini.Täytä pohjat täytteellä ja laita jääkaapppiin jähmettymään(tai pakastimeen). Täytteen pinnasta ei tullut kovin tasaista, sillä tein valmiiksi etukäteen pohjat ja täytteen ,ja kokosin ne vasta paljon myöhemmin,;täyte oli ehtinyt jähmettyä.  Piirakat säilyvät 3 päivää jääkaapissa ja ne voi myös pakastaa.

kurpitsapiiras puolitettu Nämä piirakat ovat kyllä ihan hyviä ja maistuvat ihan oikealle kurpitsapiirakalle,vaikka kurpitsa ei ollut kypsytettyä. Olen aiemmin postaillut samantapaisista leivonnaisista, mutta niissä olen yleensä käyttänyt myös cashewpähkinöitä,jolloin täyte on jähmettynyt enemmän kuin tässä. Mutta kurpitsapiirakan täytteen kuuluukin olla sellaista pehmeää…….

Myös Kahvila Vegaanissa on tehty hienoa raw kurpitsakakkua;kurkkikaapas sinne…

tiistai 27. lokakuuta 2009

1. blogisynttäri, arvonta ja 50.000 rajakin meni rikki…

blogisynttäri

Nyt on kulunut vuosi siitä ,kun aloitin ruokablogini! Sitä ennen olin seurannut ahkerasti muiden ruoka-ja leivontablogeja,ja jossain vaiheessa ajattelin,että olisi kiva saada reseptini kuvineen jonnekin ylös,sen sijaan ,että ne olisivat kaikenlaisilla lappusilla tai vihoissa. Ensimmäinen postauksessani 29.10.2008 kerroin arepasta, venezuelalaisesta maissileivästä,ja seuraavana päivänä postasin tänne ensimmäisen raakaruokareseptini,vadelmatorttuohjeen.Eli pari päivää etuajassa nämä synttärit,mutta eihän sillä ole väliä;-)

Bloggaaminen osoittautui mukavemmaksi kuin luulinkaan! Olen vuoden aikana “tutustunut” moneen bloggaajaan, olen joitakin tavannut myös ihan oikeasti,sekä täällä että Suomessa.Olen oppinut blogeista paljon uusia asioita, uusista tuotteista, kiinnostavista resepteistä.Olen joidenkin blogien kautta päässyt “matkustamaan” mielenkiintoisiin paikkoihin. Ja kaikkein mukavinta on ollut teidän, rakkaiden blogituttavien, palaute.Sen kannustaa jatkamaan tätä bloggailua,josta on tullut osa elämääni. Helmikuussa alkoi sitten tuntua,että haluan kirjoittaa myös ruuan ulkopuolella olevista asioista,ja näin syntyi kakkosblogini.

Kun vielä parisen päivää sitten huomasin,että tässä blogissa oli 50.000 kävijän raja mennyt rikki, niin haluan nyt ensimmäistä kertaa järjestää arpajaiset tässä blogissa.Joten jättäkää joku merkintä tuonne kommenttilootaan,niin lähetän sitten jotain kivaa arvonnan voittajalle. Arvonnan suoritan ensi tulevana perjantaina. Olisi kiva myös kuulla jos olisi jotain toiveita postausten suhteen.

AutumnFriendsaw from Una Hallatar ja HannaHaluan tässä samalla kiittää Hannaa , Unaa,sekä Annaa,jotka lähettivät minulle tällaisen ihastuttavan syksyisen tunnustuksen. En nyt jaa tätä eteenpäin,koska tämäkin on jo kiertänyt monessa blogissa, mutta sen voi tästä poimia itselleen.

maanantai 26. lokakuuta 2009

Tilapianyytit purjosipulin ja sitruksisen persiljavalkosipulikastikkeen kanssa

 Valmis tilapia Tänään ollessani jättimarketissa kävelin kalatiskin ohi,juuri kun eräs nainen oli pyytänyt tilapiafileitä,ja tulikin sitten katumapäälle.

TilapiaMarketissa on tosi hyvä tuorekalatiski,jossa kalat ovat kokonaisina (paitsi jotkut ihan isot kalat kuten lohi)ja ne perataan ja puhdistetaan aina samaan hintaan.Tilapiakin oli ollut ihan kokonaisina kaloina,ja nainen oli pyytänyt ,että ne fileerattaisiin. En ollutkaan pitkään aikaan syönyt kalaa,joten  otin mielelläni tämän hieman yli 700gr painavan fileepaketin hänen sijastaan…

Tilapia on kevyt ,vähärasvainen ja miedonmakuinen kala,joka kokonaisena sopii erinomaisesti grillaamiseen.Näin fileinä ajattelin,että se olisi varmaankin hyvää uunissa valmistettuna nyyttinä..

ennen uunia Valmistin ensin kastikkeen: sekoitin tehosekoittimessa kourallisen persiljaa, sitruunan mehun, pari valkosipulinkynttä ,suolaa, mustapippuria sekä pari lusikallista oliiviöljyä. Jääkaapissa oli purjoa;puhdistin,leikkasin paloiksi ja höyrytin niitä hetken. Laitoin jokaiseen leivinpaperinyyttiin 2 tilapiafilettä, sivelin niitä kastikeella,ja roiskutin sitä vielä jonkun verran fileitten päälle.ja sitten ladoin niiden päälle purjopaloja sekä puolitettuja kirsikkatomaatteja.Käänsin leivinpaperien reunat kalan päälle ja muodostin niistä nyyttejä,niin että nestettä ei pääse ulos. Paistoin nyyttejä uunissa  180 asteessa noin 15 minuuttia. Syön aika harvoin kalaa,mutta joskus elimistöni sitä vaatii ja tämä oli oikein hyvää. Ihan linjojenkin kannalta oli hyvää ja kevyttä.

Tilapia on viime aikoina saanut hieman huonon maineen sillä  siinä on vähän Omega3-happoja  ja taas paljon Omega  6-happoja,jotka  eivät ole hyväksi sydänsairaille. Tilapia on kuitenkin erittäin vähärasvainen kala, ja jos sitä silloin tällöin syö ei siitä pitäisi mitään ongelmia syntyä.

Kurpitsat Samalle marketille kuuluvassa vihannesmarketissa oli iso laatikko täynnä erilaisia kurpitsoja.Tämä oli salakuva taas, joten ei kauhean hyvä….Niitä kauniin oranssisia kurpitsoja siellä ei ollut mutta muuten kurpitsavalikoima oli aika hyvä.Ostin tuollaisen pitkulaisen  Butternut-kurpitsan,joiden olen todennut olevan aika maukkaita.

lauantai 24. lokakuuta 2009

Cashewpiparit

Piparit

Olin jo pitkään suunnitellut tekeväni pipareita ,joissa pohjana olisivat pelkät pähkinät,ja eilen teinkin sitten pipareita cashewpähkinöistä. Nämä olivat todella helppotekoiset,sillä aineksia tuli vain 3: pähkinät, makeutus ja mausteet. Cashewpähkinän voisi osittain tai kokonaankin korvata myös manteleilla.

Cashewpiparit

  • 1 3/4 kuppia (käytin amerikkalaista kuppimittaa)cashewpähkinöitä
  • 2 kukkurallista teelusikkaa piparimaustetta
  • ripaus ruususuolaa
  • agavea  (en saanut ylös tarkkaa määrää,sillä kaadoin suoraan pullosta…)

Jauha cashewpähkinät jauhoksi.Lisää mausteet ja suola.Laita kulhoon ja lisää agavesiirappi. Samalla kun kaadoin agavea pähkinäjauhon joukkoon, käsittelin sitä käsin, niin että siitä muodostui koossa  pysyvä massa.Pyörittelin taikinan palloksi ja laitoin sen joksikin aikaa jääkaappiin jähmettymään.

Piparien valmistuspiparit punainen Kaulin taikinapallon kahden leivinpaperin välissä mahdollisimman ohueksi taikinaksi,josta otin muotilla tähtiä ja pieniä sydämiä.  Kuivasin pipareita kuivurissa yön yli. Koska piparit olivat ohuita ,kuivuivat ne hyvin.

Piparini olivat lievästi makeita, ja mausteet antoivat herkullisen maun. Seuraavan satsin makeuttaisin ehkä taatelisiirapilla, sillä se myös muistuttaa enemmän tavallista siirappia kuin agave ja antaisi enemmän myös väriä.

keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Seesamipohjainen sitruunamandariinijäätelö

seesamijade
Luin täkäläistesta lehdestä jutun Kölnin Anuga-messuista ja siellä esillä olleista täkäläisista yrityksistä. Yhdellä yrityksellä oli seesamipohjainen jäätelö, jossa ei ollut soijaa, gluteenia, laktoosia jne. Tästä heräsikin heti kiinnostus, ja yritin etsiä netistä yrityksen tietoja,mutta en löytänyt mitään,en minkäänlaista nettisivustoa, mikä oli aika outoa.  Päätin kuitenkin kokeilla jonkunlaisen seesamijäätelön valmistamista,koska se vaikutti kiinnostavalta. Teinkin sitten seesamisen jäätelön,johon yhdistin kauraa, joten tämä ei ollut gluteeniton,mutta kaurakerman voisi korvata kookoskermalla,jolloin siihen tosin tulisi korkeampi rasvaprosentti,mutta olisi varmaankin hyvää.
meier sitruunat Torilla näin tällä viikolla taas näitä ihania Meyr-sitruunoita,joihin olen kovasti ihastunut. Niiden sesonki ei ole kovin pitkä, ja olenkin hamstrannut näitä aika paljon…Ne ovat niin kauniitakin! .Kun sekoittaa keskenään sitruunan ja mandariinin mehua,pääsee aika lähelle Meyer-sitruunoiden makua.
Jäätelöstä tulikin sitten sitruunan ja mandariinin makuinen.
Seesamipohjainen sitruunamandariinijäätelö
  • 2 dl kaurakermaa
  • 1½ dl tahini seesamitahnaa
  • 3½ dl sitruunan ja mandariin mehua
  • 1 rkl sitruunan ja mandariinin kuoriraastetta
  • 2½ dl ruokosokeria,tomusokeriksi jauhettuna
  • 1 tl ksantaania
jaden valmistus
Aloita sekoittamalla sitruuna+mandariinimehu tahinin joukkoon.Tahinihan on ensin tiivistä massaa,joka muuttuu kermamaiseksi kun siihen lisätään nestettä. Lisää lopuksi joukkoon myös sokeri ja kuoriraaste. Yhdistä kaurakerman kanssa ja lisää lopussa ksantaani. Käytin tähän itsetehtyä kaurakermaa ,joka on paksuhkoa,mutta kyllä kaupan kaurakermakin varmaan toimii yhtä hyvin.
Laitoin massan jäätelökoneeseen. Tämän voisi varmaankin tehdä myös ilman konetta, niin että jäädyttää ja sitten aina välilllä sekoittelee.
seesamijade 3
Jätskin rakenteesta tuli aivan ihana, sellainen venyvä jäätelö. Seesamitahna maistui tuossa jäätelössä,mutta se sopi tosi hyvin sitruunan ja mandariinin kanssa yhteen..Seesami todellakin antaa jätskille hyvän rakenteen sekä maun.

tiistai 20. lokakuuta 2009

Kahvila Vegaanin inspiroimaa omenapähkinätorttua

Torttu 1

Vaikka kirjahyllyssäni on kymmeniä keittokirjoja,inspiroidun nykyään enemmänkin muista blogeista. Olen kyllä täysin hurahtanut ruokablogien maailmaan, ja käyn ainakin osittain läpi  päivittäin blogilistallani  olevien blogien päivytykset.

Kun näin Okriinan blogissa postauksen omenapähkinätortuista, vegaanisesta ja raakaversiosta, tiesin että sitä raakaversiota  piti kokeilla. Olen aiemmin tehnyt raakakeittiön mukaista omenatorttua,mutta tämä kuulosti paljon paremmalta…Viikonloppuna sitten tenkin niin kuumuudesta huolimatta….; Okriinan torttu oli kokonainen iso torttu;omani taas olivat tällaisia tarteletteja. Myös ainekset olivat omissani hieman erilaiset,mutta muuten Okriinan tortun täysin inspiroimia.

Okriinan omenapähkinätorttu hieman muutettuna

Pohja:

  • 1 dl parapähkinöitä
  • 1 dl saksanpähkinöitä
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 1 dl taateleita
  • ½ dl mantelia
  • ripaus suolaa
  • vaniljaa
  • 1 rkl agavesiirappia

Jauhoin seoksen ja laitoin pieniin silikonisiin tartelettimuotteihin,jotka siirsin pakastimeen jähmettymään.Massa riitti 6 muottiin (ne olivat aika pieniä..). Sen jälkeen poistin jähmettyneet pohjat muoteista ja siirsin kuivuriin. 2 pohjaa jätin muotteihin, ja olisi oikeastaan pitänyt jättää kaikki muotteihin,sillä olin laittanut niihin aika ohuesti taikinaa,joka sitten vähän levisi kuivurissa.  Kuivatin niitä joitainkin tunteja, ja valmistin sillä välin marsipaanin sekä omenaseoksen. Okriina teki tosi mielenkiintoisen omenamarsipaanin,mutta rakastan marsipaanin makua,joten tästä tuli “tavallinen marsipaani”

Marsipaani

  • 1½ dl manteleita
  • 2 rkl agavesiirappia
  • manteliuutetta muutamia tippoja *

*manteliuutehan saa makunsa karvasmanteleista eikä lainkaan maistu tavallisille manteleille. Kaapissani on myös karvasmanteleita,mutta kun tässä oli kyseessä pieni määrä marsipaania, mietin olisko niissä parissa kolmessa karvasmantelissa liian paljon syanidia;D joten käytin tässä luomukarvasmanteliuutetta.

omenatortun valmistus Omenaseokseen tuli seuraavat ainekset:

Omenatäyte

  • 2 keskikokoista omenaa
  • kanelia
  • vaniljaa raaputettuna vaniljatangosta
  • luomuomenamehutiivistettä,jossa vain omenien oma makeus makeuttajana
  • sitruunamehua

Marinoin hienoksi kuutioituja omenakuutioita jonkun aikaa. Laitoin marsipaania tartelettien pohjille (pari hieman repeili siinä vaiheessa,joten tosiaankin olisi kannattanut jättää ne muotteihin) Sitten päälle omenaseos ja vielä pariksi tunniksi kuivuriin.

Torttu 2 Päälle pursottelin vielä kookosöljy, cashew,agavesiirappi+vaniljaseosta. Niin, pähkinöitä tuli näihin hurjasti,mutta riittää,kun ottaa kerralla ihan pienen annoksen vaan.Nämä olivat siis aivan HURJAN hyviä,kiitos Okriina ohjeesta:-) Omenaseosta jäi vielä jonkun verran yli,kuivattelin sitäkin jonkun aikaa ja se oli superherkullista.

sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Punakaali-granaattiomenasalaattia

kaalisalaatti

Rakastan kaikenlaisia kaaleja ja kaaliruokia. Aina ne eivät ihan kaikissa muodoissa tee hyvää vatsalleni,mutta silti rakastan niitä….Punakaali on ihana salaatin aines, ja sen hieman makeahko makuu sopii erityisesti salaatteihin,joissa tuntuu kirpeys ja makeus. Täällä ovat nyt granaattiomenat parhaimmillaan,joten yhdistin ne tässä yksinkertaisessa , terveellisessä,mutta ah,niin hyvässä salaatissa. Salaatin juju on sen pitkässä marinoimisajassa,joten tämä kannattaa valmistaa vähintään vuorokausi ennen syöntiä.

Punakaali-granaattiomenasalaatti

  • pieni tai keskikokoinen punakaali
  • 2 sitruunaa
  • 1 granaattiomena
  • kourallinen persiljanlehtiä
  • 1-2 sitruunaa
  • 3 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • 3 rkl hunajaa
  • 1 rkl soijakastiketta.
  • mustapippuria

Käytin tässä kylmäpuristettua rypsiöljyä,jossa on kiva pähkinäinen maku. Muutenkin tykkään käyttää sitä aina välillä salaateissa.rypsioljy Kuvassa näkyy mikä väriero on kylmäpuristetussa ja tavallisessa prosessoidussa rypsiöljyssä.Tuo prosessoitu näyttää kovin kalpealta….

Suikaloi punakaali hienoksi. Lisää sitruunien mehu ja sekoita hyvin.Anna marinoitua vähintään tunnin. Poista granaattiomenasta sen siemenet. Siitä tulee aina jonkin verran mehua kun niitä siemeniä poistaa siitä kuoriosasta,joten lisää mehu kastikkeeseen.Valmista kastike:  rypsiöljy, hunaja ,soijakastike, mustapippuri.Lisää granaatinomenasiemenet ja persiljanlehdet kaalin joukkoon, kaada kastike päälle ja sekoita hyvin. Marinoi salaattia vähintään vuorokauden,mielellään jopa 2 ,sillä se silloin vielä parempi!

merilevasalaatti

Tein myös merileväsalaattia,eli wakamea, raastettua kurkkua, jäävuorisalaattia suikaleina,kevätsipulia, korianterin lehtiä ja itämäinen salaaattikastike: seesamiöljy, soijakastike, inkivääri,agavesiirappi, riisietikka,chilihiutaleita..Hyvää!!

perjantai 16. lokakuuta 2009

Helteisen päivän ja muidenkin päivien juoma…

Juoma

No niin,juuri kun oli ehtinyt tottua siihen,että päivisin on lämmintä,muttei kuumaa,ja illat ja yöt ovat jo aika mukavia;saapuivat kuumat aavikkotuulet tänne. Olin jo ehtinyt unohtaa, että kevään lisäksi näitä voi olla syksyisinkin. Nyt viikonlopuksi on luvattu melkein 40 astetta ja suurimmaksi osaksi ensi viikkoakin on luvattu lämmntä.Onneksi kuivaa kuitenkin,eikä kosteata mutta kuitenkin…….Keittiössä ei oikein huvita mitään tehdä, ja on jano! Joten tällainen juoma syntyi nyt ,on hyvää ja raikasta ja sopii ihan hyvin juotavaksi silloinkin,kun ei ole näin kuumaa.

Minttuinen ja sitruunainen valkoviinijuoma

  • nippu mintunlehtiä
  • parin sitruunan mehu (noin 1 dl)
  • sokeria tai muuta makeutusaineitta (käytin agavesiirappia)
  • ½ pulloa  kuivaa tai puolikuivaa valkoviiniä
  • ½ litraa soodavettä

Sekoita minttu ja sitruunamehu tehosekoittimessa ja siivilöi mehu. Lisää makeutta ja sekoita viinin ja soodaveden kanssa.Nautitaan kylmänä.

torstai 15. lokakuuta 2009

Persiljainen tonnikalapihvi

Tonnikala

Aina välillä tekee mieli kalaa.Yleensä se on lohta,vaikka pitäisikin suosia täkäläisiä kaloja, jotka tulevat läheltä eivätkä kaukaa,kuten norjalainen lohi. Tonnikalaa ostan tosi harvoin, ja yleensä se on ollut pakastettua,sellainen möhkäle,josta myyjä siivuaa viipaleita sähköisellä laitteella.Tämä on vaaleaa tonnikalaa ,eli albacorea, jota tulee myös Välimerestä. Tosin siinä kuulemma voi olla elohopeaa, joten ihan usein sitä ei viitsi syödä.

Tonnikala 1

Olin aikaisemmin tehnyt persiljatasosetta, eli iso nippu persiljaa, suolaa ja oliiviöljyä tehosekoittimeen surr surr, ja sitten se onkin jo valmista.Lisäsin tähän myös puolikkaan vihreän chilipippurin,josta poistin siemenet. Valkosipulia en laittanut sekaan kun ajattelin,että se palaa helposti pannussa.

PersiljasoseTässä soseessa öljyn osuus on aika suuri,ja seoksen voisi siivilöidä vihreäksi persiljaöljyksi,mutta pidän tästä juuri tällaisena.Se onkin hyvä pohja monelle jutulle;pastalle ,salaattiin, leivän päälle….Sivelin persiljasosetta tonnikalapihvien päälle ja sivuille ,ja annoin olla öljyn kanssa tunnin ennen paistamista jääkaapissa.Otin ne ulos hyvissä ajoin ennen paistamista, että ehtivät lämmetä huoneenlämpöisiksi. Paistoin ne pikaisesti grillipannussa, enkä lisännyt pannulle öljyä ,koska kalaa peittävässä soseessa sitä oli ihan tarpeeksi. Vaikka paistoin pihvit ihan lyhyen ajan grillipannussa, olivat ne hieman sitkeitä;olivat kai olleet liiaan kauan pakkasessa siellä kaupassa.Ennen kyllä aina ovat olleet ihan hyviä,joten uskallan kai vielä sieltä tulevaisuudessakin ostaa……

sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Black & White nuudeliannos

black and white

No ei nyt ihan mutta melkein, musta-valkoinen ruoka siis. Käytin tähän mustia riisinuudeleita ja kastikkeena on cashewkermakastike.Hyvä yhdistelmä,ja t uo kastike sopii hyvin “kermakastikkeeksi” moneen pastaruokaan.

musta riisi

Musta-valkoinen pasta-annos

  • noin 80 gr mustia riisinuudeleita
  • 1 dl cashewpähkinöitä
  • 1 tl oliiviöljyä
  • 1 rkl oluthiivahiutaleita
  • 1 valkosipulin kynsi
  • suolaa
  • vettä

Tässä käyttämässäni riisinuudelipaketissa oli 250 gr nuudeleita,jotka on jaettu 3 nippuun.Käytin yhden nipun,joka on vähän yli 80 gr. Nuudelit keitetään muutaman minuutin,kunnes pehmenevät ,kaadetaan lävikköön ja huuhdellaan lämpimällä (tai kylmällä ) vedellä.

Nuudeleista irtoaa keitettäessä jonkun verran väriä ,joten valmiina ne ovat enemmänkin harmaanmustia.

Cashewkermakastiketta varten pähkinät liotetaan ensin noin tunnin ja sitten jauhetaan pienessä vesimäärässä,jotta siitä saa tahnan.Tähän lisätään valkosipuli,öljy, suola .oluthiivahiutaleet ja sen verran vettä ,että saadaan tasainen paksuhko kastke. Kastike kaadetaan nuudelien päälle ja sekoitetaan.

Nam Nam,tämä oli hyvää….

Haaste+tunnustus sekä jännä hedelmä

kreativbloggertunnus esc ja susanneSain Esc:ltä ESC-blogista seuraavanlaisen tunnustuksen.  Kiitos tosi paljon Esc,, ja kun tässä lukee Kreativ Blogger, niin täytyy tässä kehua Esc(tätä ei nyt millään saa taipumaan…) sillä hän se vasta luova onkin.

 Tunnustuksen mukana tulee haaste joka on seuraavanlainen:
Kun tämän palkinnon saa niin täytyy tehdä seuraavat 7 kohtaa:
Kiitä sitä jolta sait tunnustuksen
Kopioi kuva ja liitä blogiisi
Laita linkki keneltä sait tunnustuksen
Kerro seitsemän asiaa itsestäsi, mitä muut eivät vielä tiedä
Anna tunnustus seitsemälle
Linkitä nämä blogissasi
Kerro näille seitsemälle tunnustuksesta

Olen aikaisemminkin vastannut tällaisiin paljastushaasteisiin kahteenkin otteeseen,joten oli vähän vaikeaa keksiä jotain,etten vaan toistaisi itseäni,.

1. Vaikka asunkin lämpimässä maassa, pidän enemmmän hieman kylmästä ilmasta

2. Rakastan erityisesti kolmenlaisia kauppoja:kirjakauppoja,keittiövälinekauppoja ja tietokone/eletkrtoniikkakauppoja .

3.Vaateostokset teen aika nopeasti,olen aika kärsimätön vaateliikkeissä.

4. Koirani  lisäksi rakastan myös kissoja, joita tyydyn ihailemaan toistaiseksi viereisessä puistossa

5. Kävelen aika nopsaa,poikani aina valitti että juoksen…..

6. En voi elää ilman musiikkia,etnistä ,klassista  ja jazzia yleensä

7.Olen aika vähäuninen,ja herään automaattisesti joskus klo 6 jälkeen aamulla.

Ja sitten tässä piti jakaa tämä eteenpäin 7 blogille,eli näin:

  1. Aleksille blogista Viva Ciabatta
  2. Vellipoika-blogille  
  3. Herkku ja Koukku-blogille
  4. Hipulle Tamarind Heaven-blogiin
  5. Lettupannu-blogiin
  6. Jokapäiväistä leipää-blogille
  7. Hannan Sopalle

Eli säännöt sitten tuossa ylempänä…….

kaktushedelma Ostin pari kappaletta tällaista hedelmää,jota yleensä kutsutaan  Pitahayaksi.Yleensähän näkee sellaisia kauniita pitahayoja ,joissa kauniin aniliiniinpunainen kuori ja vihreitä ulokkeita,tai sitten keltainen kuori,jossa niitä ulokkeita.Tässä variaatiossa oli kuitenkin aivan sileä kuori,ja sillä oli joku eri nimikin,jonka unohdin. Sisus lievästi kiwin ja ananaksen makuinen,mutta ei mikään vahva maku. Tosi helppoa syödä,avataan keskeltä ja lusikoidaan suuhun.

lauantai 10. lokakuuta 2009

Kurpitsacupcake

cupcake kurpitsa

Pakastimeni ei ole suuren suuri,kuten allaolevassa postauksessa näkyykin,ja oli korkea aika käyttää loppuun joitakin siellä olevia aineksia,kuten kurpitsasosetta,jota olin sinne säilönyt jo melkein vuosi sitten kun tein kurpitsajäätelöä. Pakastin on muutenkin täynnä kaikenlaista kasviperäistä,kuten viime sesongin mansikoita, banaaninpaloja smoothieihin ja ja kaupan pakastemustikoita. Kurpitsasoseen tein jäätelöä varten sillloin butternut-kurpitsoista,ja olin maustanut ja makeuttanut soseen ,mutta se oli vain lievästi maustettua ja makeaa. Täällä saa hyvin kaikenlaisia kurpitsoja ympäri vuoden,joten ei ole minkäänlainen tarve niitä pakastaa,mutta jäätelöä tehdessä sitä jäi niin paljon yli. Päätin nyt sitten tehdä cupcakeseja,joita ei ole tullut tehtyä vähään aikaan. Jääkaapista löytyi vielä puolitoista desiä garfava –jauhoa,jota myös päätin lisätä leivonnaisiin.

Kurpitsacupcake (11 suurta cupcakesia)

  • 4 dl kurpitsasosetta
  • 2 rkl jauhettua pellavansiementä
  • 1½ dl garfava-jauhoa (voi korvata garam-jauhoilla tai tavallisilla jauhoilla)
  • 4 1/4 spelttijauhoa
  • 3½ dl ruokosokeria
  • ½ dl riisijauhoa
  • 1 tl leivinsoodaa, 1½ tl leivinjauhetta
  • 1½ dl soijamaitoa
  • 2½ rkl rypsiöljyä
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl piparimaustetta (laitoin reilusti koska rakastan näitä mausteita!)

Sekoita erikseen kuivat ja kosteat ainekset ja yhdistä ne. Paista uunin alaosassa 200 C noin 40 minuuttia ,tai kunnes cupcakesit ovat keskeltäkin kypsiä. Anna jäähtyä ennenkuin syöt…

muffini 1

Ihana tuoksu täytti keittiön näiden ollessa uunissa! Mmm, vaikka täällä ollaan vielä ihan hellelukemissa päivisin,niin tuli kuitenkin loppusyksy mieleen. Tuota riisijauhoa lisäsin muuten hetken mielijohteesta,en muista ennen sitä laittaneeni muffineihin ja sellaisiin. Olen vaan huomannut sen olevan hyvä aines moneenkin juttuun.

Nämä olivat tosi hyviä;kurpitsan ja piparimausteiden liitto on kyllä loistava kombinaatio! Kurpitsasosetta jäi vieläkin vähän yli,ehkä teen siitä kurpitsapiirakan.

Osan pakastin,ja muutaman päällystin cashew-taateli-kookosöljy-kuorrutuksella. Piti tehdä hieno kuorrutus,mutta pursottimen suuttimeen jäi pieni pala cashewpähkinää,joten siitä ei tullut mitään..Ripottelin päälle vielä pieniä taatelin palasia.

Edit:Nämä olivat niin hyviä,että tein niitä uudestaan pienin muutoksin: Korvasin osan sokerista taateleilla,eli liotin taateleita,jonka jälkeen jauhoin ne pienen nestemäärän kanssa. Koska kaapissa ei enään ollut garfavajauhoja,korvasin ne garam eli kikhernejauhoilla.Suurensin niiden ja riisijauhojen määrää,pienentämällä samalla spelttijauhojen määrää. Nämä ovat niin hyviä,että näistä on tullut suosikkeja!

perjantai 9. lokakuuta 2009

Keittiöhaaste

Keittio Anna Garam Masala-blogista heitti minulle keittiöhaasteen,jossa tulee esitellä omaa keittiötään. Aiemmin ovat monet blogimaailmassa jo keittiöitään esitelleetkin,ja nyt taitaa olla vuorossa uusi kierros. Myös Sillä Sipuli-blogin Merituuli esitteli juuri upeaa uutta keittiötään.  Anna itse esitteli keittiönsä Intiassa, ja hänen keittiönsä vaikutti hyvin länsimaiselta.
Vähän arvelutti laittaa tänne tätä keittiöhaastetta,koska en kauheasti pidä nykyisestä keittiöstäni,joka on kaukana unelmakeittiöstä,mutta lopulta päätin kuitenkin sen esitellä.
keittiö 2 Keittiön värimaailma ei ole ihan makuuni;kaakelit ja keittiönkaapit samoin kuin keittiötason näkisin mielelläni eri värisinä,vaaleampina.Ehkä sitten joskus…Keittiökaappeja on monta,mutta ne ovat aika kapeita,joten tilanpuutetta esiintyy. Olen haaveillut vitriinikaapista (jätin omat aikaisemmat Suomeen pojalle ja annoin pois) ,mutta sen sijoittaminen keittiöön on aika mahdotonta.
Astiankuivaus Tiskialtaan yläpuolella ei ole tiskikaappia,joten joten sen  korvaa tuo sininen teline.Aikaisemmassa asunnossani pohjoisessa keittiössäni oli tiskikaappi. Hanaveden suodatan kuvassa näkyvän Brita-suodatinkannun avulla. Vesi kuulemma on ihan juomakelpoista,mutta en ole varma,että tämän talon vanhojen putkien jälkeen se enään on sitä.Juomaveden ostan marketista, tuota Britalla suodatettua vettä käytän ruuanlaittoon. Vesi on myös aika kalkkipitoista,joten tuo kannu on täällä tosi hyödyllinen. Kuvassa näkyy myös rakkain keittiövälineeni, Kitchen Aidin tehosekoitin,jota tulee käytettyä melkein päivittäin smoothieihin.
Jaakaappi Jääkaapit täällä ovat aika isoja.Yläosa on pakastin,ja alaosa jääkaappi.Huomaan tästä kuvasta,että siinä on aivan liian monta mainoksina jaettuja magneetteja,…….Täällä muuten keittiöt tulevat vain kaappeineen;jääkaapit ja liedet pitää itse hankkia erikseen.
Hella jne Hellani on kaasulla toimiva ja uuni taas toimii sähköllä. Hellassa oli lasinen kansikin,mutta yhtenä päivänä unohdin pienen liekin päällle kannen ollessa kiinni,ja kun koskin sitä,se hajosi tuhansiksi pieniksi paloiksi…..Keittiön vieressä on pieni nurkkaus,jossa pesukone. Tuossa näkyvät myös juomavesipulloni,joita tilaan aina suuremman määrän marketista kotiin kuljetettuina. Ikkunoiden takana on pyykinkuivausteline,jonka lattian pulut välillä ikävästi valtaavat…
Nurkkaus
Siinä nurkkauksessa on hyllyjä,joissa säilyttelen keittiölaitteitani,vähän sekalaisen näköistä….Olen ajatellut peittää nuo hyllyköt jollain kangasverholla. Olen aika lailla keittiökonefriikki;tuossa vasemmalla näkyy mikserini ja suoraan eteenpäin esimerkiksi jäätelökoneeni.




Kuivuri etc Keittiötasoa vastapäätä on kaksi keittiövaunua,joissa toisessa kuivurinin,hyvin esillä,koska sitä tulee nykyään aika usein käytettyä.Tuossa isommassa vaunussa näkyy myös miniuunini,jota käytän,kun vain pikaisesti pitää jotain lämmittää.  Tähän kohtaan sopisi muuten aika hyvin vitriinikaappi,mutta sähköpiste olisi juuri sen takana,joten ei oikein käy,keittiössä kun on vain yksi toinen sähköpiste tämän lisäksi.
kuivajutut Iso osa ruuastani on kaikenlaista kuivaruokaa,kuten ryynejä, siemeniä ,papuja ja niin edelleen. Pidän niitä lasipurkeissa sillä muovipusseihin voi kesällä tulla ikäviä yllätysvieraita. Osan herkemmistä tuotteista,kuten pähkinät ja siemenet,säilytän jääkaapissa.
En nyt keksi ketä haastaa tässä keittiöhaasteessa eteenpäin,joten jos haluaa keittiötään esitellä,haasteen voi poimia täältä.