Sivut

sunnuntai 22. joulukuuta 2019

Viime hetken joulunamut

Viime hetken joulunamut valmistuvat vain 2 aineksesta .  eli valkosuklaasta ja maapähkinävoista . Ja tuo maapähkinä&valkosuklaakombohan  on aivan mahtavan herkullinen.  

Valkosuklaa&maapähkinävoinamuset
  • 100 gr valkosuklaata
  • 2.5 rkl maapähkinävoita (sokeritonta)
  • muutama ripaus suolaa siinä tapauksessa että maapähkinävoihin ei ole lisätty suolaa
  • kookoshiutaleita
Sulata suklaa vesihauteessa.  Sekoita sulanut suklaa hyvin maapähkinävoin kanssa. Laita massa jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi.  Ota massasta  teelusikan kokoisia kokkareita,  ja pyörittele ne palloiksi.  Kierittele valmiit  palloset  kookoshiutaleissa.
Yksi parhaimmista makeista komboista:)
Tämän postauksen myötä toivottelen kaikille lukijoilleni oikein Hyvää Joulun aikaa.

tiistai 17. joulukuuta 2019

Vegaaninen melkein kuin kermalikööri

Venezuelassa asuessa ihastuin sikäläiseen rommipohjaiseen juomaan nimeltä Ponche Crema jota juodaan nimenomaan jouluna.   Luulin että olin tässä blogissa julkaissut muutaman erilaisen ohjeen tuosta juomasta,  mutta selvisi että olin kirjoittanut siitä vain kerran ,  vuonna   2009 eli 10 vuotta sitten... Oikea Ponche Crema on aika tuhti munatoti-tyypppinen juoma,  mutta silloin  blogin alkuaikoina laitoin  sinne hieman kevennetyn ohjeen,  jossa ei käytetty munia  vaan kondensoitua maitoa.   Samaan postaukseen   olin kirjoittanut että vegaanisen version voi valmistaa kookosmaidolla. Unohdin täysin tuon vegaanisen version,  mutta kun  Venezuelasta alunperin kotoisin oleva  Maria Jose julkaisi YouTube -sivustollaan kevyemmän  version tuosta juomasta,  muistin oman postaukseni,  ja  vegaanisen ja helpon version tuosta juomasta.  Maria Jose tosin teki oman juomansa maidosta,  ja kookosmaidon  voi  vaihtaa maidoksi,  mikä tekee juomasta vieläkin kevyemmän.
Juoman melkein kaikki ainekset,  eli sokeri ja Maizena puuttuvat.  Juomastani tuli tummahkoa, koska käytin  tummaa rommia ja ruokosokeria,  mutta vaalealla rommilla ja valkoisella sokerilla juomasta tulee valkoista.

Vegaaninen melkein kuin kermalikööri ( noin 8 desiä valmista juomaa)
  •  Purkki  kookosmaitoa  eli 400 ml 
  • 2 dl vettä
  • Hieman vaniljatangosta raaputettua vaniljaa tai hyvälaatuista vanilja-aromia
  • 3 dl sokeria (käytin tummaa ruokosokeria)
  • ½ tl  kanelia (tämän voi jättää pois mutta kanelista tulee kiva makuvivahde)
  • 2 dl mitä tahansa rommia
  • 2 .5 rkl Maizenaa
Laita kaikki ainekset  , rommia lukuunottamatta,  tehosekoittimeen (tai käytä sauvasekoitinta)  ,  ja surauta ainekset tasaiseksi.  Kaada kattilaan ,  ja keitä seosta hiljalleen   alemmalla keskilämmöllä,  aina välillä vispaten,   kunnes  seos alkaa poreilla.   Heti kun seos osoittaa kiehumisen merkkejä  ,  sitä tulee vispata jatkuvasti,  ja kun seos on sakeutunut, sitä vispataan vielä noin puolen minuutin ajan. 

Seoksen annetaan jäähtyä,  ja jäähtynyt seos ja rommi  sekoitetaan tasaiseksi juomaksi   tehosekoittimessa (tai sauvasekoittimella).   Tarjotaan kylmänä.   Tämä juoma säilyy kuukausia, mutta vain jos sitä säilytetään jääkaapissa. 
Ihana juoma, ja vieläpä  helppotekoinen:)

perjantai 13. joulukuuta 2019

Rommirusinavanukkaat kommellusten kautta

Tein aivan ihanat rommirusinavanukkaat,  mutta ne syntyivät  kommellusten kautta.  Minulla oli idea tehdä vanukkaita, joissa maistuu rommi,  ja jossa käytän  sekä kookosmaitoa että  kondensoitua maitoa. Mutta se ei  ihan mennytkään niinkuin piti.... Ensin  laitoin kookosmaitoa 5 desiä,  ja kondensoitua maitoa  3 dl.  Sakeutin seoksen Maizenalla.  Seos  kyllä sakeni, ja kaadoin vanukasseoksen  silikonivuokaani, mutta seuraavana aamuna huomasin että ne olivat hyytyneet vain sen verran  että eivät  irtoa kokonaisina vuoasta.... Päätin että kokeilen hyydyttää vanukkaat  liivatinlehdillä.   Katsoin  Valion ohjeista miten paljon liivatetta tarvitsen.... Muuten, se ensimmäinen seos, ei se hukkaan mennyt,  sillä Maizenalla sakeutettu kookosmaito, jossa oli paljon kondensoitua maitoa, muuttui ihanaksi kreemiksi, joka  on mahtava jäätelöpohja,  tai kakkukreemi.  Ja se liivatteella hyydytetty seos meni lopulta leivontaan... 
Vanukkaat kyllä näkyivät hyytyvän,   mutta hyytelö oli niin löysää että  vanukkaat romahtivat kun yritin irroittaa niitä  vuoasta... Tulin siihen lopputulokseen että  syypää on kondensoitu maito,  tai sen määrä.  ja koska kondensoitua maitoa   ja kookosmaitoa oli vielä jäljellä,  tein vielä 3. yrityksen,  taas Maizenalla, mutta niin että kondensoitua maitoa oli suhteessa reilusti vähemmän.  Ja voila,  lopulta vanukkaat irtosivat kokonaisina vuoasta!  Ja  vanukkaista tuli tosi herkullisia.  Ehkä jos käyttää  maitoa kookosmaidon sijaan,    kondensoitua maitoa voi laittaa suuremman määrän,  sillä maidon rasvaprosentti  on niin paljon pienempi kuin kookosmaidon.  Vanukkaissa olevan rommin voi myös korvata  rommiaromilla..

Rommirusinavanukkaat
Rommirusinaliemi
  • 50 gr rusinoita
  • 1.25 ml vettä
  • 4 rkl sokeria
  • 1 rkl rommia
Rommivanukkaat
  • 4 dl kookosmaitoa
  • 3½ rkl kondensoitua maitoa
  • 3 rkl sokeria
  • 1 rkl rommia (tai rommiaromia jonkun verran)
  • vajaa 1 dl Maizenaa + ½ dl vettä + ½ dl  lämmintä  kookosmaitoseosta
Valmista ensin rommirusinaliemi: Liota ensin rusinoita vedessä   vähintään puolisen tuntia.  Kaada rusinat ,  liotusliemi  ja sokeri kattilaan,  ja keitä seosta  kunnes neste hieman paksunee ja rusinat ovat pehmenneet.  Lisää rommi (tai rommiaromi) loppuvaiheessa.

Vanukkaat:  Vatkaa  kookosmaito,  kondensoitu maito ja sokeri ,  ja keitä seosta kattilassa, miedollä lämmöllä,  lähelle kiehumispistettä, aina välillä sekoittaen.   Sekoita  Maizena  veteen,  ja lisää kattilasta puoli desiä lämmintä (ei kuumaa!)  kookosmaito-kondensoitumaitoseosta . Sekoita hyvin ja katso että suuruste on täysin sileää.  Kaada  suurusteseos  kattilaan  vanukasseokseen,  ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen.Pidä lämpötila tässä vaiheessa minimissä.   Seos sakeutuu lähes heti, ja jatka vatkaamista noin minuutin ajan. Lisää  rommi tässä vaiheessa ja sekoita niin että vanukasseos on täysin sileää.  Seos hyytyy nopeasti , joten kaada  seosta joko  pieniin annosmaljoihin ,  tai tee yksi isompi  vanukas.   Anna vanukkaan/ vanukkaiden hyytyä jääkaapissa, mieluiten yön yli.  Kun vanukkaat ovat valmiita ,  kaada päälle  rommirusinalientä ja rommirusinoita.
Tämä niin sopisi joulujälkiruuaksi...

lauantai 7. joulukuuta 2019

Bataatti-.munakoisocurry ja ruokamessutapahtumassa

Suomessa oloni aikana sää täällä oli viilentynyt sen  verran , että  aamulla aikaisin,  illalla  ja yöllä on viileää,  mutta ei vielä erityisen kylmää.   Kun sää viilenee ,   lämpimät ruuat alkavat taas maistua,  ja yksi kestosuosikkini on jonkinlainen vihannescurry.  Tässä curryssä oli bataattia ja munakoisoa,  ja  olipa se hyvää:) Itse asiassa curry on sellainen ruoka joka maistuu minulle myös lämpimään aikaan, mutta enemmän silloin kun on viileää.

Curry bataatilla ja munakoisolla
  • 1 sipuli
  • 1 bataatti
  • 1 munakoiso
  • 1 rkl  öljyä paistamiseen
  • ½ dl vettä
  • 400 ml kookosmaitoa
  • 2 rkl punaista currytahnaa
  • 1 tl sokeria
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 1.5 dl murskattua tomaattia
  • 1 tl currymaustetta
Esivalmistelut:  Sipuli kuoritaan ja  pilkotaan.  Bataatti kuoritaan ja kuutioidaan.  Munakoiso kuutioidaan.  Tomaatteja murskataan sen verran että  murskattua tomaattia on 1.5 dl, mutta tässä voi myös käyttää valmiiksi murskattua tomaattia.

Lämmitä öljy paksupohjaisessa kattilassa /padassa.  Ruskista  sipulia muutaman minuutin ajan,  ja lisää munakoisokuutiot.  Paista seosta muutaman minuutin ajan,  ja lisää bataattikuutiot, ja paista seosta muutaman minuutin ajan.  Lisää vesi, ja peitä kattila kannella,  ja kypsennä  kasviksia minimilämmöllä noin 8 minuutin ajan, tai kunnes bataatit ja munakoisot ovat pehmenneet.

Lisää kattilaan  currytahna ja currymauste,  ja sekoita tahna hyvin kasvisten joukkoon.  Lisää kookosmaito, sokeri, soijakastike sekä tomaattimurska.  Kypsennä ruokaa  ,  kannen alla,  matalalla lämmöllä ,  noin 10 minuutin ajan.  Tarjoile vaikka riisin kanssa. Päälle lisäsin hieman korianteritahnaa.
Niin hyvää:)
Pari päivää tuloni jälkeen kävin Israfood-messuilla. Israfood on täällä ruokateollisuuden tärkein messutapahtuma, ja sieltä löytyy aina jotain mielenkiintoista.  Nakhly Coffee on tuolla joka vuosi  kardemummaisella arabikahvillaan,  joka on ihan parasta.
Muutama juustola oli paikalla, kuten tämä Gal Dairyn osasto.  Naapurini joka hoiti koiraani poissaollessani,  pyysi minua tuomaan  Suomesta vuohenjuustoa.  Hänen miehensä oli äskettäin ollut Hollannissa  , ja ostanut siellä Lidlistä  Milbonan vuohenjuustoa (kova juusto).  Mutta sitä ei ollutkaan Suomen Lidleissä,  ja  huomasin ettei Suomessa muutenkaan ole mikään suuri vuohenjuustovalikoima,  mutta löysin naapurille Juustoportin vuohenjuustoa. Täällä sen sijaan suurin osa pienistä juustoloista (niitä on monta) valmistavat juustonsa vuohen-tai lampaanmaidosta.
Tässä olisi ollut shakshuka-maustesekoitusta. 
Yritys joka valmistaa erilaisia tahnoja ja salaatteja.  Kauniita värejä:)
Ihanat tuoksut houkuttelivat  jauhomyllyn osastolle,  jossa Israelin paras pizzaiolo  Raanan Nussel valmisti pizzoja.  Taikinaa oli nostatettu kylmässä 3 päivän ajan.   Sain herkulliselta näyttävän pizzapalani,  ja juuri silloin joku tönäisi minua vahingossa,  ja pizzapalani tipahti lattialle ennenkuin edes ehdin maistaa siitä.... Olin niin nolo etten kehdannut pyytää uutta pizzapalaa.....
Tässä olisi ollut makeaa tarjolla...
Valrhonan yuzu-suklaassa on  ihana sitruksinen maku:)
Näitä en ehtinyt maistaa...
Halvaa ja tahinia oli  tarjolla tällä osastolla.
Tällä osastolla esiteltiin italialaisia Lainox-uuneja , ja myös kokki oli Italiasta. Näillä messuilla on aina myös osastoja muista maista, mutta tällä kertaa niitä oli vain  Tsekistä, Serbiasta ja Puolasta.  Olisi todella kiva nähdä tuolla vaikka Suomen osasto  kauratuotteilla:)
Osallistuin kahvimaisteluun. Ensin piti maistaa 5 erilaista vettä , ja tunnistaa niiden maut. Sen jälkeen piti tunnistaa Arabica-ja Robusta-pavuista keitettyä kahvia, sekä niiden  sekoitusta.  Tunnistin kaikki maut! Palkinnoksi sain valita kahviannoksen , ja valitsin capuccinon.
Leivoksia ja piirakoita.
Hienoja leipiä Balkan Bakeryn osastolla.
Samaisen Balkan Bakeryn osastolla.
Sienipihvihampurilaiset.
Viimeiseksi maistoin  sitruunaista moussea,  joka oli hyvää:)

perjantai 29. marraskuuta 2019

Ruokamatka Tallinnassa

Lore Bistroon  sardelliannos
Sain viime viikolla viettää 2 kaksi ihanaa päivää Tallinnassa  , ensimmäistä kertaa 8 vuoteen. En oikein tiennyt mitä odottaa;  tiesin että Tallinna   on kehittynyt paljon  sitten  viime matkani sinne,  mutta  vierailu kaupungissa ylitti kaikki odotukseni,  ja lumoavaan Tallinnaan  on ehdottomasti päästävä uudelleen.

Ensimmäistä kertaa   vierailin Tallinnassa 1990-luvun toisella puoliskolla,  ja  silloiset  ravintolakokemukseni eivät kyllä olleet mieleenpainuvia.  Sen jälkeen  kävin  useastikin Tallinnassa, mutta  ravintolakokemukseni siellä silloin  olivat lähinnä keskinkertaisia.  Mutta eivät enään,  Tallinnasta on kehittynyt   kaupunki,  jonka ravintolamaailma on tänään erinomaista kansainvälistä tasoa,  ja kaupungin lukuisat  ravintolat tarjoavat jokaiselle  jotain.   

Kävimme syömässä kolmessa  eri ravintolassa,  ja tässä postauksessa kerron myös  Viking XPRS-laivan joulubuffetista.
***********************************************************************************************************
Viking XPRS-laivan joulubuffetti
Punaisten laivojen joulubuffetti on tarjolla laivoissa  15.11- 26.12 välisenä aikana,  ja  buffetin kaikki  ruuat löytyvät tältä listalta.    Laivojen  joulupöytään on katettu sekä klassisia että uudenlaisia jouluherkkuja,  ja  valikoiman on koostanut Ruotsin kokkimaajoukkue.
Menomatkalla  Tallinnaan laivan buffetravintolassa oli väljää,  eikä siellä ollut jonoja.  Paluumamatkalla buffetin valikoima oli hieman laajempi,  ja ihmisiä  oli sen verran että siellä sai kunnolla odottaa  ennenkuin pääsi ottamaan buffetin herkkuja.  Joulubuffet on aivan ihana ,  ja  kun en syö lihaa nautin todellakin buffetin kalaruuista.
Osa buffetin  herkullisesta  juustopöydästä.  Buffetista löytyy myös  vegaanisia herkkuja.
Buffetin  tarjoilulautaset  ovat nykyään  pienempiä ,   mutta niitä käydään täyttämässä useammin, mikä toisaalta lisää työn määrää mutta taas toisaalta vähentää hävikkiä.  Myös ruokalautasten pienempi koko vähentää hävikkiä...

Buffetin kruunaa tuo ylemmän kuvan  supersuloinen  makeispiste,  josta löytyy pipareita,  suklaata, toffeita, lakritsaa , karamelleja ja muita herkkuja.   Kertakaikkiaan herkullinen  tämä  punaisten laivojen joulubuffet.
***********************************************************************************************************
Saavuttuamme  Tallinnaan ajelimme  Port Noblessnerin jahtisatamaan,  jossa meitä odotti lounas  Lore Bistroossa.   Lore Bistroo  sijaitsee  historiallisessa  uudistetussa  telakkarakennuksessa,  ja on todella viihtyisän  ja rennon näköinen ravintola. Loren omistajilla on ennestään ravintola Leib Tallinnan vanhassa kaupungissa.
Entä ruoka Lore Bistroossa? Aivan ihanaa;  kaikki mitä maistoin oli hyvää.  Postauksen ensimmäisessä kuvassa näkyy Loren sardelliannos  kaprismarjoilla ja sitruunalla.  Jaoimme kaikki lounaan annokset keskenämme,  ja annosten  jakaminen onkin  se juttu tässä bistrossa. Ravintolan filosofian mukaan  yhdessä syöminen lähentää ihmisiä,  ja näin se on  myös omasta mielestäni,  sillä olen tottunut sellaiseen täällä omassa maailmankolkassani. Tässä kuvassa näkyy lempeän herkullinen kasviscurry,   ja sen takana  mustekalaa, jossa annokseen kuului myös paahdettua paprikaa, juustoinen  kastike sekä rapeita  kikherneitä. 
Vasemmalla kampasimpukka-annos  ja oikealla paahdettua purjoa  lehtikaalin ja kaprislehtien kanssa.  Oi oi miten hyviä annoksia  :)  Ja katsokaa noita tarjoilulautasia,  niin kauniin sinisiä. Loren  eklektisessä keittiössä  löytyy mm. Välimeren keittiöön viittaavia annoksia sekä klassisia annoksia ,  joista ravintola on kehittänyt uusia versioita.
Ja sitten se pizza!  Loren tryffelipizza  sinihomejuustolla ja rukolalla.  Ihan mielettömän hyvä pizza: ohut rapea kuori ja niin paljon makua täytteessä.  Voisin matkustaa tuonne  ihan pelkästään tuon pizzan vuoksi. Taivaallisen hyvää!  Ruokajuomina meillä oli viinejä sekä olutta, joista yksi taisi olla vielä palkinnon voittanutta olutta.
Loren pääkokki Tauno Tamm.
Jälkiruokana oli pannakottaa  passionhedelmällä ja vohvelimuruilla.

Loren palveluhenkisyys pitää myös mainita,  sillä se on todellakin ystävällistä, joka saa asiakkaan viihtymään ravintolassa:)

Lore Bistroo,  Peetri 12 Tallinna  Puh: + 372 5118613    

***********************************************************************************************************
Illallisen söimme  Vanhassa Kaupungissa sijaitsevassa Restoran Spotissa.   Spot näyttää pieneltä sisään astuessa,  mutta baaritilan takana löytyy kuvassa näkyvä tila ja sen jälkeen vielä toinen sali , jossa sijaitsee pidempi pöytä jossa me istuimme. Spotin keittiöstä löytyy eurooppalaisia sekä virolaisia makuja.
Meillä oli valittavana  pääruoka sekä  jälkiruoka  Spotin ruokalistasta.   Pöytään tuotu tumma , hieman makeahko leipä oli herkullista.
Minun pääruokavalintani oli kuha-annos.  Spotin ruokalista on aika  liha&riistapainotteinen,  ja kuhan lisäksi ruokalistalta löytyi  yksi vegaaniannos.  Kuha-annos oli todella kaunis:  kuhan alla oli pinaattirisottoa,  ja annoksessa oli myös sitruunakaviaaria,  fenkoli-sokerihernesalaattia ,   limevaahtoa sekä kalmari crisp ,  jonka ehdin syödä ennen kuvan ottoa.... Ehdin vilkaista kanssasyöjien annoksia, jotka myös olivat upean näköisiä.
Jälkiruuaksi valitsin  marjaisen sorbettitrion,  joka oli todella raikkaan ja herkullisen makuinen.  Mielestäni nappivalinta:)  Spotia voi suositella  illallisravintolaksi,    ja hinta-laatusuhde ravintolassa on myös erinomainen. Ruokajuomina meillä  oli valko-ja punaviiniä.

Palvelu oli meidän siellä ollessa ehkä hieman vaisua, mutta voi olla että edellisen ravintolan energisen palvelun jälkeen  se tuntui  sellaiselta. Restoran Spotin ulkopuolella on koira-ystävällinen  terassi silloin kun säät sitä suosivat.


***********************************************************************************************************
Paras oli säästetty viimeiseksi....  Maidel Organic  (ravintolan sivut toistaiseksi vain vironkielellä) Tallinnan Vanhassa Kaupungissa avattiin vasta lokakuussa,  ja  ravintola oli lounaaksi avattu ihan meidän ryhmäämme varten.  Maidel on Viron ensimmäinen luomuravintola,  ja  ravintola hankkii ruokiensa ainekset pieniltä lähituottajilta. 
Maidel on todella kaunis ravintola,  ja ravintola on nimetty kauniin vanhan rakennuksen alkuperäisten omistajien,  aatelisen Maidelin suvun mukaan. Maidel pyrkii olemaan Virossa ensimmäinen ravintola jonka Viron elintarvike-ja turvallisuusvirasto on tunnustanut "luomuravintolaksi".
Ensimmäisenä pöytään tuli siemenkeksejä sekä  mustalla valkosipulilla maustettua hummustahnaa.
Valkosipulipiirakka ja pikkelöityjä kantarelleja.  Tuo piirakka  oli mielettömän hyvää. Kuten aiemmin Lore Bistroossa,  myös Maidelissa  jaoimme annokset, ja saimme maistaa mahdollisimman monta ruokalajia ravintolan ruokalistasta.
Ravintolapäällikkö Tomas Toots piti meidät hyvin informoituna koko ateriakokemuksen ajan.  Tomasilla on pitkä kokemus ravintola-alalla  sekä viinien maahantuonnissa,  ja hän kertoi että ravintolan juomalistalta löytyy orgaanisia, biodynaamisia sekä  luonnollisia viinejä.
Vaikka liha-annoksia oli enemmän,  niin niissä oli myös   kasviksia  tällaiselle ei-lihansyöjälle.  Ankanrinnan kanssa oli herkullista raparperipiirakkaa.
Miten kaunis annos!  Tartaria punajuurella ja mustalla riisillä,  sekä persiljamajoneesia.
Kaikki annokset olivat silmiä hivelevän upeita.   Tästä sisäfilee-annoksesta löytyi ei-lihansyöjälle sieniä, kukkakaalia  paahdettuja kasviksia sekä perunakreemiä.  Tässä ravintolassa osataan käsitellä  vihanneksia: kaikki maistuivat niin hyvältä:)
Märjamaa tilan lammasfileetä,  perunakakkua,  kasviksia ja punaviinikastiketta.
Maidelin kuha-annos. Perunasosetta , fenkolia,  rakuunavaahtoa ja bearnaisekastiketta.  Täydellinen annos!  
Maidelin pääkokki Andrus Margus on työskennellyt  usean vuoden ajan pääkokkina eri ravintoloissa sekä  Suomessa että Norjassa,  ja on nyt  onnellinen työskennellessään kotimaassaan.
Maidelin jälkiruuista löytyi upeita makuja. Tässä paahdettua päärynää ja  hapankermakreemiä.
Maidelin luumujälkiruoka  vuohenjuustolla ja karhunmarjoilla. Ihanaa! Ja pidin paljon noista kauniista  jälkiruokakulhoista.
Maidelin suklaajälkiruoka, jossa myös avokaadovaahtoa.
Kokemus Maidel ravintolassa oli sellainen että tuonne haluaa tulla toisenkin kerran.  Maidelissa hinta-laatusuhde on kohdallaan: esim.  jälkiruuat ovat  6-8 euroa.   Maidelin ruokalistassa on aina mainittu luomuainesten osuus prosenteissa,  ja useista annoksista saa myös vegaanisen version.